Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

В текста на Теофан дума "славянски" в този откъс няма. В историографията се приема, че въпросните племена са славянски, но у хрониста това изрично не е посочено.

Е как ще го няма!? - справка ГИБИ 3, с. 263-264.

• Мнения 1,5k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Няма го Качо.Виж автентичния текст.Това за тези "славянски" племена е потвърждение на една приказка на Гьоринг че като повториш една лъжа сто пъти тя става истина.

• Потребител
Публикува

Няма го Качо.Виж автентичния текст.Това за тези "славянски" племена е потвърждение на една приказка на Гьоринг че като повториш една лъжа сто пъти тя става истина.

Има ли го няма ли го - всеки може да провери. Посочил съм дори страницата. Ако някой толкова се съмнява може да види и колонката в ляво, където е оригиналният гръцки текст.

• Глобален Модератор
Публикува

Е как ще го няма!? - справка ГИБИ 3, с. 263-264.

Погледнах и се озадачих. Знам, че "славянски" присъства в българския превод, но не очаквах да го видя и в самия гръцки текст на изданието. Ще ми трябва някакво време да прехвърля разните преписи на хрониката, за да съм сигурен. Е, може и аз да бъркам, естествено.

• Потребител
Публикува

Погледнах и се озадачих. Знам, че "славянски" присъства в българския превод, но не очаквах да го видя и в самия гръцки текст на изданието. Ще ми трябва някакво време да прехвърля разните преписи на хрониката, за да съм сигурен. Е, може и аз да бъркам, естествено.

В Народна библиотека София има Бонския корпус, ако на някой му се занимава - да ходи да го гледа. Лично аз, дълбоко се съмнявам, че нашите като са издавали ГИБИ са фалшифицирали оригиналния текст.

• Потребител
Публикува (edited)

В Народна библиотека София има Бонския корпус, ако на някой му се занимава - да ходи да го гледа. Лично аз, дълбоко се съмнявам, че нашите като са издавали ГИБИ са фалшифицирали оригиналния текст.

По принцип нищо не се знае-то комунистите какво ли не правят за да върви панславизма на съветите-например претопяването на незначителната българска орда(20-30 000 в едно с жените и децата) в безбрежното славянско море. :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: ,та може и това да са "оправили" :laugh: (нещо което всекидневно правят на югозапад за да оправдаят съществуването си).За да сме сигурни ни трябва източник от вън. ;)

Редактирано от rasate
  • Потребител
Публикува

По принцип нищо не се знае-то комунистите какво ли не правят за да върви панславизма на съветите-например претопяването на незначителната българска орда(20-30 000 в едно с жените и децата) в безбрежното славянско море. :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: ,та може и това да са "оправили" :laugh: (нещо което всекидневно правят на югозапад за да оправдаят съществуването си).За да сме сигурни ни трябва източник от вън. ;)

Расате, това с незначителната орда и претопяването в славянското море, е написано много преди да има и комунисти и СССР :whistling:

• Глобален Модератор
Публикува

Е да панславизма е измислен далеч преди СССР.Това е факт.А славянското море е измислено във втората половина на 19 век от Марин Дринов - руски професор от български произход.

• Потребител
Публикува

Е да панславизма е измислен далеч преди СССР.Това е факт.А славянското море е измислено във втората половина на 19 век от Марин Дринов - руски професор от български произход.

Тезата за славянското море си е била съвсем нормална за 19 в., когато науката тепърва започва да се развива и когато на лингвистиката се е обръщало твърде много внимание. Ако трябва да сме точни, първият български панславист е Паисий Хилендарски. Но това си е съвсем нормален етап в развитието на една наука. Историята, като останалите науки също се развива.

• Потребител
Публикува

Странното е, че все още има наши учени, които вярват на славянското море и шепата българи-чергари.

• Потребители
Публикува

Имаш предвид източник от Марс или от Юпитер?

Не виждаш ли, че големите български "учени" още спорят какво пише в трите единствени странички текст, посветени на основаването на българската държава. Не са намерили време да ги прочетат от много научни занимания.........

Това ни е нивото. That's reality, my Friend.

• Потребител
Публикува (edited)

Расате, това с незначителната орда и претопяването в славянското море, е написано много преди да има и комунисти и СССР :whistling:

Нямах предвид,кога е възникнала идеята,а кога става част от официалната историческа наука.До комунизма официално сме хуни-"Епоха на хуно-българското надмощие" на проф.Златарски. ;)

Е има малък период по време на Втората Световна Война,когато ни сродиха с готите. :laugh:

А Паисии е повлиян от "Царството на славяните" на Мавро Орбини

Редактирано от rasate
  • Потребител
Публикува

Нямах предвид,кога е възникнала идеята,а кога става част от официалната историческа наука.До комунизма официално сме хуни-"Епоха на хуно-българското надмощие" на проф.Златарски. ;)

Е има малък период по време на Втората Световна Война,когато ни сродиха с готите. :laugh:

Мда, дупедавщината на нашата наука и тогава и днес не й прави чест.

• Глобален Модератор
Публикува

А Паисии е повлиян от "Царството на славяните" на Мавро Орбини

Това сродяване с готите продължава с пълна сила в последните години.Някои решиха че ще сме по европейци ако имаме повече готска кръв в гените си.

• Потребители
Публикува

Нямах предвид,кога е възникнала идеята,а кога става част от официалната историческа наука.

Не знам какво имаш предвид под "официална историческа наука". Коя е "неофициалната" историческа наука?

Не съм сигурен, също, дали имаш идея какво е "наука" (въпреки че ти праснах един плюс), но това е друга тема.

Филов, ако не се лъжа, твърдеше, че сме рода с японците - "самураите на Балканския полуостров". Тогава сме дупе и гащи с Тристранния пакт, така че съм съгласен със забележката на Дендро за "дупедавщината".

• Глобален Модератор
Публикува

Както добре са ни осведомили Арабските хронисти един Българин без проблем побеждавал 10 Араби или Ромейски стратиоти. Ерго, Ромейската войска, която изплашила 10-те хиляди Българи на Аспарух е била поне 200 000 души, без мулетата. :tooth:

Всъщност, това е доста неточно. Ал Масуди пише, че един български конник може да излезе на глава със 100 - 200 конници "от неверните" (т.е. тук не се визират араби). Понеже хиперболата е прекалена, някои специалисти приемат това съобщение, изваждайки по една нула. Практически тази операция не прави известието по-вярно.

• Потребител
Публикува (edited)

Не знам какво имаш предвид под "официална историческа наука". Коя е "неофициалната" историческа наука?

Не съм сигурен, също, дали имаш идея какво е "наука" (въпреки че ти праснах един плюс), но това е друга тема.

Филов, ако не се лъжа, твърдеше, че сме рода с японците - "самураите на Балканския полуостров". Тогава сме дупе и гащи с Тристранния пакт, така че съм съгласен със забележката на Дендро за "дупедавщината".

Това което е държавна политика-сега все повече говорят за Стара Голема България и иранската теория,но все още в учебниците се учи за българската монголоидна орда и славянското море и се залага основно на тюркската теория-макар и самите и поддръжници в момента да лансират един смесен вариант-тюркска аристокрация и ирански маси.

Аз не отричам да е имало тюркско влияние и някакво смесване на на ниво аристокрация,но имената система на останалите до нас боили и владетели ни показват една типично иранска именна система-Еспор,Кракра,Борис,Котраг,Омуртаг,Персиян и т.н. :!!!:

П-с.

Но много се изместихме от темата.

Тази тема е свързана пряко с тази: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=11329

Ако наистина не е опустошена чак толкоз Мизия,а просто населението и се оттеглило в по защитими места.Тогава и числеността на Ромейската армия трябва да се преразгледа.

Редактирано от rasate
  • Глобален Модератор
Публикува

ОТ: проверих, изрично е записано "славянски племена" - и у Теофан, и у Никифор (което е логично, те ползват общ източник). Ка40 е прав, а аз съм в грешка.

• Потребител
Публикува

......но имената система на останалите до нас боили и владетели ни показват една типично иранска именна система-Еспор,Кракра,Борис,Котраг,Омуртаг,Персиян и т.н. mf_oct__01.gif

.......

От тези имена кои точно са иранските?

• Потребители
Публикува

Аз не отричам да е имало тюркско влияние и някакво смесване на на ниво аристокрация,но имената система на останалите до нас боили и владетели ни показват една типично иранска именна система-Еспор,Кракра,Борис,Котраг,Омуртаг,Персиян и т.н. :!!!:

Ако позволите малка корекция:

1. Тюркско влияние (говоря за културно влияние!) върху прабългарите не е имало.

2. Имената на прабългарите, макар и индоевропейски, определено не са ирански.

• Потребител
Публикува (edited)

А тюркски ли са ?!

Еспор от монограмът върху орелът от Вознесенка е сходно име с това на Испор цар от Апокрифният летопис.В българският език още от Х век насам неудареното Е се е произнасяло като И. Според Омелян Притсак: " Няма никакво съмнение, че е ЕСПОР - очевидно орел - дума от ИРАНСКИ произход, която се идентифицира с имена на Аспарух. ....Всичко съвпада, от една страна имаме орела, от друга името на Аспарух, което също означава орел. /Публ. в книгата на Г.Костов - "Погребението на хан Аспарух"/ Според Притсак това означава че в надписването на орела е вложен и дълбок символизъм. Орлите са най-почитаните птици в ирано-арийската митология. ;)

:book: От друга страна името Аспарух,което до нас достига благодарение на гръцките хроники на Теофан и патриарх Никифор от 9 век е имало аналог в ИРИ-а това е прочутият алан АСПАР, който през 6 век се е издигнал до положение на втори човек в Константинопол след императора. Възможно е също името Аспарух да е във вариант на ЕСПОР и ИСПЕРИХ, разпространен сред аланите или ЕСПЕР и ИСПЮРРИГ сред партияните със значение на чист, съвършен.

п-с.

"Рих" от името Еспорих от Именника е титла,същата която е упомената при готите на Теодор(Теодорих) и характерна за траките-която е преминала посредством етруските в латините във формата "рекс" .Оттук може да изведем,че е имало някакво влияние на готите върху българите,а на тях съответно от траките-ако отричаме казаното от Йорданес Гет-че готите това са гетите. ;)

Такова влияние не е изключено поради местоположението на Стара Голема България в Понтийският басейн и Крим.Дефакто следи от готи в Крим се забелязват някъде до 12 век.

Редактирано от rasate
  • Потребител
Публикува

Ако наистина не е опустошена чак толкоз Мизия,а просто населението и се оттеглило в по защитими места.Тогава и числеността на Ромейската армия трябва да се преразгледа.

Че е оплячкосана много кратно плячкосана е, че са оцелели хората спор няма , никой не плячкосва празна гора или поле. Живеят хора има продукция и се плячкосва.

Още повече че Византия няма много плодородни места и империята трябва да се храни, Мала Азия и Африка не са много плодородни, да не намесвам и Гръцките чукари. Малкото хубаво място е долното течение на Струма и Марица. А плодородната долина на Марица и Добруджа по време на глад да останат празни е малко вероятно, още повече че и в района на Калиакра е имало хора, а и не само там. По време на оттегляне на силни войски е нормално градския живот да западне и е нормално селският да се развие повече. Там е поминъка по онова време.

Друг е момента, че не е написано за повечето градове какво е било положението, но за доста пише, че са превзети от българите.

Ето за 10-тина минути търсене

Дуросторум

- 593 г.- Византийския стратег Проскос приема Доростол за резиденция на своите войски в действията срещу славяните

- кр. на VI в. - Властта на Византия над областта на Долни Дунав се превръща във фикция. Много знатни жители на Доростол се преселват в областта Анкона (Южна Италия).

- кр. на VII в.- Доростол (след това Дръстър) е вече владение на Първата Българска държава.

Калиакра Акре Кастелиум

През 513 г. край Калиакра се разразява битка между възстаналия военачалник Виталиан и Византийския император Анастасий I. В следващите векове селището и крепостта се развиват, но според някои изследователи в 7 век настъпва упадък, защото славяни и прабългари не са проявили интерес за заселване на това място.

Варна

През 7 век хан Аспарух превзема Одесос и се установява в дворците на неговия акропол. В града е бил подписан от посланиците на византийския император Константин Погонат и Аспарух (679 г.) актът, с който е провъзгласено основаването на българската държава на Балканския полуостров.

Девня

Марцианопол се споменава в писмени източници до средата на 7 век, но след завладяването му от България сведенията за него постепенно изчезват.

Несебър

Градът за пръв път става част от българската държава през 812 година, когато хан Крум го щурмува и завладява.

За Сердика писахте.

Много градове просто не пише нито да са западнали нито да са имали напредък, просто не е написано нищо. И си вадим извода неоснователно, че ги няма.

Но не може да се твърди, че Одрин е бил най-северният Римски град тогава, както прочетох по-горе.

• Потребители
Публикува

А тюркски ли са ?!

Виждам, че може би е редно да започнем с по-простички неща.

Народите по света. Расате, говорят на различни езици. Според някои учени, има над 3000 езици. Много от тези езици са групирани в езикови семейства, според тяхното генеалогично родство.

Едно от ней-големите езикови семейства е това на индоевропейските езици. Към него принадлежи и съвременният български славянски език, останалите славянски езици, иранските, германските и др. езици.

Друго езиково семейство е това на тюркските езици.

Когато ти пиша, че според мен "Имената на прабългарите, макар и индоевропейски, определено не са ирански", това означава , че по мое мнение те не са и тюркски.

Така че, последващият ти въпрос към мен става леко безсмислен.

Сега по-ясно ли е, Расате?

P. S.

Естествено смятаме, че имената имат връзка с езика, който са говорели тези хора - езичници и културно все още неразвратени от ромеите и останалите средиземноморски и близкоизточните психо-миазми.

• Потребител
Публикува

:hmmm: Значи да считам,че според теб Западното крило или западната част на България са Квази-държава,тогава ти не би приел и това,че Самуилова България е държавно формирование,по твоите думи излиза,че западното крило на ПБЦ е квази-държава,тъй като е само западната част,а и не е призната от ИРИ- според тях Самуил е бунтовник,държавата на Асен и Петър е в същото положение тя не се намира в признатата тема България(заприлича ми нещо като на съвременото положение на държавата Македония и тема Македония в Гърция :tooth: )-затова и бунтовниците търсят признание на държавата си на запад. ;)

Според мен, земите около Днестър и Дунав, както и българските поселения в тях можем да считаме само за еманация от стария политически център. Мисля, че с континюитета трябва да спрем до тук.

Хората на Аспарух към момента на кампанията, а предполагам и десетина години преди нея, вече в никакъв случай не могат да се считат за част от структурата на Стара Велика България. Те живеят в някаква своего рода квазидържавна формация и не се подчиняват на хазарите. Той Аспарух още в началото на хазарските нашествия побягва от източната част на Стара Велика България и неговите хора се превръщат в т. нар. Западно крило, разположени и поселили се в земите на запад от Днепър. Това е истината.

От друга страна в хрониката на монаха Зигеберт се говори,че Бат Боян е владетеля на българите-което веднага прави връзка с центъра и легитимният владетел на цяла Стара Голема България. :punk:

Какви основания имаме за да си мислим, че те са запазили някакви връзки помежду си, например след 670 г.? Никакви. Хазарите пречат на подобни контакти.

• Потребители
Публикува

Той Аспарух още в началото на хазарските нашествия побягва от източната част на Стара Велика България и неговите хора се превръщат в т. нар. Западно крило, разположени и поселили се в земите на запад от Днепър. Това е истината.

Това с бягането от "източната" към "западната" част е някакво недоразумение. Не всичко, което пише в изворите, се е случило наистина. Да не говорим, че там не се споменава за никаква "западна" и "източна" част.

Според П. Добрев (не съм му фен, но той има и попадения), Днепър е протичал през средата на Стара Велика България. Докъде на запад се е простирала Стара Велика България не може да се каже с точност, но в един момент имаме обща граница с Източната Римска империя. Т. е. на запад, при всички случаи, страната се простира до делтата на Дунав.

Нещо повече - П. Добрев твърди, че родът на Кубрат и съответно на Аспарух вероятно е произхождал именно от западните части на Стара Велика България, които (това вече е от мен!) са славянизирани в най-голяма степен.

Оттам и ранната колизията с аварите (първата половина на 7 век), към които Кубрат проявява безкомпромисно отношение.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!