Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Мнения 1,6k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Публикувано

А относно рибите, най ме впечатлиха (не само заради размерите) някои сладководни гиганти. Имах идея, че има подобни риби, но някои снимки ме впечатлиха. Бих ви сложил картинки, ама някой може да се оплаче, че е била негова идея. Както и да е, на много от сайтовете пишеше за тези риби във връзка с разни програми за защита на изчезващите видове, което е похвално. Лошото е, че пак ние сме виновни.... но стига песимизъм. Все пак не мога да се сдържа и ще ви кажа името на една от тези риби - Atractosteus spatula. Оставям удоволствито от търсенето на вас....

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Биология
Публикувано
ей този симпатяга

post-331-1248390192_thumb.jpg

среща се и в България

Дългоопашат синигер /Aegithalos caudatus/

post-5086-1248406355_thumb.jpg

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Биология
Публикувано

опааа!

Забравих да сложа въпрос и затова ще се компенсирам - този път пускам две снимки!:

Кое е това змийче?

post-5086-1250806506_thumb.jpg post-5086-1250806511_thumb.jpg

Позналия направо да посочва слеващия въпрос !!!

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано

Черна мамба (Dendroaspis Polylepis)? Таман се върнах от Варна и там имаше мъничка (но пък отбрана) експозиция на змии и др. в едни шатрички.... може и да се бъркам, но като я видях, за туй се сетих.

  • Потребител
Публикувано

Е, то освен тайпана друга, дето да съм го виждал в тая изложба няма(а и след тая подсказка....). Смятам, че не е много честно аз да задавам, така че някой да се престраши........

  • Глобален Модератор
Публикувано

Еее, защо да не е честно? Нали го позна :) Е не уточни кой точно вид е ( че от скоро са три вида ) ама нищо, давай.

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано
Еее, защо да не е честно? Нали го позна :) Е не уточни кой точно вид е ( че от скоро са три вида ) ама нищо, давай.

Oxyuranus microlepidotus ?

:whistling:

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикувано

Аз нарочно пуснах тази глупост, понеже разбирам, че българина за съжаление не е компетентен по въпроса. Това мое заключение няма връзка с участниците във форума!

Тридзоната (това е латинското и име) е една малка морска рибка, която всички българи много обичат. Под това си име обаче, тя е позната на състава на риболовния флот. Веднъж стоварена на брега тя не е вече тридзона. От тук нататък е позната с пет имена!

1. Ако се продава прясна или замразена в рибарските магазини, е цаца.

2. Ако я поръчате пражена в заведение, е килка.

3. Ако е фабрично консервирана, е копърка.

4. Ако е пушена и фабрично консервирана, е шпроти и

5. Ако е домашно консервирана, сурова (в буркани) със сол, олио, оцет, лук и пр., е хамсия.

  • Глобален Модератор
Публикувано

Не знам дали българина е компетентен, но латинското и наименование е Sprattus sprattus, от където в английския European sprat и отново връшане в българския шпрот. Няма нищо чудно, че едно животно има много синоними, то затова си има латински наименования. А ако някой нарича тази рибка хамсия- това вече е невежество.

  • Потребител
Публикувано

Да, Фиксърз е прав, но понеже е малък не знае защо е така!

Хамсията (Engraulis Encrasicholus) - риба много подобна на цацата, е била внасяна в България по-рано, като консерва. Вноса и впоследствие е бил спрян. Въпреки това българина, понеже харесва продукта заменя хамсията с цаца, което на практика е едно и също, но запазва името, с което първоначално е била известна консервата. Аз си правя това в къщи. Вземам един килограм цаца (прясна или размразена), измивам я и я нареждам в бурканчета от 400 г. Рибките се оставят цели с главите и не се изкормят. Преди да я сложа в бурканите леко я соля, но може и да не се соли. Слагам малко винен оцет разреден с вода (2:1) и доливам със зехтин. След месец е готова! Сервира се оцедена с лук и маслини. Добро мезе за бяло вино! Има и други начини на приготвяне, но аз я правя, както баба ми я правеше.

Подобно е било и със сафрида. Той беше известен с латинското му име - сардина, а на фабричните консерви със сафрид им викаха сардели!

В целия български морски риболовен флот цацата е известна, като тридзона, а не като спрат!

  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)
А за змията никой нищо не каза !!!

Явно никой няма да се сети каква е, така че издай и името :) и питай нещо друго.

Редактирано от goshawk

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.