Отиди на
Форум "Наука"

Вълненията в арабо-ислямския свят и войната в Либия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Сега дано на световните пазари да паден цената на петрола, а от там и цената на горивата в България, защото не се издържа.

Един резервоар бензин(60 литра 150-160 лева)! :(

Не се притеснявай - в България цяната на бензина не се влияе от тази на световните пазари. Е, влияе се, но само когато петролът поскъпва. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 730
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

23.08.2011

Уж задържаният Сейф ал Ислам се появи с тълпа поддръжници!

Синът на полковник Кадафи обяви, че бунтовниците са в "капан"

Сейф ал Ислам, синът на Муамар Кадафи, за който бунтовниците казваха, че е задържан, се появи в Триполи с тълпа от поддръжници, съобщи Ройтерс. През нощта той отиде в хотела, в който се намират чуждестранните журналисти и обяви, че правителството печели битката срещу въстаниците.

Сейф ал Ислам изглежда много самоуверено и изпълнен с енергия, пише ВВС.

„Пречупихме гръбнака на бунтовниците. Това беше капан. Създадохме им много тредности, така че печелим”, каза синът на Кадафи, пред ВВС.

Опозиционните сили обявиха, че са арестували Сейф ал Ислам преди ден. За задържането му съобщи и Международният съд за военни престъпления. Сега появяването му пред чуждестранните журналисти поставя под съмнение надежността на информацията на въстаниците.

Сейф ал Ислам заяви също, че лоялните на Кадафи сили контролират Триполи. Бунтовниците твърдят, че 95% от града е под техен контрол.

На въпрос дали баща му е добре и дали е в Триполи синът отговори: „Разбира се”.

Бунтовниците навлязоха в Триполи преди два дни. Сраженията в града продължават, но танковете и тежките оръдия на Кадафи изглежда държат малки райони, предимно около укрепения комплекс на полковника Баб ел Азизия, пише Ройтерс.

В сраженията от събота стотици са убити и ранени. Хората, които излязоха по улиците в неделя, за да празнуват края на режима, тази нощ си останаха по домовете, защото в града се чуват стрелба и експлозии.

Снощи стана ясно, че и друг арестуван син на Кадафи – Мохамед, е бил освободен от лоялни на режима бойци, които нападнали къщата, в която бил държан.

23.08.2011

Обсадата на Триполи – западна медийна постановка?

Целта е да се даде мандат на НАТО за наземна намеса в Либия

Обсадата на Триполи от опозиционните сили е медийна постановка. Това заяви преподавателят по геополитика Валентин Вацев пред БНР.

"Това е било много нервен и смел опит от страна на френски, британски и може би американски командоси да предизвикат съответния информационен повод, а ако могат и да убият Кадафи – още по-добре. Това е работата на командосите, а завземането на град не е работа на командоси, а на армия. Никаква армия не е влязла в Триполи", каза още Вацев.

Той беше категоричен, че Кадафи и синовете му не са убити, макар че не се знае къде са. "Не са арестувани. Ако бяха арестувани, щяха да ги покажат досега 48 пъти", каза преподавателят по геополитика.

"Западът живее много отдавна в т.нар. общество на спектакъла. В Катар е изграден макет на центъра на Триполи и там се снимат окървавени трупове и ликуващи младежи", допълни Вацев.

Експертът обясни, че в Триполи не може да има опозиция.

"Триполи като столичен град е очистен много отдавна от всички възможности за въоръжена съпротива срещу Кадафи. В Триполи са активирани дълбоко законспирирани бойни групи на НАТО – 6-7 групи от по 10-12 човека. Това са бойни групи, които имат специални цели, специални обекти.

Интернет в Триполи много отдавна нямаше, казва Вацев. Възстановиха интернета и потекоха огромно количество видеоматериали. Така да се каже с медийни средства се ловува много удобно.

НАТО бърза да свърши войната в Либия до средата на другия месец. Най-късно до края на септември Съветът за сигурност на ООН трябва да даде мандат на НАТО за наземна намеса в Либия за уреждане на въпроса", смята Вацев.

Той заяви, че около Триполи има плътна информационна завеса.

"Триполи е изолиран. А правителството на Кадафи живее в 19 век. Те нямат усет за медийна война, те дори не опровергават много често", обясни Валентин Вацев.

Първо правило е, когато се воюва в 21 век, обектът да бъде очистен информационно. Да не му се дава думата, казва Вацев.

Според него предстои световният видеообмен да покаже окървавени и разчленени трупове, дело на кръволока Кадафи, който продължава да унищожава народа си.

Преходното демократично правителство на въстаниците ще отправи отчаян призив към световната демократична общественост за военна помощ, което ще даде основание на ръководството на НАТО, със съгласието на САЩ, да поиска спешно преразглеждане на последната резолюция и приемането на нова резолюция, която ще даде възможност на силите на НАТО, които вече са в Триполи.

"А целта е да се присвои петролното поле около Бенгази. Това ще стане вероятно, но за тази цел трябва да намерят Кадафи реално, а не на макет в Катар, да го убият и по някакъв начин да се разберат с племената, които го поддържат твърдо и категорично. Ще стане това, че либийският петрол ще стане достъпен, съвсем достъпен и безплатен, предимно за Франция", каза Вацев.

Директорът на софийския офис на европейския съвет за външна политика Димитър Бечев заяви от своя страна, че не можем да знаем какво става, но да твърдим, че всичко е нагласено, е прекалено.

Винаги, когато се случват такива събития, сме изцяло концентрирани върху тях, но според мен е по-важно какво следва. След като е имало граждански конфликт, разбира се, че ще има много натиск за справедливост и раздаване на справедливост. От друга страна, стабилен политически ред не може да се създаде, без да бъдат интегрирани хора, свързани с бившия режим.

Според Бечев, ако ситуацията в Либия се влоши, ЕС няма да има военните способности да удържа положението. Това ще бъде една много сложна операция с много политически интереси и с много предизвикателства за самата Либия, каза още Димитър Бечев.

dnes.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

23.08.2011

Ожесточени боеве пламнаха около резиденцията на Кадафи

Главният площад в Триполи пак е под контрола на правителството

Ожесточени боеве избухнаха следобед в Триполи в района на резиденцията на Муамар Кадафи в Баб ал Азизия.

Според очевидци оттам се чуват мощни експлозии и интензивна стрелба. Стреля се с тежки оръдия. Над града летят самолети на НАТО, съобщава ИТАР-ТАСС.

Журналистите, които се намират в хотел „Риксос“ – близо до резиденцията, съобщават, че експлозиите на снарядите разтърсват хотела и в един момент сред тях е настъпила паника.

От своя страна „Ал Джазира“ предаде, че либийските въстаници, които преди това бяха навлезли в Триполи, са обкръжени от части на армията на Кадафи в редица райони на Триполи.

Бунтовниците твърдят, че продължават да контролират до 80 процента от Триполи, но това не може да се провери, отбелязва Скай нюз.

Би Би Си предаде, че през изминалата нощ части на бунтовниците са се изтеглили от столицата, тъй като било опасно да остават в града. В резултат главният площад отново е под контрола на правителството.

Бунтовниците контролират някои квартали, предимно в източната част от града.

Според съобщенията верни на Кадафи сили се придвижват от родния на Кадафи град Сирт към либийската столица.

Преходният национален съвет обясни по доста изненадващ начин появата на сина на Кадафи Сейф ал Ислам по улиците на Триполи, посочва ИТАР-ТАСС. Според съвета записът е бил направен преди време и сега бил показан, за да предизвика объркване сред либийците.

Засега няма достоверна информация дали самият Муамар Кадафи се намира в резиденцията си в Триполи или вече отдавна е напуснал града.

23.08.2011

Кадафи готов да се оттегли, но първо НАТО да спре ударите

Полковникът обещава да не пречи на реформите, заяви приятелят му Месич

Муамар Кадафи е готов да се оттегли от политическия и от обществения живот, при условие че НАТО прекрати нападенията си. Това послание е предал либийският лидер на големия си приятел Стипе Месич, бивш президент на Хърватия.

Хърватският политик твърди от първа ръка, че полковникът е готов да се оттегли изцяло и твърдо обещава, че няма да бъде пречка нито за въвеждането на многопартийна система, нито за провеждането на реформи, но при условие че преди това НАТО прекрати нападенията си, пише „Ютарни лист“.

В съобщение, издадено от канцеларията на Месич, се казва: „Мога да потвърдя също така, че властите в Триполи са се опитвали да стигнат с това послание по всички налични канали до страните, играли ключова роля в организирането и воденето на военните операции в Либия“.

„Искрено желая на либийците да постигнат мир и да задържат контрола си над богатствата на своята страна, в интерес на нейния по-нататъшен напредък и демократично развитие“, пише още в съобщението на Месич.

dnes.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

23.08.2011

Въстаниците проникнаха в резиденцията на Кадафи

В небето над Триполи патрулират самолети на НАТО

Въстаниците са навлезли в резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи. „Ал Джазира“ съобщи, че бунтовниците са проникнали във външния периметър на правителствения комплекс.

По данни на телевизията над резиденцията на Кадафи се вижда дим, в района Баб ал Азизия, където се намира комплексът, се чуват взривове.

В небето над Триполи патрулират самолети на НАТО, но Алиансът не потвърди, че бомбардира резиденцията.

По непотвърдени данни пък, съобщени от „Ал Джазира“, силите на НАТО са нанесли въздушен удар срещу резиденцията на Кадафи.

Резиденцията Баб ал Азизия представлява комплекс от няколко сгради, разположени на голяма територия. В комплекса освен самата резиденция на Кадафи се намират и армейски казарми и редица други сгради.

По данни на въстаниците под казармите има система от тунели с обща дължина от 30 километра, като някои от тях излизат извън Триполи към морето, посочва Lenta.ru.

Не е ясно дали самият Кадафи се намира в резиденцията.

Рано тази сутрин обаче пред журналистите се появи синът на Кадафи Сейф ал Ислам и заяви, че баща му не е напускал Триполи. Той увери медиите, че столицата остава под контрола на властите и в града „всичко е наред“.

Междувременно говорителят на операцията на алианса в Либия "Обединен защитник" полковник Ролан Лавоа, цитиран от Ройтерс, заяви, че НАТО не знае къде е Муамар Кадафи и не го смята за своя мишена.

Лавоа каза пред журналисти в Неапол, че всъщност изобщо не е сигурен "дали това наистина има значение, като се има предвид, че решението на тази ситуация ще е политическо".

"Струва ми се всички приемат, че Кадафи по всяка вероятност няма да е част от това решение. Той вече не е ключов играч", подчерта говорителят на операцията на НАТО в Либия, макар да призна символното значение, което либийският лидер може да има за своите привърженици.

Лавоа направи уговорката, че ако Кадафи е напуснал Либия, това няма да е проблем за алианса, чийто мандат е да защитава цивилното население.

23.08.2011

Кадафи: Жив и здрав съм! Ще се боря до край!

Бунтовниците влязоха в резиденцията и стрелят от радост

Либийският лидер Муамар Кадафи се намирал в Триполи и нямал намерение да напуска Либия.

Председателят Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов е разговарял по телефона с него, предаде Ройтерс.

„Жив съм и съм в добро здраве. Намирам се в Триполи и нямам намерение да напускам страната”, е посочил Кадафи в разговор с Илюмжинов.

По думите на Илюмжинов разговорът се състоял днес в 18 ч. московско време. Обадил му се Мохамед Кадафи, един от синовете на либийския лидер, и заявил, че силите, верни на баща му, преследват бунтовниците в Триполи, които нарекъл "плъхове".

След това предал телефона на баща си.

Кадафи благодарил на всички по света, които "съчувстват на либийския народ", предаде Илюмжинов, цитиран от световните агенции.

"Сигурен съм, че ние ще победим", заявил Кадафи. Той уверил събеседника си, че е жив и здрав, няма намерение да напуска Триполи и ще се бори до край.

Илюмжинов познава либийския лидер от години. През юли той бе на посещение в Триполи и обсъжда с Кадафи организирането наесен на международен турнир по шах в Либия, припомня БТА.

Междувременно либийски бунтовници влязоха в резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи - Баб ал Азизия и стрелят във въздуха от радост, предаде Ройтерс, като се позова на свои кореспонденти на място.

Силите на Кадафи първоначално се опитали да защитават комплекса, но след това прекратили съпротивата.

Резиденцията Баб ал Азизия представлява комплекс от няколко сгради, разположени на голяма територия. В комплекса освен самата резиденция на Кадафи се намират и армейски казарми и редица други сгради.

По данни на въстаниците под казармите има система от тунели с обща дължина от 30 километра, като някои от тях излизат извън Триполи към морето.

Все още не е ясно дали самият Кадафи се намира в резиденцията.

dnes.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Либия също е разделена на много племена. Очаквам вътрешна нестабилност, междуособици, атентати и т.н.т. Още повече че тук няма да има някакви стабилизиращи сили от вън.

Дано да не съм прав.

Стабилизиращи сили не се предвиждат,....за сега. Либия е приоритет на Европа за разлика от Ирак, койрто е приоритен на САЩ (или световен). Лошото е, че наистина Либия е изкуствена д-ва (по подобие на Югославия) и се състои от две големи части бившите Киренайка и Триполитания и една по-малка, като население, не като територия (някои не признават третата Фезан или Фейзан май беше?). Това ще породи конфликти, но не смятам (и не се смята), че Либия ще последва съдбата на Югославия. Либийците (ами тези дето са с/у Кадафито (точно така казваше един либиец, дългогодишно пребиваващ в БГ в интервю пред едно национално радио ;)) де) прокламират, че имат ясен план за овладяване на военната, а след това политическа криза, включващ стабилизация (за излизане от гражданската война), 6 месечна подготовка за свободни избори и самите избори. Обаче нататък няма да е ясно (то и в Египет не е много ясно, освен, че ясно се прокрадват антиизраелски намерения (слава богу не на армията)). Щото не е ясна реакцията на изгубилите, а и не е ясно какви сили ще спечелят. Кои ще се разпореждат с петрола? Разбира се либийците, но кои либийци? Ясно е, че Италия (като съоръжения и разработки) са основни и Франция (като мотор на подкрепата) ще 'намажат' но това съвсем не значи, че ще ограбват на безценица либийския петрол. Тези времена отминаха отдавна и безвъзвратно. Топката е в либийската половина, както се казва. Лошото е, че арабите (както и руснаците де) си искат тиран (за руснаците Цар, ама то е съвсем същото ;)), няма (досега) арабска д-ва без тиран или без хунта (един вид), т.е. демократична по западните стандарти. Монархиите там никак не приличат на ЮК (с всичките и кусури). Пък и опита показва, че всякакви лаладжийски истории, за арабски соц, арабска лига, африкански съюз и всичките там тинтири минтири траят ден до пладне т.е. до поредния тиранин взел властта (или получил я по някакъв начин).

България използва руски суров петрол и за доставките не сме зависими от Либия. Хубавото е, че новината свали цената на 103-106 $ за барел (с 2-4$) в световен мащаб и "братята" няма как да не я свалят ;). Очакванията са цената да падне с още 20$ на барел, което си малко под 20%! Разбира се когато Либия почне да изнася своя дял от 2%-ия си добив. Но ще минат месеци коментират спецовете.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Либия е приоритет на Европа и европейците, особено италианците и французите ще ми е интересно да гледам как ще се оправят. Още повече че въоръжените им сили не са кой знае какво. По-скоро не струват пукната пара в сравнение с американците.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ще врънкат НАТО да свърши работата, то е ясно.

Ако Кадафи остане, не са невъзможни терористични актове след известно време из Либия. Такива не мирясват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

24.08.2011

Кадафи обеща да победи или да умре като мъченик

Полковникът говори по радиото след падането на резиденцията му

Муамар Кадафи обеща да води битка до победа срещу агресорите или да умре като мъченик, предадоха световните агенции.

Полковникът направи обръщение по либийското радио часове, след като бунтовниците превзеха резиденцията му в правителствения комплекс Баб ал Азизия – една от последните зони в Триполи под контрола на поддръжниците на режима.

Кадафи допълни, че комплексът Баб ал Азизия е бил изравнен със земята с 64 удара на НАТО. Той подчерта, че внезапното му изчезване от резиденцията е било „тактически ход“.

Същевременно говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим увери в телефонно интервю за телевизия Ал Оруба, че Кадафи е готов да устои на бунтовниците месеци и дори години.

Говорителят обяви, че силите на Кадафи са арестували четирима високопоставени катарци и един високопоставен гражданин на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той предупреди, че лидерите на бунтовниците няма да имат мир, ако преместят центъра си в Триполи и заплаши, че Либия ще се превърне във „вулкан от лава и огън под краката на окупаторите“.

В същото време либийската столица е подложена на обстрел с десетки ракети Град и минометни снаряди, съобщи Ройтерс, като се позова на информация на телевизия Ал Арабия.

Очевидци разказват пред телевизията, че снарядите падат главно на път в близост до комплекса на Кадафи.

Ал Арабия съобщи също, че силите на Муамар Кадафи атакуват с ракети и танкове град Аджейлат, на 100 километра западно от Триполи. За подобна атака се съобщава и срещу град Заура близо до границата с Тунис.

По данни на бунтовниците повече от 400 души са убити, а най-малко 2000 са ранени в боевете за контрола над Триполи.

Кадафи вече е история в очите на бунтовниците, коментира Ройтерс. Техните лидери планират среща на високо ниво в Катар с представители на САЩ, Великобритания, Турция и ОАЕ, на която ще бъде обсъдено създаването на ново правителство.

Други разговори са насрочени за четвъртък в Истанбул.

24.08.2011

Бунтовниците: В Либия ще има избори след осем месеца

Това твърди ръководителят на Преходния национален съвет Мустафа Джалил

Ръководителят на бунтовническия Преходен национален съвет Мустафа Абдул Джалил заяви пред италианския вестник "Република", че в Либия ще бъдат свикани избори след осем месеца, предаде Франс прес.

"След осем месеца ще има парламентарни и президентски избори. Искаме демократично управление и справедлива конституция. И преди всичко не искаме да останем изолирани от света, както бяхме досега", казва Джалил. Новата Либия ще бъде различна. Тя ще се основава на принципите на свободата, равенството и братството, добавя той.

За съдбата на Муамар Кадафи "сред членовете на ПНС преобладава мнението, че той и бандата му трябва да бъдат изправени пред либийски съд. Съдебният процес трябва да е справедлив и да бъде в Либия", подчерта ръководителят на ПНС.

"Ерата на Кадафи приключи, но истинският край ще настъпи, когато той бъде заловен и осъден за извършените престъпления", продължи Джалил.

На въпрос каква ще е политиката на ПНС към другите страни, той отвърна: "Искам да потвърдя, че новата Либия ще поддържа с другите страни стабилни отношения, основани на взаимно зачитане и сътрудничество. Ще бъдем активен член на международната общност и ще изпълняваме всички договори, подписани в миналото.

Ще гарантираме зачитане на човешките права и правовата държава. Страната ни ще дава принос за мира, стабилността и сигурността в света. Либия след Кадафи ще поддържа специални отношения със страните, които подкрепиха от самото начало нашата борба за освобождение", каза пред в. "Република" лидерът на либийските

бунтовници.

dnes.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Либия е приоритет на Европа и европейците, особено италианците и французите ще ми е интересно да гледам как ще се оправят. Още повече че въоръжените им сили не са кой знае какво. По-скоро не струват пукната пара в сравнение с американците.

Въоръжените сили на Франция и Италия ли не кой знае какво? Да в сравнение със Щатите да, но в сравнение с Либия!? Пехота там няма да се вкарва това е ясно. Всъщност Европа е била винаги против или с едно наум при вкарването на контингенти в кризисни райони, почти винаги за това е настоявал Големия брат с подкрепата на ЮК. Италия няма опит след ВСВ (а преди него е негативен, а понякога не само катастрофален, а и смехотворен), Франция се опари с Индокитай и най-вече с Алжир. САЩ нямат интерес.

Но само един ден след това, чета и слушам, как 6-те месеца са станали 8?!? Освен това играта 'Тука нема тука има (Касата на Исляма де, дето бил задържан, пък после си развявал коня, пък после с половин уста и не официално - избягал, или Кадафито тук, Кадафито там, или 95% контрол, ама не баш, ами 80% и т.н.)' идва малко в повече.

Много либийци слушах и четях и те бяха единодушни - 10 дни максимум (от онзи ден) и с Кадафи и клан е свършено. Оказва се, че съвсем не е така. Почнаха да отличат и журналисти, да стрелят с/у тях, да тарашат посолства. 20-ината българи (да ги пита човек защо са останали) са на хляб вода (ако не са им я спрели) и консерви, ама за седмица максимум. Нищо не работи, а и да работи как да излезеш да пазаруваш? Много интересно е, че все още има подкрепа и то не малка (на фона на тоталното му отричане от останалия свят) за Кадафи. ЗАЩО? И подкрепата няма зрънце религия (е той в своите послания внася 'кръстоносни походи', 'мюсулмани' и т.н. ама според мен разбра, че е грешен ПиаР, т.е. нема да му се вържат де). От друга страна Либия не е нито Египет нито Тунис дето си нямат блага (природни де и разчитат хайде да не е о-но, но много на туризъм), а по-скоро прилича на Алжир. Абе опитвам се да разсъждавам защо 'средната класа' на Либия излезе с/у Кадафи (други с него предполагам?). И по-горе съм споменавал, че средостатистическо либийско семейство (от т.нар. средна класа) може (могло де) да си позволи почивка на френската ривиера (да сте виждали либийци в Слънчев бряг ;)), детегледачки, образование без пари и много екстри на соц-а, за разлика от соца в България, платени от нефта на Либия или от Кадафи щото той го контролираше, ама това е друга тема. Всъщност за какво точно се борят тези хора? Ясно е, че не са инспирирани бунтове и революции нито от САЩ, нито от Европа. Не са и от СССР, пЪрдон Путинова Русия де. Ислямисти? А не, не и в Либия, както бих предположил не и в Тунис. Но ще поживеем и ще видим де ;). А и в Сирия си е доста мътно, че и по-кърваво от Либия стана, ако и тя се 'разклати'? Саудитска Арабия? Е те това ще ни откаже от колите ;)! Е не надали ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

25.08.2011

ИТАР-ТАСС: В Либия се провежда наземна операция на НАТО

Това става в нарушение на всички резолюции на ООН според агенцията

Информационните технологии в съвременния свят достигнаха такова равнище, че дават възможност за отразяване в пряк ефир не само на революция на един отделен площад, но и на война, при която бойните действия се водят на няколко фронта едновременно, се казва в материал на кореспондента на ИТАР-ТАСС в Кайро Дина Пяних.

Това също толкова успешно дава възможност за манипулиране на общественото мнение чрез поднасяне на „обективна информация“, изхождайки от интересите на отделните страни.

Съдейки по всичко, точно това наблюдава целият свят в Триполи, където вече половин година въстаниците с подкрепата на бойната машина на НАТО противостоят на правителствените сили на Муамар Кадафи.

Четири дни след нахлуването на отрядите на въстаниците в либийската столица стана ясно, че далеч не всичко е толкова еднозначно около битката за Триполи, която арабските телевизии обявиха за „последните часове на Кадафи“.

Всъщност – за арабските телевизии. Оказа се, че десетки репортажи за победоносното навлизане на „революционерите“ в столицата не са нищо повече от не съвсем удачно монтирани репортажи и постановъчни кадри, заснети в „либийските павилиони“ в Катар.

И многобройните клипове, качени в Интернет, който засега не е изцяло под контрола на цензурата, са ярко доказателство за това.

На кадрите от превзетия от въстаниците Триполи има очевидни разминавания – или липсват барелефи и елементи от архитектурния декор на историческите сгради в столицата там, където те всъщност наистина са, или много силно удря в очите светлина от уличното осветление в града, който едва успява да се съвземе от натовските бомбардировки и в който има сериозни проблеми с електроснабдяването.

Създадените наскоро от „катарските режисьори“ буквално „на коляно“ декори се набиват на очи с явното си несъответствие с реалните.

По информация от блогове, чиито автори са и жители на Триполи, визуалната картинка от ефира на западните и арабските телевизии е била създадена за това, че да се прикрие нахлуването на войските на коалицията на територията на страната.

В нарушение на всички резолюции на ООН в Либия по същество започна наземна операция.

И макар че Лондон все още изказва предположение за възможността в страната да са прехвърлени нейни армейски части, фактите говорят, че подобна перспектива вече става реалност.

На 21 август е била планирана операция на НАТО в Триполи с цел превземане на града.

Две седмици преди това авиацията на НАТО бомбардира град Злитан източно от столицата.

Както заяви тогава пред журналисти говорителят на либийските власти Муса Ибрахим, „това се прави изключително с цел да бъде разчистен пътят на въстаниците към Триполи“.

Тази бомбардировка коства живота на 85 мирни жители на съседно село – в пламъците от ракетните взривове изгоряха къщи с жени, деца, старци, които след това в официално изявление НАТО обяви за военни обекти и всичко плавно „отиде в забвение“.

Десетки очевидци и блогъри разказват, че през нощта срещу неделя на брега на Триполи е бил извършен десант на френския Чуждестранен легион – професионални наемници, преминали през Афганистан и Ирак.

Освен това по налична информация в щурма на Триполи са участвали и британски спецчасти – бойци от 22 полк на специалните части SAS. В операцията са били задействани и бойци от Катар и ОАЕ, мнозина от тях, също според очевидци, са били убити.

На бунтовниците е била отредена ролята на масовка, която е трябвало пред камерите на „Ал Джазира“ да стреля, както се полага, на никъде, и да размахва кралски знамена, уж ликувайки.

Тази операция, наречена „Зората на русалката“ /Mermaid Dawn/,е била разработвана 10 седмици, при подготовката й е била унищожена комуникационната система на столицата.

При подготовката на щурма на Триполи на пълни обороти работеше пропагандната машина. Било е планирано Муамар Кадафи да бъде обявен за убит при натовските бомбардировки. С помощта на програма за обработка на снимки дори са били монтирани фотографии на убития полковник.

Но те се появиха преждевременно в интернет, което провали плановете на „заговорниците“.

След като почувстваха свободата и че всичко е позволено, вместо да затвърдят успехите на чуждите специални сили, въстаниците се „отпуснаха“ - повсеместно бяха регистрирани случаи на мародерство, грабежи и насилие, включително и спрямо жени. И всичко това в свещения за мюсюлманите месец рамадан, когато даже отрицателните помисли се оценяват като голям грях.

Част от кампанията по дезинформиране бяха съобщенията за ареста или смъртта на синовете на Кадафи – Мохамед, Саади, Сейф ал Ислам, както и на шефа на либийското разузнаване.

Било готово и „съобщение“ за смъртта на дъщерята на полковника Айша Кадафи. При това кадрите, появили се в мрежата, се оказва, са били монтирани от снимки на загиналата при терористичен акт в Пакистан Беназир Бхуто.

Но всичко това се оказаха блъф, както и активното придвижване на въстаниците в града, които и до момента твърдят, че контролират над 95% от него. Отчасти плановете на въстаниците бяха провалени от Сейф ал Ислам, който се появи жив и здрав в хотел „Риксос“, където се срещна с чужди журналисти.

А за репортерите, които уж вчера били задържани за заложници от силите на Кадафи.

Оказа се - и това вече не е тайна, че под прикритието на журналисти тези хора изпълняват на либийска територия задачи, поставени им от съвсем други американски, британски и френски служби.

Има и информация, че те са заплашвали с физическа разправа свои „колеги“, които са искали да предадат истината за случващото се в Триполи.

В момента разстановката на силите в Либия е такава, че под контрола на силите на Кадафи са Сирт и Себха, Злитан, Рас Лануф и Марса ел Брега. Последните две населени места според твърденията на въстаниците, са под техен контрол, макар че за това досега не са представени никакви документални доказателства.

Както съобщи телевизия „Ал Арабия“, преговорите на въстаниците с вождовете на племето казазаф, към които принадлежи Кадафи, за безкръвното предаване на родния му град Сирт, са се провалили, а бойците от племето се готвят за решаващата битка.

Има информация, че в района на оазиса Гадамес в югозападната част на Либия са навлезли части от армията на Алжир, който не изпитва особени симпатии към метежниците.

Въпреки очевидния провал на блицкрига, Западът и НАТО отвориха кутията на Пандора, която дори и след оттеглянето или смъртта на Кадафи ще хвърли Либия в пропастта на кланица, която може да се прехвърли и в други страни.

25.08.2011

НАТО помага с информация за издирването на Кадафи

Разузнаването на Алианса предоставя данни на либийските бунтовници

НАТО предоставя разузнавателна информация и данни от наблюдение в реално време на либийските бунтовници, които издирват Муамар Кадафи и неговите синове, съобщи британският министър на отбраната Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

"Мога да потвърдя, че НАТО предоставя на Преходния национален съвет (ПНС) достъп до своите средства за разузнаване и наблюдение в реално време, за да помогне по този начин да бъдат намерени полковник Кадафи и други членове на неговия режим", заяви Фокс в интервю за телевизия "Скай нюз".

Фокс отказа да коментира съобщението в днешния брой на вестник "Дейли телеграф", че на територията на Либия има британски специални части, които оказват съдействие в издирването на Кадафи.

В момента няма никаква достоверна информация за местонахождението на Муамар Кадафи.

Вчера Преходният национален съвет (ПНС) на Либия обяви награда от 2 милиона либийски динара (около 1,6 милиона долара) за залавянето му – жив или мъртъв.

На режима на Кадафи няма да бъде сложен край, докато той самият не бъде заловен - жив или мъртъв, подчерта председателят на ПНС Мустафа Абдел Джалил.

dnes.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Научавам, че бунтовниците са започнали с кървавите ексцесии. Екзекутират кадафисти. Военните действия в Либия няма да спрат в скоро време ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хич даже, имаше една много хубава алегория с кутията на Пандора някъде из горните новини. Интересно дали наистина в Триполи има френски и английски спец части? Още изглежда, че Кадафи е сам срещу целия свят, ако войниците му бяха наемници смятам че досега всички ще да са се разбягали или капитулирали.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хич даже, имаше една много хубава алегория с кутията на Пандора някъде из горните новини. Интересно дали наистина в Триполи има френски и английски спец части? Още изглежда, че Кадафи е сам срещу целия свят, ако войниците му бяха наемници смятам че досега всички ще да са се разбягали или капитулирали.

Ми не е така!Не сте прав!Ще кажа и защо!

Защото:

Наемникът се бие за пари, за този който плаща/или който плаща по-яко!

Кадафи не е тъпак и е скътал доста финансов ресурс от петрола на Либия, който той разпределяше!

така че въпросната фамилия има парите, за да си позвали още месеци участието на наемници. :vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ми не е така!Не сте прав!Ще кажа и защо!

Защото:

Наемникът се бие за пари, за този който плаща/или който плаща по-яко!

Кадафи не е тъпак и е скътал доста финансов ресурс от петрола на Либия, който той разпределяше!

така че въпросната фамилия има парите, за да си позвали още месеци участието на наемници. :vertag:

Именно защото наемника се бие за пари, последния цени много повече самосъхранението си. Слагайки на кантар заплатата с възможността да бъдеш пленен или разтрелян, от малоумни "революционисти" или бомбардиран от НАТО, паричките губят много бързо стойността си. Разбира се това важи за болшинството, сигурно ще да има някои психопат, който е там заради самото стреляне. Просто номера със заплатата работи докато побеждаваш, почнеш ли да губиш и почне ли да пада морала, наемниците са първите дезертьори. Следователно има нещо друго, което държи хората на Кадафи с него. Възможно е Кадафи изобщо да не използва наемници, или използването им да е съвсем ограничено.

Редактирано от В.Павлов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Възможно е Кадафи изобщо да не използва наемници, или използването им да е съвсем ограничено.

Муамар Кадафи е лидер на племето Кадафа, оттам идва и името му.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

30.08.2011

Верни на Кадафи спират водата на Триполи

Преходният съвет даде ултиматум на град Сирт

Верните на Кадафи войски в град Сирт са прекъснали две трети от водоизточниците, които снабдяват столицата Триполи с питейна вода, съобщи Ройтерс, като се позова на доклад на Хуманитарната служба на Европейския съюз.

Липсата на питейна вода в Триполи се превръща в изключително тежък проблем, което накара редица хуманитарни организации да започнат да доставят прясна вода с танкери по море и с цистерни по суша, посочва Ройтерс.

По-голямата част от питейната вода за Триполи се доставя по т. нар. Велика ръкотворна река - огромен комплекс от съоръжения, изграден по времето на Кадафи, с който се изпомпва вода от

подземни водоизточници под Сахара.

"Кранът, който позволява прехвърлянето на 200 хиляди кубически метра вода на ден от

източната система - част от "ръкотворната река", се намира именно в Сирт. Частите на Кадафи са го затворили”, се казва в доклада на хуманитарната служба на ЕС.

Някои от предградията на Триполи от три дни са без вода, според данните на хуманитарната служба. "Ако някой преднамерено прекъсне водоснабдяването с намерение по този начин да причини смъртта на хора, това би било престъпление срещу човечеството. Засега обаче нямаме данни, че случаят е именно такъв", коментира говорителят на службата Рупърт Колвил.

Междувременно Преходният национален съвет е дал на силите на Муамар Кадафи в родния му град Сирт ултиматум да се предадат до събота.

Ако не се предадат, всички градове под контрола на режима, ще бъдат превзети със сила, предупреди председателят на съвета Мустафа Абдул Джалил.

Джалил разказа на пресконференция в Бенгази за среща с представители на НАТО вчера в

Катар, на която ги е уведомил, че преходният съвет няма нужда от външна помощ за

поддържане на сигурността в Либия - било от международни, мюсюлмански или други сили.

"Залагаме на нашата младеж и сме уверени, че залогът ни ще се изплати", каза Мустафа Абдул

Джалил. НАТО обяви днес, че вчера е засилил въздушните си удари по Сирт, предаде ДПА.

Продължават и слуховете около местонахождението на Муамар Кадафи. Сваленият от власт либийски лидер е бил в Триполи до миналия петък, след което е заминал за град Сабха в пустинната южна част на страната, според телевизия "Скай нюз". Телевизията се позовава на 17-годишен охранител на един от синовете на Кадафи - Хамис.

Същия ден, петък, Кадафи се срещнал за кратко с Хамис и с дъщеря си Айша. Срещата се състояла в сграда в Триполи, която била обект на интензивен обстрел от бунтовническите части, твърди източникът на "Скай нюз".

Малко след срещата прекият командир на охранителя му казал "Те заминават за Сабха". Сабха, както и родният град на Кадафи, Сирт, са две от малкото населени места в страната, които са все още под контрола на силите на режима.

По-рано днес пък бунтовниците съобщиха, че Хамис е убит при престрелка в околностите на Триполи.

dnes.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

01.09.2011

Подпалете Либия, призова Кадафи привържениците си

Няма да се предадем, не сме жени, рече полковникът

Муамар Кадафи призова привържениците си да подпалят Либия, зарече се, че няма да се предаде и заяви, че противниците му са разединени, в поредно аудиопослание, излъчено по арабските телевизионни канали тази вечер.

Няма да се предадем. Как бихме могли да се предадем? Нима сме жени, които се предават на съпрузите си или какво? Ще продължим да се бием. Колониализацията трябва да спре. Всяко племе контролира част от Триполи и воюва срещу тази слаба окупация. Вие сте по-силни от тях. Щом искат да влязат в продължителна битка с нас, нека да бъде продължителна.

Ние ще се бием от град на град, от долина до долина, от планина до планина. Ако Либия избухне в пламъци, кой би могъл да я управлява? Нека да гори! Те не могат да управляват Либия, докато ние сме въоръжени. Ние все още сме въоръжени.

Ще се бием във всяка долина, във всяка улица, във всеки оазис, във всеки град. Кой може да подчини Бани Уалид, Сирт или Тархуна? В тези градове живеят въоръжени племена и никой не може да управлява Либия без тяхното съгласие, каза той.

Кадафи не спомена къде се намира. Откъси от текста на посланието бяха предадени в кратки заглавия най-напред по телевизия "Ал Арабия" и сирийската "Ар Рай". Записът бе излъчен по-късно.

Според него противниците му кроят заговор да унищожат Либия и да завладеят нейния петрол и суверенитет. Ясно е, че колонизаторите използват технически средства, за да заглушат гласа ми. Но това показва, че окупацията е слаба и крие истината, заяви той. Дори да не чувате гласа ми, бийте се до последен дъх, призова Кадафи.

Това е четвъртото му аудиопослание от 20 август насам.

dnes.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много героична аудиовойна води тоя серсемин, незнам какво го бавят още.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Този ще го удари на тероризъм, но не знам ще има ли вече подръжници. Забележете как призовава да унищожат собствената му страна. 50 години власт не стигат...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам по коя телевизия казаха, че Кадафи щял да се преоблече като жена и да напусне страната, маскиран като ханъма....Бая яка, космата и грозновата жена ще да е.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

03.08.2011

ЦРУ с постоянно присъствие в Либия

Открити документи разкриват връзки между британаското и либийското разузнаване

Открити в правителствена сграда в Триполи архиви съдържат информация за тесни в отношения в миналото между ЦРУ и разузнавателните служби на режима на Муамар Кадафи, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.

Британският в. "Индипендънт" пък публикува подобна информация за връзки в миналото между британското и либийското разузнаване.

При управлението на бившия президент на САЩ Джордж У. Буш ЦРУ е предало заподозрени терористи на режима на Кадафи с насоки за въпросите, които да им зададат либийците, пише "Уолстрийт джърнъл", цитирайки документи, които са открити в централата на либийското външно разузнаване. По това време либийските тайни служби са били ръководени от Муса Куса. Той е бил техен шеф от 1994 до 2009 г., а след това бе външен министър. Куса избяга от режима в Триполи и отиде в Лондон на 30 март.

През 2004 г. ЦРУ е имало "постоянно присъствие" в Либия, сочи бележка на представителя на американската разузнавателна агенция Стивън Капс, адресирана до Муса Куса и открита в архивите на либийските тайни служби.

Бележката започва с "Драги Муса" и е подписана "Стив". Съдържанието й сочи тесни връзки между двете служби, отбелязва вестникът. Цитиран от вестника американски официален представител припомня, че по онова време Либия се е опитвала да излезе от наложената й от Запада дипломатическа изолация.

"През 2004 г. САЩ бяха успели да убедят либийското правителство да се откаже от програмата си за ядрени оръжия и да помогне при задържането на терористи, които са готвели нападения срещу американци", казва пожелалият анонимност източник.

Архивите са открити от представители на правозащитната организация Хюман райтс уоч, които са дали копия на "Уолстрийт джърнъл", съобщава БТА.

04.09.2011

Опозицията готви щурм на последните бастиони на Кадафи

Хиляди бойци се насочват към пустинния град Бани Уалид

Бойците на либийската опозиция се подготвят за щурм на пустинния град Бани Уалид, който е един от последните бастиони на силите, верни на полковник Муамар Кадафи.

Съобщава се, че хиляди бойци се насочват към града от три посоки, предаде Би Би Си.

Предполага се, че членове на семейство Кадафи по пътя си от Триполи в южна посока може да са преминали през Бани Уалид, а някои от тях може все още да се укриват там.

dnes.bg

Редактирано от monte christo
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

15.09.2011

Силите на бунтовниците в поход срещу Сирт

Заемат позиции в околностите на родния град на Кадафи

Преходният национален съвет (ПНС) на Либия обяви, че силите му са достигнали покрайнините на Сирт, родния град на сваления лидер Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс.

"Днес беше извършено голямо настъпление. Те са в околностите", каза говорителят на ПНС Джалал ел Галал. Сирт е един от последните бастиони на Кадафи, заедно с Бани Уалид и Сабха. По-рано тази седмица силите на ПНС в района на Мисрата направиха няколко опита за настъпление, но бяха блокирани на повече от 50 км от Сирт.

В същото време заместник-началникът на многонационалният щаб на ВСС на НАТО Венсан Тениер обяви, че около петнайсет на сто от войските на режима на Муамар Кадафи са боеспособни и са в района между Триполи и Себха. „Основната част от тези сили са съсредоточени в зона от Триполи до южния град Себха и до Сирт на изток“, каза той във видеоконферентна връзка от военновъздушната база Поджо Ренатико, Италия.

В Либия Саркози и Камерън обещаха подкрепа за новите власти

На въпрос какво правят коалиционните сили, за да намерят укриващия се Муамар Кадафи, генерал Тениер отвърна, че НАТО не издирва отделни хора.

"Не разполагаме със средства, с които да преследваме отделни хора, какъвто е полковник Кадафи", каза висшият военен от НАТО. Той изтъкна решаващата роля на авиацията и конкретно на безпилотните самолети за успеха на военната операция срещу силите на Кадафи, започнала на 19 март.

Мисията на НАТО има мандат на ООН за защита на цивилното население. Мандатът изтича на 27 септември, но може да бъде подновен.

16.09.2011

Силите на преходното либийско правителство щурмуват Бани Уалид и Сирт

Хората на Кадафи оказват силна съпротива

Силите на либийското преходно правителство са изтласкали от равнината, водеща към центъра на град Бани Уалид, лоялните на Муамар Кадафи сили и напредват към централното им укрепление, предаде Ройтерс.

Прочистихме равнината, водеща към центъра на града, каза бунтовникът Талял Фернан. Друг описа сраженията по фронтовата линия като "разгорещени и хаотични" и каза, че войските му срещат силна съпротива от хората на Кадафи.

Експлозии и стрелба се чуват около хълмовете и в равнината на подстъпите към Бани Уалид, на 140 км южно от Триполи, който е под обсада от две седмици. Над града се носи тежък дим. Градът е защитаван от 1200 войници от батальоните на Кадафи и племенни бойци.

Силите на Преходния съвет възобновиха днес настъплението срещу родния на Кадафи град Сирт и водят ожесточени сражения с лоялните сили на бившия лидер, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия "Ал Джазира" и на очевидци. Панарабският канал съобщи, че има много жертви сред войниците на отстранения от власт либийски лидер. Десетки камиони с тежки оръжия и танкове са движат по пътя към града. Силите на преходното правителство са превзели летището и го контролират, посочва БТА.

dnes.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тука се справят с пленени противници. Не е за препоръчване да се гледа от хора чуствителни. Това едва ли са го гледали семейство Обама, когато вечерят, или мадам Саркози.

http://www.obamaslibya.com/

Видеото не е за хора със слаби нерви!!! Ако не можете да гледате драстични стени, или имате какъвто и да било медицински проблем, изискващ спокойствие, пропуснете го.

Всъщност няма нищо за гледане....

Пълнолетието на зрителите е задължително.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Kramer, излъгах се да гледам връзката ти докато ям :v: Средновековието заснето на цифрова камера, на кратко.

Всъщност колко време ще се проточва тази война?

Редактирано от MitashkiN
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...