Отиди на
Форум "Наука"

Пореден гаф в българското маркоиздаване

Recommended Posts

• Потребители

Наистина малоумие. Но пък от такива глупости често се раждат филателните рядкости.

• Потребители
Но пък от такива глупости често се раждат филателните рядкости.

На 16 октомври 1987 г. беше валидирано пощенското издание „30 г. съветски космически изследвания”: два блока, перфориран и неперфориран вариант. Два дена след това един приятел, който събираше марки на тема „Космос”, ми обърна внимание, че на двата еднакви по изображение блока е отпечатано: „1964 Восток 1”. Т. е., че космическият кораб „Восток 1” е изстрелян през 1964 г. Днес се е позабравило, но тогава още доста хора си спомняха, че Юрий Гагарин излетя с „Восток” („Восток 1” няма) през 1961 г. Имаше и други дребни грешки.

post-2642-006525100 1297590791_thumb.jpg

Тогава бях „гъст” с пощенската администрация и им казах за грешката. Попитаха ме какво да правят. Препоръчах им да унищожат непродадените блокове. Малко преди това в ГФР се беше случило същото. Бяха издали някаква марка или блок, мисля че беше за Моцарт. За фон бяха поставили партитура, която обаче се оказа, че е на друг композитор. Западногерманците бяха пуснали изданието в употреба, когато разбраха за грешката. Те не се поколебаха и унищожиха непродадените екземпляри.

post-2642-027794300 1297590801_thumb.jpg

Аз въобще не вярвах, че нашите маркоиздатели ще решат да заприличат на германците, ще унищожат изданието и ще отпечатат ново, поправено. Но те го сториха, даже иззеха и блоковете, които все още се продаваха на гишето в Централна поща. Е, в пощата бяха пуснати по 200 броя от всеки неперфориран блок, но на министерството бяха дадени още 300, а и ДТП „Филателия” са си взели 50 броя. И така, след унищожаването на изданието официално бе обявено, че са продадени 550 неперфорирани блока. (От перфорираните, които по правило са с по-голям тираж и се валидираха повече бройки, бяха обявени за продадени 1018.)

В последния каталог цената на „сгрешения” неперфориран блок е обявена на 1200 лв., а на „поправения” - 6 лв. При перфорираните блокове съотношението е 200:2. Тук показвам перфорирания вариант, защото ми е под ръка. На непорфорирания няма дупки около марките, отпечатан е и пореден номер.

Днешните чиновници, обаче, не са като предишните. За марките със сбъркания герб на блока, който издадоха в 2009 г. по повод 130 годишнината на Учредителното събрание (във форума съм писал за това), можеха да се извинят поне: все пак става дума за символа на държавата ни. Нямам информация наблюдаващите за спазване на закона за държавния герб да са глобили виновните за гафа. Научен консултант на изданието е самият професор Георги Бакалов.

Сега грешката не е в консултанта. Той е дал за „Филателен преглед” много точна информация: „през 1888 г. княз Фердинанд провъзгласява майка си княгиня Клементина за патрон на полка”. Някой по пътя от консултантското бюро до печатницата, където са печатани марките, си е позволил редакция на текста върху марката.

Понякога художниците на марките си позволяват своеволни действия. Преценяват, че както е поръчана марката, като изображение и текст, тя не изглежда хармонично и тогава добавят или видоизменят съществуващия текст, с оглед да се получи по-художествено издържано изображение. Тази поправка художникът я прави, воден от собствения си умствен багаж. Само че, за какво тогава има назначен Специален експертен съвет по маркоиздаване. В крайна сметка се е получило като в приказката за кацата с мед.

И сега няма да има никаква реакция от страна на виновните и техните началници. Журналистите пък не обръщат внимание на такива информации, освен ако не я подаде някой от редиците на изданието. Пък и напоследък са заети с отразяването на „заговорът срещу държавата”.

Между другото в историята на пощенско издание за Девети полк също може да се открият моменти на конспирация. С неговата поява се свързват имената на Захари Георгиев и Спас Панчев. А те са депутати от Коалиция за България. Ами ако нарочно са направили гафа, за да кажат: ето, управляващите една марка не могат да издадат като хората!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!