Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Имаше и ефективни присъди. А нима условните са малък морален шамар?

П.П. Не Кренз, а Кренц. Егон Кренц

Да, знам че е Кренц. Просто ми се спи. На клавиатурата ц е до з.

Ами офицери и висши държавници Михов, така и трябва.

не дребни риби.

а това да осъдиш обикновени войници е пълна щуротия и глупост. Защото ако не се подчини войникът ще бъде съден или разстрелян, ако се подчини, пак съден. Е това е парадокс.

Ако и в двата случая греши, кой е правилният тогава?

Ами нито един.

това е логически парадокс и показва, че подобни случаи да показни и преследват не морални, а политически цели.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува

И както стана ясно, осъдените са офицери и членове на държавния съвет. Кренц, министъра на отбраната и зам.министъра.

Аха, така ли?

Не само, пич. Прочети малко.

Но дори да бяха само тия, те не са ли действали според тогавашните обстоятелства и под съветски натиск. Ама ги осъдиха.

• Потребител
Публикува (edited)

Ами обяснихме ти как става.

Тука се преследват конкретни политически цели, свързани с отношенията изток запад, няма нищо общо с морала това.

от сто кладенеца вода извади.

да, висшите ръководители са действали под натиск, но при тях логиката е както на нюрнберг офицерите под натиска на хитлер. все пак са можели да повлияят на някое друго решение, имали са контакти, влияние, власт.

а чисто принципно, аз съм ЗА висщите политици, държавни ръководители, шефове на отделения да бъдат осъждани. Без значение защо са действали.

Трябва да има изкупителни жертви, но те трябва да са горе, не най-долу.

• Потребител
Публикува (edited)

Аха, така ли?

Не само, пич. Прочети малко.

Но дори да бяха само тия, те не са ли действали според тогавашните обстоятелства и под съветски натиск. Ама ги осъдиха.

както съм написал по-горе, ефективните присъди са единични, да не се окаже и че е една ... пак по-горе съм написал и как юридически е оформено това ... ама много обичате да пишете за неща дето ви убягват и не ги разбирате много ...

в германия и УК е нормално да си лицемер и доносник ... това е абсолютно нормално поведение тук ... всеки ден по-радиото има реклами за анонимни телефони да донесеш съседа си, колегата си, роднините си и приятелите си и постоянно го правят ... дори деца донасят родителите и те имат телефони, на които звънят за родителски тормоз, набиеш му 2 шамара щото ти се е качило на главата и после гледаш социалните на вратата ...

Редактирано от Alexander_Nevski
  • Глобален Модератор
Публикува

Ако ще превръщате темата в комунистическа пропаганда, няма да я бъде.

Много съветвам Алвата да преосмисли начина, по който спори. Вчера оревахте орталъка, че ви били обиждали в една друга тема.

• Потребител
Публикува

Ако ще превръщате темата в комунистическа пропаганда, няма да я бъде.

Много съветвам Алвата да преосмисли начина, по който спори. Вчера оревахте орталъка, че ви били обиждали в една друга тема.

къде па я видя тая комунистическа пропаганда ...

тия дилеми да не мислиш, че ги има само по комунизма ...

• Потребител
Публикува

както съм написал по-горе, ефективните присъди са единични, да не се окаже и че е една ... пак по-горе съм написал и как юридически е оформено това ... ама много обичате да пишете за неща дето ви убягват и не ги разбирате много ...

Пич, вземи смени тона. Какво знам едва ли знаеш.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

И как точно споря?

да съм обидил някого?

я посочи?

Не ме карай да соча, вземи си бележка просто.

Много трепериш за бившите структури нещо, ей, много ви се ще да ги има.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува

рядко изключение, преследващо политически цели. Ярко изключение в световната практика да се съдят изпълнителите на заповеди вместо издаващите ги. Дам.

Когато изпълнителите при изпълнение вършат престъпление, тогава отговарят. Класическа правна постановка. Дам.

Ти не знаеш какво говорищ. Знаеш ли колко доносници има в германия като в моя пример. Милиони. Това е най-шпионската държава.

Но не са осъждани, киртикувани, гонени, мразения, няма лустрация срещу тях.

Няма ли? Министри от тях има ли? Посланици? Президенти? Лидери на парламентарни групи?

• Потребители
Публикува (edited)

Извинете за намесата.

Моралът на ДС е много странен. Почти никой не твърди, че се срамува от дейността си. Същевременно почти никой не изпреварва излизането на името си в списъците, казвайки:

- Бях вербуван, бях под натиск, исках кариера, опитвах се да вредя на по-малко хора, сега не искам да се страхувам, че името ми ще лъсне. Срам ме е, съжалявам и няма от какво да се гордея. Моля за прошка или разбиране.

Не, почти никой не прави това. Всъщност повечето доносници чакат до последно имената им да бъдат обявени, а сетне се развикват колко патриотична е била дейността им.

Всъщност става дума за едно мнозинство бивши доносници, които са вършели тази работа ефективно, с добра изгода за себе си и вреда за други лица, а сега не успяват нито да се скрият, нито да превъзмогнат миналото си. Това е истината за морала на повечето ченгета.

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикува

Когато изпълнителите при изпълнение вършат престъпление, тогава отговарят. Класическа правна постановка. Дам.

не е това постановката в германия ...

• Потребител
Публикува (edited)

Да, но престъпление спрямо кои закони? тогавашните, или сегашните.

иначе КГ, сега трябва да те осъдим, че преди 2 години си пушил в зона за непушачи.

А доколкото знам, да се пишат доноси не е престъпление.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

не е това постановката в германия ...

Убеден ли си? Наказателният им кодекс имаш ли?

Да, но престъпление спрямо кои закони? тогавашните, или сегашните.

А доколкото знам, да се пишат доноси не е престъпление.

По тогавашните, естествено. Обратна сила на наказателен закон дават само комунистите.

Да се пишат доноси не е било престъпление, но след падането на режима това е свързано с някои ограничения. Като например заемане на определени държавни служби за определен период. Прави се, за да се очисти държавата от един законово признат за престъпен режим.

http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува (edited)

Извинете за намесата.

Моралът на ДС е много странен. Почти никой не твърди, че се срамува от дейността си. Същевременно почти никой не изпреварва излизането на името си в списъците, казвайки:

- Бях вербуван, бях под натиск, исках кариера, опитвах се да вредя на по-малко хора, сега не искам да се страхувам, че името ми ще лъсне. Срам ме е, съжалявам и няма от какво да се гордея. Моля за прошка или разбиране.

Не, почти никой не прави това. Всъщност повечето доносници чакат до последно имената им да бъдат обявени, а сетне се развикват колко патриотична е била дейността им.

А всъщност става дума за едно мнозинство бивши доносници, които са вършели тази работа ефективно, с добра изгода за себе си, а сега не успяват нито да се скрият, нито да превъзмогнат миналото си. Това е истината за морала на повечето ченгета.

аз почти не познавам бивши доносници, но според мен те са всякакви хора и не могат да бъдат слагани под общ знаменател ...

иначе нормално е да се криеш ... във великите западни демокрации какво мислиш, че доносниците не се крият и не ги крият ...

Убеден ли си?

не ми трябва наказателен кодекс за да съм убеден, постановката е една чиста врътка, те затова и повечето нямат ефективни присъди, какво си мислиш, че съдиите не знаят, че е смешно ...

Обратна сила на наказателен закон дават само комунистите.

ФРГ прави врътка и не приема, че тогавашните правила са валидни, съдът излиза със становище, че те противоречали на международното право действащо тогава ... и това го написах вече ма няма кой да чете ...

не само комунистите са с обратните сили в законодателството ...

в УК редовно се променят данъчните правила със задна дата, което е абсолютно некоректно ...

• Потребители
Публикува

Различни хора, но с еднакво поведение.

Нормално е да се криеш докато действаш като такъв. А двайсет години по-късно?

• Потребител
Публикува
По тогавашните, естествено. Обратна сила на наказателен закон дават само комунистите.

ами значи не можеш да обвиниш човек, който си е изпълнявал задълженията, затова, че ги е изпълнявал.

Не дават само комунистите. сините също го правят. оклепват като доносници на сляпо, без оглед на спецификата, конкретиката и тн. типичен подход на народния съд.

• Потребители
Публикува

Тогава излиза, че и Нюрнбергските процеси и делото на Айхман са несправедливи, защото са осъдили нацистки служители, които са изпълнявали законните си задължения и заповеди.

• Потребител
Публикува (edited)

айде ако обичате сега да се изреже всичко от намесата на михов и кг насам, защото ми оспамиха темата, която е за морален казус за човек, принуден да сътрудничи, не за германия, наказателни кодекси и тн.

айде много моля.

Тогава излиза, че и Нюрнбергските процеси и делото на Айхман са несправедливи, защото са осъдили нацистки служители, които са изпълнявали законните си задължения и заповеди.

ами това е тяхната теза. Но не издържа, защото има нещо над законовите условности. Те са действали против човешкия морал. Ако законът е да убиеш милиони, този закон не е морален, и е осъдим категорично.

но това кое по кой закон е осъдимо и е престъпление нека КГ да ти го обясни.

• Глобален Модератор
Публикува

Но можеш да обвиниш някого, който е изършил престъпление по тогавашния закон. Можеш също да изкараш дейността му наяве, за да се види кому е служил и защо.

Ети ти пример - един човек пише пиеса за 1944 г., през 1967 г. Показва я само на съседа си и никому другиму. Резултатът е обиск у тях, воден от бойките добросъвестни служители и 3 години ефекетивен затвор.

И така:

1/ Съседа, който донася за това безобидно нещо как го оценяваме?

2/ Как оценяваме днес тези, които се занимават с преследване на писачите на пиеси? Могат ли да станат президенти, посланици, министри, лидери на парламентарни групи.

3/ Изчезнала ли е зависимостта им?

Това е извън темата, но такива критики има.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

германия, поради определни исторически причини, има проблем с миналото си и го решава по-малко нестандартни начини ... ако беше спечелила войните щеше да се държи като САЩ в момента ... нагло и без да си осъжда хората каквото и да са направили ...

• Глобален Модератор
Публикува

Ако законът е да убиеш милиони, този закон не е морален, и е осъдим категорично.

Е тогава какъв ти е проблема с моралното осъждане на обсъжданата в темата категория люде?

• Потребител
Публикува

Истината, Алва е, че изобщо не очакваше и не знаеше за практиката в Германия. Тя обезсмисля цялата ти теза. В противен случай трябва да признаем, че германците не знаят какво правят, вземат лоши решения, а ние напротив - мъдри. Което пък не е в унисон с културологичните ти тези. Както се казва - шах, шах и две пики метър. :tooth:

• Потребител
Публикува (edited)

Истината, Алва е, че изобщо не очакваше и не знаеше за практиката в Германия. Тя обезсмисля цялата ти теза. В противен случай трябва да признаем, че германците не знаят какво правят, вземат лоши решения, а ние напротив - мъдри. Което пък не е в унисон с културологичните ти тези. Както се казва - шах, шах и две пики метър. :tooth:

германците много добре знаят какво правят и го правят по тяхния типично по немски прагматичен начин ... но то не е това, в което ти се опитваш да ни убедиш ...

и продължават да се донасят един друг зверски просто по западногерманските правила ...

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!