Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Ами ето, Камерън вече 6 м. ще направи на власт и пак им плащат. Кво те плаши? Като не искаш да плащаш данъци там, ела си тук, няма да ги плащаш тука :))

• Мнения 674
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

Ами ето, Камерън вече 6 м. ще направи на власт и пак им плащат. Кво те плаши? Като не искаш да плащаш данъци там, ела си тук, няма да ги плащаш тука :))

плаши ме, че демагози като теб неспирно повтарят, как ей сега ще се оправят нещата, как 'ще видиш камерън и коснерваторите какво ще направят', а от Април пак ми вдигат данъците и осигуровките ...

• Потребител
Публикува

това дето аз го искам няма да стане ...

но ...

A society of all thieves is an impossibility; somebody has to produce something for others to steal. But the State does not know that and continues to take as much as it can lay its hands on, through increased taxation or inflation, to assuage its insatiable appetite for power. At long last it levies directly on capital — not satisfied with its take from inflation — and at that point both labor and capital lie down on the job. Why work when there is nothing in it?

както соцът се затлачи така и ЕС, Америка и т.н. съвсем скоро ще се затлачат ... те вече са се затлачили но пропагнадата го крие ...

• Потребител
Публикува (edited)

аз съм алергичен към социализъм и социални политики ...

само да внеса още едно уточнение, както сегашният капитализъм из развитите демокрации не е никакъв капитализъм, т.к. и т.нар соц си беше чисто тоталитарно управление използващо соц идеология за парлама, но много далеч от оригиналните западноевропейски соц концепции ...

точно развитите 'кап' демокрации се приближават максимално и в най-много отношения до най-популярните соц концепции от 19 век ...

това съм го писал много пъти, но повторението е майка на знанието ... особено когато имаме много емоции ...

Редактирано от Alexander_Nevski
  • Потребител
Публикува

Статията е интересна. На моменти има точни попадения, въпреки че според мен професорът доста удачно пропуска да разграничи демокрацията като обществено политическа система от капитализма като икономическа система. А ако се смесват нещата, изводите могат да са всякакви.

• Глобален Модератор
Публикува

Как по-точно би трябвало да стане това разграничение? Политиката и икономиката за много уплетени една в друга, но бих чул много внимателно какво точно имаш предвид.

• Потребител
Публикува

Как по-точно би трябвало да стане това разграничение? Политиката и икономиката за много уплетени една в друга, но бих чул много внимателно какво точно имаш предвид.

Ами според мен, демокрацията като обществено-политическа система не е типична и присъща само за капитализма като икономическа система, нито е изобретение на капитализма. А от статията излиза като че ли демокрация и капитализъм са синоними, въпреки че основната критика е срещу демокрацията като такава. В този аспект за мен статията, въпреки че е интересна, провокативна и дори се опитва в типичен неолиберален стил да е донякъде антикапиталистическа, не е задълбочена и съвсем точна.

Капитализмът като икономическа система действително дава своя специфика на демократичния модел, който въвежда, но в статията се говори за доста по-широки исторически граници и се омесват нещата между политически модели и икономическа база в съответния период.

• 3 седмици по-късно...
  • Потребители
Публикува

За да отговорим, са нужни много знания, исторически, социални и политически, но без този отговор живота в голяма степен се обезмисля. Хората живеят в общности, индивидуалния живот е невъзможен и води до деградация. Стремежа към прогресивни неща, търсещия дух и критичното отношение към света ни прави недоволни от живота който водим, даже и да се намираме в най-богатата и хуманна държава. В това няма нищо лошо, стига да вървим и се развиваме в провилната посока , но коя е тя ?

Миналият 20 век, може да се оприличи като век на войните и фанатизма. Раните още не са зарастнали. Първа световна война, Октомврийска революция, Националсоциализам, Болшевизъм, Втора световна война, Два лагера , Желязна завеса, Тероризъм. Фундаментализъм. Европа и цивилизования свят притъпи влиянието на религиите, но на тяхно място се появи друг вид фанатизъм, много по- силен и страшен. Единия се казваше комунизъм, другия националсоциализъм.

Десетките документални филми и кадри, сега карат всеки нормален човек да изтръпне и се замисли. Митинги, шествия, факли, концлагери и забележете милионите участници не са изкарани насила. Напротив, те са яростни, фанатизирани поддръжници – вярващи в идеали и ценностни системи. Едните, че са богоибрана , чиста, арийска раса, другите убедени, че работника може да наложи диктатура над всички останали и да премахне монетарната система. Да манипулираш съзнанието на хората до фанатична степен на подчинение е сложно и трудно. От фанатизма на 20 век, остана в наследство, само ислямският фундаментализъм. Другите са отречени от хората и оценени като грешен път. Носталгия има и ще има – до днес германеца като чуе марш изпълнен от духова музика става на крака, същото е с руснака със “Ставай страна огромная…”

Корена на фанатизмите се крие в човешката душа – няма материално измерение способно да го унищожи и промени.

21 век, века на всеобщия капитализъм( с малки несъществени изключения), най- развитите страни в света са капиталистически. Модерните неща са – живот на кредит, удобства и лукс, застраховки. Живот без гранични и други ограничения- жители на света. Бог, Цар и Господар – Парите. Витрини, реклами, всички мислят и се грижат за нас перфектните консуматори (потребители). 20 % от хората владеят над 85 % от световните блага . Другите живеят под нивото на бедноста и гледат. Живота е невъзможен без пари. Машините заместват перфектно хората, къде и какво да работят ? Каква квалификация да придобият ? Потреблението и неговото абсолютизиране, води до огромни разхищения на земни ресурси и богатства. Непредсказуемо замърсява околната среда и променя психиката на човека. Резултатите не закъсняват – диабет, аутизъм, множествена склероза, …

Променят се човешките ценности, децата обвиняват родителите си, че са ги създали и отгледали ? Може цели томове да се напишат, но и този, днешен път, не е верният.

Хомо сапиенс се нуждае от материалното толкова, колкото и от духовното. Общество в което липсва едното или другото няма бъдеще. Може би истината се крие в хибрида между двете последни идеологии - комунизъм и капитализъм. Може би затова, сега хората предпочитат да живеят в държави с по-голям държавен сектор и повече грижа за тях. Предлагайте млади хора, измислете го КАК?

Социализъм, може би, но не като държавен капитализъм и тоталитаризъм..

Капиталистическата цивилизация като всяка друга е обречена на гибел, Тя е родена, развива се,процъфтява остарява и накрая ще умре (поради известните причини), заедно с иделогията си ("религията си").. Кога и как ще стане това, и каква нова идеология или религия ще запълни вакуума - божа работа..

Иначе е ясно че хората не са открили все още тази система (и като идеология и религия, или доктрина), която отразява "божия промисъл" за хората..Какъв е "божия промисъл за хората" е ясно вече и на слепите - най-малко 200 000 години живот в егалиратни (икономически), безрангови, и мирни общества и групи от ловци и събирачи..Последните 7 хиляди години от откриването на "богатството" и "благата", и особено последващите: период на "прото-капитализъм" (античното средиземнорие и близък изток), и период на модерен капитализъм, са само един миг от човешката история..

• Глобален Модератор
Публикува

Егалитарнми, безрангови, мирни общества няма и не е имало нито за 200 000, нито за 200 години.

Дори и да е имало (а то не е имало), това е предцивилизационно състояние. Цивилизацията означава различия и взаимоотношения.

Цивилизациите са свързани с народи, но не и с икономически устройства. Няма капиталистическа цивилизация. Няма и алтернатива на частната собственост. Ако такава липсва, всяка цивилизация пропада, повече или по-малко мъчително.

• Потребители
Публикува

Егалитарнми, безрангови, мирни общества няма и не е имало нито за 200 000, нито за 200 години.

Това е само твое виждане..

Дори и да е имало (а то не е имало), това е предцивилизационно състояние. Цивилизацията означава различия и взаимоотношения.

Отговор на първото изречение: ами не е така, защото не всички споделят това мнение (не всички от изследователите).

Отговор на второто изречение: не виждам ниакво противоречие с моите виждания.

Цивилизациите са свързани с народи, но не и с икономически устройства.

Народите си имат "стопански устройства"..Все едно да казваш "аз не ям плодове, защото ям круши"..

Няма капиталистическа цивилизация.

Ами "западната цивилизация" е "капиталистическата". Това е едно и също. Същностните черти или по-скоро особеностите на на западната цивилизация са: 1) капитализъм (частна собственост) и свободна стопанска инициатива ; 2) демокрация и плурализъм (които са следствия от развитиетието на капитализма); 3) национализъм (който се формира в епохата на капитализма, и според някои е пряко следсвие от развитието на капитализма)

Няма и алтернатива на частната собственост.

През поне 200 000 години от човешката история е нямало частна собственост, имало е само лична..

Ако такава липсва, всяка цивилизация пропада, повече или по-малко мъчително.

Елино-римската , и не само сума ти цивилизации пропаднат напук на частната си собственост.. Смята се че най-дълго съществувата цивилизация е тази на ловците от северните части на ЕвроАмерика (наричат се "екологични цивилизации" от някои автори).. По-древна от всички съшесвуващи сега (изключваме по-горната) цивилизации е тази на пастирите от Евразия (пак от същите автори)..

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Западна цивилизация има преди да има капитализъм. Нужно ли е да уточняваме кога е рисувал Рафаел и кога е посал Вивалди?

За егалитарните общества имаме само тема. Абсолютно недоказана и идеологизирана намеса дори в науката за най-древното...

Цивилизациите пропадат всъщност и поради разбалансиране на собствеността, но далеч не само поради икономически причини.

През поне 200 000 години от човешката история е нямало частна собственост, имало е само лична..

И тези 200 х. години са години на човешката предистория и първобитност ;)

.. Смята се че най-дълго съществувата цивилизация е тази на ловците от северните части на ЕвроАмерика (наричат се "екологични цивилизации" от някои автори).. По-древна от всички съшесвуващи сега (изключваме по-горната) цивилизации е тази на пастирите от Евразия (пак от същите автори)..

Да, нали? Раят на Русо... първобитността. Естествено, че ще са най-дълги, като нямат развитие и прогрес, нямат дори история.

Това са цивилизации, но на ниско ниво...

Редактирано от КГ125
  • Потребители
Публикува (edited)

Западна цивилизация има преди да има капитализъм. Нужно ли е да уточняваме кога е рисувал Рафаел и кога е посал Вивалди?

покажи ми моля един историк, или антрополог (или университетска програма в тази материя), които е се е занимавал с "цивилизации" или има публикации върху материята, които да твърди че западната цивилизация е съшествувала преди капитализма?

За егалитарните общества имаме само тема. Абсолютно недоказана и идеологизирана намеса дори в науката за най-древното...

Това е само твое мнение

Цивилизациите пропадат всъщност и поради разбалансиране на собствеността, но далеч не само поради икономически причини.

Пропадат по всякакви причини..Пропадат всички тези цивилизации, които са измислени след неолита, та след като пропаднат, се налага хората да се връщат към златните етични правила (към "божия промисъл"), и в тази връзка да създават религии и идеологии, чрез които да се опитват да забранят и ограничат частната собсвеност..Ислям, християнство, конфицианство - религии и идеологии които се опитват да ограничат частната собственост и стопанската иницитива..Дори марксизмът е отрочето на тази западна цивилизация, създаден за да я спаси (да спаси хората) от патологииите на частната собственост..

И тези 200 х. години са години на човешката предистория и първобитност ;)

Да, нали? Раят на Русо... първобитността. Естествено, че ще са най-дълги, като нямат развитие и прогрес, нямат дори история.

Това са цивилизации, но на ниско ниво...

Ти кое предпочиташ за хората: хиляда години "ядене на забранения плод" и после гибел (грубо казано -по толкова време живеят цивлизациите), или първобитно съществуване в мирно и егалитарно общество?

Знам какво ще ми отговориш..

Бог мисля дотук си е казал думата, ние очевидно сме започнали да се месим в неговите работи, след като сме яли от "забранения плод"

Редактирано от nik1
  • Глобален Модератор
Публикува

покажи ми моля един историк, или антрополог (или университетска програма в тази материя), които е се е занимавал с "цивилизации" или има публикации върху материята, които да твърди че западната цивилизация е съшествувала преди капитализма?

Не е нужно да ти показва, имаш едни кръстоносни походи от ХІ-ХІІІ век, първи израз на новороденото единство на западно-католическа цивилизация.

• Глобален Модератор
Публикува

Ник, как да ти покажа такова нещо?!? Та вземи само Кенет Кларк и чети. Ако ще опровергаваме такива неща, то направо да се връщаме на А и Б...

• Глобален Модератор
Публикува

Ти кое предпочиташ за хората: хиляда години "ядене на забранения плод" и после гибел (грубо казано -по толкова време живеят цивлизациите), или първобитно съществуване в мирно и егалитарно общество?

Знам какво ще ми отговориш..

Бог мисля дотук си е казал думата, ние очевидно сме започнали да се месим в неговите работи, след като сме яли от "забранения плод"

Твърде песимистично, слава Богу светът никога не е така черен :) Плодът не е забранен, такава е съдбата на човечеството, да развива цивилизация след цивилизация.

• Глобален Модератор
Публикува

Не е нужно да ти показва, имаш едни кръстоносни походи от ХІ-ХІІІ век, първи израз на новороденото единство на западно-католическа цивилизация.

Че и преди тях. "Книгата oт Келс" е от още по-рано :)) http://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Kells

• Потребители
Публикува

"Западнокатолическата" е част от "Християнската Цивилизация" .Тя е тази която предхожда "Западната Цивилиция"."Западната цивилизация" е т.н. "модерната цивилизация", тази която дискутираме, с нейните особености.Забравих да спомена по-горе че "секуларизма" е другата особеност, заедно с посочените, на западната цивилизация.

• Глобален Модератор
Публикува

Е, ама различията межди католичество и православие се проявяват сравнително бързо след християнизацията на Рим и предхождат схизмата, която просто ги формализира.

Не можем да се съгласим, че под термина "Западна цивилизация" следва да разбираме само тази след буржоазните революции.

Извинявам се, но това е антиисторизъм. Тюлейри да не би да е Източна цивилизация, или целия блясък на абсолютистка Франция и въобще на Европа отпреди буржоазните си революции??

Недей тъй.

• Потребители
Публикува

Ник, как да ти покажа такова нещо?!? Та вземи само Кенет Кларк и чети. Ако ще опровергаваме такива неща, то направо да се връщаме на А и Б...

Да, покажи ми "такова нещо".Ако "трябва", ще се върнем на А и Б. Искам да ми покажеш дефиниция за "Западна цивилизация". Аз показах такава. (Дефиницията не е "моя" разбира се).

• Потребители
Публикува (edited)

Е, ама различията межди католичество и православие се проявяват сравнително бързо след християнизацията на Рим и предхождат схизмата, която просто ги формализира.

Не можем да се съгласим, че под термина "Западна цивилизация" следва да разбираме само тази след буржоазните революции.

Извинявам се, но това е антиисторизъм. Тюлейри да не би да е Източна цивилизация, или целия блясък на абсолютистка Франция и въобще на Европа отпреди буржоазните си революции??

Недей тъй.

Махни ги тея адвокатски глупости , не съм в настроения. Искам ми дадеш дефиниция за Западна цивилизация - едно, две, три, четири, или там каквото..Започва еди къде, си защото..

И автора които подкрепя тази теория..

Редактирано от nik1
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

http://www.google.bg/search?client=opera&rls=en-GB&q=%22%D0%A6%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%22&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

Ето само 4 от безбройните артефакти, създадени от Западната цивилизация преди появата на дори и мисъл за капитализъм в нечия глава.

post-727-013133800 1299706828_thumb.jpg

post-727-015472100 1299706848_thumb.jpg

Редактирано от КГ125

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!