Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребители
Публикувано
  On 26.01.2011 г. at 17:10, Perkūnas said:

Така и не получих отговор как осетинските женски имена се преобразуват в български мъжки, какво означават осетинските имена и име ли име Гагун, а не Гаган или Хаган в България.

@_magotin_: Сигурен ли си в това за славяните. -> чешко МИ Bezmiř (http://essja.narod.ru/pg/02/f032-033.htm)

Ховрат не е знаел чешки, а и "Без" е префикс в много славянски работи. Дай ми синхронни, убедителни, изведени от паметници аналози. Защото аз имам такива Безмеровци, при това няколко, нищо, че им викат Бурзмировци. Разправят , че някои азбуки нямали гласни, а при съгласните ставали едни работи такива особени. Така че по-внимателно с Безмер. Сега остава да ми кажеш, че Маламир бил немирен, безмирен и т.н., този строгонаучен метод ни води към небезизвестния извод ЕТРУСКИ - ЕТА РУСКИЕ.

• Мнения 453
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано (edited)

Така и не получих отговор как осетинските женски имена се преобразуват в български мъжки, какво означават осетинските имена и име ли име Гагун, а не Гаган или Хаган в България.

---------------

Ами много просто Перкунас, изходната сармато-аланска форма в български е дала звук "А" Гаган, а при осетинците - "У". Но Гаган е име, има средновековен надпис за дялба на земя между двама боляри, единият се е казвал Гаган. Гаган-каган е абсурдно сравнение! А да си чувал че името Ганъ в български дава и Ганка и Ганчо, има и м.р и ж.р. :tooth:

Редактирано от Aspandiat
  • Потребител
Публикувано (edited)
  On 26.01.2011 г. at 17:19, Щекн Ичр said:

---------------

Ами много просто Перко, изходната сармато-аланска форма в български е дала звук "А" Гаган, а при осетинците - "У". Но Гаган е име, има средновековен надпис за дялба на земя между двама боляри, единият се е казвал Гаган. Гаган-каган е абсурдно сравнение! А да си чувал че името Ганъ в български дава и Ганка и Ганчо, има и м.р и ж.р. :tooth:

не получих отговор на въпросите, вместо това ми се обясняват някакви сармато-алански работи.

@_magotin_: синхронни за коя епоха - от времето на преписа ли??? и ми обясни дали чешкото село е кръстено на Бурзмихр. и ми дай други примери на името Митра в Бохемия или България, за да ти повярвам.

Редактирано от Perkūnas
  • Глобален Модератор
Публикувано

Не знам дали ще получиш отговор от Щекн Ичр как осетински женски имена се преобразуват в български мъжки. Лично за мен няма нужда от такова обяснение. През втората половина на II или началото на III век сл.Хр. в текст от Анапа(Таманския п-в) имаш надпис на гръцки Гаган (Γάγανος) (За справка: Корпус боспорских надписей. М–Л., 1965. Надпис № 1134).

On 26.01.2011 г. at 17:25, Eньо said:

Ето на този фалшификат, наречен Уваров, който уж един руски дворянин бил намерил случайно в чекмеджето на нощното си шкафче се позовава Александър Попов през 1861 г.

NominaliaOfTheBulgarianKhansUvarovManuscript.jpg

Ще почакам да видя как ще обясниш подмяната в ръкопис на Баян с Безмер. smokeing.gif

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 26.01.2011 г. at 17:19, Щекн Ичр said:

---------------

Ами много просто Перко, изходната сармато-аланска форма в български е дала звук "А" Гаган, а при осетинците - "У". Но Гаган е име, има средновековен надпис за дялба на земя между двама боляри, единият се е казвал Гаган. Гаган-каган е абсурдно сравнение! А да си чувал че името Ганъ в български дава и Ганка и Ганчо, има и м.р и ж.р. :tooth:

Кой е този надпис? Да не бъркаш с Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378 г., където имаш записан топоним Гаган (Ãàãàíü)?

• Потребители
Публикувано
  On 26.01.2011 г. at 17:28, Perkūnas said:

не получих отговор на въпросите, вместо това ми се обясняват някакви сармато-алански работи.

@_magotin_: синхронни за коя епоха - от времето на преписа ли??? и ми обясни дали чешкото село е кръстено на Бурзмихр. и ми дай други примери на името Митра в Бохемия или България, за да ти повярвам.

Не знам за какъв Митра ми говориш. Темата е за Безмер, от Дуло, през РСР. Дай примери на славянски аристократични именна от този период. Няма? Значи съвпадението с някакво си чешко име е случайно и се дължи на специфичното образуване на думи с префикс БЕЗ. Въобще не се прави, че падаш от луната - всички прабългарски имена от интересуващите ни нямат славянски аналози и се явяват уникален пример за културни наслоения. Така че ако не покажеш някакви факти за Безмеровци различни от нашия, при това синхронни, значи спор няма. Колкото до достоверността на Именника - съмнителна в детайлите, голяма в общата картина. Но дори и да се усъмним в Безмер, дай да видим Ховрат, Кубер, Аспарух - славянските им аналози чакам. Или тюркските.

• Потребители
Публикувано
  On 26.01.2011 г. at 17:17, nik1 said:

Ами аз лично нищо толкова красноречиво не виждам..

"Гаган", може да и да е "каган"..

Паралели:

Досещам се един от първи "прочит" по спомени..

"Гесер" (монголско име на епичен юнак) - смята се че името произлиза от "Цезар/Цар" (името е изкривено произнасяне на "Цезар"); съществува епос «Животът на Гесер хан», т.е имаме съчетанието име-титла "Гесер хан", огледално копие на "цар Гаган"..

Може, ма може и да не е. В текста ясно е посочена титлата. Монголските паралели... малко/много съм скептичен за евентуална връзка българи-монголи и няма да коментирам.

пс

Огледални са, но не точно :)

Щом "гесер" произлиза от цезар, то "гаган" произлиза ли от цезар? По-логично ми изглежда да произлиза от каган, а не знам каган и цезар да имат общ произход. Демек съчетанията са огледални, но не там където трябва - Гесер(цезар) не е огледално на Гаган(каган).

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 26.01.2011 г. at 18:06, Eньо said:

Няма подмяна. Има рълопис недатиран, който уж един руски дворянин бил намерил случайно в чекмеджето на нощното си шкафче, в който името на Бат (големият) Баян е предадено в превод - Безмер (голям, безмерен). За по-сигурно е преписан още два пъти.

Нещо неясно?

О, да, има поне едно нещо неясно. Дай да видим как е станал преводът Бат Баян = Безмер. А и защо за най-сигурно например не е преписан 3,4,5 пъти? crazy_pilot.gif

• Потребител
Публикувано
  On 26.01.2011 г. at 17:54, Aspandiat said:

Кой е този надпис? Да не бъркаш с Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378 г., където имаш записан топоним Гаган (Ãàãàíü)?

---------------

Не ставаше дума за каменен надпис, в едно предаване Николай Овчаров го цитираше, открит е някъде в Североизточна България, с.Вардун (Търговишко): цитата от викито: В тази връзка е и тълкуванието на Стефан Чурешки в публикацията му „Именникът на българските князе”, където се говори за Вардун и за царски надпис от 1281 г. открит в землището на Вардун в местността Мехтеренде. В него се споменават болярите Паган (или Гаган според друг прочит) и Хинто относно властта им над „планината” (предполага се, че се има предвид Преславската планина) [2].

Ама той и Хинто е един славянини....!

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 27.01.2011 г. at 8:11, Щекн Ичр said:

---------------

Не ставаше дума за каменен надпис, в едно предаване Николай Овчаров го цитираше, открит е някъде в Североизточна България, с.Вардун (Търговишко): цитата от викито: В тази връзка е и тълкуванието на Стефан Чурешки в публикацията му „Именникът на българските князе", където се говори за Вардун и за царски надпис от 1281 г. открит в землището на Вардун в местността Мехтеренде. В него се споменават болярите Паган (или Гаган според друг прочит) и Хинто относно властта им над „планината" (предполага се, че се има предвид Преславската планина) [2].

Ама той и Хинто е един славянини....!

С Овчаров трябваше да почнеш...doh.gif

За щастие науката не е чакала Николай Овчаров да "разчита" текстовете. Надписът отдавна е публикуван и датиран - 1281/1282 г.:

"В годината 6790 аз, Паган, предадох на Хинат гората, намираща се на половина [ден?] оттук" (Венцеслав Начев. Български надписи. С., 1994, с. 45)

• Потребител
Публикувано

@_magotin_: Сигурен ли си в това за славяните. -> чешко МИ Bezmiř (http://essja.narod.ru/pg/02/f032-033.htm)

---------------

До но тук става дума за село Безмир, име на село, а не на човек. И се смята че вероятно идвало от лично име. Нормално предвид славистката версия че Безмер от Именика е славянско име, диерктно го тракват върху чешкия топоним! Няма как чувашите да го заемат от чехите....:tooth:

• Потребители
Публикувано
  On 27.01.2011 г. at 5:00, decapitator said:

Може, ма може и да не е. В текста ясно е посочена титлата. Монголските паралели... малко/много съм скептичен за евентуална връзка българи-монголи и няма да коментирам.

пс

Огледални са, но не точно :)

Щом "гесер" произлиза от цезар, то "гаган" произлиза ли от цезар? По-логично ми изглежда да произлиза от каган, а не знам каган и цезар да имат общ произход. Демек съчетанията са огледални, но не там където трябва - Гесер(цезар) не е огледално на Гаган(каган).

Много усложняваш..

В този пасаж става дума за Петър Делян, или греша?..Ако е така, има две възможности:

-или първото име на Петър Делян всъщност е било "Гаган";

-или Петър Делян е бил наричан "Каган"/Гаган, демек "Цар" (що да "не"?, след като имаме такива записи за титлата на Борис I), а записвачът е помислил и приел титлата за негово име..

--

Oправи си "физиката" и "логиката".."Гесер хан" е "огледално подобие" на "цар Каган" (и ако тази версия е вярна) , само дето езиците от двете страни на огледалото са различни..

• Глобален Модератор
Публикувано

Титлата на Петър Делян няма как да е била "каган".Един християнски владетел /каквито претенции той има да бъде/ няма как да носи тази титла.

• Потребител
Публикувано

Ти откъде си сигурен, че въпросното чувашко име е свързано с Безмер? Един бегъл поглед в списъка ме кара да си мисля, че голяма част от чувашките имена са изопачени арабо-персийски или татарски имена.

• Потребители
Публикувано
  On 27.01.2011 г. at 8:33, resavsky said:

Титлата на Петър Делян няма как да е била "каган".Един християнски владетел /каквито претенции той има да бъде/ няма как да носи тази титла.

Не съм сигурен..

..Борис е наречен "Каган" в два късни източника - единият е на дуклянския поп, другият е един домашен извор от 12 (?) век ..

..Освен туй, що наричат християнските владетели "князе"?..К'ва е разликата между "княз" и "каган"? И двете титли нямат нищо общо с гърците и латините, нали така? (Само да не ми кажеш че щото едното е тюрско и монголско и за него не може, а другото е на белите хора и за него "може")

-----

Офф- топик. Аз все още си мисля, че славянското "княз" има аварски (или аваро-български) произход, вместо германски, но може и да се заблуждавам .. /нека Перкунас да обясни ако пожелае../

• Глобален Модератор
Публикувано

Е Борис е бил и още нещо освен християнски владетел не го забравяй.Освен това и двата извора не са от най достоверните.

• Потребители
Публикувано
  On 27.01.2011 г. at 9:29, resavsky said:

Е Борис е бил и още нещо освен християнски владетел не го забравяй.Освен това и двата извора не са от най достоверните.

Виж сега, не ти разбирам "логиката", а не ми се спори или участва в дискусия с теб, така че предлагам да не задълбочаваме "кои какво трябва да прави", "кои източник какъв е" и други такива..Разбрах ти мнението в предишното ти съобщение, надявам се че и ти си разбрал казаното в моя отговор, което е "че аз не съм сигурен в това, в което ти си сигурен"

Ако прецениш друго, и решиш да продължиш с дикусията с мен , то аз няма да ти отговоря, каквото и да напишеш..

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 27.01.2011 г. at 10:22, resavsky said:

Като стана въпрос за логика кажи ми защо Делян ще изполвза точно титлата "каган"?

Защото например през ХІІ век, от когато датира "Безименният български апокриф", титлата "кан" вече може да е била забравена, но за сметка на това авторът е имал за пример употребяваната по негово време от куманите и от неотдавна мощните и прочути печенеги титла "каган".

• Глобален Модератор
Публикувано

Едва ли - 12 век не е толкова далеч от времето на Петър Делян та да забравят че е християнин и да ми приписват подобни титли.А куманите не знам да се ползвали "каган".

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 27.01.2011 г. at 10:41, resavsky said:

А куманите не знам да се ползвали "каган".

Мисля, че да. Титлата е преминавала през вековете от една доминираща племенна група към нова доминираща в степите между Панония и Волга. През ХІІ век куманите изместват печенегите, а за последните имаме през ХІ век един Кеген, преселил се отсам Дунава с 20 000 души. За Кеген се смята, че всъщност е изопачение на титлата "каган", а не лично име.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.