Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Не те знам теб, аз говоря за себе си. Прекаварвал съм не само ваканциите си на тези места за които говоря, говорил съм със хора (или те са се похвалавали за хилядите си), така че не разбирам що ми вневняваш проблем...Аз проблем нямам..

Кои е крал аз не знам..Лекарката от католишкото село, семейство в което съм гостувал със сигурно не е крала домати или сливи (или поне аз не съм ги видял къде ги е крила), чепеларците чиито семейства познавам (и съм гостувал с месеци) със сигурност не са крали сено или картофи, нито пък ски..Така че можеш да намалиш с демагогията: излагаш се като албански кифлаждия ..Щото твърдиш или намекваш, че хората са били имотни, заради това че са крали, и/или не не са си плащали данъците от...?) (от какво ме майна, от краденото ли)..Аз пък как да вярвам на теб?..Щото така както го представяш излиза че при социализма сенчестата икономика е била с по-голям дял от другата ..Крадяло се е ама това което представяш и се опитваш да внуваваш не е вярно, пич..

Язък че те похвалих по-горе (и развалих работата);)

Аз също, както и до сега си говоря с хората. Проблем не съм ти вменявал, къде го прочете?

Но сега ще ти вменя един ;). Не си разбрал! Не са крали селскостопанска продукция (ако са крали въобще! Аз не мога да докажа, ама те самите така казваха), то от ТКЗС-то нямаше какво да се краде. Ако са крали (пак казвам не зная) то това е от заводите - в моя случай Кремиковци (нямам доказателства, ама що арматурна тел Стан 250 ; имаше там и други джелеза).

Моля не ме обвинявай в демагогство! Аз не те обвиних, когато сподели какво си ЧУЛ и ВИДЯЛ! Док-ва не даде!

Но май и аз ще си разваля мнението - нищо не си разбрал от поста ми. Нищичко. От това което продаваха (на пазарите) какво декларираха? Ясни е че краденото няма да продават, да не са цигани. Взимаха го я за къща я за вила (на ти тез торби цимент ти ще ми дадеш малко винкел ;), или за подкуп на някои чиновници (соц "реализма" е пълен с такива истории)). И въпроса въобще не е в "краденето". Не с това са си направили парите, а в това, че работеха на сравнително високи заплати (в сравнение със заплащането в ТКЗС-то), а произвеждаха селскостопанска продукция, която продаваха без облагане. Но това си беше незаконно, ако това си баш частна собственост (правиш пари прим макар, че без "аргати"), а не лична (да се изхранваш с парцела си)!

Публикува

Митак какви кражби разследвате, омесени с безплатни бригади. Не е ли ясно че за 21 години "преход" в България се открадна толкова колкото за 1400 години съществуване, не е се откраднало, взето сумарно.Върнете се в темата.

• Потребители
Публикува (edited)

Аз също, както и до сега си говоря с хората. Проблем не съм ти вменявал, къде го прочете?

Но сега ще ти вменя един ;). Не си разбрал! Не са крали селскостопанска продукция (ако са крали въобще! Аз не мога да докажа, ама те самите така казваха), то от ТКЗС-то нямаше какво да се краде. Ако са крали (пак казвам не зная) то това е от заводите - в моя случай Кремиковци (нямам доказателства, ама що арматурна тел Стан 250 ; имаше там и други джелеза).

Моля не ме обвинявай в демагогство! Аз не те обвиних, когато сподели какво си ЧУЛ и ВИДЯЛ! Док-ва не даде!

Но май и аз ще си разваля мнението - нищо не си разбрал от поста ми. Нищичко. От това което продаваха (на пазарите) какво декларираха? Ясни е че краденото няма да продават, да не са цигани. Взимаха го я за къща я за вила (на ти тез торби цимент ти ще ми дадеш малко винкел ;), или за подкуп на някои чиновници (соц "реализма" е пълен с такива истории)). И въпроса въобще не е в "краденето". Не с това са си направили парите, а в това, че работеха на сравнително високи заплати (в сравнение със заплащането в ТКЗС-то), а произвеждаха селскостопанска продукция, която продаваха без облагане. Но това си беше незаконно, ако това си баш частна собственост (правиш пари прим макар, че без "аргати"), а не лична (да се изхранваш с парцела си)!

Ц-ц-ц-ц... Вменяваш ми проблем/проблеми..

1) Обвини ме че пиша неща, за които не си вярвам (демек излиза че аз демагогтсвам , т.е. напрапвам ти нещо, за което съм сигурен че не е така, което е същото че демагоствам)

2) Аз може да не съм разбрал "нищичко", ама и ти си обяснил толкова ;).. Що не видиш какво си писал по-горе?.Изобщо не споменаваш продажба на селскостопанска продукция, ами само "Кремиковци" и че се е крадяло, и не се плащали данъци ;)..

Да хората работеха в Кремиковци (според някои и яко крадяха), мъжете в производството, жените в администрацията. След това зелеее. Да не мислиш, че тези доходи са олагани? Нали щяха да ги погнат като вразберяха какви са.

--

Това ли ти е логиката, социализъм е лош и въпреки него хората богатеели?../след като точно при социализмът са можели да си не си плашат данъците от заработеното допълнително заработената продукция от нивита за частно ползване или дворчето../

Добре, нека да е по уйдурмата ти ;) Ще попитам тогава - сега шопите плащат ли си данъците от продадената продукция на пазара (като дребни фермери)? И какво следва за "капитализма" от това в зависимост дали "сега шопите плашат" или "не плашат данъци"? Най- важното.. очаквам отговор на въпроса: По-добре ли живеят сега от времето на социализма и Кремиковци?..Ако отговора ти е "не" - предлагам.. всеки по своя път;), защото досега, както гледам, оспорвахте това "не"..

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува

Светът ще се стреми към централизирано управление на производството, няма как, за да оцелее.

Сетих се за икономиста от Австрийската школа, Шумпетер, бил е министър на финансите на Австрия след ПСВ, след това отива преподавател в Харвард. Въобще не е фен на социализма.

• Потребители
Публикува

За по-малко и двете, и то при нивото на сегашното потребление :) . Ще се въвеждат нови източници.

Към 2050 трябва да сме 15 милиарда.

"Трудна работа" (за Евроейците, за Китайците, да не говорим за полу-умрелите от глад Африканци)- при липсата на свободна земя за слънчеви колектори и централи, и при "дълбоко" разположената геометрална енергия ..

.Ядрения синтез още не е проработил, ако проработи, предполагам че няма да е достъпен (като инвестиция) за дрипльовците (като нас), поради високите цени на инвестицията..При сегашни цени се очаква че първите демо-реактори ще гълтат (за инвестицията) 8 000 евро на киловатчас...Демек един реактор с мощността на щести блок от Козлодуй ще ни струва... 16 000 0000 000 (16 милиарда) лева..(упс)

• Потребител
Публикува

Митак какви кражби разследвате, омесени с безплатни бригади. Не е ли ясно че за 21 години "преход" в България се открадна толкова колкото за 1400 години съществуване, не е се откраднало, взето сумарно.Върнете се в темата.

Прав си Деде - извинявай! Но ОТ не го заФанах аз. Аз чинно си го отбелязвах, после на въпроси отговарях.

Таман реших да затворя "кражбите" и ти ги отвори наново. О.к, но не ме обвинявай пак в ОТ (не че не е).

От тез 1400 год. БКП управляваше НРБ 40 години. И я крадеше....яко! Баща ми получаваше в Алжир 7 000$, до нас стигаха 1 500. Ма как 1 000$ за изхранване там и 500$ в бонове. Какъв е данъка??? Това месечно де. Аз ако бях щех да забегна ;). Ама не ако имам майка и баща и сумати братовчеди по женска линия (той само сестра имаше). Сега за "прехода". БКП стана БСП, но продължаваше да краде НеРеБе-то. Без свян и грях! Щото Не-Ре-Бе-то беше Държавата, а Държавата бе Партията, а Партията бе БеСеПе-то (бивше БКП).

Ти как мислиш? Кое е повече за крадене 40 години при пълен комфорт или 21 години, дето поне някои може да изписка, кирливи ризи да покаже, че и нещо да направи?

Публикува

Митак, тъй сърцераздирателно разказваш, че на устата ми е " ой завалийте" за последните 21 години, даже ще си даря и символичната пенсиика , кажи къде да ви я приведа. Верно сега се работи в уплах, особено ако не си в партийна структура, но ако си вътре - нема да се плашиш , "гарван, гарвану, око не вади ":smokeing:

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Нямам спомени да съм работил безплатно при селскостопанските бригади..(нито ученически, нито студентски)..Иамш ли извори за това ти твърдение (на намирам такива)?

По твоята "логика" излиза че е било по-добре без кодекс? Или какво по-точно се опитваш да защитаваш?

Кодексът не е променян в основните си концепции, така че нещо не ти вярвам..

Значи много ти е късичка паметта!

Не знам какво излиза по моята логика, казвам ти, че едва КТ от 1986 г. започна реално да защитава правата на работника. Защо, според теб, бай Тошо смени с него този, от 1951 г.?

Само ми кажи как сметна открадното за последните 1400 г. минус 21? :laugh:

Нйа-много се открадна през социализма, пък. :sneaky2:

Баща ми получаваше в Алжир 7 000$, до нас стигаха 1 500.

Един познат наследи къщата и парите на дядо си, живеещ в САЩ от началото на 30-тте години. Около 400 000 долара. Великата българската социалистическа държава бодро ги прибра всичките, и му даде около 20 000 от тях. Купи един Мерцедес от Кореком и останалите 8 000 отидоха докато се усетиш.

През 60-тте години поискал да замине при дядо си, че онзи нямало кой да го гледа. След кратък разговор с ДС (с ония, жертвите на системата, поставени пред неизтърпимия морален избор от темата, ако сте забравили;) ) му се казва ясно - "Или в Америка ще работиш за нас, или няма да заминеш".

Младежът се стряска, отказва и до ден днешен си е тука, вече пенсионер, с панелка и стар Мерцедес...

Питам следното простичко нещо:

По силата на какво българската държава взе парите на този човек, изкарани с труда на дядо му?

По силата на какво българската държава реши, че той ще може или няма да може да замине да живее в САЩ?

Къде ли са тези 400 000 долара сега? Дали в паметника на НДК или в задграничните дружества на БКП, или през 1990 г. дойдоха в БГ под формата на куфарчета?

Не е зле младите хора да ги знаят тия неща, когато четат за капитализЪма и социализЪма.

ПП

И стига сте давали посткомунистическите реалности за пример що е това капитализъм. Този "капитализъм" се направи с източеното от номенклатурата, впоследствие мафия, българско национално богатство и страда от всички дефекти на това, до което комунистите се докосват.

Редактирано от КГ125
Публикува (edited)

КГ пак манипулираш, за бригадирското движение може да не се е плащало, но храната, спането и е..нето си бяха осигурени и безплатни. Те много хора и досега получават тези неща и ги считат за безплатни. Няма отменени привилегии за депутатите има само прибавени. В 1986 г. се случи нещо извънземно, за което българският работник, може сега, само да мечтае. Тогава омразния бай Тошо, въведе системата при която работника, определяше сам, кой да му бъде началник

В примера си питаш по силата на какво - просто е, по силата на съществуващото тогава законодателство, валидно за всички !?

Какви комунисти те гонят, почти всички, особено честните и идеалистите измряха. Не насаждай в хората грешни понятия от рода - Сергей Станишев е комунист - не е, той е от вашите нови, с жълто край голамата уста. Май ги наричате леви капиталисти !?

Редактирано от dedenze
  • Глобален Модератор
Публикува

Хахахаха, :doh: Дедо, моля те, бе човек.

Оставаше бригадирите да ги държат гладни! Смея да твърдя, че и на римските роби яденето е било без пари:))))

Никога българският работник не е определял кой да му бъде началник! Нито пък такава система е довеждала до нещо. Това бяха част от прокламациите на бай Тошовите реформи, вечно пълни с глупости и вечно неработещи.

Единствената реална реформа при бай Тошо беше Указ 56 от 1988 г., с който в България се сложи началото на....? На капитализма. Впрочем тогава, до 1991 г., той работеше добре, като за начало. Докато мафията не притисна хората, думите "имам фирма" бяха синоним на "имам пари". Помните ли го тоя кратък период от българската история, в който България беше направила опит да тръгне по пътя на Китай?

• Потребител
Публикува

Ц-ц-ц-ц... Вменяваш ми проблем/проблеми..

1) Обвини ме че пиша неща, за които не си вярвам (демек излиза че аз демагогтсвам , т.е. напрапвам ти нещо, за което съм сигурен че не е така, което е същото че демагоствам)

2) Аз може да не съм разбрал "нищичко", ама и ти си обяснил толкова ;).. Що не видиш какво си писал по-горе?.Изобщо не споменаваш продажба на селскостопанска продукция, ами само "Кремиковци" и че се е крадяло, и не се плащали данъци ;)..

--

Това ли ти е логиката, социализъм е лош и въпреки него хората богатеели?../след като точно при социализмът са можели да си не си плашат данъците от заработеното допълнително заработената продукция от нивита за частно ползване или дворчето../

Добре, нека да е по уйдурмата ти ;) Ще попитам тогава - сега шопите плащат ли си данъците от продадената продукция на пазара (като дребни фермери)? И какво следва за "капитализма" от това в зависимост дали "сега шопите плашат" или "не плашат данъци"? Най- важното.. очаквам отговор на въпроса: По-добре ли живеят сега от времето на социализма и Кремиковци?..Ако отговора ти е "не" - предлагам.. всеки по своя път;), защото досега, както гледам, оспорвахте това "не"..

Ник, биж желал малко по-спокойно.

Не съм те обвинявал, прочети пак. В демагогия ти ме обвини. Я да прочета какво е демагогия? Вяра или доказателства?

За сега извинявай! Ще прочета пак какво съм писал и ти какво. Но аз имам доказателства за Кремиковци, ти за родопските села ще извадиш ли? Или за които и да са 50к лв. доход на къща (нали така?)? Това за какъв период? Че аз мога да дам приходи от зеле на декар, както и заплата от Кремиковци от заварчика до ДГМ (баща ми беше на такава длъжност). Приемаш ли ръкавицата, че много мразя да ме наричат демагог! Знаеш ли защо, защото този дет' няма доказателства и се страхува да му ги поискат напада пръв, и кат няма с какво само това остава.

Не съм споменал продажбата? Ся ше видА. И не словоблудствай! Крадяло се е данаци именно от селскостопанската продукция. Пак казвам кражбите не са доказани.

Такаааа, пак социализъм нали? Я виж темата! Ама ме ядоса де. Та ще ти отговоря ;).

Във селото дето визирам (отдавна квартал на София още преди 80-те). Нивите си бяха баш ниви и ТКЗС-то ги даваше. Че бабите не можеха да насмогнат. Хората богатееха и псуваха соц-а! Щото искаха ОЩЕ! Е сега ще ти кажа. Получиха ГО. Повечето живеят в София (от онова време), децата им учат в Испания, Англия и САЩ. До тогава аз (аз не съм от там де, ама 8-ми клас учих там и ме водят), бях най-големия - НМГ ;). Останалите в 130-та. Е не взеха изпитите, щото не им трябваше, по-добре зелето.

Шопите живечт в пъти по-добре! От тогаз. Не, че и тогаз не са живели добре, но сега доста по-добре. Не ме нападай на моя територия. Лично ще те разведа в селото, ако желаеш. Тогава бяха добре, сега са много по-добре! Всяка 5-та къща про-гимназия (това от соц-а де, ама ако бяха дошли данъчните, а КДС????). Но тогава имаше само трактори на ТКЗС-то (т.е. на АПК-то май ) за механизаторите. Те разбира се оряха всичко (и това ли беше ЗАКОННО? там - черните курсове). Е Сега има и Трактори и тракторчета и много яки машини. Ма вече са си техни. Деде и тез шопи ли "окрадоха" България?

• Потребители
Публикува

Дедето пак ме утрепа. И трите неща ли бяха уредени през соца, Деде? Бре, да му се ненарадва човек на татовизма.

Публикува

КГ, тук определено лъжеш, питай по компетентни, мен лично са ме избирали, което доведе до сериозен партиен конфликт. Изясни си, и се извини ако обичаш!!!! Не баламосвай публиката, не е толкова умствено ограничена.

Хахахаха, :doh: Дедо, моля те, бе човек.

Никога българският работник не е определял кой да му бъде началник! Нито пък такава система е довеждала до нещо. Това бяха част от прокламациите на бай Тошовите реформи, вечно пълни с глупости и вечно неработещи.

• Потребители
Публикува

Значи много ти е късичка паметта!

Не помня колко и как са ми плащали на ученическите бригади..

Поне по средата на 80-те (84-та) години на миналия век и по-нататък, на студентите от ПУ летните бригади се плащаха (за преди това нямам данни и наблюдения)..Студентите взимаха толкова колкото и работниците..Как можеш да докажеш обратното на последното, ако го твърдиш (аз имам чалъм да докажа това което твърдя, предлагам само да помислиш какво ще ми отговориш, ако ще ми отговориш)..

Не знам какво излиза по моята логика, казвам ти, че едва КТ от 1986 г. започна реално да защитава правата на работника. Защо, според теб, бай Тошо смени с него този, от 1951 г.?

Да, бе да.. С приказки "казвам ти", може да е "ставало" при комунизма, и болшевизма.. и при Пиночет ;)..

Аз обаче искам извори, доказателства, факти... /Кодексът на труда от 1951 година/...Като го представиш (щото аз не го намирам в мрежата), и ако го представиш - ще го дискутираме (демек - не вярвам на казаното от теб :)..

Публикува (edited)
:tooth: И трите Глишев и трите, бих ти сложил 1+ ама пак нямам налични. Ако с тебе живеехме заедно в онова време, вече ще си активен член на ДКМС, по активните, склонни към художествена самодейност бяха с предимство. Обичани от Партията и народа.- ЗКПЧ . Е все пак трябваше и да си пич Редактирано от dedenze
  • Потребители
Публикува

Ник, биж желал малко по-спокойно.

Не съм те обвинявал, прочети пак. В демагогия ти ме обвини. Я да прочета какво е демагогия? Вяра или доказателства?

За сега извинявай! Ще прочета пак какво съм писал и ти какво. Но аз имам доказателства за Кремиковци, ти за родопските села ще извадиш ли? Или за които и да са 50к лв. доход на къща (нали така?)? Това за какъв период? Че аз мога да дам приходи от зеле на декар, както и заплата от Кремиковци от заварчика до ДГМ (баща ми беше на такава длъжност). Приемаш ли ръкавицата, че много мразя да ме наричат демагог! Знаеш ли защо, защото този дет' няма доказателства и се страхува да му ги поискат напада пръв, и кат няма с какво само това остава.

Не съм споменал продажбата? Ся ше видА. И не словоблудствай! Крадяло се е данаци именно от селскостопанската продукция. Пак казвам кражбите не са доказани.

Такаааа, пак социализъм нали? Я виж темата! Ама ме ядоса де. Та ще ти отговоря ;).

Във селото дето визирам (отдавна квартал на София още преди 80-те). Нивите си бяха баш ниви и ТКЗС-то ги даваше. Че бабите не можеха да насмогнат. Хората богатееха и псуваха соц-а! Щото искаха ОЩЕ! Е сега ще ти кажа. Получиха ГО. Повечето живеят в София (от онова време), децата им учат в Испания, Англия и САЩ. До тогава аз (аз не съм от там де, ама 8-ми клас учих там и ме водят), бях най-големия - НМГ ;). Останалите в 130-та. Е не взеха изпитите, щото не им трябваше, по-добре зелето.

Шопите живечт в пъти по-добре! От тогаз. Не, че и тогаз не са живели добре, но сега доста по-добре. Не ме нападай на моя територия. Лично ще те разведа в селото, ако желаеш. Тогава бяха добре, сега са много по-добре! Всяка 5-та къща про-гимназия (това от соц-а де, ама ако бяха дошли данъчните, а КДС????). Но тогава имаше само трактори на ТКЗС-то (т.е. на АПК-то май ) за механизаторите. Те разбира се оряха всичко (и това ли беше ЗАКОННО? там - черните курсове). Е Сега има и Трактори и тракторчета и много яки машини. Ма вече са си техни. Деде и тез шопи ли "окрадоха" България?

Но аз имам доказателства за Кремиковци, ти за родопските села ще извадиш ли? Или за които и да са 50к лв. доход на къща (нали така?)?

Как да ти докажа че един чепеларски селянин /шофьор беше човекът/ ми е казал преди сума ти години под сурдинка "имам 50 000 лева стестени"..

За родопските села от яката.. Може и да ти докарам човек за да потвърди думите от началото на 80-години "че една къша в селото няма "50 000 лева се смята за бедна", ако от това зависеше живота ми .. иначе не виждам смисъл

И не словоблудствай!

Не че разбрах какво имаш предвид, ама що ми казваш какво да правя или не, да не ми учителка?;) Като не ти харесва това което съм написал и мислиш че с нещо те обиждам - можеш пишеш това и какво мислиш за мен и мението ми, и толкова. Аз какво ще правя си е моя работа..

Абе нещо не я вярвам тази работа с шопите(това не значи че не така).. че шопите сега живеят по-добре от преди..Ти ще ме разведеш из селото, ама те какво ще кажат за това как са живели по времето на Кремиковци?

Който иска аз пък ще го раздведа из моя квартал (в голям, и уж богат град, кварталът не е предградие и няма малцинства), и ще види колко е западнал ...Ще питаме хората, ще влезем в домовете, ще видим откога има са мебелите, дограмите, измазването (отвън-отвътре), ще видим колко хора са направили саниране...Ще видим колко хора нямат парно (изключили са го), да не говорим колко от тях крадат (т.е включили са го но не плашат)..Аз тук съм в моя си територия (щото събирам парите за входа), и мога да ти кажа че този квартал (панелно строителство) запада ли, и запада...Хората обедняват масово..Кварталът запада и демографски - не се раждат деца (ама за това друг път)..

• Глобален Модератор
Публикува

Не помня колко и как са ми плащали на ученическите бригади..

Поне по средата на 80-те (84-та) години на миналия век и по-нататък, на студентите от ПУ летните бригади се плащаха (за преди това нямам данни и наблюдения)..Студентите взимаха толкова колкото и работниците..Как можеш да докажеш обратното на последното, ако го твърдиш (аз имам чалъм да докажа това което твърдя, предлагам само да помислиш какво ще ми отговориш, ако ще ми отговориш)..

Така е, студенстките бригади се плащаха. Тези от учрежденията и предприятията, както и ученическите, с малки изключения - не. Обикновено на учениците се плащаше от едно изработено ниво нагоре.

След 30 дни къртене на стари релси на ръка на Марица Изток - 3, получихме по 100 лева, и то заради зверско надписване на сметките (ето, издадох ги, след 27 години :)): )

Иначе в СУ имаше и много далаверски бригади - по 500 лева сме изкарвали на месец, което е равно на днешни колко - може би 3-4000?

Но повечето от бригадите не се плащаха. И най-важното беше, че бяха задължителни Червеното знаме и барабаните, едно от най-тъпите неща, които някога сте виждали, не ги броя.

И трите Глишев и трите, бих ти сложил 1+ ама пак нямам налични. Ако с тебе живеехме заедно в онова време, вече ще си активен член на ДКМС, по активните, склонни към художествена самодейност бяха с предимство. Обичани от Партията и народа.- ЗКПЧ

Идея си нямаш колко брутално се лъжеш.

КГ, тук определено лъжеш, питай по компетентни, мен лично са ме избирали, което доведе до сериозен партиен конфликт. Изясни си, и се извини ако обичаш!!!! Не баламосвай публиката, не е толкова умствено ограничена.

И колко трая тая работа с избора на началника? От ден до пладне. И като те избраха, партийният секретар какво направи, подаде оставка ли? :tooth: А твоят шеф избраха ли го? А неговият?

Това беше "мимолетное видение" от поредните бай тошови тезиси от късния социализъм.

Деде, я си сложи ръка на сърцето, колко време остана избран шеф?

• Потребител
Публикува

Митак, тъй сърцераздирателно разказваш, че на устата ми е " ой завалийте" за последните 21 години, даже ще си даря и символичната пенсиика , кажи къде да ви я приведа. Верно сега се работи в уплах, особено ако не си в партийна структура, но ако си вътре - нема да се плашиш , "гарван, гарвану, око не вади ":smokeing:

Деде, не сърцераздирателно, а образно! И всичко мога да го докажа! Я да видим ти к'во си доказал? Да прочетем де?

• Потребител
Публикува

Ха, ха, митака..Кефиш ме с принципните си позиции. От 16 години нагоре може да се работи и по кодекса...Иначе при 14 годиншни (до 16 годишни) май е забранен труда (аз съм карал бригада на 14 или 15 годишна възраст).

Войнишкия труд? Зависи..В Девня, където си карах войнишките задръжки от 3 месеца, по тошово време (по времето на възродителния процес беше) ми платиха доста пари..Заплатата, беше такава, като на братята виетнамци и на чираците българи ;).нищо работа, като цяло монтажни дейности..

Ник, може и да те разочаровам, но съм бил на студентски бригади от 4-ти клас (85/86 г.) и досега не са ми платили и стотинка! А съм бил на 4 бригади! Даже си имах разправии с класния и с дружинния заради това, но сега не ми се прави на дисидент!

В много други теми тези въпроси бяха дискутирани. КГ се опитва да внуши визия на добрия чичко частен капиталист. Не е добър този чичко КГ, защото освен паричките друго нищо, ама абсолютно нищо не го интересува. Затова светът върви към по голямо, пряко държавно участие в икономиката - вземете пример от новите кумири - американците. В момента там се провежда одържавяване на банки и промишленост в крупни размери - за трилиони долари ( чиста национализация), защото другата алтернатива е до болка познатата у нас хиперинфлация ! Елемент на българското спасение се крие също в голямото държавно КАПИТАЛИСТИЧЕСКО участие в икономиката и производството, НЯМА други пътища.

Каквито и категории и обиди да сипете - НЯМА друго решение, това е обективната действителност, независеща от нашите желания!:book:

Стинка ти си прекомерен оптимист, новите "източници" ги няма или са нерентабилни. Защото и науката е в застой - познай защо ? Не ти знам източника за броя на хората по Земята, но социолозите сочат по- страшна и реална цифра към 2050 г.-

30 милиарда. Прогресията е геометрическа, а не аритметическа !

Абе тебе ако те питат - пълна трагедия!

Ама не те питат...

• Потребител
Публикува

Но аз имам доказателства за Кремиковци, ти за родопските села ще извадиш ли? Или за които и да са 50к лв. доход на къща (нали така?)?

Как да ти докажа че един чепеларски селянин /шофьор беше човекът/ ми е казал преди сума ти години под сурдинка "имам 50 000 лева стестени"..

Как ли? Не зная, ма законно ли? Надали! Не го докарвай, а се поразрови да видиш, кои законно са декларилари 50к лева, предполагам годишно. А пък шофьор 50 000лв. годишно...много трябва да се потрудиш!

За родопските села от яката.. Може и да ти докарам човек за да потвърди думите от началото на 80-години "че една къша в селото няма "50 000 лева се смята за бедна", ако от това зависеше живота ми .. иначе не виждам смисъл

Нема нужда. Ако беше тогаз, щеше да видиш не смисъл, а да се видиш в приключение ;). Тогаз никой не си признаваше таквиз доходи ;). Затова документи искам! Дай нещо бре?

Имам 5 декара (много) на тез декари съм засадил "н" декара домати/ чушки/ряпа, от тях съм извадил "м" килограма продукция. Продал съм я за "зет" стотинки на ЕН-ския пазар. Спечелил съм "Хикс" левове и съм дал "Игрек" данък ( амааа м@@му деб@ кви рушвети съм дал????).

Е нещо таквоз искам ;). Без това в кавичките ;).

И не словоблудствай!

Опитвам се :(, но понякога не се получава :(!

Не че разбрах какво имаш предвид, ама що ми казваш какво да правя или не, да не ми учителка?;) Като не ти харесва това което съм написал и мислиш че с нещо те обиждам - можеш пишеш това и какво мислиш за мен и мението ми, и толкова. Аз какво ще правя си е моя работа..

Никога не съм ти казвал, на теб или на кого и да е! Какво да правишиш ;(. Глупости. Обикновенно питам как се доказва?

Не си ме обидил! Аз мислих, че и ти мислиш поне в някакъв коловоз с мен ( е излъгал съм се)! Няма да плача я ;). Че от това по-хубаво - нЕма! Да мислим различно. Ако Мисълта беше еднаква щяхме да свършим базмисленно. Както ....абе надявам се да знаеш ;).

Абе нещо не я вярвам тази работа с шопите(това не значи че не така).. че шопите сега живеят по-добре от преди..Ти ще ме разведеш из селото, ама те какво ще кажат за това как са живели по времето на Кремиковци?

Абеее ела и ВИЖ! Ако не повярваш, с виждане поговори! Приемам поканата да видя в твоя квартал!

Който иска аз пък ще го раздведа из моя квартал (в голям, и уж богат град, кварталът не е предградие и няма малцинства), и ще види колко е западнал ...Ще питаме хората, ще влезем в домовете, ще видим откога има са мебелите, дограмите, измазването (отвън-отвътре), ще видим колко хора са направили саниране...Ще видим колко хора нямат парно (изключили са го), да не говорим колко от тях крадат (т.е включили са го но не плашат)..Аз тук съм в моя си територия (щото събирам парите за входа), и мога да ти кажа че този квартал (панелно строителство) запада ли, и запада...Хората обедняват масово..Кварталът запада и демографски - не се раждат деца (ама за това друг път)..

• Потребител
Публикува

Деде, я си сложи ръка на сърцето, колко време остана избран шеф?

Ето това е въпроса! Дат из дъ куесчън!

После защо има соц. носталгия ли?!?

• Потребител
Публикува

Уфссс, исках да ги разделя, постовете де. Но много време ще ми отнеме. Тез които знаят какво аз пиша и какво Ник ще разберат. За останалите....малко ми пука. Е освен за модовете де :(. Надявам се да не съм нарушил някое правило :(?

• Потребител
Публикува

Сърцераздирателно ли????? Ни сказателно, или иносказателно! Като желаеш да я дариш ще намериш на кого. Що ме питаш МЕН???? Я разкажи ти БРЕ! Ама нещо дет действа! 37 пъти ти обясних, че ТЪПАТА (да ме извинят админите и екипа) ти с-ма не действа! Нема и да действа. Дай нещо реално! Аз в партиина структура никога не съм работил, даже в Ком-са ;). А ти желаеш да я възстановош? Или не?

Какво точно желаеш ДЕДЕ?

Обясни!

Пък аз ще се опитам д те раби! Ама не онези точки :(. Те са глупави!!!!

• Потребител
Публикува

Митак, тъй сърцераздирателно разказваш, че на устата ми е " ой завалийте" за последните 21 години, даже ще си даря и символичната пенсиика , кажи къде да ви я приведа.

Виж сега, не говори празни приказки, щото ще ти дам банкова сметка, зер капиталист съм! :bigwink:

Няма да разхищаваме я!

Да не говорим конкретно за България - планът Ран -Ът явно те устройва напълно, мене обаче НЕ!:punk::help:

Що не те устройва, бе Деде??? :tooth: :tooth: :tooth:

КГ пак манипулираш, за бригадирското движение може да не се е плащало, но храната, спането и е..нето си бяха осигурени и безплатни.

Бря, аз пък като по-глупав, просто не исках да съм там!

Абе, Деде, то и в Белене храната, спането и е..нето са били осигурени и безплатни! Е..нето от кого обаче...

Болни мозъци има по тоя свят...

• Потребители
Публикува (edited)

Вчера по National Geographic имаше двучасов филм със заглавие "2210:Гибелта на човечеството?".

Как бихте коментирали съдържанието на филма, и смисъла на посланията и идеите?

Бих искал да направя няколко забележки:

Както във всеки разказ и история има "добри" и "лоши новини" и за капитализма..

Лошите новини за капитализма са две, и те са:

1) че личния просперитет се е издигнал идига в морална и етична норма (поне при братята американци, китайци, и много други), без значение как ще бъде постигнат той ...Искам определено да отбележа при капитализма имаме отклонение от златното етично правило на обществата (вкл. на ловците събирачи), културите и цивилизациите, същесвували преди капитализма. Най-общо отклонението от златното етично правило се състои в това: че според доктрината на капитализма хората могат да бъдат заробвани , т.е. да стават работници, роби (етимологията и смисъла на двете думи са общи) и да се печели от техния труд (демек "да взимаш от ближния си повече, отколкото да даваш", или "пожелаваш ближния си за роб") , но не защото са престъпници, военнопленници, или извършили нещо лошо, а защото имат нужда от препитание, храна, подслон..

/Феодализмът не е точно това, а е едно патологично развитие на кастовата, съсловна система, в която аристокрацията (военните) взимайки от селяните (бидейки изхранвани от селяните), би следвало да извършват дейностите по управление,също така да бъдат военни, войници и да защитават земеделците (съсловната доктрина в ранното християнство, вероятно има ирански произход)/

2) Другата лоша новина за капитализма (либерализма) е че линия прогрес издигнат в морална норма, сам по себе си води до фактическо самоубийство на цивилизацията - поради изчерпване на ресурсите, бързи и/или глобални промени в средата, за които цивилизацията и хората не са подготвени..

----

Добрата новина за капитализма, е че при капитализма (след началото на капитализма, по времето на неговото на разрастване и развитие) протичат едни промени (културни и социални), които връщат демокрацията на дневен ред..

/С изключения при Китай, и при страните, в които вносът на капитализъм в едни непроменени културно обшества предизвика социални патологии, щото насреща се появи решение на тези патологии (главно икомическо и социално неравенство, в иначе сравнително егалитарните икономически, аграрни общества)- във вид на социалистически и комунистически идеи (Русия, Югоизточна Европа, Западна Южна Европа, Арабски страни, Източни страни в Азия, Латинска Америка, Африкански страни..) /

Много се измести темата с този социализъм (които не ме интересува тук в тази тема, а и аз самия съм пускал теми за него).Темата е.. за "лошите новини" и "добрите новини" в разказът за капитализма..

Вие сте мноооо залупени пичове бе сладури (к'во да очакваме от шопите за които от Витоша няма по-високо), щото хич не ви идва на ума за този "личен просперитет":

http://www.google.bg/images?q=child+exploitation+in+industry+India&hl=bg&client=firefox-a&hs=k37&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=s&prmd=ivns&source=lnms&tbs=isch:1&ei=33IZTYKRFcGu8QPTyeGDBw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&ved=0CA8Q_AU&biw=1024&bih=607

Ето ви статии:

http://scholar.google.bg/scholar?q=child+exploitation+in+industry+India&hl=bg&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart

http://www.google.bg/search?q=child+exploitation+in+industry+India&hl=bg&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=s&biw=1024&bih=607&prmd=ivns&source=lnms&ei=aHYZTciqKMSX8QOloamHBw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&ved=0CCcQ_AU

А сега де, личен просперитет..

Ей сега сигурно ще ми кажете че в Шатите не е така, ама ще стане като с шведската тройка..Всеки си мечтате за FFM със скандинавски гърли (метофората ми че всеки си мечтае за скандинавски социализъм

), но реалноста е по грозничка..Мадамите не са две, ами е една; и не е руса, ами е кестнеява (или по-нататък), и не е на 20 години, ами на 45..

Искаме, не искаме това е положението..Детска експлоатация в Индия, Бангладеш, Бразилия, Хаити, Боливия, Мексико и така нататък..Вижте какво става с децата..Ей това е от етиката "личен просперитет" на всяка цена, и "доброто" на капитализма, така излиза..

(и не че няма американски фирми които експлоатитрат децата в тези страни)

айде малко за Бразилия:

http://www.google.bg/search?hl=bg&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&channel=s&biw=1024&bih=607&q=child+exploitation+in+industry+Brazil&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

http://www.google.bg/images?hl=bg&q=child+exploitation+in+industry+Brazil&source=og&sa=N&tab=si&biw=1024&bih=607

Ще познайте ли акво пише на ризките и на тези деца, и коя година е манифестацията и къде се е състояла (няма нищо, ако не знаете, аз ще ви кажа)

Abolish_child_slavery.jpg

И арапчета - робчета:

childrug_7866.jpg

айде още англосаксончета - робчета:

child-labor_7866.jpg

SuperStock_486-269.jpg

SuperStock_1597-39995.jpg

F6829.jpg

--

Ето една интересна статия за заплащането, и работното време (на големите работници), и децата-работници в Индия:

"Wageages, Working Hours

and Child Labor in India"

http://www.level-works.com/India-Paper.pdf

Tiruppur Example

Level Works visited a Tiruppur factory for this

report and found the following practices:

• 12 hour standard shift (8am – 8pm) –only 8

hours documented

• OT of 2 hours recorded on some days to

indicate that factory complies with OT

regulations and records overtime

• OT on many days beyond the 12 hours but

never documented

• Sunday work not recorded

• Women work after 7pm

----

Wages

Level Works surveyed audit data from 2006 to

2008 and estimated that factories were paying

correct minimum wage at the following rates:

Haryana: 82 of 90 factories (91%)

Karnataka: 67 of 70 factories (96%)

Tiruppur: 33 of 38 factories (87%)

----

Overtime Pay

Level Works survey data showed that factories

were paying correct overtime at the following

rates:

Haryana: 35 of 90 factories (39%)

Karnataka: 60 of 70 factories (86%)

Tiruppur: 10 of 38 factories (26%)

--

Overtime Hours*

Level Works survey data showed that factories

were working on an average, weekly overtime at

the following rates:

Haryana: 22 hours (264 per quarter)

Karnataka: 27 hours (324 per quarter)

Tiruppur: 36 hours (432 per quarter)

* These numbers are estimates. Transparent factories

typically have lower numbers that, taken on their own,

understate the prevalence of OT in excess of the legal

limit.

--

Редактирано от nik1

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!