Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Администратор
Публикува

Чета си тази сутрин вестника и гледам една водеща статия "Пчелите изчезват" и чета аз как според учените в световен мащаб пчелните семейства намаляват и българските пчелари казват, че ако това продължава така до 2025 в България няма да има пчели, заради вредата от химическите препарати и климатичните промени...

Това ще доведе съответно до нарушване на екологичното равновесие в световен мащаб...Не достатъчно доброто опрашване ще предизвика дефицит на храни...и др...

Ето малко информация по въпроса: http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=7&b=196

И едно кратко видео: http://vbox7.com/play:b88ed3a1

Има ли подобна заплаха и какво би довело изчезването на тези насекоми?

  • Глобален Модератор
Публикува
  • Потребител
Публикува

В района където живея само се множат , и даже са почнали да жилят повече от нормално ,особено като има Рапица. :)

  • Потребител
Публикува

То по НатГео или Дискавъри имаше специален филм за това, но за Щатите. т.е. и те са засегнати, но май годината бе 2030? И причината не е квалификацията. Това го урежда пазарния механизъм, ако е до липса на квалификация меда поскъпва и става рентабилен и труда и квалификацията. По скоро причините са климактични. Щото, ако е до химия няма да изчезнат (има все още) райони дето химия не се използва (често и мащабно).

  • Потребител
Публикува

Спокойно свържете темата с ГМО.

Там където отгеждат масово такива култури са изчезнали насекомите и и птиците. Тихо е. Без песнопойни птици. Като в гроб.

Друго е, че мобифоните са били виновни за CCD - Colony Collapse Disorder. Кой знае?

Що се касае тази година пчеларите ще трябва да хранят пчелите си защото иначе ще гладуват, заради многото дъждове и много трябваше да унищожат заради някаква зараза от плесен.

Така, че няма време до 2030 година. краят е почнал вече.

Казват, че когато пукне последната пчела човечеството в рамките на 4-8 години също ще пукне от глад и неговите последици.

А до тогава ще ядем ефтин китайски мед.....

:help: :help: :help:

  • Потребител
Публикува

Абе директна връзка с ГМО няма. Тук (и в Европа) нали няма ГМО? Поне на хартия, ако има е в далеч по-малки размери. А се оказва, че пчелите изчезват (освен ако не е нещо от по примера на САЩ (там изчезват значи и тука трЕбе ;))), ако е вярно де (за тук). Ще припомня, че и бананите изчезват, както и че най-добрия сорт отдавна е изчезнал (в ерата на ДДТ-то май, но без никакви ГМО).

Според мен поредмата буря в чаша с вода?

  • Потребител
Публикува

К'во е кукорика? Царевица ли? Щот от царевица добър мед не става, вЕрвай ми ;).

Кукурус бе, друже.:biggrin:

Кукорица е царевица. табличката е за да покажа, че има вече и в Европа ГМО производство. Макар, че не в такива количества, но пък виж от къде внасяме ефтино месо, фураж и там как е положението. Иначе в Румъния май и патлижананът е на ГМО основа. Поне за това имаше репортаж, че най-голямата фирма за семена как раздава безпари не репродуктивни семена на селяните и ги закрепостява с договори.

Ами за това всичко пчеличките тищо не знаят......

:smokeing: :smokeing: :smokeing:

  • Потребител
Публикува

Е именно бре ;). Ама те тук пчеличките де не са опрели до кукурузо и патлиджано. Затова нема начин ГМО-то да е в основата на тяхното изчезване! МЕсо пък въобще не папат (да не са от онез африканските ;)). Така, че ако изчезнат в Щатите ще им внесем ;). Па мо'е да се оправим ;).

  • Потребител
Публикува

Казват, че когато пукне последната пчела човечеството в рамките на 4-8 години също ще пукне от глад и неговите последици.

А до тогава ще ядем ефтин китайски мед.....

Ами те китайците са 1.5 милиарда, нищо не пречи като изчезнат пчелите китайците да заемат тяхното място. Ще опрашват от цвят на цвят, всички ще имат работа и ще са доволни.

  • Потребител
Публикува

Е именно бре ;). Ама те тук пчеличките де не са опрели до кукурузо и патлиджано. Затова нема начин ГМО-то да е в основата на тяхното изчезване! МЕсо пък въобще не папат (да не са от онез африканските ;)). Така, че ако изчезнат в Щатите ще им внесем ;). Па мо'е да се оправим ;).

Хай бай Шкуби да те просвети малко, щото много се стъписа на този кукурус... Май не ти е по кефа да ядеш mamaliga cu branza la cuptor....:bigwink:

Има едно таквос нещо, че този пустий кукурус около корените си пръцка отрова, която го защиштава от разни нему вредни насекоми и проче. Но между кукурусу биха би растяли и други разни полски растения, цветя, билки, бурени и така на татък. От които нашите пчелички могът да си избират, да си кацат, да събират нектарче, да си почиват, Абе живот на воля.

Ама тос пустий отровен кукурус кат не познава тези ти красоти на природата...Па прави всичко около корените си пустиня.

И така горките пчелички летят километри, летят километри, летят километри и пукват от глад сред това чудесно огромно кукурусово море. И тази отровичка остава в почвата години....Даже дъждецът я промива и в други посоки....:punk:

Що за щатите....при нас и от речника ще изтрият думата мед(поне за пролетарските чеда) когато те още ще си хапват.

:help: :help: :help:

Ами те китайците са 1.5 милиарда, нищо не пречи като изчезнат пчелите китайците да заемат тяхното място. Ще опрашват от цвят на цвят, всички ще имат работа и ще са доволни.

А мед как ще правят?

Не ми се хапва това което ще излезе от един китаец било то долу или горе....:crazy_pilot:

:w00t: :w00t: :w00t: :w00t:

  • Потребител
Публикува

Не е така! Пчелиците знаят ;). Поне аз дет' ги зная (не поименно де). Затова имам доста кила мед, ма нЕма кой да ге Еде :). Не съм пчлар но съм учаяствал....активно даже (абе яко са ме жилили :(). Затова и се учудих, че тук намаляват. Ама щраусите се увличават нали ;).

  • Администратор
Публикува

Няколко фактора за изчезването на пчеличките от България - продиктувани от пчеларя Явор Димитров


    Ниска изкупна цена;


    Плосък данък (от март 2010 г. 10%);


    ГМО (по вътрешна информация не проверена и сигурна се използва в България (Ако ще се говори за ГМО нека да е в определената тема, а не тук всичко ще местя!))


    Немарливостта на българските арендатори и отношението им към нас (тях) пчеларите;

- Арендаторите не предупреждават кога ще пръскат - рапица, слънчоглед и др. медоносни растения зависещи изцяло от пчелната паша - трябва 3 дни преди да се извършат тези дейности да се предупредят пчеларите с уведомително писмо - това не се практикува...

  • Глобален Модератор
Публикува

Ами те могат да ги осъдят, като не го правят това арендаторите.

Трябва да пишат писма непрекъснато.

А иначе онзи ден бях на изложение на мед до Халите.... Чудно нещо, майстори от класа!

Ето чета горе името на пчеларя.. На всеки буркан има етикат с името, то производството на мед става като майсторска авторска дейност - човекът излиза с името си! :good:

  • Потребител
Публикува

Една реална причина за изчезване на пчелите от конкретни кошери е вароатрозата (опаразитяване с кърлежа вароа). От двадесетина години е невъзможно да се гледат пчели без третиране срещу вароатроза.

  • Потребител
Публикува

Не е така! Пчелиците знаят ;). Поне аз дет' ги зная (не поименно де). Затова имам доста кила мед, ма нЕма кой да ге Еде :). Не съм пчлар но съм учаяствал....активно даже (абе яко са ме жилили :(). Затова и се учудих, че тук намаляват. Ама щраусите се увличават нали ;).

Здрасти!

От преди 100 години бях пил палинка (ракия) от мед. Хуууууу ужасно вкусна.

А знаеш ли как се прави бира от мед?

:) :) :)

  • Глобален Модератор
Публикува

Рецепти за медовина

Рецепта 1

В 10 л мека вода се разтварят при бъркане 3,6 кг мед, загрява се до кипене и се вари 1—2 часа. Горещият разтвор се прелива в чист закрит съд (буре) или емайлиран съд с плътно прилягащ капак (ако се налее в стъклена съд, той ще се спука), вместимостта на който трябва да е приблизително с 3—4 л по-голяма от количеството на приготвения разтвор. Прибавят се корите на 1—2 лимона, 2 г карамфил, 10—12 г канела и накрая 3—4 лъжици пресен мед за подкваса. На съда се прикрепя ферментационна тапа и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура (15—20°С). Приблизително след около 7—8 седмици медовината става прозрачна (избистря се) и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани, които се пълнят догоре. Ферментационната тапа се оставя на втулката на дамаджаната и след 3—4 месеца готовата медовина се пълни в бутилки.

Рецепта 2

Смесват се качествен билков мед, ароматна мащерка, мента и хмел.

Рецепта 3

мед

вода

мая (за предпочитане бирена, но може и обикновена хлебна)

подправки (Задължително е в тях да има нещо кисело или горчиво, в противен случай няма да се получи качествена ферментация. Различни са в зависимост от времето и мястото на написването - в немските са хмел, градински чай и други подобни "билкови" подправки, докато южните френски рецепти използват джинджифил, канела, карамфил и други подобни "сладникави" подправки, но там се използва задължително и лимон.)

Взима се една част мед и четири части вода и се довеждат до кипене, обира се и се изхвърля пяната, добавят се подправките и се оттегля от огъня. Като изстине "колкото да можеш да потопиш въка вътре" добавя се мая (в зависимост от количеството , но обикновено за 4 литра вода и 1 кило мед е "половин орехова черупка". След това се слага в съда за ферментация (препоръчително с ферментационна тапа) и се оставя да ферментира. Когато се избистри и спре да ферментира е готово, но колкото по отлежава, толкова по-добре.

Рецепта 4

10 л. мека вода

3.6 кг. мед + 4 лъжици пресен мед за подквасване

1-2 лимона

2 гр. карамфил

10 гр. канела

Във водата се разтварят при бъркане 3,6 кг мед, загрява се до кипене и се вари 1-2 часа. Горещият разтвор се прелива в чист закрит съд (буре) или емайлиран съд с плътно прилягащ капак (ако се налее в стъклена съд, той ще се спука), вместимостта на който трябва да е приблизително с 3-4 л по-голяма от количеството на приготвения разтвор. Прибавят се корите на 1-2 лимона, карамфила, канелата и накрая 3-4 лъжици пресен мед за подкваса. На съда се прикрепя ферментационна тапа и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура (15-20°С). Приблизително след около 7-8 седмици медовината става прозрачна (избистря се) и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани, които се пълнят догоре. Ферментационната тапа се оставя на втулката на дамзджанат а и след 3-4 месеца готовата медовина се пълни в бутилки.

Медовината е слабо алкохолна напитка, която се приготвя от мед, вода, мая и билки. Има сладък вкус и често е наричана вино от мед. Докато виното се получава при ферментация на плодове (най-често грозде), медовината се получава при ферментация на пчелен мед. Намирането на пчелен мед е било лесно, още преди хората да се установят на определени територии в аграрни общества, за да култивират зърно за бира или грозде за вино. От античната и средновековната история има безбройни референции за медовината. Славяните например събирали меда на пчелите и го смесвали с вино. Получената напитка била традиционна за трапезата на славянските князе. Медовината, освен ароматно-вкусови ценности, има също и лечебна сила. Тя въздейства благосклонно и неутрално на имунната, храносмилателната и сърдечносъдовата система. Неофициално тя се превръща в истинската напитката на любовта. От векове медовината се смята за афродизиак.

Публикува

Живота и организацията му в пчелното семейство е много сложна и зависи от десетки фактори. В басните и приказките от цял свят, пчелата е символ на трудолюбие и задружен живот. Уникално и полезно за човека насекомо, с незаменимо място в екологичната верига. Пчелите у нас са били на почит още от траките, полагали са се много усилия за тяхното размножение и генофонд. Пчеларството е труден занаят и изисква много знания и труд. Природата и сравнително ниското замърсяване с пестициди и инсектициди, прави нашата природа добро място за развитие. За съжаление пак всичко опира до пари. Цената на меда у нас е сравнително ниска и не покрива разходите.

Небива да забравяме, че от един кошер може да вземем само излишния запас от мед. Винаги се пропускат общите ползи - опрашване на останалите растения, лечебни и здраавословни свойства. В миналото край овошните градини винаги имаше и пчелини. На пчеларите се даваше евтина нерафинирана захар, за помощ на пчелите при неблагоприятни атмосферни условия. При пръскане с препарати . по закон трябваше да се предупредят пчеларите. Всяка цивилизована държава, дотира високо производството на мед, заради общите ползи.

Смъртта на пчелите е точен индикатор за нездравословна среда. Правилно е твърдението, че след тях и човешкия живот е застрашен. Важно е повече хора да разбират това и да направят нужното.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!