Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

Вероятно някои са виждали 96 годишният старец да събира милостиня около някои от столичните църкви. Това е дядо Добри. Оказва се обаче, че всички събрани от него пари той дарява, а с дарените от него през 2009 година 35 700 лева (!) на храм-паметника "Св. Александър Невски", той се явява и най-големият му дарител. Трудно ми е да коментирам за това по-добре вижте:

http://www.youtube.com/watch?v=XrpluPFjtns

• Глобален Модератор
Публикува

Това наистиа е потресаващо!!!!

Едно какво представлява този човек, второ, какво представлява тази дейност....

Колко символика има в това, тоя старец, покрай който минавам по 5 пъти на ден да е дал най много пари. Че той изглежда като дошъл от Средновековието... :!!!:

• Потребител
Публикува

Това е наистина потресаващо. Аз също често го виждам на входа на църкви, и винаги съм си мислел, че е обикновен просяк, дори и през ум не ми е минавало, че дарява парите на църкви и манастири.

• Потребител
Публикува (edited)

За дядо Добри много съм чела, но не съм го виждала. Когато минавам през Байлово се сещам за Елин Пелин, за Андрешко и за него.

Интересно, името му в квитанцията не е Добри, а Добре.

Редактирано от Doris
  • Модератор История
Публикува

Значи от просия може да се изкарват повече от 3000 лв. на месец!!!!!!!!!!!!!!!! Да се отбележа повече никога да не давам на софийски просяци!!!!!!

• Потребители
Публикува

Напълно правилно. Освен на този конкретен.

• Потребител
Публикува

Дядо Добри от Байлово е доста известен просяк. Известен в средите на религиозно практикуващите, разбира се. За някои той е нещо като светец, духоносен старец, както се казва. Може да мине и за юродив, но не в смисъла на луд или наивен, а на юродстващ, безсребреник, нарочен сиромах. Със сигурност е чист човек. Не задържа пари за себе си, живее радикално скромно и действително изкарва с просията си значителни средства, които дарява на храмове. Той е един от малкото хора в София, които обръщат внимание, че стенописите на "Св. Александър Невски" са в отчайващо състояние. И е почти единственият, който със сигурност прави нещо. Хората са склонни да бъдат щедри към него, защото знаят, че не е поредният измамник или гнусен лъжепросяк. Той обаче не е склонен да се възползва от ничия щедрост. Чували сте за свети Франциск и неговия култ към бедността. В лицето на Добри виждате този култ на практика. Този стар човек е пример за християнин. Радикален, дори фанатичен пример - което показва разликата от фанатизъм до фанатизъм. Това е самото живо православие в най-добрия му вид. Ето това е човек, за когото мога да кажа, че не съм достоен да вържа и ремъка на цървулите му.

Бих препоръчал, независимо дали сте вярващи или не, следващия път, когато го видите, да му дадете нещо - или дребна сума (която той няма да пропие, това е сигурно), или дреха, или нещо за хапване, при все че това той най-вероятно ще откаже - човекът преживява почти изключително на хляб и ябълки, не се шегувам. Във всеки случай благодарността на един старец няма да ви навреди.

Аз ще казвам на туристите които водя неговата история. Въпреки, че са католици, са възрастни и доста набожни, и редовно се разплакват като влязат в нашите църкви. Сигурен съм, ще като им разкажа за него, всеки един ще му даде паричка.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

А какво става с парите, които този човечец дарява?

До колкото виждам - нищо по предназначение. Поповете които са ги получили са все така охранени, а стенописите на храма - все така в окаяно състояние.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува (edited)

Ами да се пита настоятелството на катедралата къде са парите и защо не си оправят степонисите.

Трябва да се признае, че обикновени хорица, като този дядо, са сто пъти по-истински християни от озлобените и оядени свещеници, които само крещят и се цупят.

Редактирано от alvassareiro
  • Глобален Модератор
Публикува

Доста верен път напипваш, Торн. За мене църквата е институция призвана да подържа традицията и символиката, в т.ч. и материалните и обекти. Вече вярата - това си е лична и свободна работа.

• Потребител
Публикува

Напротив, институцията е тотално компрометирана, за разлика от вярата и морала, затова спешно е наложително разделение между корумпирана и ояла се ленива институция и истинската вяра на хора като дядото, които не са част от никакви синоди.

• Потребител
Публикува

Сещате ли се за един разказ- "Серафим"? Ей го на, героят от плът и кръв. Да го поживи Господ и да извърви достойно земната си пътечка. А там горе , ако наистина се съди по делата, а не по думите, го чака не път, а цяла небесна магистрала към Рая!

• Потребител
Публикува

Това е така. Точно затова трябва да разграничаваме институцията от вярата, и да не ги отъждествяваме автоматично, защото първото е само несъвършен опит да се утвърди второто, и като една институция, която е изкуствена и временна, се е компрометирала, и е идолизирала себе си, погрешно отъждествила се в Бога, е редно да я премахнем, и да се насочим към други, по-витални, по-гъвкави и ефективни институции.

• Модератор История
Публикува

На мен и вярата не ми харесва, а организацията хептен. Аз съм пастафарианец.

И защо да не е секта?

• Глобален Модератор
Публикува

Принципно е крайно непродуктивно таково говорене и отношение. И съм много против. Така общо всички попове са оядени. Е доста крайно и невярно изказване. Така да се плюе срещу всички не само, че не води до положителни промени ами и създава крайно отрицателни нагласи спрямо Светата Българска Православна Църква. Да трябва да се изобличават нередностите и трябва да се търси сметка от свещениците за некоректни, незаконни и нецелесъобразни действия. Но конкретно - човека със име, неговите грешки. А не така общо всички са маскари. Съвременната БПЦ има огромен проблем с качеството на кадрите (благодарение на 45 години комунизъм и ДС активност сред църквата) и със заемане на отреденото и място в българското общество. И има много да се свърши за тази цел.

Подобно отношение води единствено както казах до негативни нагласи спрямо институцията, а не срещу виновните.

А за дядо Добри евала! Той не само е пример за християнските добродетели, а и затова, че ако човек желае да направи нещо и вложи цялата си воля и усилия ще успее.

Аз просто споделям впечатлението ми от видимите резултати от цялата работа. Парите получени ли са - получени са, Поповете оядени ли са - оядени са, стенописите реставрирани ли са - не са! А да издирвам конкретни хора и спекулации сред БПЦ се опасявам, че никак не е моя работа. Аз искам просто храмовете да се поддържат, а не да се рушат както е в момента въпреки даренията.

• Потребител
Публикува (edited)

Аз ти казах, че институцията е едно, а вярата е нещо друго. когато критикуваш институцията, това не означава, че претендираш за нова вяра. Трябва да си го набиеш в главата.

Ами примерно нова институция, реформирана църква, е портестантската, много по-гъвкава, ефективна, лека като структура, от православната. Значи в Англия католическа църква има от 7ми до 16 век, това са 900 години. Ето как институцията е временна.

Основно условие нещо да е ефективно, не е да се одолизира и обожествява, замръзнало във времето, а постоянно да се нагажда към новите условия, тенденции, да е гъвкаво и творческо. Църквата е изгубила това качество, затова никоя не я слуша.

• Потребител
Публикува

Аз просто споделям впечатлението ми от видимите резултати от цялата работа. Парите получени ли са - получени са, Поповете оядени ли са - оядени са, стенописите реставрирани ли са - не са! А да издирвам конкретни хора и спекулации сред БПЦ се опасявам, че никак не е моя работа. Аз искам просто храмовете да се поддържат, а не да се рушат както е в момента въпреки даренията.

Православните храмове в Търговище са два и са в отлично състояние. Поповете също. :biggrin:

• Потребител
Публикува

Да бе, все комунизмът ни е виновен. Все оправдания да има.

Все ми идва на акъла новиханският Отец Иван. Факт е, че такива като него са трагично малцинство, на фона на доста деградирало мнозинство. /Не отричам, разбира се, че има и други човечни духовници, които осъзнават истинския смисъл на попрището си/.

• Потребител
Публикува (edited)

Ами не е същата църква. Хората в нея са различни. Много се различават от духовните пастири на 19 век. Аз не се сещам за някой църковен деятел от възраждането с часовник за 30 хиляди евро.

Можем да кажем, че през Възраждането и перди това Църквата ни е била достойна, защото в нея е имало повече хора като дядо Добри. Днес такива хора не са част от църквата, не са епископи, игумени, а са просяци. Ето ти съществената разлика.

• Модератор История
Публикува

Не уважавам религията като цяло, християнството в частност и БПЦ като конкретен представител. И си е секта - отделена от останалите християнски направления и исторически наложена тук само поради държавна подкрепа.

Колкото до екзархията в Македония - да, има такава роля. Странно е обаче защо забравяш още по-голямата роля на ВМОРО, на цялата българска държавна и обществена пропаганда и най-вече, че просто не може да сравниш условията в една цивилизационно чужда държава като Турция с условията в Сърбия и Гърция, където екзархията бързо е сдала всички позиции. Просто защото до 1912 тя е контролирала образованието, а след това не. Толкова е силата на църквата!

Да не говорим, че не виждам защо за исторически заслуги да се дават сегашни права на тази секта.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!