Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Харесва ли ви поредицата за Хари Потър?  

29 потребители са гласували

1. 1. Харесва ли ви поредицата за Хари Потър?

• Да, любима ми е
      7
    • Не е лоша
      16
    • Не ми допада
      8
    • Не, няма никакви качества
      5

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)

Никъде няма нещо подобно на хоркруксите обаче.

Ето кои според мен са оригиналните идеи на Роулинг.

-министерство на магията.

-Отдел мистерии

-хоркруксите

-идеята за всемогъщата пръчка(бъзовата),която надвива всички останали.

-идеята за българи магьосници,част от световното магьосническо общество. ;)

Редактирано от Gloster
  • Мнения 66
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикувано

как ли не се е сетила за македонските магьосници - най-древните магьосници на света.... :laugh:

• Потребители
Публикувано

...

-Отдел мистерии

...

...

Ето кой не е гледал българския филм "Кит" :tooth:

Там имаше българско Министерство на черноморската китоловна флотилия, доста мистерии и невероятни български магьосници, дето от една цаца направиха кит. Не! Стадо китове!

• Потребител
Публикувано

Никъде няма нещо подобно на хоркруксите обаче.

-Отдел мистерии

-хоркруксите

-идеята за всемогъщата пръчка(бъзовата),която надвива всички останали.

Що ли си мисля че съдържанието трябва да има предимство пред формата...иначе някъде си имат директор на водопад, министър на гръмотевиците, верблюди .. :tooth:

• Потребител
Публикувано

-Отдел мистерии

Подобни фантастични министерства и отдели има в изобилие в трите романа на Зелазни и Шекли за демона Аззи - "Донеси ми главата на принца", "Ако с Фауст не успееш" и "Просто шеметен фарс". Идеята за всепобеждаващата любов, която е в основата на историята на Хари Потър също присъства в поредицата на Зелазни и Шекли.

• Потребители
Публикувано (edited)

Абе отборът по магьоснически футбол, който включваше Левски и Зограф, просто ме утрепа :) А на център-нападателя фамилното му име беше без окончание.

Впрочем, в българския превод се бяха попрестарали. Вместо "вийли" трябваше да има просто "вили". Вилата е славянско вълшебно същество.

Между другото, Пратчет пусна един роман за футбола като пародия на Роулинг. "Unseen Academicals", преведен в нашия нет от De Cyrvool като "Академик (Невидим)". Там Невидимият университет си съставя отбор по футбол и се почват простотии, залози и агитки. Яка книжка е.

---------

Т. нар. "Horcruxes" трябваше да са вълшебни предмети, в които е вложена част от душата или от самото същество на собственика им, нали? Могат да действат по собствена воля и като правило са доста зловещи, а унищожаването им е както трудно, така и вероятно фатално за техния създател; Най-популярният такъв предмет във фентъзи жанра е ето този:

Unico_Anello.png

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикувано (edited)

А да,но на световното първенство ирландците просто бяха по-добри.

Иначе най-ми харесва идеята за хоркрукса.И за "всемогъщата пръчка" разбира се.

Животворния камък също е много интересен.

Редактирано от Gloster
  • Потребители
Публикувано (edited)

За т. нар. "хоркрукси" виж картинката назад ;)

Философският камък е много старо суеверие, един от фантастичните двигатели на алхимията в XV-XVII в.

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикувано (edited)

А снимката откъде е?

Защото още не съм чел "Властелина на пръстените",да не е оттам?

Не говорих за философския камък,а за животворния от книга 7.

Той уж връща мъртвите като нещо повече от духове,но всъщност те не са напълно живи.

Можеш да говориш,когато искаш с тях,но накрая винаги се самоубиваш,защото искаш да си напълно с тях и няма друг начин.

Той е замислен като предмет на изкушението и всъщност убива,а не дава живот.

Редактирано от Gloster
  • Потребители
Публикувано

Не, снимката е от Уикипедия. Ами върви, прочети "Хобитът" и "Властелина", а после - и "Силмарилион". Това е основата на цялото фентъзи изобщо.

А такива разочароващи срещи с мъртвите ги има, ехеее, от гръцката легенда за Орфей и Евридика насам. И поуката винаги е една и съща - че не може и не бива да се връща умрял човек. Нищо ново под слънцето :)

• Потребител
Публикувано (edited)

Е знам,че има такива срещи с мъртвите,но все пак оригинална ми се струва идеята за предмет,който търсиш с надежда да ги върнеш.Той сам по-себе си е невероятно труден за откриване,защото за разлика от философския камък е напълно уникален..И когато го откриеш се радваш първоначално,но после се отчайваш и самоубиваш.

Редактирано от Gloster
  • Потребители
Публикувано (edited)

Ба, сигурно ще се намери такъв амулет или друг вълшебен предмет, който да връща мъртвите. Или поне да говори с гласовете на мъртвите. Сещам се за за меча Андурил, който Мъртвите разпознават и за Теренонския камък, чрез който Погълнатите говорят. Изобщо, нищо ново под слънцето. Роулинг е талантлива компилаторка, но всичко в литературата вече е измислено, пък и класическото фентъзи винаги си служи с познати, архетипни, направо митологични мотиви. Това означава, че дори и Роулинг няма как да е особено оригинална, но в никакъв случай не прави книгите й по-малко интересни. Така че си бъди фен на "Хари Потър", но отваряй и други книги. Толкин и Ле Гуин страшно много си струват.

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикувано

Според мен куидичът също е нещо оригинално.

Иначе да - много от нещата не са нови, но показват, че тя има познания за доста неща от магическия свят. Знанията й позволяват да създава по-сложни и изпипани сюжети. Стигаме до извода, че не е важна толкова идеята, колкото изпълнението й. В почти всички книги има водещ мистериозен елемент. В първата част въпросът е какво се пази от Пухчо (той прилича на Цербер, но все пак е пухкав и това го превръща в нещо оригинално). Във втората се търси къде е стаята на тайните. Поне 15 факта намират мястото си, когато Хърмаяни разбира, че чудовището от стаята е базилиск (с това може да се съревновава с някои криминални романи). В трета и четвърта част мистерията присъства по друг начин - под формата на герои, които крият своята истинска самоличност (професор Лупин и професор Муди). И в двата случая разкриването на истинското им аз осигурява добър драматичен обрат. Същото го има и в шестата част, където се оказва, че професор Снейп е "нечистокръвния принц". В седмата част водещо е търсенето на хоркруксите.

Всички тези работи постоянно поддържат напрежението (така важния suspense ) и правят книгите толкова добри. Отново уточнявам, че не само идеите, но и изпълнението е важно.

• Потребители
Публикувано

Добра е кака Роулинг, спор няма. Просто всичко при нея е компилация. Това не е зле, подходящо е за деца.

• 9 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано

Не съм от най-големите фенове на фантастичните романи и не мога да дам мнение, но ако съдим по филма мисля, че книгата ще е добра. И все пак ако е фантастика предпочитам филмираната версия, колкото и често да казвам, че книгите са нещо много по-различно от филмите.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.