Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Ами демократите искат да падне ориентализмът, ислямците искат да паднат западните елементи.

• Мнения 730
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Глобален Модератор
Публикува

Наскоро коментирах темата с иракчанин живеещ в България от 5 - 6 години. Той и голяма част от арабите в България смятат, че за вълненията са виновни Израел?! ?

• Потребители
Публикува

Разбира се. Виновни са винаги злите евреи/кръстоносци, понякога заедно.

Изглежда, че и в Мароко започват вълнения. В Либия нещата ескалират. Тунис и Египет сякаш отвориха бутилката и изтърваха злия джин. Само че той вече овърша тези две страни и сега се развихри в нови зони. Египет е в известно затишие.

Към Европа, естествено, напират нови бежанци от Северна Африка. Надявам се Балканите да са изчерпали възможностите си да служат като буре с барут за света, но арабският свят се оказва достоен продължител на тази незавидна роля. Не без нелепото подръчкване на Щатите, разбира се.

• Потребител
Публикува

Наскоро коментирах темата с иракчанин живеещ в България от 5 - 6 години. Той и голяма част от арабите в България смятат, че за вълненията са виновни Израел?! ?

Едва ли. Не виждам какво печели Израел от това, че като нищо около него ще се нацвъкат арабски държави с явно ислямски правителства, за които "израелец" е мръсна дума. А никой не може да ме убеди, че Израел има ресурси и възможности да контролира развитието на вълненията в "правилната" за него насока - т.е към демократични правителства от светски тип. Броженията са мащабни от Арабия (полуострова) до Сирия и до Атлантическия океан - това е огромна територия на целия арабски свят в същност.

Ако са американците, явно пак са се надценили или търсят поводи на нови войни, за да пооправят малко икономиката си в... някои лобистки центрове.

• Глобален Модератор
Публикува

Не без нелепото подръчкване на Щатите, разбира се.

Тях пък не мога да ги разбера от стремеж да въведат демокрацията в арабския свят ли го правят, или поради лявото си ръководство на настоящия етап??

• Глобален Модератор
Публикува

Абе на Муамарчо дали не му отесня така около диктаторското вратле :w00t: Бенгази изглежда вече не е под контрола на властта, освен това там вече започнаха дезертьорства на военни и полицаи директно в лагера на бунтовниците. По-подходящ момент досега не е имало американците да влезнат в Либия, жалко че са толкова затънали в Ирак и Афганистан и няма откъде да намерят кинти за нова война, а цените на петрола тепърва ще скачат...

• Потребители
Публикува

Не съм фен на либийския народ, но дано се отърват от Кадафи, тоя див сатрап.

• Глобален Модератор
Публикува

Кадафи е чудесен пример за това как може да има нефт държавата и въпреки това да не печели от него, а народът й да е мизерен и потиснат. Бунтовете се разрастнаха прекалено много там, ако иска да ги потуши, това ще може да стане с много кръв и цивилни жертви, което не би трябвало да убегне от вниманието и интересите на САЩ, НАТО и ООН, би трябвало срещу Кадафи да се действа както срещу Садам и както би трябвало и срещу Ким (ама корейците за съжаление си нямат нефт заради който да дойдат да ги освобождават).

• Потребители
Публикува

Доживях и това да кажа - Саддам не трябваше да го закачат.

• Глобален Модератор
Публикува

Другарят Кадафи прати аваицията си да бомбардира Бенгази...........Следващата стъпка май ще е да атакува с химическо оръжие.

• Потребител
Публикува

Доживях и това да кажа - Саддам не трябваше да го закачат.

Че то цялата измислена постановка със Садам отдавна е ясна. А че бе диктатор - беше си, но за негов малшанс в държава с много, много нефт, при вида на който на американците очичките се окръглят като палачинки. :biggrin:

• Потребител
Публикува

Щатите нямат никакъв интерес да дестабилизират най-добрия си арабски съюзник - Египет. Предполагам, че ЦРУ е проспало събитията също както проспа падането на шаха и сега се чудат какво става и какво е най-добре да стане ;).

• Глобален Модератор
Публикува

Но в Египет поне се мина без кръв.Докато в Либия доколкото схващам Кадафи и верните му части овладяват ситуациата / но на каква цена!/ което означава реки от кръв при омиротворяването.

• Потребител
Публикува

Интересно дали като дойдат ислямистите, ще национализират нефтената промишленост? По всяка вероятност, да. Тогава как ще реагират нефтените компании? Абе става бая интересно :tooth:

• Потребител
Публикува

Интересно дали като дойдат ислямистите, ще национализират нефтената промишленост? По всяка вероятност, да. Тогава как ще реагират нефтените компании? Абе става бая интересно :tooth:

Интересно или потенциално кърваво?

• Глобален Модератор
Публикува

Дали въобще е възможно подобно животно "арабска демокрация"?Май най успешния модел за управление в арабския свят си остава авторитарна монархия.

• Потребители
Публикува

Да, стига само да има някакъв лек социален елемент в нея и все пак да не е антизападна. Просветен деспотизъм, така да се каже.

Впрочем, днес по новините се говореха ужасяващи неща за Либия. Кадафи е обезумял.

• Потребители
Публикува

Вълненията в Северна Африка и на мен ми напомнят за събитията преди 21 години в Източна и Югоизточна Европа. Но какво ще стане там един господ знае.

• Потребител
Публикува

1. Моето мнение стои на първата страница. Искам само да се обадя, за да отбележа още нещо във връзка с аналогиите.

Сревненията с 1989 и Източна Европа са напълно коректни и се набиват на очи, но... имам някой забележки, продиктувани може би от придобития ми песимизъм, но облечени в "рационална" форма.

2. събитията от 1989 имаха ясна цел и модел, ако и не осъзнато, поне като като мерак от "масата" ( логиката на кукловодите ми е чужда и непонятна, затова няма какво да я обсъждам.) Определено имаше дух на промяна към нещо конкретно, което съществуваше и трябваше да ни "приеме" - "Запада". За арабските революции през 2011 г. такова нещо няма. Между арабите и Западът няма пътечка, има пропаст. Те знаят срещу какво са, но към какво се стремят, като модел с някакъв елемент на конкретика, изобщо не е толкова ясно.

3. водачите и лидерите поради предходния контекст са неизвестни или привнесени, масата е аморфна, единствените конкретно определени и ясни във вижданията си са ислямистите. Предходният елит е компрометиран. Новият без опит. Сега тука аналогиите с 1989 са прозрачни, но все пак "ислямистите" през 2011 г. са участник, аналогия на който тогава в Източна Европа не съществуваше, затова нещата не са толкоз ясни и прости.

4. за мен най-съществената част от задачата - и най-нерешимата - това е от първото ми мнение по темата

Egypt 0-14 years: 33% (male 13,308,407/female 12,711,900)

15-64 years: 62.7% (male 25,138,546/female 24,342,230)

65 years and over: 4.3% (male 1,546,774/female 1,818,778) (2010 est.)

това са само цифри - 2 милиона всяка година се влизат в "живота", ако изобщо са ходили на училище. Ако дори кажем, че жените в арабския свят не работят, остават един милион младежи, които на трябва да се намери работа, да се устроят, да сдобият с някакъв сносен стандарт за да получат някакво удовлетворение за да стоят в къщи и гледат телевизия, а не да гладуват и протестират.

Много или малко е 1 милион работни места. Не знам, но само за сравнение ще кажа, че за 8-те години два мандата на Клинтън, "златното време" на американската икономика, преливаща от свободен капитал, пикът на "новата икономика", преди Енрон и "балоните" и т.н и т.н. в Америка са отворени 20 милиона работни места. Това прави по около 2,5 милиона работни места на година. Подчертавам това е "златното време" и Америка е 300 милиона. Как в Египет, 80 милионна държава, в криза, могат да се откриват 2 милиона, или 1 милион работни места годишно, при това неопределено дълго.... на мен не ми е ясно. И съм сигурен, че няма един на който да му е ясно. Преди писах, че е нужен Капитал, но аз не виждам много свободен Капитал, който е готов да полива пясъка.

Говори се за план "Маршал", да след 1945 Европа (Западна) е разбита и разрушена, но е готова да приеме помощта. Няма идеологическа пропаст между даващия и приемащия. (помощта е с условия) Дали това е така с арабския свят?! Дълбоко се съмнявам...

5. Щото все по-ясно и определено придобития ми песимизъм надделява в настроенията ми, някак и аналогиите ми са такива... На мен това което става с арабите, повече ми прилича на 1917 - 1918 в Русия, отколкото на 1989 в Източна Европа. Болшевиките нищо, че са били "болшевики", не са били многобройни, но единствени са знаели какво искат и са имали решителността и изродството да го направят. При едно разпаднато общество в криза печели този който е най-решителен, а не най-многоброен. Външна намеса отвън за стабилизация, или демократизация "отгоре", при дереджето и лидерството на Америка в момента и света в цялост е изключено; така че оставени сами на себе си арабите е въпрос на време ислямистите да "обяздят" революциите и да си спретнат халифата.

6. Единствената ми надежда е, както обикновено, за пореден път, отново да не съм прав :tooth:

• Потребител
Публикува

Да, стига само да има някакъв лек социален елемент в нея и все пак да не е антизападна. Просветен деспотизъм, така да се каже.

Впрочем, днес по новините се говореха ужасяващи неща за Либия. Кадафи е обезумял.

Пример за просветен деспотизъм бе режимът на иранският шах.Знаем какво стана.

Нима е по добре да има свободни избори които да бъдат спечелвани от ислямистти както в Алжир или от терористи както в Палестина?

• Глобален Модератор
Публикува

Другарят Кадафи прати аваицията си да бомбардира Бенгази...........Следващата стъпка май ще е да атакува с химическо оръжие.

Тоя го закъса, обаче... Може да последва Саддам, като прави такива работи.

• Потребител
Публикува

Тоя го закъса, обаче... Може да последва Саддам, като прави такива работи.

О, Кадафито вече е пътник, отпиши го.

Чакаме вече следващия.

.:.

• Глобален Модератор
Публикува

Такива не си отиват, преди да завлекат със себе си много народ.... Той е толкова отдавна на власт, и то пълна власт, че вече е забравил, че не е бил. Има мания за величие, пише книги за устройството на света, дава политически модели, дори в исторически план обяснява миналото на Либия и то така, че нашите автохтонци не е зле да се пенсионират..

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!