Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Колкото до паметника на нашите въздушни герои има и обективни причини да го няма. Комунистите не ги долюбваха и ги бяха оставили в забвение. Почти нищо не се знаеше за тях, камо ли паметник! След 1989 г. пък не е време за паметници. Съвсем отделен е въпросът, че все пак можеше да се направи такъв.

Да, това за играчките съм го чувала. Гадна работа, и пак е евфемизъм.

Какво значи "след 89 не е време за паметници"? Паметник се прави само и единствено когато има волята за това. Не са нужни пари - т.е. нужни са, но това не е водещото. Когато го има духът на почит и зрелостта. Мога да дам пример как сравнително неотдавна в едно село по инициатива на кметицата се събират пари и се прави паметник, при това точно на авиатори, но не от втората световна. На От 89 насам се издигнаха какви ли не паметници, някои от които нужни. Издигнаха се и ненужни монументи, точно така, както се парвеше и преди революцията. Чета, че този паметник на хамериканците бил получил одобрението на разни офицерски сдружения и пр. А защо след 89-та не са имали иниацитивата да се зачете паметта на скъпите им вдъхновители?

Крамер - не е невъзможно да бъде съсечен човек с витлата на двигателите. /Не си спомням точно този момент от филм, нито пък от книгата. Да не забравяме, че това е книга на абсурда като жанр, според мен./. Не е реалистично това да се прави ей-така просто. Не само заради малката височина и препятствията, но и заради възможните щети по самолета. Никой нормален пилот няма да тръгне зорлем да си троши щайгата.

• Мнения 117
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

Извинявай, не те разбрах? Кое е евфемизъм?

Да, подозирах, че не съм се изразила ясно. Евфемизъм е да определя такова нещо като гадно. :) Твърде е слабо да се каже така.

/Напомнихте ми, че прабаба ми на косъм се разминава със смъртта по време на тези бомбардировки /в София/ - до нея пада бомба, но не избухва, май поради това, че било много песъчливо, или тинесто - помня ли вече. Поне така ми го разказваше баба ми. Майка й в крайна сметка умира към 60 години по-късно, на същата дата, 10 януари. Семеен фолкрлор малко/.

• Потребител
Публикува

Германските зенитни батареи край Русе, са сваляли американски самолети, но не възможно артилерия да предотврати въздушно нападение. Приземилите се американски пилоти не оказвали съпротива и не се криели. Носели бележки на български и немски "Аз съм американец. Ако ми помогнете моето правителство ще ви се отплати!" Германците с мотоциклети с кош ги прибирали. "Целият двигател паднал и перките се забили в земята, а един каруцар стъпал на каруцата си и обира грес в една кутия, за да и смазва колелетата".

Но не са били само София и Русе. На 18-ти август 1944-та (мога да греша с няколко дена + -), американски самолети, връщащи се от бомбардировки над Плоещ, хвърлили останалият си бомбен товар върху Лом (!?)

Място за подобен паметник в България няма, както и ж.п. гара Томпсън! Но тази държава е като долна курва - не и се чука за два лева, ами като и трябват!

Но и в този случай зависи кой си ти, като човек. Друга група американски самолети, завръщащи се от Плоещ, хвърлили останалите им шест бомби по река Големи Лом, където няма нищо, а можеха да ги хвърлят върху Русе!

• Потребител
Публикува

Kuna:

"камикадзето за мен си е една от есенциите на тероризма"

Уважаема Куно, кога японските камикадзе са извършвали нападения срещу цивилни, че изказваш такова мнение? :crazy_pilot:

• Потребител
Публикува

Японските камикадзета не са нападали цивилни,но най-голям успех са имали с/у незацитени кораби, като плаващите болници (маркирани с червен кръст, както казва американски командващ сигурно са се целели по-добре в този кръст). Въобще както казах всички участници в тази война (както и във всички войди де) са имали проявления на жестокост, но това не е било практика (с изключение на геноцида на германците спрямо "нисшите" раси, но малка част от войската го е правила, повечето са разни "спец" команди.

Много случаи има на хвърляне на бомби над ненаселени площи при връщането от бомбенето в Румъния има, но да предположим, че там има овчари незабелязани от пилотите, това веднага може да се превърне в "ненужна бомбарировка над мирни жители". Аз предполагам, че обстрелът и в Македония и в България е бил не на отиване, а на връщане, защото мунициите са им трябвали за да срещнат истребителите при самата бомардировка, а н а връщан са просто ненужен товар, който и забавя.

• Потребител
Публикува

Kuna:

"камикадзето за мен си е една от есенциите на тероризма"

Уважаема Куно, кога японските камикадзе са извършвали нападения срещу цивилни, че изказваш такова мнение? :crazy_pilot:

Не съм твърдяла, че са извършвали нападения срещу цивилни. Просто направих мимоходом аналогия /може би плоска аналогия, може би "далечна и правилна връзка" :bigwink:/ със самоубийствени терористични атентати от най-новата история. Това е плод на моя лична асоциация.

• Потребител
Публикува

Куна, стига с тоя тероризъм. По принцип, тероризмът е борба извън общоприетите правила, на групи, които са достатъчно слаби и уязвими, че да воюват по правилата на силните на деня. Просто няма как да воюваш по наложени ти правила от много по-силен противник и да го победиш. Разликата между терориста и бореца за свобода често пъти е пренебрежимо малка. За Сърбия АОК са терористи, но за Албания, явно и за САЩ - борци за свобода.

Иначе ето какво определение за тероризъм е дал Кофи Анан, с което съм съгласен: " ...за тероризъм се касае при онези действия, които са насочени към причиняването на смърт или телесни повреди на цивилни лица, а не на воюващи, с цел да се сплаши населението или да се принуди международна организация или правителството да извършат или да не извършат нещо." Всички военни действия срещу цивилни са си чиста проба тероризъм.

А англо-американците открито признават, че преднамереното и планирано бомбардиране на цивилни обекти през ВСВ е било с цел да сплаши и обезвери населението на противниковите държави. Целите на ядрените бомбардировки в Япония са същите.

• Глобален Модератор
Публикува

И аз не мога да разбера какво толкова сте се вкопчили в разнищването на термина тероризъм. Тези понятия често изменят значението си с времената. Но несправедливостите и жестокостите винаги са си били несправедливости и жестокости, както при въпросните бомбардировки и в никакъв случай не заслужават адмирации, камо ли пък паметници!

• Глобален Модератор
Публикува

Да, наистина, тука има грешка - камикадзетата са удряли само и единствено военни цели. Освен ако Кuna няма предвид съвременните терористи, на които някой нескопосан журналист лепна прозвище, идентично с наименованието на японските летци?

• Потребител
Публикува

КГ, японските камикадзета са толкоз зле ( вече нЕма летци обучени, че и авиони нЕма), че са "уцелвали" само лесни цели, плаващи болници, транспорти, и каквото и да е било без защита от въздуха или ПВО. Е има и таквиз дет са "паркирали" върху самолетоносачи или бойни кораби. На пръсти се броят обаче.

ОчевАдно, "Божествения вятър" не е действал с/у американската флота. Куна (най-вероятно) е визирала съвременните "камикдзе" дето пак не "пеят в хора" с/у военни части (с леки изключения), но унищожават лесно хиляди цивилни. Да изброявям ли? Няма смисъл.

• Потребители
Публикува

.................. преднамереното и планирано бомбардиране на цивилни обекти през ВСВ е било с цел да сплаши и обезвери населението на противниковите държави. Целите на ядрените бомбардировки в Япония са същите.

Аз пък мислех, че войната се е водила с армиите, а не са "населението" на противника?!?! Щото иначе определението за "военно престъпление" започва нещо да ми се губи............

Дори да "сплашиш" населението, изтребвайки го, това няма как да повлияе на войските на фронта, освен да ги озлоби и да ги мотивира още повече за съпротива.

Поради тази причина категорично споделям мнението на руските военни историци, че бомбардировките над Хирошима и Нагазаки не оказват никакво влияние върху решението на Япония да капитулира. Решението е взето едва след разгрома на японските въоръжени сили на континента и обещанието на съюзниците да не пипат живия бог на земята - император Хирохито.

Същото, но с още по-голяма сила, важи за разрушаването на Дрезден през февруари 1945 г. В града не е имало военни части и единственото "оправдание" за извършеното било, че Дрезден бил важен ж-п възел с военно значение.

4 (четири) дни след заличаването на града от картата на света ж-п възелът е ремонтиран и бодро продължава прехвърлянето на войски. В същото време в центъра на града димят кладите с десетки хиляди детски трупчета в карнавални униформи. За тези които не знаят - карнавалите в Германия обикновено се организират през февруари.

Голяма част от убитите деца са изгорени на специални клади по улиците, защото не е имало кой да ги погребе..........

• Потребител
Публикува

Чакай Митак, в БС течеше тема миналата седмица за потопяването на "Лакония". Хартенщайн събира корабокрушенците от потопения от него кораб, вдига флаг с червен кръст, въпреки това американците ги бомбардират. Е какво да кажем в случая?

• Глобален Модератор
Публикува

Дори да "сплашиш" населението, изтребвайки го, това няма как да повлияе на войските на фронта, освен да ги озлоби и да ги мотивира още повече за съпротива.

Поради тази причина категорично споделям мнението на руските военни историци, че бомбардировките над Хирошима и Нагазаки не оказват никакво влияние върху решението на Япония да капитулира. Решението е взето едва след разгрома на японските въоръжени сили на континента и обещанието на съюзниците да не пипат живия бог на земята - император Хирохито.

Същото, но с още по-голяма сила, важи за разрушаването на Дрезден през февруари 1945 г. В града не е имало военни части и единственото "оправдание" за извършеното било, че Дрезден бил важен ж-п възел с военно значение.

4 (четири) дни след заличаването на града от картата на света ж-п възелът е ремонтиран и бодро продължава прехвърлянето на войски. В същото време в центъра на града димят кладите с десетки хиляди детски трупчета в карнавални униформи. За тези които не знаят - карнавалите в Германия обикновено се организират през февруари.

Голяма част от убитите деца са изгорени на специални клади по улиците, защото не е имало кой да ги погребе..........

Все пак, бомбардировките имат решаваща роля в намаляването на немския производствен потенциал. Което не ги прави нито с една запетайка по-приемливи. Особено пък за Дрезден. Психологическият натиск не е успял, няма и да успее, освен по отношение на зле интегрирани общности, може би, евентуално, ако...

За Дрезден нямам спор, че извършителите трябваше да са на скамейката в Нюрнберг. Градът е избран само и единствено защото е перлата на Германия, а това значи много. Всякакви глупави оправдания за това, че там, видите ли, имало фабрика за пистолети или за гилзи или не помня вече за какво са глупост, защото основните бомбардировки попадат и то целенасочено в историческия център на града.

За Япония обаче мисля, че тези, които смятат, че не атомните бомби мотивират правителството й да се откаже, пишат глупости.

• Потребител
Публикува

За Япония обаче мисля, че тези, които смятат, че не атомните бомби мотивират правителството й да се откаже, пишат глупости.

Аз лично смятам, че едно фанатизирано правителство не би обърнало особено внимание на тези ядрени бомбардировки! А и както и да ги погледнеш са си варварство срещу цивилни!

Истината е, че е в кръвта на японците да са прагматични, дори и когато обстоятелствата са безнадеждни. Това се доказа и от по-нататъшното развитие на Япония...

• Потребител
Публикува

Е, аз не споря, че това са целите на войната!

Но това не са целите на войната по принцип до ПСВ! Иначе през ВСВ и германците, и японците, и американците, и британците, и руснаците водят военни дейстивя на практика срещу цивилни граждани. Но някои са заклеймени, а други са с освободителен и непорочен ореол...

• 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

ВМРО: Уорлик да изгради паметник и на българските жертви

http://www.vmro.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1263:2010-10-29-10-16-48&catid=1:latestnews

По-скоро ние, българите сме длъжни да изигнем паметник на убитите мирни жители в бомбардираните от американските ВВС и английските ВВС селища.

А мистър Уорлик, само ни гледа сеира как демонстрирайки стадния признак и кършим безпомощно пръсти.

• Потребители
Публикува

Рицарю, някаква реакция наистина трябва да има.

Паметникът на американските летци обижда страната ни.

• Потребител
Публикува

Рицарю, някаква реакция наистина трябва да има.

Паметникът на американските летци обижда страната ни.

Глишев, нека да не подстрекаваме към терористични актове.

Паметника, който издигнаха американците е напълно законен.

България е победена страна като участничка в Тристрания пакт - има договор за присъединяване към пакта с превод на български.

България е също сред губещите Студената война източноевропейски държави. Нататък съдбата ни е предопределена.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!