Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Вярата и мъдростта на древните е била винаги осмивана дори повече,отколкото сега.

Казват "фалшивия Хермес,фалшивия Орфей,фалшивия Зороастър,фалшивите оракули,фалшивите сибили и трижди

фалшивия Месмер се намирали под табу.

Стария философ и мистик Хенри Мор,числял се някога в Кеймбриджския университет казва за тогавашните съвременни учени - "тези надути шутове,пълни с невежество,тщеславие и глупаво неверие /вж."Писмо до Гленвил" и

" Isis Unveiled",I том,205,206/.

Сър ИСАК НЮТОН,самият той в края на своя астрономичен труд се изразил,че се е чувствал като дете,събиращо мидички на брега на Океана на знанието - дух на уважение към безкрайността на Природата,която окултната философия не може да засенчи.

Защо историите на ХЕРОДОТ,философските разкази на ПЛАТОН И ТУКИДИД,ПОЛИБИЙ И ПЛУТАРХ,и дори някои твърдения на самия АРИСТОТЕЛ,постоянно се остават настрана всеки път и защо съвременната крити решава че са мит

и мой коментар: също така решават,че са мит и помненията на ПИТАГОР за преражданията си? Защото не ги разбират - защото не разбират техните твърдения? Точно затова и се присмиват и не вярват. :plane:

• Upvote 3
  • Мнения 51
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Не вярваме на празни приказки, а приемаме факти и доказателства :)

Иначе всеки има право на лично мнение и собствено виждане за света. Дори те и да не отговарят на действителното състояние на нещата. :bigwink:

• Upvote 4
  • Потребители
Публикува (edited)

Лично аз не вявам, че си чела текстове от "древните". Смятам, че четеш само коментарите на окултисти и те са ти вкарали някакви идеи в главата. И смятам, че нещата, които пишеш, са всичко друго, но не и свързани с форума.

Редактирано от glishev
  • Upvote 2
  • Глобален Модератор
Публикува

Не разбирам какво се опитва да ни каже авторката на темата.

Кой, кога, къде, какво и как е осмивал?

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Лично аз не вявам, че си чела текстове от "древните". Смятам, че четеш само коментарите на окултисти и те са ти вкарали някакви идеи в главата. И смятам, че нещата, които пишеш, са всичко друго, но не и свързани с форума.

Аз не съм чела текстовете от древните. Но ЕЛЕНА БЛАВАТСКА ги е чела.

Защо да не са свързани с форума,та нали темата е за прераждането.

Чела съм и разговарям с моят духовен учител Иеова по книгите на ЕЛЕНА БЛАВАТСКА,"ТАЛИСМАН" И също така по

БИБЛИЯТА и други свещени книги. Но не съм ги чела лично аз,но от преписвачи ги чета. Защото всички автори ги преписват от древните книги,стига да са намерили източниците им. И в тях вярвам,защото те са обикаляли навсякъде,за да търсят истината. Не е като ИНТЕРНЕТ. :vertag:

Не разбирам какво се опитва да ни каже авторката на темата.

Кой, кога, къде, какво и как е осмивал?

ОСМИВАЛИ СА НА ВРЕМЕТО ЕЛЕНА БЛАВАТСКА. :vertag:

И ОТ НЕЙНИТЕ КНИГИ"ТАЙНАТА ДОКТРИНА" И ДР.разговаряме с моят духовен учител ИЕОВА,защото той ми каза да разговаряме по нейните книги. :vertag:

Не вярваме на празни приказки, а приемаме факти и доказателства :)

Иначе всеки има право на лично мнение и собствено виждане за света. Дори те и да не отговарят на действителното състояние на нещата. :bigwink:

Аз съм за това за всеки,че има право на лично мнение и собствено виждане за света. Но аз не искам да ми се присмиват и обиждат,че не казвам вярно. Също така,аз не настоявам да ми се вярва,никого не карам да ми се вярва,но и мен не искам да ме карате да вярвам,че не съществуват духовни сили. Защото някои се опитват и това да правят върху моята личност. :vertag:

Аз не съм чела текстовете от древните. Но ЕЛЕНА БЛАВАТСКА ги е чела.

Защо да не са свързани с форума,та нали темата е за прераждането.

Чела съм и разговарям с моят духовен учител Иеова по книгите на ЕЛЕНА БЛАВАТСКА,"ТАЛИСМАН" И също така по

БИБЛИЯТА и други свещени книги. Но не съм ги чела лично аз,но от преписвачи ги чета. Защото всички автори ги преписват от древните книги,стига да са намерили източниците им. И в тях вярвам,защото те са обикаляли навсякъде,за да търсят истината. Не е като ИНТЕРНЕТ. :vertag:

ОСМИВАЛИ СА НА ВРЕМЕТО ЕЛЕНА БЛАВАТСКА. :vertag:

И ОТ НЕЙНИТЕ КНИГИ"ТАЙНАТА ДОКТРИНА" И ДР.разговаряме с моят духовен учител ИЕОВА,защото той ми каза да разговаряме по нейните книги. :vertag:

Аз съм за това за всеки,че има право на лично мнение и собствено виждане за света. Но аз не искам да ми се присмиват и обиждат,че не казвам вярно. Също така,аз не настоявам да ми се вярва,никого не карам да ми се вярва,но и мен не искам да ме карате да вярвам,че не съществуват духовни сили. Защото някои се опитват и това да правят върху моята личност. :vertag:

Пък за фактите и доказателствата,аз мисля,че ЕЛЕНА БЛАВАТСКА казва истината,защо тя е била при самите

древни учители в ШАМБАЛА. Но не карам никого и не настоявам пак повтарям да ми се вярва и не правя тази тема заради това. Просто защото знам,че ние българите сме били атеисти винаги,аз самата също бях атеистка и даже преди двадесет години правех реферат "Критика на религията" и получих за награда даже книга,но като се свързах с духовната сила вече вярвам,че съществуват духовни висши сили. :vertag:

Моля Ви да се придържате към форумните правилата!

Според тях писането с главни букви се смята за викане.

Модератор Паранауки Б.Богданов

Редактирано от Б.Богданов
Неуспешно форматиране на цитати.
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Извинявай, но човек, който вярва на Бла-Бла-Блаватска и пр. дивотии, няма как да очаква да го вземат насериозно.

• Upvote 3
  • Потребител
Публикува (edited)

Също така,аз не настоявам да ми се вярва,никого не карам да ми се вярва,но и мен не искам да ме карате да вярвам,че не съществуват духовни сили. Защото някои се опитват и това да правят върху моята личност. :vertag:

Като не настояваш, защо пускаш нова тема по тази дълбоко нАучна проблематика, каквато е прераждането? Една тема не беше ли достатъчна? Защо се обръщаш към "невярващите" с нови "доказателства," щом не настояваш?

Всъщност никой не те кара да вярваш, че не съществува нам си кво. Просто виждаме много противоречия и неточности, а също така ти предлагаме възможни други обяснения за неща, които ти считаш, че са прояви на "духовни сили."

Забравих, та дописвам. В този форум шансът да намериш почитатели на Блаватска е ... как да кажа ... твърде малък. :w00t:

Редактирано от Kuna
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Виж БгНаука е крайно неподходящо място за религиозни пропаганди. Ако искаш да ни убедиш в нещо, чакаме доказателства, факти и тн., в противен случай просто трябва да затворим темата и толкова.

• Upvote 2
  • Потребители
Публикува (edited)

Лорде, можем и да не я затваряме. Както знаем, всеки може да пише и недоказуеми неща във форума, а ние ги местим в "Паранауки", където се забавляваме с тия недоказуеми неща.

Марушке, именно това ти казвам - чела си Блаватска, а не древни автори. Те не са труднодостъпни. Ако искаш да имаш по-вярно мнение, зарежи Блаватска, а почвай да четеш самите неща, които тя доста неумело коментира. Кеф ти Херодот, кеф ти Платон, кеф ти Аристотел, кеф ти Орфееви химни, кеф ти епос за Гилгамеш, кеф ти Книга на мъртвите, кеф ти Библията или Корана.

Тия неща ги има и на български, ако не четеш на други езици. Тук във форума повечето хора четем на по няколко езика и опредлено повечето от нас са чели самите антични текстове. Така че говорим от опит, а не по преразкази на някого си, та ако ще и преразказът да е от самата Блаватска (която никой тук не уважава като авторитет). Имай предвид, че спориш с интелигентни, начетени хора и не ни пробутвай врели-некипели. Когато твърдиш, че нещо си го пише някъде или е казано от някого, проверявай дали наистина е така и ни представяй аргументи или най-добре цитат, а не само твърдения, за да не излезе точно обратното. В противен случай не се учудвай, че не те взимаме насериозно.

И наистина се съобрази с неколкократно правената ти забележка - не ВИКАЙ с главни букви. Така просто не се прави. Ако искаш да наблегнеш на дадена мисъл, подчертай я или я удебели. И избягвай пускането на два-три постинга един след друг. Един постинг с по два-три

цитата
един след друг е напълно достатъчен. Всички останали се съобразяваме с тези елементарни правила на общуването, значи ще се съобразяваш и ти.

Оттам нататък вече можем да си говорим по всякакви теми, стига да става с аргументи, без противоречия и културно. И имаме пълното право да спорим помежду си, да изразяваме несъгласие и да представяме разумни доказателства за мненията си.

Марушке, искаш ли да променя заглавието на темата на: "Има ли духовни сили"?

Редактирано от glishev
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Уважаема Марушка,

От колко дълъг срок /в брой седмици или дни/ се нуждаете за представяне доказателства, потвърждаващи твърденията Ви?

Ако не желаете - аз ще го определя на две седмици. След изтичане на определения срок, темата ще бъде заключена.

Отново Ви моля, определете срок.

С пожелания за успех. . .модератор Паранауки Б.Богданов

• Потребител
Публикува (edited)

Лорде, можем и да не я затваряме. Както знаем, всеки може да пише и недоказуеми неща във форума, а ние ги местим в "Паранауки", където се забавляваме с тия недоказуеми неща.

Марушке, именно това ти казвам - чела си Блаватска, а не древни автори. Те не са труднодостъпни. Ако искаш да имаш по-вярно мнение, зарежи Блаватска, а почвай да четеш самите неща, които тя доста неумело коментира. Кеф ти Херодот, кеф ти Платон, кеф ти Аристотел, кеф ти Орфееви химни, кеф ти епос за Гилгамеш, кеф ти Книга на мъртвите, кеф ти Библията или Корана.

Че точно Блаватска пише и за Херодот,и за Платон,и за Питагор и за всички древни личности и древни учения.

Тия неща ги има и на български, ако не четеш на други езици. Тук във форума повечето хора четем на по няколко езика и опредлено повечето от нас са чели самите антични текстове. Така че говорим от опит, а не по преразкази на някого си, та ако ще и преразказът да е от самата Блаватска (която никой тук не уважава като авторитет). Имай предвид, че спориш с интелигентни, начетени хора и не ни пробутвай врели-некипели. Когато твърдиш, че нещо си го пише някъде или е казано от някого, проверявай дали наистина е така и ни представяй аргументи или най-добре цитат, а не само твърдения, за да не излезе точно обратното. В противен случай не се учудвай, че не те взимаме насериозно.

Аз знам,че сте интелигентни и начетени хора,но мислете,че Блаватска пише глупости. Това ли е начетеността,след като се мислете за умни хора,би трябвало да вярвате за истината на древните учения?А Блаватска е обикаляла 2-3 пъти земното кълбо и е ходила до самите места с древните източници на знания. :vertag:

И наистина се съобрази с неколкократно правената ти забележка - не ВИКАЙ с главни букви. Така просто не се прави. Ако искаш да наблегнеш на дадена мисъл, подчертай я или я удебели. И избягвай пускането на два-три постинга един след друг. Един постинг с по два-три един след друг е напълно достатъчен. Всички останали се съобразяваме с тези елементарни правила на общуването, значи ще се съобразяваш и ти.

Добре де аз спрях да пиша с главни букви. Съобразявам се вече с това. :vertag:

Оттам нататък вече можем да си говорим по всякакви теми, стига да става с аргументи, без противоречия и културно. И имаме пълното право да спорим помежду си, да изразяваме несъгласие и да представяме разумни доказателства за мненията си.

Разбира се,че всеки има право да изразявате несъгласие и да критикувате. Не съм казала да се спрат,напротив така е по - интересно даже. :vertag:

Марушке, искаш ли да променя заглавието на темата на: "Има ли духовни сили"?

Както намерите за добре,ако искате може и да я закриете все ми е едно. :vertag:

Великият физик на нашето време Алберт Айнщайн казва: "Аз виждам образа,но моето въображение на може да нарисува художника на този образ. Виждам часовника,но не мога да си представя часовникаря. Човешкият ум не е в

състояние да си представи четирите измерения. Как може тогава да си представи Бога,пред Когото хилядите години

и хилядите измерения са като едно? /Д-р Ив.Панчовски: "Религия на естествениците",София/ :vertag:

Книгите имат автори,машините - инженери, сградите - строители. Така и чудният свят,в който сме поставени

да живеем,има своя причина. Да приемем , че светът се е създал случайно,без една велика Първопричина,означава

да кажем с Блез Паскал /1623-1662/ "В какви ли невероятности трябва невярващите да вярват,за да си останат

невярващи" :book:

Исак Нютон /1642-1727/,наречен "украсата на човешкия род",изразява вярата си в Бога с думите "Удивител-

ния порядък във Всемира може да се припише само на едно могъщо и премъдро Същество..."

В книгата на Агоп Мелконян "Мъдростта на небето" /София,1983/ се намира следният забележителен пасаж:

"На пръв поглед Вселената,животът и разумът съществуват като че ли благодарение на някакво чудо. Законите и

фактите са се "сработили"така,че всичко около нас се оказва устроено по изумително целесъобразен начин. А каква

е тази цел? Като че ли нашето собствено съществуване. Затова напоследък някои космолози говорят за "логика" в

устройството на Вселената,логика,която преследва определена цел: Да се създаде възможно най-добър свят за съществуването на разума... Излиза, че над Вселената властва разум,който се е погрижил за нейното целесъобраз-

но устройство. А се знае как някои наричат този разум.

Ето някои текстове от Библията,които говорят за този Разум: "Небесата разказват славата Божия и просторът известява делото на ръцете Му. "Пс.19:1. "Защото всяка къща се строи от някого,но Тоя,Който е устроил

всичко, е Бог." Евр.3:4.

:devil:

Космонавтът Джеймс Ървин,дълбоко вярващ човек,прекарал три денонощия на Луната,декларира в интервю,че се е завърнал от Луната духовно възвисен и по-близо до Бога. Той твърди,че това се отнася и за другите космо-

навти.

Скептикът Волтер /1694-1778/ не е могъл да избегне големия въпрос. Той пише:

"Светът ме затруднява и аз не мога да мисля,че този часовник съществува и няма часовникар... Атеистите никога не са отговорили на тази мъчнотия,че един часовник доказва часовникаря."

Световноизвестният физик на нашето време Макс Борн /1882-1970/ пише в своето есе "Моят живот и възгледи". Позволете ми да кажа няколко думи за себе си и за атома. Ние - атомът и аз,бяхме задружни до съвсем скоро. Аз виждах в него ключ към най-съкровените тайни на природата и той ми откри величието на творението и

Твореца..."

Може би най-голямата заслуга на Луи Пастьор /1822-1895/ към науката е,че е установил принципа "живот само от живот" и е опровергал ненаучната хипотеза за самозараждането. Животът произхожда от един космичен източ

ник,от един Създател,а не се появява от само себе си.

Христос представя тази истина с думите: "Защото както Отец има живот в себе си,така е дал и на Сина да

има живот в Себе си."Йоан 5:26

Уважаема Марушка,

От колко дълъг срок /в брой седмици или дни/ се нуждаете за представяне доказателства, потвърждаващи твърденията Ви?

Ако не желаете - аз ще го определя на две седмици. След изтичане на определения срок, темата ще бъде заключена.

Отново Ви моля, определете срок.

С пожелания за успех. . .модератор Паранауки Б.Богданов

Ако искате и сега може да я заключите. Да не сте само този форум. :tooth:

Редактирано от марушка
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Космонавтът Джеймс Ървин,дълбоко вярващ човек,прекарал три денонощия на Луната,декларира в интервю,че се е завърнал от Луната духовно възвисен и по-близо до Бога. Той твърди,че това се отнася и за другите космо-

навти.

Това нищо не доказва. Вижда ми се напълно нормално в такива обстоятелства някой да е дълбоко вярващ. 1/ Нормално е, като видиш величието на природата от един по-друг ъгъл, непознат за останалите човеци, например да видиш Земята от космоса, да се изпълниш с неистово вълнение /адреналин и пр./ 2/ Нормално е, като си участник в такова постижение на човешкия технически гений, като излизане в космоса, да де обхваща същото /адреналин и пр./. 3/ Нормално е, когато участваш в такива рискови начинания, при които просто не е човешко да не те е страх, поне на дълбоко несъзнателно ниво, да не търсиш надежда, че ще оцелееш, с помощта на вяра в "божествени сили" /адреналин и пр./.

Всичко това създава субективно усещане за извисеност, но в никакъв случай не е обективен аргумент.

Редактирано от Kuna
  • Глобален Модератор
Публикува

Както намерите за добре,ако искате може и да я закриете все ми е едно. :vertag:

. . . .

Ако искате и сега може да я заключите. Да не сте само този форум. :tooth:

Здравейте Марушка,

Нямам никакво намерение да заключвам какво и да е.

Това е принцип в модераторската ми работа.

Виждам, че не сте определила срок, следователно аз ще го определя на четири седмици.

Срокът е по-дълъг стандартно определяният, защото следващите две са празници и едва ли ще разполагате с достатъчно свободно време.

Срокът започва да тече от 19.12.2010 год /Неделя/

Поздрави и успех - модератор Б.Б.

• Глобален Модератор
Публикува

Здравейте Марушка,

Нямам никакво намерение да заключвам какво и да е.

Това е принцип в модераторската ми работа.

Виждам, че не сте определила срок, следователно аз ще го определя на четири седмици.

Срокът е по-дълъг стандартно определяният, защото следващите две са празници и едва ли ще разполагате с достатъчно свободно време.

Срокът започва да тече от 19.12.2010 год /Неделя/

Поздрави и успех - модератор Б.Б.

Хората обичат да ръсят недоказани твърдения и най-често се позовават на личните мнения на някои по-известни личности, вместо аргументация. Иначе много се съмнявам, че ще получим някакво реално доказателство, най-много още един два цитата какво е казал някой някога. Така че цялото чакане според мен е безсмислено.

• Потребител
Публикува

Марушка,

я се опитай с най-възможните и близки човешки понятия да определиш какво разбираш под твоя "бог", за който пишеш по-горе и какво общо има той с античните автори?

• Глобален Модератор
Публикува

Аз пък мисля, че не е редно да се дават ултиматуми. Когато вие докажете теориите за произхода и бъдещето на вселената, можете да се вживявате като даващи ултиматуми. Абе то тяхната сфера нищо не е доказано и все се спори за основни неща и принципи, тръгнали да искат доказателства от хората тука. Айде да си оправите вашите бъкийки първо ако може.

А ти какво предлагаш, да зарежем доказателствата и всеки да си плямпа каквото му дойде на акъла. Не знам за кой път вече повтарям, че сме научен форум, а науката се гради върху доказателствата, не върху фантазиите и не с цитиране на разни екстрасенси примерно.

Не виждам нищо нередно в това да изискваме аргументация от авторите на подобни теми.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Аз пък мисля, че не е редно да се дават ултиматуми. Когато вие докажете теориите за произхода и бъдещето на вселената, можете да се вживявате като даващи ултиматуми. Абе то тяхната сфера нищо не е доказано и все се спори за основни неща и принципи, тръгнали да искат доказателства от хората тука. Айде да си оправите вашите бъкийки първо ако може.

Работата ми да поддържам темите в четим вид.

Не изпитвам угризения, когато собствените ми бакии са забатачени, но преча да бъдат създавани нови.

Не давам ултиматуми, а определям срокове след настоятелно отправена молба, инициаторът на дадена тема да си определи такъв.

Определянето на срок не е прецедент в работата ми. Ако остъппя от този си принцип, не би било справедливо спрямо другите потребители с фиксирани срокове за представяне на материали и доказателства, подкрепящи тезите им.

Този форум е твърде специфичен и не очаквам доказателства от общопризнати авторитети, но очаквам представените материали поне да не бъдат за раздел фентъзи.

Поздрави Б.

П.С Следващите коментари, относно работата ми очаквам да бъдат публикувани в отделна тема или изпратени на лични съобщения. Нямам намерение да допускам спам в настоящата тема. Дължа това на Марушка и на останалите потребители на форума.

Поздрави Б.

Извинете Марушка, за допуснатото разводняване на темата с некасаещи я постове. Това няма да се толерира след този пост.

Поздрави Б.

Правописна грешка /некасаещи/
  • Upvote 2
  • Потребител
Публикува (edited)

Ами, очевидно от твоята наука би трябвало да знаеш, че не всичко, което се твърди, може да бъде доказано. Всъщност, много малко може да бъде доказано. Аз лично не виждам голяма разлика между твърденията на уважаемата съфорумничка и вятърничавите постановки от астрофизиката, много сходни ми се струват чисто формално.

ПС. Некасаещи е една дума.

Редактирано от alvassareiro
  • Глобален Модератор
Публикува

Но може да бъде аргументирано нали? Имам предвид без цитати на екстрасенси и на популярни личности споделящи религиозните си възгледи.

• Потребител
Публикува (edited)

Ами не разбирам в сферата на религията какви доказателства може да има. Айде докажете, че Христос е възкресил Лазар, много ми е интересно какво е доказателството. Но това може да се твърди. А други подобни измишльотини не може, така ли?

ПС. Уважаеми г-н Богданов, ще помоля да не говорите точно Вие за спам, много моля. След като ми напълнихме електронната поща и кутията тук с 34 еднакви съобщения, айде да не ми говорите за спам, ако обичате. то такова чудо и аз не мога да си позволя.

Редактирано от alvassareiro
  • Глобален Модератор
Публикува

Ами тя сферата на религията въобще не е за тук по принцип, има отделен раздел за религиите. Но както казах вече религиозната пропаганда н се толерира тук с или без доказателства, а и е напълно безполезна от научна гледна точка.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ами не разбирам в сферата на религията какви доказателства може да има. Айде докажете, че Христос е възкресил Лазар, много ми е интересно какво е доказателството. Но това може да се твърди. А други подобни измишльотини не може, така ли?

ПС. Уважаеми г-н Богданов, ще помоля да не говорите точно Вие за спам, много моля. След като ми напълнихме електронната поща и кутията тук с 34 еднакви съобщения, айде да не ми говорите за спам, ако обичате. то такова чудо и аз не мога да си позволя.

Моля ви да ме коментирате в Модериране на тема на адрес: http://nauka.bg/foru...showtopic=10576

Там може да бъде намерен и отговорът на молбата на alvassareiro да не говоря за спам.

Следващото мнение, публикувано тук, касаещо мен или моята работа ще бъде бъде изтрито!

Б.Богданов

. . .

Част от мненията, публикувани в настоящата тема бяха преместени в тема: Модериране на тема на адрес: http://nauka.bg/foru...showtopic=10576.

Причината е, че те не са свързани пряко с основната темата.

Б.Богданов

• Потребител
Публикува

Има разлика между окултното и религията. Както сами виждаме, теми, касаещи религията, успешно се развиват по другите раздели в този форум - философия, теология, психология и логика и пр. пр.

Окултното, метафизиката, свръхестественото и пр. глупости са си вече друга ракия. И въпросът с доказателствата си е съвсем легитимен.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Изобщо не е легитимен. В християнството има също толкова паранормално и недоказуемост, колкото и в метафизиката и окултното. разликата е, че прихристиянството е обвито в дебел философски пашкул, докато окултното няма такива повои.

• Потребители
Публикува (edited)

Алва, тия 34 еднакви съобщения не бяха от модератора Богданов, а от юзър, представящ се с подобен на Богдановия никнейм. И аз получих двайсетина такива.

Това с философския пашкул е напълно вярно. Някои експериментално недоказуеми постановки са защитими по умозрителен път.

Други постановки обаче се крепят само на твърдения, а не на редица от въпроси, допускания, отхвърляния, утвърждавания и изобщо на логически операции.

Деизмът много успешно може да бъде аргументиран умозрително. В рамките на един конфесионален спор всяко отделно вероизповедание също си има своята умозрителна традиция. Куна горе ясно е обяснила за какво става дума. Има си раздели за тия неща.

Но окултните схващания изобщо не се опират на умозрения, а само на произволни аналогии и действително нямат общо с религията. А както казва още Аристотел, аналогията не е аргумент.

Никой във форума (дори и аз) не прави православна пропаганда. Всеки от нас тук си има убеждения по разни въпроси и повече или по-малко ясно излага и защитава тези убеждения. Пък и за тези неща си ги има съответните раздели.

Понеже тук темата очевидно се отнася по-скоро до паранаучните и парарелигиозни убеждения, свързани с окултизъм и еклектизъм, не мисля, че могат да бъдат сравнявани с ясното излагане на някои аспекти от конкретна религиозна традиция.

Тъй че - по темата и аман от офф-топици. Тия окултни духовни сили има ли ги, как се доказва съществуването им и прочие.

Редактирано от glishev
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!