Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Гооотино:) Дано е хубаво времето за наблюдение!

.:.

• Потребител
Публикува

Вече има и пролуки сред облаците. Успях даже да направя снимка на Юпитер и Венера от един софийски паркинг:

IMG_5951.JPG

Юпитер и Венера , София, 10.02.2012 г. 20ч.

Ако поглеждате на запад, има шанс да ги видите някоя вечер, само че по-близо една до друга.

• Потребител
Публикува

По данните за видимото положение на Юпитер, Венера и Луната и фази на Луната:

http://astrocalendar.50webs.com/calendar.html

може да се определи реалното положение на Юпитер и Венера по време на съединението им по начина, показан в зад.4 от националната олимпиада по астрономия:

http://astro-olymp.org/aIII-78-05.html

post-5781-025293900 1329480912_thumb.jpg

• 3 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

На 5 - 6 юни предстои още една атракция, свързана с Венера - преминаване пред Слънцето.

И преди писах тук за това, но е изтритито (скрито) , предполагам, че не е заради самото явление, за това си позволявам пак да го спомена.

Редактирано от Doris
  • Потребител
Публикува

Вече ми е все едно, че почти всичко, което пиша, изчезва. Явно ще я карам като чат. Само че забравям. Да, виждам, че не съм споменала за пасажа (преминаването) пред Слънцето, но съм използвала този факт за скицата и за това ми е останало в главата.

Явлението според астрономите ще може да се наблюдава и с просто око (все пак, с очила за гледане на слънчеви затъмнения), за България - сутринта след изгрева на Слънцето, от 5:50 ч. до 7:55 ч..

Ако се оправи времето.....

VenusTransit2012Pin_sm.jpg

• Потребител
Публикува

Дорис, благодарение на твоята информация, наблювдавах срещата на Венера с Юпитер. Сега ще следя с интерес и срещата и със Слънцето. :)

BTW: на тази Венера ще вземе да и излезе име - все по срещи ходи и все с различни.

• Глобален Модератор
Публикува

BTW: на тази Венера ще вземе да и излезе име - все по срещи ходи и все с различни.

тя затуй е богинята на любовта. :smokeing:

• Потребител
Публикува

.....за България - сутринта след изгрева на Слънцето, от 5:50 ч. до 7:55 ч..

.....

Брях, а за Чехия кога? То тук е повечето дъждовно, ама все пак.

• Потребител
Публикува (edited)

Днес сутринта група ентусиасти от Звездно общество се качиха на Копитото за да наблюдават пасажа на Венера.

http://btvnews.bg/bulgaria/pasazht-na-venera-sledvashchiyat-spektakl-sled-poveche-ot-vek.html

Други от всички краища на България също поиграха на криеница с облаците. :)

И аз видях малко накрая със самоделна проекция:

IMG_0414.JPG

Редактирано от Doris
  • Потребител
Публикува

...И аз видях малко накрая със самоделна проекция..

Карай, дано следващия път след стотина години видиш повече :happy:

• Потребител
Публикува (edited)

И на това съм доволна, някъде към 5 минути пролука.

Ползата от любителските наблюдения, дори и със скромни резултати като моите е в това, че карат хората да се замислят по-задълбочено за същността на явленията. Аз например, с учудване забелязах, че реалният ход на Венера не следва траекторията от схемата която е в по-горния ми пост, а наподобява тази :

Редактирано от Doris
  • Потребител
Публикува

.. Аз например, с учудване забелязах, че реалният ход на Венера не следва траекторията от схемата която е в по-горния ми пост..

Нема се пуашиш, едно време древните и те бая са се учудвали като се гледали в небесата :tooth:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!