Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Когато се връщахте от ЩИТ-о бях близко до гарата (в БЛ-град), ама не ме пуснаха гадовете да видя великите наши танкисти ( велики не само в мащаб "Варшавски договор", не само в държавен, а и в дивизионен. Май не пуснаха никой (а аз бях с връзки де, все пак знаех къде ще смените вериги в похода с/у Солун ;))амо със слухове си остнахме.

• Мнения 802
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Откриване на учебната година ;). Ти да не би в Симитли да си служил?

* * *

Разкрит съм и аз! В Симитли служих една година и три месеца.. . Аз бях помощник взводен командир на взвод за противохимическа и ядрена защита.

. . .

Войската, която обслужваше градовете - живот си живееше. Изкарваха три коли на плаца и цял ден правеха сметки къде ще паднат ракетите. Виждал съм градове да стрелят само на откриване и закриване на учебните години - по три ракети.

Редактирано от Б.Богданов
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

... не ме пуснаха гадовете да видя великите наши танкисти ( велики не само в мащаб "Варшавски договор", не само в държавен, а и в дивизионен. Май не пуснаха никой (а аз бях с връзки де, все пак знаех къде ще смените вериги в похода с/у Солун ;))амо със слухове си остнахме.

Въй, туй за назе ли? Изчервих се па се смутих; а дано бай Добри Стоянов го прочете същото!

Разкрит съм и аз! В Симитли служих една година и три месеца.. . Аз бях помощник взводен командир на взвод за противохимическа и ядрена защита.

. . .

Войската, която обслужваше градовете - живот си живееше. Изкарваха три коли на плаца и цял ден правеха сметки къде ще паднат ракетите. Виждал съм градове да стрелят само на откриване и закриване на учебните години - по три ракети.

Значи затуй в Симитли цареше такъв рахат! От Симитли помня само едни умопомрачителни черни пътища по баирите над града - надооооолу/нагоооооре; надоооооолу.нагоооре :)) Наложи се да ги минавам с танк. заедно с двама офицерина от Симитли. Това беше като ме забравиха на гарата, ама не ми се разказва втори път :)))

http://www.traditsia.com/forum/showpost.php?p=71883&postcount=48

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

* * *

Значи затуй в Симитли цареше такъв рахат! От Симитли помня само едни умопомрачителни черни пътища по баирите над града - надооооолу/нагоооооре; надоооооолу.нагоооре :)) Наложи се да ги минавам с танк. заедно с двама офицерина от Симитли. Това беше като ме забравиха на гарата, ама не ми се разказва втори път :)))

http://www.traditsia...83&postcount=48

Рахат - само за грададжии.. а другите? Както каза - надооооолу/нагоооооре; надоооооолу.нагоооре ...

Другите са от кашимерия през артилерия, от танкове та до ракети .... само самолети не съм виждал там.

. . .

А офицерите как ти се видяха? Зли, нахъсани военни?

Редактирано от Б.Богданов
  • Глобален Модератор
Публикува

А на полигона в хасковското село Корен били ли сте някога?

http://wikimapia.org/#lat=41.8641579&lon=25.7102824&z=12&l=0&m=b

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

А офицерите как ти се видяха? Зли нахъсани военни?

А, не. Културни и професионални. Двамата, които ме взеха от гарата, не бяха танксти и доста притеснено се возехме нагоре и надолу. Току виж обърнал тоя солдат танка, а пък те старши на машина.

Третият, "колегата", който беше с бяла коса майор и го заварих седнал на един бордюр и облечен с кафяви работни дрехи, беше пък един неповишаващ глас човек. Някои биха употребили прилагателното "земен".

А инак спахме вътре в казармата и ме впечатли, че беше много чисто. При нас си беше леко варварско.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува

А на полигона в хасковското село Корен били ли сте някога?

http://wikimapia.org...24&z=12&l=0&m=b

Аз - не. Местността изглежда силно пресечена .. На картата имам предвид.

• Глобален Модератор
Публикува

Да, такава е местността. Растителността на повечето места е предимно трънаци и много малко дървета. Там видях всякаква бойна техника, с изключение само на самолети.

Видях и някакви млади войници да берат тръни по полето (много безсмислена дейност!), бидейки наказани за нещо.

• Глобален Модератор
Публикува

Че колко му е. Да берат тръни, да местят камъни, да бягат с 1/2 бордюр в мешката... (Юнакът не можеше да казва Р и викаше ХР, като французите; гледам го червен като рак и целия мокър пуфти на една пейка. "Какво става, бре?"; "Ох, мани, ще му ... майката, досега съм тичал с един бюхрдюхр" в мешката. :biggrin: )

• Потребител
Публикува (edited)

Леле, какви смешни неща си разказвате тука. ;) смея се та въздух не мога си поема, ей ще ме уморите бе момчета.

Редактирано от alvassareiro
  • Глобален Модератор
Публикува

Почвам да си мисля, че в тази тема периодично като черна станция се обажда агент-провокатор....нестроевак.smokeing.gif

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Леле, какви смешни неща си разказвате тука. ;) смея се та въздух не мога си поема, ей ще ме уморите бе момчета.

Ааа, пази си силите, Алвич. Горе в другата тема предлагате засилване на ролята на държавата, с Дедото, гледам. То изключва професионалната армия априори.

Ще рече - чакай повиквателна за комисия и оттам - "явете се на ...... в.... ч. в гр. ......, поделение........ Носете със себе си: суха храна за два дни, тоалетни принадлежности, бельо (три смени) и т.н.". А в повиквателната за комисия ще пише: "Бъдете обръснат, окъпан и в опрятен външен вид".

Готов ли си да служиш на Родината? :tooth:

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува (edited)

Професионалната армия е начин за оптимизация на армията изобщо. Професионалната армия, КГ, да не би да е частна?

това е засилване на държавата чрез оптимизация, реорганизиране на държавни структури, не приватизация.

• Глобален Модератор
Публикува

Да, де, ама такава държава, за която си ти, няма с професионална армия. Какви са тия западнящини? Всеки младеж - в редовете!

Готви се. Не е страшно. :sneaky2:

• Потребител
Публикува (edited)

Напротив, аз съм за държава като германската. или скандинавските. Ами там има професионална армия. Нещо не си разбрал.

• Глобален Модератор
Публикува

Нито в Германия, нито в Швеция, нито във Финландия е професионална. ;) Готви се. Да знаеш - реалността е много по-интересна от всичко, което ти разказват. И много по-различна.

Как беше ... "аз ще се върнаааааа/след седемстотин дниииии/" :tooth:

Туй нещо го пускаха на всички новобранци първата вечер специално и официално по радиоуредбата. Следваше въпрос - чухте ли? А тъй. :))

Ето малко кадри. Ценни са и сами по себе си, но Алвич, нали ти беше ценител на естдрадата. Е те ти естрада баш:

БТВ, виж Алвич лицата на тези които се уволняват. Това са хора, на които в този момент не им пука от нищо, ама наистина. После вече животът взима своето, но в то момент просто това са "машини - роботи" и за тях пречка или спънка няма. :))

Същото се отнася и за военните, които остават вътре, както и за тия в белите дрехи в началото - 4-ти курс на военното училище.

• Глобален Модератор
Публикува

А тези тука също си струва да се видят. Първото съдържа реалистични кадри и една класически сива песен от типа ДКМС-творчество, с каквито много досаждаха някога.

Второто съдържа добра музика, но показни кадри - освен ако не са парашутистите от Пловдив, де. Или спортни съзтезания на БНА. Ама пак са документални кадри от миналото. Втората част на клипчето има кадри от реални учения.

• Потребител
Публикува (edited)

Напротив, в Германия армията е професионална. А швеция и финландия се готвят да въведат професионални армии до 2014.

• Потребител
Публикува

Почвам да си мисля, че в тази тема периодично като черна станция се обажда агент-провокатор....нестроевак.smokeing.gif

Спор няма! Отдавна го надуших този нестроевак-провокатор! Такива лЕберални пацифисти от зелената партия - най ги обичаме у дисципът за натрениране на съзнанието, че си падат милитаристично безсъзнателни!!! :tooth: :tooth: :tooth:

Аз предлагам от нашия богат опит, предвид липса на редовна армия, да му проведем две годишно домашно обучение като започнем с марш на скок - за начало по-постничко, т.е само 15-20 километра дневно или у снег да бега или у разорана нива. Па после ще видим следващият етап в мъжкото му обучение и закаляване. Току вземе и стане некой храбър войн на Родината? :tooth: :tooth: :tooth:

• Потребител
Публикува

Спор няма! Отдавна го надуших този нестроевак-провокатор! Такива лЕберални пацифисти от зелената партия - най ги обичаме у дисципът за натрениране на съзнанието, че си падат милитаристично безсъзнателни!!! :tooth: :tooth: :tooth:

Аз предлагам от нашия богат опит, предвид липса на редовна армия, да му проведем две годишно домашно обучение като започнем с марш на скок - за начало по-постничко, т.е само 15-20 километра дневно или у снег да бега или у разорана нива. Па после ще видим следващият етап в мъжкото му обучение и закаляване. Току вземе и стане некой храбър войн на Родината? :tooth: :tooth: :tooth:

Само гледайте да не го изтървете и да мине на вражеска територия у Турско, че лошо ама много лошо!

• Потребител
Публикува

Въй, туй за назе ли? Изчервих се па се смутих; а дано бай Добри Стоянов го прочете същото!

За вазе я ;)! След този ЩИТ легенди (не в смисъл измислици) се носеха за вас :).

За това, че сте "свалили" и самолетна мишена (предназначена за самолет), че танк е "скочил" 6 ли 9 ли метра (т.е. имало е следи от вериги, на някакво хълмче прекъсват и след определено и измерено разстояние пак започват), че малко преди да почне учението, старшините са раздали по една "наркомовска" дажба (100мл. водка) на кемафите ;), че "шефа" на Варшавския договор (маршал Гречко ли беше тогаз май?) казал "с такива танкисти ще воювам с хамериканците на техния континент". Такива ми ти работи, ама кажи за водката де, че не ми се вярваше тогаз (както и сега).

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

:)))) Ми та аз познавам човека, който свали мишената - всъщност това беше вертолет, но той го свали с оръдието на танка - използва една височинка, вдигна топа максимално и докато кемафа пълзеше нагоре и не се сещаше кво става, оня опука въртолета.

Скачащия танк също е вярно - прелита доста ефектно и екипажа се приземи с нашивки. :)

За дажбата не е вярно - никой никога не е давал официално алкохол, дори в Чехия имаше такава вътрешна автоцензура, че не сме пили и нелегално.

Маршалът не е Гречко, ами марш.Виктор Куликов. Те съветските маршали представляваха едни дядовци с такива звезди на пагоните, че можеха да паднат от тежестта им, та и той не правеше изключение. Появи се внезапно в лагера ни, с две Чайки нов модел, придружаван от едни цивилни момчета 2х2 и, кой знае защо, в светлосини костюми.

За лафа му не бях чувал, но мнението, че специално с танковете БНА тури всички други в джоба си беше факт.

Имаше обаче една друга история, с която пак впечатлихме братский СССР, разправял съм я и преди, май (зех нещо да забравяам..... ма ха де :)) ). След Щита някакъв съветски генерал пак дойде, май да правят разбор и го доведоха в поделението, та чак с хеликоптер. Напълни ни вратовете с листа и пясък докато кацаше, и кацна на такова тясно място, че не е истина, заедно с бай Добри Джуров и др.

Наште разбира се предупредени от 5 дена, от три тренираме само маршировки. Накрая дадоха по едни цинтове (това, Алвич, са едни стар модел чепици наковани отдолу с железа и подкови) и на ей тоя марш:

къде 300 човека минаха така по плаца, ама нещо се бяха нахъсали и маршируват като Вермахта. Само се чува едно чат-чат-чат и руснака човека както си козирувал гледал, гледал, па промърморил "Мать честная, искри летят!".

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

Да бе! Верно Куликов беше. Ей остарям м@@му стара (нищо, че по-принцип и всъщност не псувам даже кат шофирам :)).

Аз със съветски военни имам само една среща. Някъде по подбалканската се разминахме с един съветски ешалон. Много бавно сигурно около гара? За лятна Шабла отивахме и ние "старите" си пушехме, предварително отворили "конската" талига. Та видяхме, че отсреща се задава друг ешалон и то руски (или с руснаци "на борда"). Как разбрахме? Ами те даваха караул на платформата (на мен ми забраниха да спя в станцията за да не бъда на "платформата", ние давахме също, но на 1-вия и последния вагон и то скрити). Ванюшата ни видя и се ухили и......отдаде чест? А ние го замервахме с консерви. Аз не замерях разбира се, но нито тогава, нито сега се гордея с това. А можех и аз да отдам чест :(. Но спомените не са само добри, нали?

Година преди това бяха ни казали, че съветски офицер ще наблюдава стрелбите от вишката на Шабла. Ние бяхме със запасняци 40-50 годишни дедковци (леле боже ма сега и аз съм дедо ;), слава Богу само по години). При приключване на стрелбите се командва "Стой! Изпразни", "Оръдията на ляво (абе към вишката)". Точно, както като излизаш от стойка на караул и трябва да свалиш пълнителя от АК-то, да заредиш и да дадеш контролен изстрел в саднъчето горе. Т.е. автомата се прибира празен в караулното. Да ама нашите запасняци на ЗУ или ЗКУ (ама само с две цеви, абе остарял съм не си спомням :() 23 мм зенитки забравили лентата със снарядите. И след контролния изстрел се почнала яка пукотевица.....по вишката. Е не точно де, на 20 метра над нея ;). Та, какво се е случило? Всички БГ офицери залегнали, само съветския генерал стърчал. Това ми го разказа офицер присъствал там ;).

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!