Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

А аз ще цитирам друг потребител: "Алкохолът притъпява... революционната бдителност." :bigwink:

• Глобален Модератор
Публикува

Това не пречи :) даже помага понякога по-лесно да изтраеш монолози които не са ти особено интересни :) е нямам предвид тези за Рим или за ботаниката... и да да ви напомня, че сме в раздел Биология/Ботаника - пишете по темата за да няма мародераторстване ;)

• Глобален Модератор
Публикува

А аз ще цитирам друг потребител: "Алкохолът притъпява... революционната бдителност." :bigwink:

Не АЛКОХОЛЪТ, а УПОЙВАЩИТЕ ВЕЩЕСТВА!!!mf_oct__01.gif

Затова ние не ги употребяваме. Алвата да му мисли. laugh.giflaugh.giflaugh.gif

Това не пречи :) даже помага понякога по-лесно да изтраеш монолози които не са ти особено интересни :) е нямам предвид тези за Рим или за ботаниката... и да да ви напомня, че сме в раздел Биология/Ботаника - пишете по темата за да няма мародераторстване ;)

Премести я в "Общи", то от това ботаническа тема няма да се получи.smokeing.gif

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
от това ботаническа тема няма да се получи

Е ще се наложи, защото такава ми е идеята като цяло. Искам да знам за други стари дървета в България и света, за продължителността на живота им и за методите на изчисляване, как е определена точната възраст на това дърво след като все още не е отсечено, че да му преброят пръстените и тн.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува

Брей.... не знаех че може дъб на 1700 години да има... За няколкостотин годишни съм чел / чувал, но толкова много....

• Глобален Модератор
Публикува

Е ще се наложи, защото такава ми е идеята като цяло. Искам да знам за други стари дървета в България и света, за продължителността на живота им и за методите на изчисляване, как е определена точната възраст на това дърво след като все още не е отсечено, че да му преброят пръстените и тн.

А може ли да ме осветлиш, как точно е изчислено, че дървото е поникнало в 4 век?

• Глобален Модератор
Публикува

Дендрохронологията е една от методиките за датиране на археологически находки и древни предмети, основана върху изследвания на годишните пръстени на дървесината. Тя е разработена от 1920-те години на миналия век.

Тя се прилага за датиране на древни предмети и фрагменти от дърво (например - в постройки), а също - и в биологията - при изучаване на биологическите промени през последните хилядолетия.

Съществува направление в дендрохронологията, наречено дендроклиматология, занимаващо се с изучаване на закономерностите при изграждането на годишните пръстени на различни видове дървета за установяване на климатичните промени в минали геологически епохи.

• Глобален Модератор
Публикува

Въпроса е как са му изчислили пръстените.

• Потребители
Публикува

как е определена точната възраст на това дърво след като все още не е отсечено, че да му преброят пръстените и тн.

По принцип се използва ботаническа сонда или т. нар. свредел на Преслер...

• Потребител
Публикува

По принцип се използва ботаническа сонда или т. нар. свредел на Преслер...

C14 karbonizotóp

при ценни детайли...

• Потребител
Публикува (edited)

Скуби,

радиовъглеродният метод не може да се използва при "живи" растения, поради простата причина, че те продължават да поемат C14.

Освен това с този метод не може да се определи кога се е появило дървото, а само кога е загинало (отсечено и т.н.).

Редактирано от kravolok
  • Глобален Модератор
Публикува

Уместна забележка kravolok.

Изглежда lila_va уцели метода. Търсейки инфо за свредела на Преслер открих, че в началото на 80-те д-р Желязко Георгиев бил направил с тази сонда две дупки в основите на дъба и преброил пръстените му, тогава те са били 1637.

• Глобален Модератор
Публикува

абе явно ще трябва да се замъкна лично и да си поговоря с дриадата на дървото, за да разбера кога е поникнало и какви впечатления е събрала за тея 1700 години. :bigwink:

• Глобален Модератор
Публикува

Е аз кво ти разправям? :)

• Глобален Модератор
Публикува

Абе аз бях пуснал снимка на същото това дърво преди година две и някакво инфо във форума, както и за най- високото дърво в България ама къде е темата не мога да я намеря. Знам, че това дърво вече си заминава - жалко за което.

• 10 месеца по късно...
  • Потребители
Публикува

Сега като я чета темата, много й се кефя. Лорда е намерил яки неща. У нас се сещам за Байкушевата мура - и тя е бая старичка и е "видяла" доста интересни неща, както вика бай Лордович.

Инак се сетих и за стария оброчен дъб в Горна Диканя. Беше вероятно стотинагодишен, не повече. Посаден от някакъв местен баш на върха на гол хълм до селото, изглеждаше доста импозантно. Никога не е бил удрян от гръм, което вече си е интересно, защото беше на най-високата точка наоколо. Но, разбира се, някакви глупаци си бяха запалили огън в подножието на дървото, изпуснали огъня и горкият стар дъб беше жестоко обгорен. След това стърча и се зеленя още десетина години. Една зима паднал по време на силен снеговалеж и сега на хълма се белее само сухият дънер. Дядо ми, царство му небесно, ми беше казал, че според баща му който не е засадил дърво, все едно не е живял (прадядо ми е бил агроном, което обяснява защо е говорел такива неща). Тъй че веднъж се бях опитал да посадя жълъди около дънера на оброчния дъб. Но бях направил грешка - не се засажда просто жълъд, а вече готова фиданка. Естествено, нищо не порасна. Взех акъл от познат, ландшафтен архитект, така че вече имам представа какво да се направи.

Ако искате, това може да стане нещо като проект на БГ-наука, но без никаква публичност, кандидатствания и прочие. Всеки, който поиска, може просто да вземе кестен или жълъд от есенните паркове, да го отгледа до пролет в голяма саксия и напролет да пресади фиданката заедно с пръстта й от саксията на място, които сметне за подходящо. Лично аз смятам да повторя опита с жълъдче на мястото на стария оброчен дъб в Горна Диканя. Сега е сезонът на кестените и жълъдите. А дали ще стане нещо и колко време би изтраяло такова дърво - това вече е Божа работа.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!