Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Нещо чета за евакуация и за дим над реактора,за някакви признания на ТЕПКО за фалшиви доклади и тн.Някои от датчиците не били проверявани от 11 години,мислех че правилото ,,щом работи не БАРАЙ ,,е българско но изглежда съм се лъгал.И със тези роботи стана интересно.Ми има високотехнологични роботи но на КОНВЕЙРА щот като изгонят десетина Тошировци трябва някой да им върши работата и хоп появява се робот но той заплата не иска работи за 10 и след година вече е на печалба а това е най важното.Що да се правят РОБОТИ като от СТАРТРЕК като само ще стоят,печалба няма.А и според статистиката /дано не ме чете един португалец за когото статистиката е религия/аварии в АЕЦ рядко стават,що да се влагат пари,излишен разход.А сетих се и за един робот дето свиреше на пиано обявиха луда цена за това негово супер -дупер умение ми да бяха пробвали да го пратят него,за тия пари би трябвало АЕЦ-а да е нищо за него.Бе има нещо гнило в Япония.

• Мнения 133
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребители
Публикува

Нещо чета за евакуация и за дим над реактора,за някакви признания на ТЕПКО за фалшиви доклади и тн.Някои от датчиците не били проверявани от 11 години,мислех че правилото ,,щом работи не БАРАЙ ,,е българско но изглежда съм се лъгал.И със тези роботи стана интересно.Ми има високотехнологични роботи но на КОНВЕЙРА щот като изгонят десетина Тошировци трябва някой да им върши работата и хоп появява се робот но той заплата не иска работи за 10 и след година вече е на печалба а това е най важното.Що да се правят РОБОТИ като от СТАРТРЕК като само ще стоят,печалба няма.А и според статистиката /дано не ме чете един португалец за когото статистиката е религия/аварии в АЕЦ рядко стават,що да се влагат пари,излишен разход.А сетих се и за един робот дето свиреше на пиано обявиха луда цена за това негово супер -дупер умение ми да бяха пробвали да го пратят него,за тия пари би трябвало АЕЦ-а да е нищо за него.Бе има нещо гнило в Япония.

Абсолютно си прав. Дим над реактор не може да бъде безвреден или полезен :doh:. Да не говорим , че тази вода дето се изпари при обливането на реактора и тя е станала радиоактивна, колко тона бяха ???

Роботите - бързо се развалят - новите интегрални схеми се правят основно от платина, силиций и мн. други материали , които след като бъдат облъчени с една хубава доза от 10 000 R/h променят структурата на схемите си и както казваше, бай Тошо от полупроводници стават на цели проводници.В Чернобил всички роботи са полудели и е трябвало в ход да пуснат "биороботи" .

• Потребител
Публикува

... Да не говорим , че тази вода дето се изпари при обливането на реактора и тя е станала радиоактивна, колко тона бяха ???...

Силно се съмнявам с вода да са охлаждали реактора директно (е тогава ще се взриви найстина, при т-ра над 1000 Целзия, ама и руснаците не са толкоз ненормални ;)), неговия кожух по-скоро, така че водата не е радиоактина.

• Глобален Модератор
Публикува

Написах страшна статия за последните катаклизми в Япония и последиците от тях. Надявам се съвсем скоро да я видим в сайта.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Кадри от Чернобил и загиналите герои в опит да овладеят аварията. Включително и авторът:

http://news.plovdiv24.bg/16104.html

Редактирано от Last roman
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Да, тогава също първи бяха пожарникарите на станцията и на гр.Припят, без да се замислят.

Когато стане напечено, идва часът на обикновените Хора.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

5,7

6,6

тръс е имало на ново

Само за интересно.

Във всяка страна има контролни кладенци за калибриране на подводните води.

В унгария 1 година след Чернобил за засекли в 1000 м. кладенец, последиците на Чернобил.

Друго.

Когато говорят за деление/разцепване на цезия, на урана и де да знам още какво, казват много данни но едно винаги забравят разсейването.

Тоест делят се тези частици но с 100% разсейване. Значи само нищожно малко количество попаднало в природата радиоактивен материал се е разпаднал на по-безопастни материал. 99,99999% още се върти в природата, истина в силно разредено количество. Но е тук. Може точно в гредите на твоят дом (ако си купил евтинен внос на дървен материал от украина)......

:vertag: :vertag: :vertag:

• Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Hi

Във всяка цивилизована страна има кладенци за следене на качественият състав на подземните води. Най-често са сондажни и ги наричат недотам правилно пиезометри. Не се експлоатират като водовземни съоръжения, от тях единствено се набират проби за анализ. Анализират се най-често по химични, но също и по радиологични показатели.

Норамлно е да има влияние от аварията в чернобил, но със сигурност не е само от там. Има и други аварии, а също така са проведени много опити с ядрено оръжие, които могат да са източник на техногенни радионуклиди (тоест радиоактивни елементи, които ги няма в природата и са резултат само от човешката дейност). Накои такива са 90Sr и 137Cs. Да, има ги и могат да се "уловят" при такива анализи. Миграцията им зависи от много фактори, някои от които са видът на елемента, pH на почвата, строеж и състав, както и pH на подземните води.

Относно периода на полуразпад Т1/2 (half-life ако някой иска да чете от англ.) - Това е времето през което количеството на радионуклида намалява наполовина. За улеснения се работи с полуразпад, понеже зависимостта време делящи се атоми е експоненциална (логаритмична) след удвоеното време няма да е изчезнало цялото количество. Периодите на полурарпад могат да са секунди до 1000-ди години. На тези двата периодите са 28,78 г и 30,17 г.

Редактирано от Joro-01
  • Потребител
Публикува

Hi

Във всяка цивилизована страна има кладенци за следене на качественият състав на подземните води. Най-често са сондажни и ги наричат недотам правилно пиезометри. Не се експлоатират като водовземни съоръжения, от тях единствено се набират проби за анализ. Анализират се най-често по химични, но също и по радиологични показатели.

Норамлно е да има влияние от аварията в чернобил, но със сигурност не е само от там. Има и други аварии, а също така са проведени много опити с ядрено оръжие, които могат да са източник на техногенни радионуклиди (тоест радиоактивни елементи, които ги няма в природата и са резултат само от човешката дейност). Накои такива са 90Sr и 137Cs. Да, има ги и могат да се "уловят" при такива анализи. Миграцията им зависи от много фактори, някои от които са видът на елемента, pH на почвата, строеж и състав, както и pH на подземните води.

Относно периода на полуразпад Т1/2 (half-life ако някой иска да чете от англ.) - Това е времето през което количеството на радионуклида намалява наполовина. За улеснения се работи с полуразпад, понеже зависимостта време делящи се атоми е експоненциална (логаритмична) след удвоеното време няма да е изчезнало цялото количество. Периодите на полурарпад могат да са секунди до 1000-ди години. На тези двата периодите са 28,78 г и 30,17 г.

Здрасти!

не съм спец по вода. Но май трябва да консултираме защото точно обратно.

С този съм говорил който е купил бивщо ТКЗС на земята на което е този пиезометров 1000 метра дълбок кладенец.

Специално са го предупредили да продължава да тегли вода, тоест да експлоатира кладенеца....

Относно второто също трябва специалис защото аз говорех за статистическото разсейване на разпадането.

Чао

:117: :117: :117:

• Потребител
Публикува

Когато говорят за деление/разцепване на цезия, на урана и де да знам още какво, казват много данни но едно винаги забравят разсейването.

Тоест делят се тези частици но с 100% разсейване. Значи само нищожно малко количество попаднало в природата радиоактивен материал се е разпаднал на по-безопастни материал. 99,99999% още се върти в природата, истина в силно разредено количество. Но е тук. Може точно в гредите на твоят дом (ако си купил евтинен внос на дървен материал от украина)......

:vertag: :vertag: :vertag:

Какво точно имаш предвид разсейване? И каква е връзката с деленето? Такова обобщаване "Значи само нищожно малко количество попаднало в природата радиоактивен материал се е разпаднал на по-безопастни материал. 99,99999% още се върти в природата, истина в силно разредено количество", не никак коректно. Раличните радиоактивни изотопи имат различен период на полуразпад. Ако имаш предвид, че след полуразпадите огромното количество изотопи пак са радиоактивни, значи - така е ;). Но прктически са безопасни.

А това за гредите е вярно, ако няма контрол, по времето на Чернобил за нас може би не е имало, голям. Ама чак и опасни греди от Украйна не ми се вярва? То сега засекоха веднага радиоактивен спанак и други манджи от Япония (намалете сушито ;)), така че всичко си е въпрос на контрол и норми.

Публикува

Здрасти!

не съм спец по вода. Но май трябва да консултираме защото точно обратно.

С този съм говорил който е купил бивщо ТКЗС на земята на което е този пиезометров 1000 метра дълбок кладенец.

Специално са го предупредили да продължава да тегли вода, тоест да експлоатира кладенеца....

Относно второто също трябва специалис защото аз говорех за статистическото разсейване на разпадането.

Чао

:117: :117: :117:

Да, защото по този начин може да се очисти (евентуално). Дори и при пробонабиране трябва ако е възможно да се изтегли някой обем преди да вземеш проба.. А този неговият сондаж явно е експлоатациионен. Всичко зависи от случая

• Потребител
Публикува

Какво точно имаш предвид разсейване? И каква е връзката с деленето? Такова обобщаване "Значи само нищожно малко количество попаднало в природата радиоактивен материал се е разпаднал на по-безопастни материал. 99,99999% още се върти в природата, истина в силно разредено количество", не никак коректно. Раличните радиоактивни изотопи имат различен период на полуразпад. Ако имаш предвид, че след полуразпадите огромното количество изотопи пак са радиоактивни, значи - така е ;). Но прктически са безопасни.

А това за гредите е вярно, ако няма контрол, по времето на Чернобил за нас може би не е имало, голям. Ама чак и опасни греди от Украйна не ми се вярва? То сега засекоха веднага радиоактивен спанак и други манджи от Япония (намалете сушито ;)), така че всичко си е въпрос на контрол и норми.

Значи, може да съм разпбрал плоха. Но. обикновенно разбираме кривата на Гаус. Камбаната, нали? Тоест в момента на гръма 1-2 атома вече се делят. По-голямото количесво там по-средата дето дават Х години в зависимост от материала и другия край хиляди, милиони години и все още има който не се е делил. До тука ми беше ясно и на мене. Но.

Преподавателя каза, че най- големите лъжи със статистиката е когато вместо тези параметри, не ти дават ститститиката на разсейване.

Ноето при тези тип елементи не бачка по Гаус, като нормално разсейване.

Не знам дали е ясно като се има пред вид, че там имаше поне 3 -4 евемента с различни времена на делене, йод, цезий, стронций, плутоний....

:post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496:

• Потребител
Публикува

Аха, ами мога да ти кажа, че контрола е по количество излъчвания (май :(, някой физик д ме поправи, ако греша). Не по количество от даден радиоактивен изотоп 9то това не може да стане, че са много). Там бекерели ли, кюри ли, или нещо друго. Т.е. бъди спокоен и за това се държи сметка.

• Потребител
Публикува (edited)

Аха, ами мога да ти кажа, че контрола е по количество излъчвания (май :(, някой физик д ме поправи, ако греша). Не по количество от даден радиоактивен изотоп 9то това не може да стане, че са много). Там бекерели ли, кюри ли, или нещо друго. Т.е. бъди спокоен и за това се държи сметка.

Държи, държи ама колко ще е калемът накрая?

Пак дим се дига, но затова пък не знаят от какво пуши. През същото време радиоактивната морска вода с която охлаждат, се втича в морето....

Така, че нема да си хапвам фуку с морски водорасли в следващите 3-4 000 години....

:sneaky2: :sneaky2: :sneaky2: Внимание Шокиращи снимки!

post-5590-027377100 1300820557_thumb.jpgpost-5590-035484700 1300820558_thumb.jpgpost-5590-044257000 1300820559_thumb.jpgpost-5590-006085200 1300820561_thumb.jpgpost-5590-065418200 1300820561_thumb.jpgpost-5590-019022400 1300820562_thumb.jpgpost-5590-009052500 1300820563_thumb.jpg post-5590-067841000 1300820563_thumb.jpgpost-5590-002413000 1300820603_thumb.jpg[ post-5590-033797500 1300820604_thumb.jpg

post-5590-056508900 1300820603_thumb.jpg

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикува (edited)

обърнахте темата и вместо да пишете за централата, започнахте да пишете за подпочвени води води и влияние на радиацията след ядрени аварии ...

както и да е ... най-големият източник на техногенна радиация е медицината ... ма надали бихте се лишили от него ... като ви трябва снимка или скенер или да олъчване за рак ще отидете и ще си го направите без да мислите за подпочвените води ... иначе цезия е с дълъг полуразпад ... т.ч. из цяла евопра има повече или по-малко цезий-137 от чернобил ...

по върпоса за това кой какво засекъл ... преди над 10г. бях на баня до Москва с един от висшите ръкововдители на дептрамента по атомна енергетика на Русия ... та той ми каза, че освен увеличение на рака на щитовидната жлеза и то при деца не са успяли да засекат друг проблем в общата популация ... преди няколко дни имаше дискусия от англисйки експерти по BBC R4 и те твърдяха същото, дори дадоха и обяснение, защо е станало така ...

Редактирано от Alexander_Nevski
  • Потребител
Публикува

обърнахте темата и вместо да пишете за централата, започнахте да пишете за подпочвени води води и влияние на радиацията след ядрени аварии ...

както и да е ... най-големият източник на техногенна радиация е медицината ... ма надали бихте се лишили от него ... като ви трябва снимка или скенер или да олъчване за рак ще отидете и ще си го направите без да мислите за подпочвените води ... иначе цезия е с дълъг полуразпад ... т.ч. из цяла евопра има повече или по-малко цезий-137 от чернобил ...

по върпоса за това кой какво засекъл ... преди над 10г. бях на баня до Москва с един от висшите ръкововдители на дептрамента по атомна енергетика на Русия ... та той ми каза, че освен увеличение на рака на щитовидната жлеза и то при деца не са успяли да засекат друг проблем в общата популация ... преди няколко дни имаше дискусия от англисйки експерти по BBC R4 и те твърдяха същото, дори дадоха и обяснение, защо е станало така ...

Обърнахте, обърнахте. какво можеш да правиш с централата, когато самите оператори седят до петролени лампи в командната и се опитват да разгадаят какво става....Освен това, че със стари пожарникарски пръскат денонощно морска вода върху зградата защото нищо друго не им иде на ум.

Що се касае за другото....Все повече и повече се раждат деца болни от рак.

А водящите експерти бих ги задължил да живеят в близост, заедно с тези хори които нямат избор....Било то атом, химия, биология.

Навремето когато е ставало въпрос за някои технологически решения в атомните подводници експертите водили безкрайни спорове....без решение.

Накраят министарът взел решение, че на първият експериментен път на атомната подводница ще бъдат задължени да пътуват като гости тези на които предложението победи. Веднага решили спорът....

:good: :good: :good:

Публикува (edited)

Не е съвсем така.Съвет.. Не приемай за чиста монета товa дето го чуеш от хората или по вестниците или нета... Даже проверявай и от този форум информацията, ако искаш да претендираш за достоверност.

Тук говорим за изотопи - лъчители, в медицината такива се ползват само за лъчетерапия (не дай боже!). Ренгеноwите апарати (онези с които се правят снимки) като се изключат - спират. И облъчват почти колкото старите кинескопите (CRT), но по-слабо. Като изключим.. флуорограф ли беше - онова дето се гледа на флуоресцентен екран - то може и да е по-силно, но и то е с ток, както и скенерите.

В промишленоста се ползват поече - дефектоскопи, измерователни устройства за нива в затворени съдове, дебитометри за нееднородни течности, антистатични устройства и даже приотивопожарни сензори, но те вече от 20-тина години са подменени с оптически (ползват се преесечени оптрони). Общо взето почти всичко от изброените може да се замени с ултразвук и магнитно поле или лазер и почти се прави, но все още се ползват много широко изотопи.

В иследователските лаборатории - също - За Измерването на Фини прахови частици във въздуха нас (по стандарт) се ползва бета източник. Генетика - правят се опити с облъчване Кобалт 60, като за лъчетерапията,

А, да - светещите часовници - тези дето са над 100 лв онбикновено и светят постоянно - ползват се радиеви или деутериеви бои - изотоп + луминофор. Има атомни батерийки - с многомалък ток, но над 10 г, за пеисмейкъри или за военни цели...

Редактирано от Joro-01
Публикува (edited)

За зависимостите доза ефект - по натам ще говорим ако накой иска. Важното е се знае, че малките дози (малко превишаващи фоновата) правят поразий скед години или поколения.

Аз ако си спомняш в по-горен коментар аз не се "питеснявах" от риская а от пирамидата. Макар че от създадение от човека неща, след биологичните лаборатории, това носи най-голям риск.

Редактирано от Joro-01
  • Потребители
Публикува

Японците да не се ослушват , да отиват и да прокопаят тунел под реакторите . Щом са стопени ядрата температурата там е много голяма. Ще последва разтапяне на дъното на реактора и подложния бетон . Оттам ядрената лава отива направо в океана и подпочвените води .

След това става мазало , направо не ми се мисли , но повече около Япония няма да има живот.

• Потребител
Публикува (edited)

Даааа, а пък аз преди около 10-11 години бях на плуване с каяци по Дон с един от ръководителите на ДЕПАРТАМЕНТА по ядрена енергетика на Русия.Та той ми каза че след Чернобилската авария не са засечени никакви проблеми в общата популация ,тоест преди и след Чернобил заболеваемоста е една и съща,та така.Сега незнам кой е по-по-най като източник щото незнам дали банята или каяците са по тежко доказателство но аз ВЕРВАМ ,честно.

Е сега стана страшно,определено радиацията не е най страшното,в случая жалкото е че една страна която е смятана за връх в технологиите се оказа в небрано лозе при една НЕ толкова голяма авария.Излязоха разни доклади за фалшифицирани данни,стари системи за сигурност и тн.Това че по голямото зло се размина е шанс за който японците допринесоха много малко,просто Аматерасу беше благосклонна към тях.Поливането с вода не може да компенсира ,нищожната защита от цунами и разположението на елементите от охлаждащата система,разположението на басейните за отработено гориво и тн.Всичко това обаче е направено не от незнание а от стремеж за по ниски разходи ето от това трябва да ни е страх.Колкото до японците пак служителите ,,биороботи,, опраха пешкира щот не чух някой от шефовете на ТЕПКО да карат колички и да поливат с вода,макар че бяха уличени в машинации около сигурноста на централата.

Редактирано от solo
  • Потребители
Публикува

Даааа, а пък аз преди около 10-11 години бях на плуване с каяци по Дон с един от ръководителите на ДЕПАРТАМЕНТА по ядрена енергетика на Русия.Та той ми каза че след Чернобилската авария не са засечени никакви проблеми в общата популация ,тоест преди и след Чернобил заболеваемоста е една и съща,та така.Сега незнам кой е по-по-най като източник щото незнам дали банята или каяците са по тежко доказателство но аз ВЕРВАМ ,честно.

Е сега стана страшно,определено радиацията не е най страшното,в случая жалкото е че една страна която е смятана за връх в технологиите се оказа в небрано лозе при една НЕ толкова голяма авария.Излязоха разни доклади за фалшифицирани данни,стари системи за сигурност и тн.Това че по голямото зло се размина е шанс за който японците допринесоха много малко,просто Аматерасу беше благосклонна към тях.Поливането с вода не може да компенсира ,нищожната защита от цунами и разположението на елементите от охлаждащата система,разположението на басейните за отработено гориво и тн.Всичко това обаче е направено не от незнание а от стремеж за по ниски разходи ето от това трябва да ни е страх.Колкото до японците пак служителите ,,биороботи,, опраха пешкира щот не чух някой от шефовете на ТЕПКО да карат колички и да поливат с вода,макар че бяха уличени в машинации около сигурноста на централата.

Трябваше да докарат танкове, тежки машини и прочие. 1500 души работили около реакторите са облъчени с доза радиация за пет живота.

• Потребител
Публикува (edited)

Трябваше да докарат танкове, тежки машини и прочие.

То от радиацията и техниката се скапва, даваха как един въртолет се разпадна във въздуха.......а после оцелялата военна техника трябваше да я харижат на македонците да си правят безплатни рентгенови снимки ;)

Редактирано от JImBeam
  • Потребители
Публикува

То от радиацията и техниката се скапва, даваха как един въртолет се разпадна във въздуха

Къде си го гледал това разпадне на вертолет?

• Потребител
Публикува

Гледах го доста отдавна това, сега потърсих из нета и намерих

но явно тука става въпрос за грешка на пилота вследствие облъчването му

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!