Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Здравейте,

от известно време на сам се мъча да разбера как са изглеждали траките,

Знам че са имали черна коса, и толкова, може ли малко повече от всеки който знае.

Лично аз като гледам цялото родословие по линия на т.н.тракийци всички освен, че имат черна коса, и побелява по-рано от нормалното :) , имат и издаден предни горни зъби малко по-напред, не грозно , но малко по-напред.

Всички които познавам такива са премерени хора. Без най-в нещо , но много добри в много сфери.

Дайте ми основните тракийски черти , да се опитам да определя до колко моите знания се покриват с точно тези.

Благодаря Ви.

• Мнения 53
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Глобален Модератор
Публикува

Здравейте,

Знам че са имали черна коса, и толкова, може ли малко повече от всеки който знае.

Лично аз като гледам цялото родословие по линия на т.н.тракийци всички освен, че имат черна коса, и побелява по-рано от нормалното :) , имат и издаден предни горни зъби малко по-напред, не грозно , но малко по-напред.

Всички които познавам такива са премерени хора. Без най-в нещо , но много добри в много сфери.

Дайте ми основните тракийски черти , да се опитам да определя до колко моите знания се покриват с точно тези.

Благодаря Ви.

Питай го за тия въпроси РИЦАРЯ. Той познава лично повечето трако-българи и сармато-хуни. smokeing.gif

• Потребител
Публикува

Е все нещо от гена е запазено.

Както и днешните цигани са си цигани, днешните власи продължават да са си власи , и много не се менкат с другте народи. та и тука няма да се е променил на 100 процента гена, най-много на 50 :)

• Потребител
Публикува

Е все нещо от гена е запазено.

Както и днешните цигани са си цигани, днешните власи продължават да са си власи , и много не се менкат с другте народи. та и тука няма да се е променил на 100 процента гена, най-много на 50 :)

В Одринска Тракия през VІІІ-ХІв. ромеите са заселили огромни количества мардаити, арменци, сирийци, араби и узи. Изибири си гените на кой точно народ носиш. Малко по-късно там се заселват и доста цигани, а през османското владичество се заселват и големи групи българи. Вече може да си представиш къкъв генетичен букет представляват тракийските българи, като към тази смес трябва да се добавят и гърци.

• Потребител
Публикува

Крайно съмнително е да се разчита на какъвто и да е запазен ген, демографските процеси на Балканите са били много динамични и хаотични поради специфичното им географско местоположение за да може да се прави някаква реална преценка.

За късмет траките са ни оставили хубави изрисувани гробници, там има портрети на хора от всички съсловия.

Доколкото мога да преценя са някакви светли брюнети, но не съм се заглеждал усърдно.

Все пак мисля че тези стенописи са добро представяне на антропологичният им тип.

• Потребител
Публикува

В Одринска Тракия през VІІІ-ХІв. ромеите са заселили огромни количества мардаити, арменци, сирийци, араби и узи. Изибири си гените на кой точно народ носиш. Малко по-късно там се заселват и доста цигани, а през османското владичество се заселват и големи групи българи. Вече може да си представиш къкъв генетичен букет представляват тракийските българи, като към тази смес трябва да се добавят и гърци.

Ами ако някой напише кой как е изглеждал може да успея да избера.

Да наистина се вълнувам от Одринска тракия, но исках да видя самите траки как са били , пък да мога да сравнявам.

Примерно едно село Аспарухово до Варна , се говори, че имат запазени черти на Аспарухови Българи. И са чернокоси, чернооки, с прави коси и леко по-тъмни лица. (една боя както се казва) До колко е вярно не знам.

Имам приятели от там и са ми показвали разсъждения по произходът им.

Така, че някъде може да има и тракийски поселения известни.

Та да ми дадете инфо.

• Потребител
Публикува

Ами ако някой напише кой как е изглеждал може да успея да избера.

Да наистина се вълнувам от Одринска тракия, но исках да видя самите траки как са били , пък да мога да сравнявам.

Примерно едно село Аспарухово до Варна , се говори, че имат запазени черти на Аспарухови Българи. И са чернокоси, чернооки, с прави коси и леко по-тъмни лица. (една боя както се казва) До колко е вярно не знам.

Имам приятели от там и са ми показвали разсъждения по произходът им.

Така, че някъде може да има и тракийски поселения известни.

Та да ми дадете инфо.

Има достатъчно изображения на траки - потърси си картинки от гробници, може и монети. Твърде далеч са от описания от теб антропологически тип.

Въпросното село Аспарухово се намира до границата с Византия между 680-811г. Както е добре известно до границата българите са заселили покорени славяни, в случая севери. Точно в този район оромен брой славянски гробове и нито един български - българите са били заселени в района на Девня, Нови Пазар, Шумен и на север. Ако трябва да свържем днешното население на селото с някаква група население от ПБЦ, то селяните от Аспарухово трябва да са наследници на славяните, но те очевидно не са. И си много прав че днешните жители са като цяло доста черни. Едната ми прабаба е именно от това село, аз не съм я виждал, но от майка ми знам че е била точно такава - ниска, леко смугла и с черна коса.

Проблемът с Аспарухово обаче се решава, ако примем, че днешнитему жители не са потомци, на тези които са живели там през ПБЦ - вероятно са дошли от другаде, може да имат и печенежка кръв и да са били българизирани. Има и още една друга възможност - името на селото е ново, от 1934г., истинското име е Ченге, а това на турски значи ..."цигани"

Може би пък имено на това се дължи по-черният вид на селяните от Аспарухово. Така че прекаленото ровене в "етническата" история и етногенеза на дадена популация, често пъти може да доведе до неочаквани и неприятни за някои изводи. :117:

• Потребител
Публикува

А в древните източници има ли някакво описание на външния вид на траките?

За село Аспарухово преди време четох едно много интересно и подробно описание на сватба

http://liternet.bg/publish/akaloianov/iunak/chenge.htm

http://liternet.bg/publish/akaloianov/iunak/vejka.htm

• Потребител
Публикува

Качо, ти виждал ли си ги хората от това село?

Изобщо не са цигани, и изобщо не приличат на цигани.

И натова отгоре това село Аспарухово си е едно от малкото български села в околността. Че има и млади хора много, не е застаряло село.

Това че старото му име е ченге изобщо не означава автоматично, че хората, които сега живеят там са цигани. Може да има много причини селото да е носило това име. А относно мургавия отенък на кожата, да много българи го имат (и без да са от цигански произход) особено в югоизточна България и сред бежанците от южна тракия. Причината затова си я обяснявам със многото смесени бракове на времето между българи и гърци. Щото в източна и западна Тракия преди 100 години християнското население е наистина 50 на 50 - българи и гърци. И повярвай ми значителна част от българите, които произхождат от този район имат и малко гръцка кръв. Почти всеки втори е с прабаба гъркиня :bigwink: .

Днешни жители на селото не познавам, но както ти казах, прабаба ми е от там. Не виждам нищо страшно в това в един момент преди 400-500 години, сред местните българи да се е заселила група цигани, които впоследствие да е асимилирана, но да е оставила малко боя. Иначе за гръцката кръв сред българите от Одринска Тракия си прав. Мъжът на въпросната ми аспаруховска прабаба, демек моя прадядо, произхожда от семейство на преселници от Одринска Тракия и и неговата майка е била гъркиня, която естествено ми се пада прапрабаба. Специално населението на Одринска Тракия е било доста каръшък. Към етническия гювеч, който е бил там, може да се добави и известно количество сърби и албанци. И да не забравим - сургучите, т.е. гагаузите в Одринско.

Не по-малко омешено е населението в Беломорска Тракия и особено в района Сяр-Драма-Солун. Местните българи и гърци са асимилирали значителни групи албанци, власи и тюркоезични християни, а ако се върнем в средновековието можем да добавим и печенеги, маджари и перси. Между другото В. Кънчов на няколко пъти споменава, че в някои села местните българи са с доста силна циганска жилка.

• Потребител
Публикува

... Специално населението на Одринска Тракия е било доста каръшък. Към етническия гювеч, който е бил там, може да се добави и известно количество сърби и албанци. И да не забравим - сургучите, т.е. гагаузите в Одринско...

Това е интересно. Кога и по какъв повод в Одринска Тракия се появяват сърби и албанци явно в по-големи количества, за да имат отношение към етническия гювеч?

• Потребител
Публикува

По стечение на обстоятелствата пра-баба ми с цялата рода от Одринска Тракия се заселват в Аспарухово и съседното Комунари -сега. Пра-баба ми точно в Комунари(Мурна) и дядо ми от там , та като дете раснех лятото там.

Имало е турци , които не познавах изселени при освобождението , не като турците дето така се наричат в съседните села, та идваха де и те на гости в България и като си заминаха намерихме изваден камък от стената на тяхната къща ( намираше се до нашият двор и дядо ми си държеше овцете в едната маза, та точно от там са взели злато :) (това не е приказка)

Та познавам Аспаруховци. нямат черти на цигани. тена си е отделно.

Дядо ми си е бял де и аз и майка ми.Т.е. тези заселените са бели , но заварените са били мургавите. Имам познати и са такива, но са си българи (само ги майтапим заради тена, че са цигани) Голяма чат изселени в Езерово и Тополите заради строежа на Язовира и под вода много история там.

Та и в Езерово и Тополи сега има черни Българи :)

Едната част от рода на пра-баба ми са изселени в Търновско. (да припомня рода ми е от по-белите, придошлите, а не заварените :) )

С черни почти прави коси, без коса не знам някой. леко издадени горни зъби напред, и сравнително дълъг прав нос.

Но това отделно, ако някой каже и за физиономията на траките , според някое село което се водят такива ще съм благодарен.

(за Стинка нямам предвид територии наречени Тракия, мисля, че вече е ясно за повечето, имам предвид самите тракийци, траки)

Не казвам, че аз съм точно такъв, но от микса опитвам да се припозаня , поне от 25 те % наследство гени :)

Като не здраве да е :)

• Потребител
Публикува

За сърби в Южна Тракия (беломорска и одринска) и аз за първи път чувам. Нямало е никога. Обаче албанци да. Имало е доста села албански особено в Източна Тракия. Албанци християни, и всички са били гъркомани. Емигранти по икономически причини. По малките групи християни в Южна Тракия са гравитирали или към българите или към гърците. Междудругото едно албанско село остава и на територията на съвременна България това е село Мандра мисля Ивайловградско. Голяма част от населението му се изселва в Гърция, но част остава и в България.

За Югоизточна Македония района Сяр-Драма, има в началото на ХХ век няколко гагаузки села. Четах едно гръцко етническо изследване за Беломорска Македония и се казва, че били остатъци от турци, които били победени, християнизирани и заселени там още по Византийско време. И това са така наречените перси, не са били перси а турци.

Сърби е имало, макар и малко, като били концентрирани по-към Цариград. Това обаче е през 19 в. Възможно е през предните векове да е имало и по-големи групи, които да били асимилирани от българите. Същото се отнася и за албанците. Теса гъркомани, но след като се появява българската Екзархия, преди това не е имало никакъв проблем да се смесват с българи. Македонските гагаузи са живяли в района на Зъхна и най-вероятно са остатъци от печенеги. "Персите" са си със сигурност перси - тези са заселвани през първата половина на ІХв., след това има заселване на унгарци и на турци - т.нар. "туркопули"

• Потребител
Публикува

По стечение на обстоятелствата пра-баба ми с цялата рода от Одринска Тракия се заселват в Аспарухово и съседното Комунари -сега. Пра-баба ми точно в Комунари(Мурна) и дядо ми от там , та като дете раснех лятото там.

Абе Мироки, ние с теб да не излезнем роднини? Майка ми е от Комарево, половината й рода са стари местни жители, другите наповина преселници от Аспарухово,а другата половина - от Одринска Тракия.

Между другото, ако не знаеш в района около Провадия има едно заселване на гърци около 20-те г.на ХІХв. Тогава е дошла първата вълна преселници от ОДринска Тракия - част от избягалите (и насилствено отвлечени) от Дибич Забалкански в Бесарабия, като видели каква реалността в Царска Русия решили да се завърнат в Османската империя, но не достигнали до Тракия, а останали по Дунав, в Добруджа и Провадийско. Сред тези българи е имало и големи гръцки групи, които естествено били асимилирани.

• Потребител
Публикува

Абе Мироки, ние с теб да не излезнем роднини? Майка ми е от Комарево, половината й рода са стари местни жители, другите наповина преселници от Аспарухово,а другата половина - от Одринска Тракия.

Между другото, ако не знаеш в района около Провадия има едно заселване на гърци около 20-те г.на ХІХв. Тогава е дошла първата вълна преселници от ОДринска Тракия - част от избягалите (и насилствено отвлечени) от Дибич Забалкански в Бесарабия, като видели каква реалността в Царска Русия решили да се завърнат в Османската империя, но не достигнали до Тракия, а останали по Дунав, в Добруджа и Провадийско. Сред тези българи е имало и големи гръцки групи, които естествено били асимилирани.

Светът е малък наистина много неща са възможни. :)

Вероятно пра-баба ми е дошла около 13 та година, 25-та, се ражда дядо ми. Верятно е била малка, като идват.

Ти като вкючиш, че тези дошлите от Аспарухово, пак може да са от Одринска Тракия ти се увеличава процента :)

Иначе по този показател успешно влизаме в малкото преселение на народите :)

Знам, че капитан Петко войвода основава тракийското дружество при първата вълна. (или при тази в която е дошъл той)

но съставът на гражданите не знам.

• Глобален Модератор
Публикува

Е как го виждате да се запази чист антропологичен вид в едно село повече от 13 века?В случая говорим вероятно за местен патриотизъм - единствените истински потомци на Аспаруховите българи.Приятна местна легенда нищо повече.

• Потребител
Публикува (edited)

В момента има много села които 7 века са си запазили облика, в случая помаците.

Това не искам сега да коментирам , до колко пра-българите са запазени. Все пак ако някъде има за тракийци сигнал бих коментирал :)

А сега по темата

post-6570-095431500 1291627682_thumb.jpg

post-6570-086411400 1291627689_thumb.jpg

post-6570-032119700 1291627693_thumb.jpg

post-6570-016812300 1291627697_thumb.jpg

post-6570-091321600 1291627701_thumb.jpg

post-6570-063944300 1291627706_thumb.jpg

post-6570-007648900 1291627712_thumb.jpg

post-6570-076357500 1291627718_thumb.jpg

post-6570-092762300 1291627728_thumb.jpg

post-6570-038150700 1291627732_thumb.jpg

Редактирано от miroki
  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Характерен тип няма. Антропологичният тип на населението на областта се променя съществено поне 3 пъти. През късния неолит, постепенно навлизащите от близкия изток неолитни земеделски общности,разтварят и почти изместват присъстивето на предишните суб-сахарски неолитни типове. Тези предишни суб-сахарски типове са като този, чийто скелет е намерен във варненския некропол, ведно с признатото за най-старо обработено злато в света. Мъжът погребан във варненския некропол със златните накити е от африкански тип. Ето снимката и заключенията в този материал

http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Dobruja_Thrace_1.htm /около 8 страници след началото/.

По отношение на това не може да има никаква грешка или интерпретация! Не случайно и в панагюрското златно съкровище виждаме и изображения на негроиди.

Първоначалното навлизане на близкоизточни земеделски общности измества африканоидния тип разпространен дотогава на Балканите. Новите общности от близкоизточен тип навлезли на Балканите, са и първите, които условно може да се нарекат фрики/фриги /защото са антропологически такива, но още никой не го е написал по онова време/,и които много по-късно започват да се наричат траки /около 4 в.пр.н.е, а преди това са "фрики"/. Тези ранни близкоизточни народи минават през Хелеспонт, може би в края на неолита и се вклиняват на полустрова между южните суб-сахарски типове, които са го обитавали дотогава и малобройни средно-азиатски неолитни общества, които бавно също са мигрирали на юг:

Ето нещо по въпроса - http://www.anthro.umt.edu/biolab/PNASBrace_etal.pdf /на стр. 246 последните 9 реда от заключението/.

Доскоро се считаше, че по-скоро фригийците произлизат от траките, но това е очевидно противно на естествената логика на придвижване на народите и отразява някакво моментно обратно течение, а не дългосрочния процес. Траколозите постепенно се съгласиха, че всъщност има единно фригийско/тракийско културно пространство между градините на Мидас /в Едеса/ и градът на Мидас /Гордион до Анкара/, като разбира се, става въпрос за различни владетели с името Мидас. В това пространство са се зародили култовете към източната богиня, оттам и римляните са считали, че дошли техните основатели/по думите на Овидий " in Phrygios Roma refertur avos" - "Рим се проследи назад към фригийските си предци", когато през 204 г. пр н.е. камъкът на Кибела се донася от Песинос в Рим и се поставя в храма на победата на Палтинския хълм. В интерес на истината, тогава римляните са малко ужасени от дивите според тях азиатски ритуали на "предците" си.

Фриките/фригийци/ранни траки са близкоизточен народ сродни с населението на хетската империя и са най-близки с лидийците, ликийците, както и с по-късните общностни клонове на този антропологичен тип - витинци, пафлагонци, магнезийци, мизи и всички те са преобладаващо тъмен тип, характерен за южните понтиди. От родствените с фриките лидийци, впоследствие произлизат етруските /историята с Тирсений, описана от Херодот/, също тъмни на вид, както се вижда по фреските от гробниците. Въобще, там където има изобразени по-бледи лица, може да става въпрос или за пудра, или за женски лица, или просто за етническото разнообразие, което е било обяснимо при такива машабни демографски процеси. Именно от днешния Анадол, заедно с траките, произлизат и славянския език, който е еволюирал фригийски и впоследствие се разпространява сред севернтите понтиди - скитите. Антропологичният тип на траките от периода на бронзовата епоха, се е запазил в Анадола и до днес - днешните анадолски турци СА траки. Дори и днес е налице известният маниер на траките да враждуват помежду си, но не вече като 40+ племена, а като турци, българи и гърци.

В периода известен с троянската война завършват две големи придвижвания, започнали още в късния неолит, които със завършека на бронзовата епоха дават нов облик на балканското население отсам тракийския Херсонес - от север навлизат централно-азиатски общности, а от изток навлизат близкоизточни. Трудно може да се каже, кое от тях е дорийското нашествие, което е по-скоро копромисно понятие за настъпилия хаос. От север има по-скоро миграция, с недоизяснен завоевателен елемент а второто е до голяма степен ответен удар на малоазийците срещу елините след троянската война. Настъпва глад и разруха, масираното изселване на лидийците с Тирсений към Апенините е също по тази причина. След няколко века оттам се прехвърлят и към Пиренеите. В 5-4 в. пр.н. пиренейските преселници размахват иберийската фалката из Пиренейте, както тракиийските им роднини край Пирин размахват кривата махера /дн. ятаган/.

Антропологичният тип на траките отсам Хелеспонт, през цялата желязна епоха естествено плавно се променя от близкоизточен към средно-азиатски, вследствие смесването с централно-азиатски общности от север. Това е първата промяна. Постепенно траките заприличват на скитите, а онези започват да говорят на език близък до фригийския. В Елада става обратното - нашествието на малоазийците след троянската война променя светлите и високи планинци в по-тъмни типове, особено там където има съсредоточаване на население. Освен всичко, малоазийците не само се смесват с елините, но и започва обратен процес на ре-колонизация на Мала Азия от техните общи потомци, например колофонците си правят колония в Милет и дори има обратно преселване към Мала Азия, създава се Магна Греция.

Антропологичният тип /вече наистина на траките/ пак се променя, а може би дори започва да изчезва в 4-2 в. пр-н.е. заради македонци, гали и римляни. Първо траките са в тила на македонските походи, после идва царството на Лизимах, после по някаква причина и галите/галати/келти, също се устремяват към Анатолия помитайки македонците, и въпреки че атинският флот ги засипва с огън и дебаркира върху тях при Термопили, галатите успяват да плячкосат цяла Елада преди да се появат в Тракия. По времето когато Рим се "сеща" за Кибела, Котис, Бендида и т.н. въпросните галати вече са в Тракия, заровили са крадените съкровища от гръцките храмове, а бандитската им държава Тилис /може да се прочете и Тулис/, в бившите одриските земи, оцелява около 70 г., траките дори им секат монети в Кабиле. Вследствие на това, в тракийската антропология има и галски примес, така че няма какво да се чудим на някой рус двуметов "тракиец" от Странджа. Галите се настаняват още по-трайно в Анатолия, в самия център на някогашна Фригия, и дори се стига дотам, жреците на Кибела да се наричат гали. Да не говорим за последващите примеси в "тракийския" генофонд под римска власт, когато често-срещаните при динаро-алпийската под-група отвесни чела и издут над слепоочията краниум /често признак на рахит/, се засилват сред населението на северо-западна Тракия.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

* * *

Наистина ли е негроид скелета във Варненския некропол?

* * *

Истина е!

Редактирано от Б.Богданов
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

? Може ли линк към нещо. Защото това го чувам за пръв път, пускам и в гугъла и нищо не излиза по тоя въпрос конкретно.

Нямам никаква идея, има ли нещо в нета по този въпрос.

Аз съм гледал филм по БНТ, представящ работните хипотези относно акропола. За съжаление не помня как се казва този филм.

Редактирано от Б.Богданов
  • Потребител
Публикува

....Не случайно и в панагюрското златно съкровище виждаме и изображения на негроиди.

......

Имам някакви ученически спомени че тези негроиди като модел са по персийска линия- роби или слуги от армията на Ксеркс която минава през Тракия.

• Потребител
Публикува

Здравейте,

Благодаря Ви.

Катранено черна коса и захапка с издадени напред предни зъби има един приятел от Видин.

• Потребител
Публикува

Ами този който е на последната снимка, която публикувах по-горе е той. Но е реставрация- възстановка по черепа, ако така се казва.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!