Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Публикува

Ясно е, че полезните свойства се убиват, но срещнах мнение, че дори се образували вредни вещества при топлинна обработка на мед. Не намерих нищо в нета, поне на първо четене. Някой може ли да изкаже мнение дали това е вярно?

  • Потребител
Публикува

ако питаш дали можеш да се отровиш с пастьоризиран мен или меден кейк ... не не е вярно ...

много хора от векове използват меда при приготвяне на тестени изделия ...

мисля, че в Индия хората вярват, че ако нагрееш меда, той става отровен ...

  • Потребител
Публикува

А, благодаря, Невски. Не, не въпросът ми не е свързан с притеснения дали човек може да се натрови с мед. Интересно ми е какви са основанията, дали изобщо има такива, за вредните вещества и температурата, от чисто химическа гледна точка.

Това с вярването в Индия е много интересно и е напълно възможно нещо такова да е в основата на твърдението, което ме заинтригува.

  • Потребител
Публикува

А, благодаря, Невски. Не, не въпросът ми не е свързан с притеснения дали човек може да се натрови с мед. Интересно ми е какви са основанията, дали изобщо има такива, за вредните вещества и температурата, от чисто химическа гледна точка.

Това с вярването в Индия е много интересно и е напълно възможно нещо такова да е в основата на твърдението, което ме заинтригува.

от химическа гледна точка, няма как да се образува значимо количество вредни вещества при топлинна обработка на мед ...

иначе вярвания всякакви ...

  • Потребител
Публикува (edited)

Аз много обичам едни сладкиши с мед, меденки или медени курабии се наричат. Особено по Коледа похапвам голямо количество купени и домашно правени. Ако при топлинна обработка на меда се получават вредни вещества, би трябвало да го усетя, но нямам наблюдения меденките да са се отразили зле на здравето ми, напротив. :bear_laugh:

Редактирано от Doris
  • Потребител
Публикува

Честно казано, по интуиция изобщо не ми се струва, че е вярно това с вредите от готвения мед :laugh: Особено ако става дума за домашно приготвени неща :)

  • Потребители
Публикува

Преди да се въведе в широка употреба захарта, в течение на хилядолетия всички сладкиши са били приготвяни с мед със съответната топлинна обработка, така че надали е особено вредно. :)

  • Потребител
Публикува

Лично Аз като почнах преди 14-15 години да си топля мед в микровълновата фурна (тогава бяха рядкост имаше само по хабургерите такива) и незнанието беше голямо, се притеснявах дали не му става нещо.

Но за сега смятам , че или съм ял малко или му няма нищо.

А като работих за малко в един сладкарски цех топихме мед във водна баня, и постоянно се правят такива сладки , така, че мога да кажа, че не е вредно.

Някой химик може само да каже компетентно мнение.

Вредно е обаче да се преяде с мед, и по опасно от това за което се споменава.

Знам, че помагало корито със студена вода и преялият се слага в него , да излезе медът.

  • Потребител
Публикува

Най-общо казано същата работа, даже малко по-добре.

От текста ставя ясно и друго , че вероятно преди да отиде на пазарът повечето мед е вече загрят.

  • Потребител
Публикува

Най-общо казано същата работа, даже малко по-добре.

От текста ставя ясно и друго , че вероятно преди да отиде на пазарът повечето мед е вече загрят.

О, подозирам, че това не важи за БГ. У нас малките производители едва ли го правят, слава богу, а пък медът в магазините едва ли е мед :laugh:

  • Глобален Модератор
Публикува

А, благодаря, Невски. Не, не въпросът ми не е свързан с притеснения дали човек може да се натрови с мед. Интересно ми е какви са основанията, дали изобщо има такива, за вредните вещества и температурата, от чисто химическа гледна точка.

мед=захар

не си конкретизирал температура, но до към 200 градуса, нищо особено не може да стане, над 200 ще получиш въглен.. огледай линкчето за подробности..

  • Глобален Модератор
Публикува

Не съм спец по химия и физика, но пчеларството ни е семейна традиция ( аз съм издънката леко... :) ). Всъщност въпроса е интересен. това, което знам, е че ако меда се е озахарил ( с малки изключения - ако е чист липов почти не се озахарява) значи всичко е ок с него - т.е. не е фалшифициран там с допълнително захар и вода или разни глюкозофруктозни разтвори. Още по- интересно е, че ако озахарения мед се топи на водна баня ( както е правилно до 60 градуса), след известно време пак се озахарява, но ако се топи на по- висока температура вече трудно или хич не се озахарява- явно някакви промени стават - дали нещо в структората или хим. връзки вероятно някой спец може да каже. Но истината е, че той си променя свойствата.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!