Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Дали ресурсите се изчерпват? Ами определено се изчерпват, защото по-голямата часто от тях поради своята същност са "потребими". Особено евергийните ресурси. Новите алтернативи, които уж вече били измислени - най-общо т.нар биогорива са все още един голям кьорфишек, но дори и да не са, те страдат от един основен недостатък - те са от изкуствен произход и дори отглеждането на суровините за тях изисква активна човешка намеса, а това води до спекулативни цени и икономическа неефективност на тези горива. За да има високо развита цивилизация е необходим свободен достъп до сравнително неограничен източник на енергия и на сравнително ниски цени. Да не говорим, че отглеждането на суровините за тези биогорива зависи от климатичните условия, а те са една силно променяща се величина в наше време.

Малка част от суровините в преработен вид не са потребими и предполагат повторната им употреба след преработка. Към тази група не спада нито една енергийна суровина.

Как виждам новият икономически модел? Ами това е безкрайно труден въпрос. Ако имах ясна представа и знаех, сигурно щях да получа Нобелова награда за... акъл. :biggrin: Но едно е сигурно, ако хората не положат усилия да измислят изпреварващо нова икономическа философия, то както е ставало до сега, новите обективни външни условия със сътресения ще ни принудят да променим модела и да се нагласим към тях.

Едно е сигурно обаче - днешната реална икономика, дори на най-развитите държави не може да поддържа вече досегашния стандарт на населението им. Ограничаването на ресурсите, новите климатични промени, нарастване на броя на човешките гърла - всичко това по необходимост изисква и ограничаване на свободния пазар, където търсенето много рядко е съобразено с рационалното и спестяващото и респективно носещо добрата печалба. А едно такова необходимо ограничение удря в сърцето идеята на досегашния капитализъм, където пазарът бе Богът-регулатор.

До момента един от основните двигатели на икономиката е хазарта при надуване на балона с въздух, защото енергийно и суровинно, човечеството можеше да си го позволи. Днеш ще става все по-трудно и с цената все повече войни за завладяване на територии с малкото останали суровини, включително енергийни. При новите условия не виждам досегашното място на днешните фондови борси, където се търгува основно въздух срещу хазартно-спекулативната надеждата за по-високи печалби в цифрички, които наричаме пари. Все повече спекулациите би трябвало да се ограничават до класическата борса - стоковата.

Но, най-важното е, че новите обективни условия ще наложат регулация на търсенето и потреблението. А това е още един удар върху свободния пазар. Другата възможност е да оставим при условията на стесняваща се енергийна и суровинна база свободният пазар да регулира търсенето и потреблението, но това ще доведе само до нови войни и сблъсъци по цялото земно кълбо, защото навсякъде никой няма да е доброволно съгласен да му се снижи или ограничи стандарта. И ще иска да вземе от съседа до колкото може да удължи агонията си при старите условия.

С една дума съм силно скептичен, че досегашната философия на капитализма е в състояние да отговори на новите условия. Че нещо трябва да се измени и измисли - то е повече от ясно за всеки, който не е идеологически или идейно пристрастен. Но пък това е нормалното развитие на човешкото общество - няма вечни неща.

Хубав пост.

Обаче имам следните бележки:

1/ От това, че ресурсите са потребими още не следва, че са свършили или свършват. Това в голямата си част са едни легенди с манипулативен характер. Аз мисля, че ресурси или резерви за заместването им има предостатъчно. И впрочем само и единствено икономическата свобода от класически тип би довела до ефикасно заместване, ако да речем, на някой ресурс му хрумне все пак да свърши.

2/ За второто - мисля, че подценяваш т.нар. реална икономика, на фона на доста голямата спекулация, или кьорфишек по нашему, която доведе до кризата. Вчера разгледах отблизо I-pod (като далеч от техниката и бая консервативен тип при мене късно се явяват тия неща) и се сащисах.

Съвременната икономика има такъв технологичен потенциал да предлага нови и нови неща, че икономиката може да си се движи съвсем спокойно.

Проблемите идват от другаде - от лошо управление и от разклащане на устоите на онзи компнент на икономическия процес, който все забравяме, а именно човешкия фактор. По правило това става в Европа и САЩ, в развитите страни и при нас източноевропейците, дето се набутахме при тях набързо. Непрекъснатото насаждане на лява либералност отслабва хората, да знаете. А пък икономика без хора няма. Само че в една посока тласка нещата един млад човек, който мечтае за успехи и постижения и се бори за тях, предлагайки на икономиката способностите, образованието и труда си, друго е празноглав глупчо, който не знае кое е горе и кое е долу заради объркана ценностна система и който смята БМВ-кабрио за върха на житейския смисъл и облаците на парите трева и дискотечните шумове не спират да мътят главата му...

• Мнения 674
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува (edited)

тя и твоята ценностна система е объркана щом се сащисваш от ipodи ...

ipodът не предлага нищо, ама абсолютно нищо на реалната икономика ...

по въпроса за лошото управление ... онзи ден гледах един дебат в UK ... събрали са 10 високопоставени политика и публиката им задава въпроси изказва тези и т.н. а те отоговарят набързо ...

какво се оказва, не е лошо управлението, а хората искат прекалено много, слушах ги много внимателно - 90% искат безплатно висше образование, безплатно здравеопазване, а и някой ако може да се грижи за тях на старини пак безплатно и т.н и т.н и т.н. ... еми плюя на вас тогава и да ви фалира държавата ... няма пари за всичко това ... сами сте си виновни ...

Редактирано от Alexander_Nevski
  • Глобален Модератор
Публикува

Именно! Безплатно, безплатно, безплатно. Няма безплатно. С исканията си за "безплатно" хората хем показват колко са заблудени, хем правят едно единствено нещо - прокарват пътя на ония клики и сили, които изобилстват в света, и които си умират да сложат ръка на колкото може повече стопански ресурс и да ги експлоатират в своя полза, разбира се, под лозунга на общото благо.

ПП

I pod-ът и идващия I-pad и други такива неща показват много ясно, че технологията тепърва ще ни предлага все повече прогрес. Предлагат много те на реалната икономика, предлагат обороти и продажби, иновации и внедряване и т.н. т.н.. Капитализм називаться, дорогой Алексадр Ярославович. :sneaky2:

• Потребител
Публикува
I pod-ът и идващия I-pad и други такива неща показват много ясно, че технологията тепърва ще ни предлага все повече прогрес. Предлагат много те на реалната икономика, предлагат обороти и продажби, иновации и внедряване и т.н. т.н.. Капитализм називаться, дорогой Алексадр Ярославович.

когато е бил въведен телефонът, телеграфът, интернентът и и-мейлът това предлага прогрес ...

ipadът просто преразпределя едни пари от населението в джоба на компанията, която го произвежда и в джобовете на тези дето държат лицензите за музика ... ipadът е класика в непродуктивността си ... тинейджърска безполезна играчка ...

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Голяма грешка. Всеки нов продукт е истински прогрес! Плоските екрани, безжичните клавиатури, GPS, 3D, Шинкансен, и хиляди знайни и незнайни продукти, които ни правят все по-цивилизовани. Само че за бързото им достигане до всеки нищо, освен капитализъм не може да помогне. ;)

Не друг, а реалният живот ни го показа.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

Голяма грешка. Всеки нов продукт е истински прогрес! Плоските екрани, безжичните клавиатури, GPS, 3D, Шинкансен, и хиляди знайни и незнайни продукти, които ни правят все по-цивилизовани. Само че за бързото им достигане до всеки нищо, освен капитализъм не може да помогне. ;)

Не друг, а реалният живот ни го показа.

ти си квинтесенция на консюмеризма и за твое съжаление ще доживееш да видиш краха му ...

Публикува (edited)

Изводите на Дендроаспис са точни и ми допадат. :good:

Нека по- просто обясним на тинейжърите и хората извън икономиката за какво става дума."Свободният" пазар на стоки и услуги, съчетан с предлагането на необезпечени кредити води не само кризи, а катастрофи. Най - лесно се живее по ромски - на заем, ден за ден, след нас потоп. Точно тази философия налага съвременният капитализъм. Той формира идеални свръхконсуматори, още преди да са заработили и един цент в живота. Внушава им, че са най-успешните хора, заслужаващи висок жизнен стандарт, без пестене в богато разточителство. Горчивите плодове от подобна политика узряха и ще ги предъвкват поколения напред. Всичко това, застрашава човешката цивилизация, ценностната система и трябва да се спре.!

Да се върнем при изходните условия: Живеем на планетата Земя, като не особено съвършена, лесно ранима, биологична форма. Жизнено необходимите неща са крайни и изчерпаеми. Всичко около нас е в сложна взаимна връзка. Унищожаването само на един елемент от веригата, най-малко застрашава всички останали, понякога верижно ги убива. Населението нараства геометрично, ресурсите намаляват в същата прогресия. Част от хората, уж най- интелигентната, консумират много повече от нужното за добър живот, образно казано преяждат, а след това боледуват. Това се определя от грешното внушение, че това е престиж, награда и залуга за вложения труд. Това не е вярно, по- много причини, ето някои от тях:

1. Ако сме хомо сапиенс , ще вземаме от природата, само това, което е нужно за оцеляване в ергономичните норми и то японски и китайски, а не баварски. Консумацията на повече от необходимата за живот храна и течности, е поведение на вредните хищници, инстинктивно убиващи, повече от необходимото.

2. Няма да караме демонстративно мощни коли, прекалено да се климатизираме, да се обградим с ненужни вещи и техники от рекламите, да разходваме безумно оскъдните ресурси. Напротив, ще се лишим от лукса в името на бъдещето.

3. Прогнозите на социолозите сочат към 2050 година над 30 милиарда население. Изхранването, водата и ресурсите ще бъдат огромен проблем. Има две възможности - избиване на по-слабата икономически част или нови общочовешки решения, просвета, ограничение на раждаемостта. Защо не тераформиране и разселване на Марс например, но това изисква общи усилия и огромни средства. Капитализмът и свободният пазар, в сегашния си вид, не могат да решат тези въпроси, защото подобни дейности не носят печалби.(Това не пречи да се правят смешни комерсиални опити, като продажба на територии на Луната, Марс)

4. Наука, нови технологии са елемент на спасението. Всички знаят, че пътя от откритието до производството е доста дълъг, няма финансирано откритие и патент. Парите в тази сфера са малко, и тук не носят директна печалба, затова и науката е в застой. ( БАН е пресен пример, от тях се иска ясно производство, разбираемо от овчари и падари)

5. При кап. системата се деформираха морала и ценностите. Не може да живееш в охолство и с нетърпение да чакаш смъртта на родителите, унизени със символични пенсии, за да им продадеш имуществото. След много кратко време, ще бъдеш на тяхното място. Даже тук във форума много хора демонстрират самочувствие и любов към охолния живот. Считат, че новите условия им дават огромни предимства и бъдеще. Големите финансови и социални различия, не решават нищо, напротив задълбочават проблема.

За сега е ясно следното: по- скромно; с повече знания и разум; формиране на общочовешка позиция; общуване и общи усилия; отпор на неморалните, "пазарни" печалбари; правилен избор на социално устройство и ценности; безвъзмездно отдаване на знания и опит на бъдещите поколения:book:

Редактирано от dedenze
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Глупости. От 200 г. се вижда само възходът му. И това, дето му викате консюмеризъм, не е това. Казва се прогрес - технически, социален, човешки.

ето малко образи :) :

Изводите на Дендроаспис са точни и ми допадат. :good:

Нека по- просто обясним на тинейжърите и хората извън икономиката за какво става дума."Свободният" пазар на стоки и услуги, съчетан с предлагането на необезпечени кредити води не само кризи, а катастрофи. Най - лесно се живее по ромски - на заем, ден за ден, след нас потоп. Точно тази философия налага съвременният капитализъм. Той формира идеални свръхконсуматори, още преди да са заработили и един цент в живота. Внушава им, че са най-успешните хора, заслужаващи висок жизнен стандарт, без пестене в богато разточителство. Горчивите плодове от подобна политика узряха и ще ги предъвкват поколения напред. Всичко това, застрашава човешката цивилизация, ценностната система и трябва да се спре.!

За сега е ясно следното: по- скромно; с повече знания и разум; формиране на общочовешка позиция; общуване и общи усилия; отпор на неморалните, "пазарни" печалбари; правилен избор на социално устройство и ценности; безвъзмездно отдаване на знания и опит на бъдещите поколения:book:

Хех, Деде, още първото изречени ти е невярно. Опровергават го страни като Китай, Япония, Хонконг, Тайван. Както и простичкият факт, че в света няма напреднала страна, в която да няма свободен пазар.

За по-скромно и с повече разум. Точно това става при истинския свободен пазар - работи се много, живее се добре, но сдържано, с повече разум. А печалбарите - това са всевъзможните мафии и социалисти по света, които точно това правят, живеят на чужд гръб.

За тях Айн Ранд казва: "Това са хора, които не искат да печелят пари, а да ги вземат."

Как смЕташ, това:

при Мао Дзе Дун, великият кормчия, ли се появи, или при свободния пазар? Ти поне си дедо, помниш Китай от 70-тте, дочените куртки и велосипедите, и речите на Великият кормчия.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува (edited)

хихи,

много промити мозъци има на тая планета,

истински прогрес в авиацията няма от 70те години ... това че са турили някой друг дисплей и светлинка и са променили седалките няма да ме закара по-бързо до Париж, Кьолн или София ...

напрактика от 747 няма никакъв напредък ... а само фасада ...

същия тоя велик самолет по-горе вече няколко години великата боинг не може да го произведе и в момента плаща милиарди компенсации на засегнатите компании заради забавените си доставки ...

аз карам страшно много коли ... за последните 6 месеца съм карал 20 коли ...

ако мога да си взема чисто нова японска кола карбюратор (някой от старите модели) със същото качество на производство както в края на 80те и началото на 90те отивам и си я взимам веднага ... не искам никакви компютри, дисплеи и глупости ...

по въпроса за скоростните влакове - скоростни влакове има там където държавата се намесва в ЖП сектора - Германия, Франция, Япония, Китай, Русия, Белгия, Холандия, Испания ... скоростни влакове НЯМА в УК и САЩ ... аман от пропаганда и безумия ...

• Глобален Модератор
Публикува

5. При кап. системата се деформираха морала и ценностите. Не може да живееш в охолство и с нетърпение да чакаш смъртта на родителите, унизени със символични пенсии, за да им продадеш имуществото. След много кратко време, ще бъдеш на тяхното място. Даже тук във форума много хора демонстрират самочувствие и любов към охолния живот. Считат, че новите условия им дават огромни предимства и бъдеще. Големите финансови и социални различия, не решават нищо, напротив задълбочават проблема.

Ето това вече е чиста лъжа. Някой те е излъгал, Деде. За това чакаха Булгаковите герои в комуналките. За капитализма е и остава много характерно децата да изхръвкат рано рано от дома и да търгват по пътя си. Особено пък у САЩ.

хихи,

много промити мозъци има на тая планета,

аз карам страшно много коли ... за последните 6 месеца съм карал 20 коли ...

Консюмерист безсрамен такъв!!! Да дадеш веднага 19 коли на бедните, а ти да си запазиш една. Лада-Самара, за по-скромно и разумно!

Вярно, авиацията не ни помага да се ускоряваме. Засега... ;) Но пък се пътува много по-лесно, по-удобно, по-безопасно. Напоследък и доста евтино, всъщснот.

• Потребител
Публикува
Консюмерист безсрамен такъв!!! Да дадеш веднага 19 коли на бедните, а ти да си запазиш една. Лада-Самара, за по-скромно и разумно!

аз че съм консюмерист, да такъв съм, ама това не ми пречи да прозирам, че това не е правилния път, карам нови коли под наем нон-стоп, защото работата ми изисква да пътувам много (роб съм) ...

и са пълни боклуци ... всички нови коли ... нито една не си струва парите ... не ми обяснявай за прогрес и глупости ... все едон ако си взема телефон за 1000 паунда ще изкарвам повече пари или ще съм по-полезен член на обществото, щото телфонът имал повече функции ... това е brain wash за тийнеджърите - купи си тоя боклук и ще си по-готин ... аз ходя напред назад с 3 телефона за по 5 паунда, които всички са изключени през деня отгоре навсичко ...

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Не, драгий, не. Не ти трябва телефон за 1000 паунда. Ако изкараш 10 милиона паунда, пак няма да ти трябва. Но на някой може да му потрбява - и го има.

А ти, на те ли прави впечатление, лекотата с която си сменяш колите! И тя се дължи на капитализъма, ей ;)

Ако фирмата ти беше държавна и тази, дето държи колите под наем и тя беше държавна (то май тогава нямаше да има коли под наем), щеше да караш една Лада Самара, сдържано и скромничко, докато ръждяса.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

Не, драгий, не. Не ти трябва телефон за 1000 паунда. Ако изкараш 10 милиона паунда, пак няма да ти трябва. Но на някой може да му потрбява - и го има.

А ти, на те ли прави впечатление, лекотата с която си сменяш колите! И тя се дължи на капитализъма, ей ;)

не не ми прави, заради тъпия капитализъм застраховката ми е безумно скъпа и нищо, че имам много висок доход съм в subprime сегмента и не мога да разчитам на изгодно кредитиране за кола ... за това и ги сменям като носни кърпички и ги наемам ... всъщото време тия дето ги гледам как карат по снега като самоубийци тук са с пъти по евтини застраховки от моята а затъналите в дългове до гушата нямат никакъв проблем да си вземат кола на кредит и да затънат още повече ... ей това е капитазлимът ... реалният, а не тоя дето го гледаш по-филмчетата ...

• Потребител
Публикува

ахаха Михов,

аз не съм безработен негър с няколко деца, аз съм точно от тези белите дето плащат целия масраф ...

и мисля, че повечето от хората, които четат този форум са бели и работят ...

сега за потребителската кошница ... дреме ми за потребителската кошница ... дреме ми на оная работа как мерят инфлацията и дали имам климатик ...

най-големите разходи в САЩ (ако сега съм там) биха ми били за данъци, здравеопазване (застраховки) и образование на децата ми (колеж и университет и за двете) ... тези разходи определят стандарта ми на живот, защото са огромни, а не колко струва едно парче хляб или дали имам климатик ...

Виж сега, ако не се лъжа, този форум е за наука, ако обичаш, не го превръщай в БГ Лична драма. Би следвало тук да дискутираме обективни положения, а не личните недоволства, неудобства и тегоби на някои потребители. От 50 поста те следя, то голямо оплакване, голямо чудо! На мен обаче не ми дреме за личните проблеми на Пенчо, Драганчо или Груйо!

По въпроса за негрите. Факт е, че в момента, в голямата си част, те са една консуматорска прослойка, която де факто разходва социалните фондове и бива издържана от по-продуктивната част от населението. Трябва да споменем обаче, че негрите (за разлика от латиносите в по-ново време) съвсем не са дошли доброволно в Америка. И че благодарение на робския им труд (я, че те ти били колеги бе - нали и ти си роб :tooth: , пък викаш не си негър значи... :tooth: ) са участвали поне с частица в общия просперитет на САЩ - през ХVIII и ХIХ век. Може би по-правилно е било да ги освободят и заселят в днешна Либерия, каквито планове е имало, но така или иначе, в момента те са част от американското общество и беше ясно, че няма как да бъдат удържани постоянно в подчинение. Съответно белите американци заплащат цената на своето минало в момента.

За потребителската кошница. На теб не ти дреме (някакъв друг личен проблем да споделиш? :tooth: ), но е факт, че ако целите пред едно семейство през 50-те са ясни, то сега има толкова много джаджи, че е много по-трудно хем да се удовлетворяват желанията, плод на съвременността, хем да се следват изконните американски екстри. Защото синът иска I pod, дъщерята телефон, майката кухненски робот, таткото - да ходи на стриптийз бар, все неща, които 50-те ги е нямало и от които сега има огромно разнообразие.

За най-големите разходи си прав, но в Щатите образованието и здравеопазването винаги са били скъпи. После, друго си е да си беден в САЩ с климатик, или в Индия - с проказа. :laugh:

истински прогрес в авиацията няма от 70те години ... това че са турили някой друг дисплей и светлинка и са променили седалките няма да ме закара по-бързо до Париж, Кьолн или София ...

напрактика от 747 няма никакъв напредък ... а само фасада ...

Това не е вярно, просто авиацията (гражданската) се развива в други направления, а не в скоростта. За съжаление, се поде голяма кампания срещу свръхзвуковите самолети, себестойността на полета е висока, а авариите са чести.

Но в момента един полет е много по-достъпен, отколкото през 70-те. Говоря за нискотарифните авиокомпании. Те правят възможно млади хора да си грабнат багажа и да отидат на другия край на Европа, да речем, за някакви смешни пари. Това просто го е нямало.

Сега ще кажеш - на мен не ми дреме, аз искам да стигна бързо. Обаче пък на младите хора не им дреме за теб, те искат да стигнат за малко пари и пак сравнително бързо. :laugh:

• Глобален Модератор
Публикува

Горките хора, горките англичани, че и ти с тях. Ела си, бре. Тука е ефтино всичко.

Колко е застраховката гражданска отговорност за година?

• Потребител
Публикува (edited)
Виж сега, ако не се лъжа, този форум е за наука, ако обичаш, не го превръщай в БГ Лична драма. Би следвало тук да дискутираме обективни положения, а не личните недоволства, неудобства и тегоби на някои потребители. От 50 поста те следя, то голямо оплакване, голямо чудо! На мен обаче не ми дреме за личните проблеми на Пенчо, Драганчо или Груйо!

обективното положение ти го казах и всеки, който живее трайно тук, в сащ, в канада или където и да било ще ти го повтвърди ...

все по-трудно се издържа семейство, поради най-различни причини ... мога да ти направя разбивка на бюджета си и да ти покажа какви са причините ...

По въпроса за негрите.

Квото било било ... прадядо ти бил роб, та дай да ти издържам правнуците ... пълни глупости ... не става така и толкоз ...

За потребителската кошница. На теб не ти дреме (някакъв друг личен проблем да споделиш? ), но е факт, че ако целите пред едно семейство през 50-те са ясни, то сега има толкова много джаджи, че е много по-трудно хем да се удовлетворяват желанията, плод на съвременността, хем да се следват изконните американски екстри. Защото синът иска I pod, дъщерята телефон, майката кухненски робот, таткото - да ходи на стриптийз бар, все неща, които 50-те ги е нямало и от които сега има огромно разнообразие.

в къщи в момента е пълно с джаджи за коледа имам към 7 ръчни часовника, 2 подводни камери, няколко телефона и GPSа и един куп други неща ... това ми е най-малкия разход и нямам никакъв проблем с него ...

имам много по-големи други разходи и те ми бъркат в здравето ... най-голеият от които са данъците ...

Това не е вярно, просто авиацията (гражданската) се развива в други направления, а не в скоростта. За съжаление, се поде голяма кампания срещу свръхзвуковите самолети, себестойността на полета е висока, а авариите са чести.

Но в момента един полет е много по-достъпен, отколкото през 70-те. Говоря за нискотарифните авиокомпании. Те правят възможно млади хора да си грабнат багажа и да отидат на другия край на Европа, да речем, за някакви смешни пари. Това просто го е нямало.

Сега ще кажеш - на мен не ми дреме, аз искам да стигна бързо. Обаче пък на младите хора не им дреме за теб, те искат да стигнат за малко пари и пак сравнително бързо.

това не е технологичен прогрес, ако не си разбрал се обсъждаше технологичния прогрес ... аз постоянно летя с райнаир и изиджет до определени дестинации и самолетите, които изпозлват с нищо не са по-различни от тези преди 40г. ... за това ставаше дума ...

Колко е застраховката гражданска отговорност за година?

за 18г. младеж може и да е 2000-3000 паунда ... в моя случай 1000 паунда ...

• Глобален Модератор
Публикува

когато е бил въведен телефонът, телеграфът, интернентът и и-мейлът това предлага прогрес ...

ipadът просто преразпределя едни пари от населението в джоба на компанията, която го произвежда и в джобовете на тези дето държат лицензите за музика ... ipadът е класика в непродуктивността си ... тинейджърска безполезна играчка ...

Именно.

Голяма грешка. Всеки нов продукт е истински прогрес! Плоските екрани, безжичните клавиатури, GPS, 3D, Шинкансен, и хиляди знайни и незнайни продукти, които ни правят все по-цивилизовани.

И какво разбираш под по-цивилизовани?

Мисля, че сериозно бъркаш нещата. Хенри Форд, който реално създаде американската автомобилна индустрия, е развивал наистина технологии и е давал хляб на хората. Истинските големи технологични открития могат да дадат на хората препитание и работа. Но реално след изобретяването на Windows, цифровите камери и апарати и GSM-системата за мобилните телефони голям научен пробив не е правен, правят се само ъпгрейди (например Windows 95 после става 97, 98, Vista, XP и т.н., но си остава пак Windows ) или разни глупости за тийейджъри, както Невски правилно отбелязва.

Бурният подем на технологиите успя да даде глътка въздух на настроения за постоянно помпане на потреблението капитализъм от англосаксонски и изобщо западен тип. Обаче когато се видя, че инерцията от този технологичен бум секна, че и този подем беше "изяден", се почна помпането на финансовите и ипотечните балони. По интересно "стечение" на обстоятелствата краят на големите хай тек открития съвпада именно с началото на помпането на тези балони - към 1996/1997 г. През 2008 г. и тия балони изгърмяха. Сега, както написах по-напред, новият балон, който ще се помпи, ще е затоплисткият с енергоспестяващи и възобновими технологии. Лошо няма, само че към настоящия момент те са още твърде скъпи, за да са икономически ефективни. А като изгърми и този балон, какво правим??? Капитализмът от съвременнен тип е като чума, като ято скакалци, която върви и изпосква наред всичко. Чудя се корпорациите като изчерпят ресурса на евтината и многобройна работна ръка в Индия и Източна Азия, какво ще правят. Африка е умряла работа, там има евтина и неграмотна работна ръка, тоест неподходяща е за бизнес.

Съвременният капитал не се интересува от нищо, освен от печалбата си. Ако ги няма държавите малко или повече да обуздават хищническите инстинкти на корпорациите, да са изпапкали всичко. Бритиш Петролиум, който съсипа Мексиканския залив, ако не го натисне държавата САЩ, ще плати обезщетения на баба ми хвърчилото. Понеже ти, о КГ, постоянно изтъкваш колко прекрасно нещо е капитализмът, аз ще ти отговоря, че ти имаш някакви съвсем идеалистични представи за него, които обаче нямат нищо общо със СЪВРЕМЕННОТО МУ СЪСТОЯНИЕ, за което е темата. Морални задръжки у съвременния капитал няма, единствено може да има страх от наказателно-регулаторната функция на националните правителства. Затова от 20 години ни зомбират с твърдения, че националната държава отмирала, че идела епохата на регионите и наднационалните компании. Сладка мечта е за последните да се скапят държавите, тогава те ще могат НЕОБЕЗПОЯВАНО да си правят каквото искат. Единствените, които днес пазят обикновения човек от произвола на корпорациите са точно националните държави. Изчезнат ли, ще настане ад.

КГ, ще ти дам за пример Хенри Форд. Той е точно капиталист от твоя идеалистичен тип, в каквато светлина ти виждаш капитализма като същина. Форд е имал съвсем различно мислене от съвременните мениджъри. Той е смятал, че фабрикант като него има и важна социално-възпитателна роля, давал е премии на служителите си за добро обществено поведение, за учене на правилен английски, за ходене на църква. Тоест Форд е типичен консерватор, който вярва в порядъчността, здравата работа и честността. И в призванието силните и богатите да издигат народа си. Айде, КГ, посочи ми някоя съвременна корпорация, която да провежда такава социално ангажирана политика по отношение на нравственото, интелектуалното и материалното състояние на служителите си. Няма и да можеш.

Та недей да смяташ по такъв наивен начин, че техническият прогрес решава всички проблеми. Защото не е така. Ако беше така, нямаше в най-образованата и индустриална държава в Европа Германия да се пръкне нацизмът. Всичко опира до моралните ценности. И понеже съвременното потребителско общество прати Бога в преизподнята и издигна като лозунг "купувай и си прави кефа", капитализъм с човешко лице няма как да има. Просто няма кой да го построи, хора с мисленето на Форд са отдавна на оня свят. Твоята представа за капитализма е идентична с представата на някой пламенен християнин за християнството. Християнинът се хваща за прекрасните идеали на братство, любов и състрадание на Исус от евангелиетата, но не иска и да чуе за кръстоносни походи, инквизиция, клади, църковни десятъци, нямащи нищо общо с Христовото слово. Същото и при теб - капитализмът за тебе е една идеална абстракция, ти упорито си затваряш очите и ушите за извращенията, настъпило в него. Не мога да ти помогна, за доктринерството бронебойни патрони няма открити.....

• Потребител
Публикува (edited)
Бурният подем на технологиите успя да даде глътка въздух на настроения за постоянно помпане на потреблението капитализъм от англосаксонски и изобщо западен тип. Обаче когато се видя, че инерцията от този технологичен бум секна, че и този подем беше "изяден", се почна помпането на финансовите и ипотечните балони. По интересно "стечение" на обстоятелствата краят на големите хай тек открития съвпада именно с началото на помпането на тези балони - към 1996/1997 г. През 2008 г. и тия балони изгърмяха. Сега, както написах по-напред, новият балон, който ще се помпи, ще е затоплисткият с енергоспестяващи и възобновими технологии.

тук ще се присъединя с двете ръце и двата крака ...

сегашната система е неприемлива и ни води от една криза към нова криза и си играе със съдбите на хората ...

големите играчи в тази игра са корпорациите, правителствата, банките, елитът и всички други капиталистически и бюрократични лобита, които искат да нещата да продължат по-старому и изпозлват всички позволени и непозволени методи да не изгубят влияние върху пазарите и политиката ...

Та недей да смяташ по такъв наивен начин, че техническият прогрес решава всички проблеми. Защото не е така. Ако беше така, нямаше в най-образованата и индустриална държава в Европа Германия да се пръкне нацизмът. Всичко опира до моралните ценности. И понеже съвременното потребителско общество прати Бога в преизподнята и издигна като лозунг "купувай и си прави кефа", капитализъм с човешко лице няма как да има. Просто няма кой да го построи, хора с мисленето на Форд са отдавна на оня свят. Твоята представа за капитализма е идентична с представата на някой пламенен християнин за християнството. Християнинът се хваща за прекрасните идеали на братство, любов и състрадание на Исус от евангелиетата, но не иска и да чуе за кръстоносни походи, инквизиция, клади, църковни десятъци, нямащи нищо общо с Христовото слово. Същото и при теб - капитализмът за тебе е една идеална абстракция, ти упорито си затваряш очите и ушите за извращенията, настъпило в него. Не мога да ти помогна, за доктринерството бронебойни патрони няма открити.....

много силни, но и много верни думи ...

нито английските нито американските джентълмени съществуват вече ... нито в бизнеса, нито в политката ...

аз работя за огромна мултинационална корпорация ... фирмата ми е абсолютно безскрупулна, мениджмънта също ... но за пред публиката, а дори и за пред служителите се поддържа фасада колко сме човечни и полезни ... реално мениджмънтът не се интерересува от нищо друго освен от бонуси ... сега ... тази година ... после след мен и потоп ...

Публикува (edited)

Браво на Аспарам и Невски за последните постове понеже си нямам за днес плюсове ще го кажа с думи - прави сте, напълно ви поддържам !

КГ капитализма отдавна загуби човешкото си лице, точно тук в изстрадала България, трябва да се разбира най- ясно. Достатъчно е да излезеш на улицата, без да познаваш нито икономическите, нито социалните закони, само да гледаш. За партии, парламент и "бизнесмени" да не говорим. Прилагания "патент" не е български, не ставай саучастник на бандюгите, даже и да подхвърлят по някой лев за Коледа.

Живота се състои от много по-важни и сложни неща от ипот, телевизорче, ковбойки, кока-кола, яхтичка, самолетче и пр.....

Българина не е достатъчно да го "светнеш", той трябва да бъде ослепен като самуилов войник за да разбере какво става !

Редактирано от dedenze
  • Потребител
Публикува (edited)

понеже много се изписа за сегашната криза ... и великите кап страни ...

искам да разгледаме един въпрос ... когато в САЩ и УК 'спасиха' банките и финансовите институции и изляха страшно много пари в тях, когато ЕС 'спаси' Гръция и Ирландия ... мислите ли, че това е за доброто на обикновения човек ...

защото аз мисля точно обратното ... Гърция и Ирландия сега ги обрекоха на 10-20г. мизерия и стагнация ... банките ги спасиха за да спасят задниците на банкерите а не на обикновените хора ...

• Потребител
Публикува (edited)

Хенри Форд, който реално създаде американската автомобилна индустрия, е развивал наистина технологии и е давал хляб на хората. Истинските големи технологични открития могат да дадат на хората препитание и работа. Но реално след изобретяването на Windows, цифровите камери и апарати и GSM-системата за мобилните телефони голям научен пробив не е правен, правят се само ъпгрейди (например Windows 95 после става 97, 98, Vista, XP и т.н., но си остава пак Windows ) или разни глупости за тийейджъри, както Невски правилно отбелязва.

Бурният подем на технологиите успя да даде глътка въздух на настроения за постоянно помпане на потреблението капитализъм от англосаксонски и изобщо западен тип. Обаче когато се видя, че инерцията от този технологичен бум секна, че и този подем беше "изяден", се почна помпането на финансовите и ипотечните балони. По интересно "стечение" на обстоятелствата краят на големите хай тек открития съвпада именно с началото на помпането на тези балони - към 1996/1997 г. През 2008 г. и тия балони изгърмяха. Сега, както написах по-напред, новият балон, който ще се помпи, ще е затоплисткият с енергоспестяващи и възобновими технологии. Лошо няма, само че към настоящия момент те са още твърде скъпи, за да са икономически ефективни. А като изгърми и този балон, какво правим??? Капитализмът от съвременнен тип е като чума, като ято скакалци, която върви и изпосква наред всичко. Чудя се корпорациите като изчерпят ресурса на евтината и многобройна работна ръка в Индия и Източна Азия, какво ще правят. Африка е умряла работа, там има евтина и неграмотна работна ръка, тоест неподходяща е за бизнес.

Съвременният капитал не се интересува от нищо, освен от печалбата си. Ако ги няма държавите малко или повече да обуздават хищническите инстинкти на корпорациите, да са изпапкали всичко. Бритиш Петролиум, който съсипа Мексиканския залив, ако не го натисне държавата САЩ, ще плати обезщетения на баба ми хвърчилото. Понеже ти, о КГ, постоянно изтъкваш колко прекрасно нещо е капитализмът, аз ще ти отговоря, че ти имаш някакви съвсем идеалистични представи за него, които обаче нямат нищо общо със СЪВРЕМЕННОТО МУ СЪСТОЯНИЕ, за което е темата. Морални задръжки у съвременния капитал няма, единствено може да има страх от наказателно-регулаторната функция на националните правителства. Затова от 20 години ни зомбират с твърдения, че националната държава отмирала, че идела епохата на регионите и наднационалните компании. Сладка мечта е за последните да се скапят държавите, тогава те ще могат НЕОБЕЗПОЯВАНО да си правят каквото искат. Единствените, които днес пазят обикновения човек от произвола на корпорациите са точно националните държави. Изчезнат ли, ще настане ад.

КГ, ще ти дам за пример Хенри Форд. Той е точно капиталист от твоя идеалистичен тип, в каквато светлина ти виждаш капитализма като същина. Форд е имал съвсем различно мислене от съвременните мениджъри. Той е смятал, че фабрикант като него има и важна социално-възпитателна роля, давал е премии на служителите си за добро обществено поведение, за учене на правилен английски, за ходене на църква. Тоест Форд е типичен консерватор, който вярва в порядъчността, здравата работа и честността. И в призванието силните и богатите да издигат народа си. Айде, КГ, посочи ми някоя съвременна корпорация, която да провежда такава социално ангажирана политика по отношение на нравственото, интелектуалното и материалното състояние на служителите си. Няма и да можеш.

Виж сега, Хенри Форд е по-скоро изключение и за ония времена. Просто той е друг тип човек. Новатор, мисионер, ако щеш. Същото не мога да кажа за Рокфелер или Морган. Типични безскрупулни капиталисти. А какво да кажем за Базил Захаров? Капитализмът сам по себе си, в изчистен вид като природа, винаги е бил жесток и безчовечен, винаги се се стремял към максимална печалба, без оглед на обстоятелствата. Така че, нищо ново под Слънцето. Намират се обаче обществени сили, които да урегулират, да обуздаят разрушителната му природа, поне в голяма степен. Даже май в днешно време повече, отколкото е необходимо.

А относно Windows-а и цифровата техника, все още твърде малко време е минало, за да чакаме ново фундаментално откритие. И то ще дойде, неминуемо. А това, че част от новите джаджи са играчки за тийнейджъри - няма лошо!

Мисля, че твърде черногледо гледате на нещата в съвремието и твърде идеализирате миналото. 50-те години например също имат своите трудности. Да, може би на фона на войната и разрухата 10 години по-рано, хората са усещали наистина живота и благоденствието, но не всичко е било по мед и масло. Далеч не всичко.

Иначе имаше екологична катастрофа в Мексиканския залив, но какво беше избиването на бизоните в Америка например? Същото.

Редактирано от Михов
  • Потребител
Публикува

Виж сега, Хенри Форд е по-скоро изключение и за ония времена. Просто той е друг тип човек. Новатор, мисионер, ако щеш. Същото не мога да кажа за Рокфелер или Морган. Типични безскрупулни капиталисти. А какво да кажем за Базил Захаров? Капитализмът сам по себе си, в изчистен вид като природа, винаги е бил жесток и безчовечен, винаги се се стремял към максимална печалба, без оглед на обстоятелствата. Така че, нищо ново под Слънцето. Намират се обаче обществени сили, които да урегулират, да обуздаят разрушителната му природа, поне в голяма степен. Даже май в днешно време повече, отколкото е необходимо.

А относно Windows-а и цифровата техника, все още твърде малко време е минало, за да чакаме ново фундаментално откритие. И то ще дойде, неминуемо. А това, че част от новите джаджи са играчки за тийнейджъри - няма лошо!

Мисля, че твърде черногледо гледате на нещата в съвремието и твърде идеализирате миналото. 50-те години например също имат своите трудности. Да, може би на фона на войната и разрухата 10 години по-рано, хората са усещали наистина живота и благоденствието, но не всичко е било по мед и масло. Далеч не всичко.

Иначе имаше екологична катастрофа в Мексиканския залив, но какво беше избиването на бизоните в Америка например? Същото.

значи, не се опитвай моля те да обръщаш спора на песимисти-оптимисти, тази техника вече ни я прилага КГ със соц/кап и черно бяло разделението ...

50те години може да не са идеални, или 60те или 70те или 80те ... или 90те ...

това обаче няма никакво значение ...

когато някой се опитва да ти обясни нещо просто по сложен начин това не е много хитро ...

за това ще опитам по най-простия начин ...

САЩианското общество и култура имат гръбнак ... този гръбнак е средната класа ... и този гръбнак умира ... гръбнакът на средната класа пък е средното семейство ... мама, тати и две деца ... и този гръбнак е погребан под лавина дългове, разходи и грижи ... двамата работят, а парите са по-малко околкото са били преди 30-40г. когато един е работел ... това е ...

а пък вие си пишете за развитие, прогрес и светло бъдеще ... пропагандата край няма както всички знаем ...

• Потребител
Публикува

Не, не си ме разбрал.

Аз също смятам, че нещата не се развиват добре. Добре в смисъл прекрасно. Основен проблем според мен за развитите страни ще стане демографския, а оттам ще тръгнат и другите. Всъщност нещата вече са започнали.

В много от доводите ви има рационалност.

Въпросът е, че според вас (поне както сте го изразили) едва ли не техническия прогрес е изчерпан, няма фундаментални открития, ресурсите са на привършване, а финансовия батак е неоправим.

Аз пък смятам, че техническите открития ще продължат да се правят и да подобряват живота ни - и фундаментални, и "играчки" за тийнейджъри. Смятам също, че докато не се изчерпи и последната капка петрол няма как да влязат масово новите разработки. И въобще такива работи. Може би ще станем свидетели на катаклизми, породени от цивилизационни войни - студени и горещи, но така или иначе аз нещата не ги виждам толкова безнадеждни...

• Потребител
Публикува

от технически прогрес до технически прогрес има голяма разлика ...

както и от финансова криза до финансова криза ...

аз например работя всеки ден на терминали произведени през 2000-2001г. и повярвай ми няма особена разлика дали работя на тях или на нещо произведено днес ... същото важи и за самолетите ... същото важи и за колите ...

ще ти дам прост пример ... в момента карам чисто нова кола, която струва 15 000 паунда ... еко дрън-дрън ... и какво колко и е по-добър разхода на гориво от неин аналог произведен през 90те - 5%, 10%? ... дори и 10% да е ... това идва за сметка на драстична разлика в цената и много по-ниска надежност ...

за финансовата криза ... финансовите кризи също не са еднакви ...

24012562_68e2121a3d.jpg

сегашната ще е много тежка ... но както правилно отбеляза по-горе в комбинация с демографска криза ... върху това ще се наложат и търговски войни и недостиг на ресурси ...

в момента живеем в края на епохата на бейби бумърите и бейби бумърите ще искат от нас да им платим пира ... всъщност като данъкоплатци ние вече им го плащаме ...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/U.S.BirthRate.1909.2003.png

Baby-Boomer-Chart.gif

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!