Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

15 потребители са гласували

1. 1. Ще постите ли през великденските пости?

• Да, ще постя през целите пости.
      2
    • Да, но едва ли ще изкарам целия пост.
      1
    • Да, но ще постя частично/избирателно.
      2
    • Да, но ще консумирам мляко и млечни произведения.
      0
    • Да, но ще консумирам риба.
      0
    • Смятам да пробвам.
      0
    • Няма да постя, но - поради здравословни причини.
      1
    • Няма да постя, понеже не съм религиозен/религиозна.
      5
    • Аз съм вегетарианец и въобще не ям месо.
      0
    • Аз съм веган и не консумирам животински продукти, вкл. - и пчелен мед (в крайния вариант на веганството).
      1
    • Още не съм решил/а.
      1
    • Религиозен съм, но няма да постя.
      2

Препръчано мнение

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)

По молба на потребителя RIZAR пускам тази анкета.

Можете да дадете само един отговор.

Надявам се възможните отговори да са изчерпателни.

Ако вашият отговор не е въведен, просто кажете и ще бъде добавен.

Оставям темата отворена, за да коментирате, ако сметнете за необходимо.

Редактирано от Р. Теодосиев
  • Потребител
Публикувано

Ако може една забележчица : визуално мащаба с отговорите не е пропорционален на самите отговори :hmmm:

• Глобален Модератор
Публикувано

Нищо не може да се промени. Така изглеждат всички анкети тук.

Ние можем само да предлагаме въпросите и възможните отговори.

• Потребители
Публикувано

Колега, можеш да промениш настройките, така че няколко отговора да са приемливи едновременно.

• Модератор Космически науки
Публикувано

Абсолютно невъзможно да дам отговор. Бих казал : "Няма да постя", обаче не бих казал, че не съм вярващ. Просто съм като детето на Марко от Под Игото, дето е протестантин.

• Потребители
Публикувано

Ние сме от неформалните неререформирани непрокопсани ортодоксални тупани (НННОТ), младежкото радикално крило на БПЦ-БП :laugh:

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)

А какво означава да постиш избирателно или частично (вариантът е предложен от Rizar)?

Дали означава, че днес ще постя, щото ме кефи, а утре ще постя АКО все още ме кефи. Тоест - ще постя през ден или през два, за да не отслабна. Сакън!

Или означава, че днес ще карам на препечен хляб и вода, утре - на риба, а после - на плато от френски сирена със сладко от горски плодове, с орехи и круши или - с домати?

post-471-009468900 1300794623_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
  • Потребители
Публикувано (edited)

Означава, че спазваш частичен, а не строг пост. Въздържаш се от месо, но не от растителна мазнина, нито от млечни продукти. (Колега, махни снимките, Рицарят сигурно пости, не му прави скомина.)

Строгият или пълният пост наистина е сериозен. Не се ядат месо (включително морски дарове и риба), млечни продукти, яйца и зехтин (според някои - никаква мазнина). Не се пие вино (според някои - никакъв алкохол). През първите три дни от поста не се яде и пие нищо. В определени дни се яде само хляб и се пие само вода, при това - в оскъдни количества. В сряда и петък някои не хапват нищо. (Монасите, разбира се, обикновено са задължени да не ядат месо през цялата година.)

Ако си мирянин или обикновен свещеник - изрично въздържание и от сексуални контакти. За монасите това се подразбира.

Извън хранителното и сексуалното въздържание се препоръчва въздържание от спорове, спортове и празненства. Идеята на постите не е да гладуваш просто ей така, а да се смириш. Което, впрочем, никак не е лесно в България, където постоянно се чувстваш обкръжен от идиоти.

Разбира се, монасите така или иначе на теория са длъжни да спазват повечето от тези неща целогодишно. Друг е въпросът колко от тях спазват това.

Има миряни, които също спазват пълния или строгия пост. Признавам, че за мен това е прекалено. Строгият пост е монашеско изискване.

За миряните постът е силно препоръчителен, но не задължителен и в никакъв случай - в строга форма, каквото и да говорят някои зилоти.

Абсолютно безмислено е да се налага пост на болен, на дете или на бременна жена. Или пък на човек, който бъхти по осем-десет часа здрав физически труд.

Колкото до мен, бих могъл да спазвам частичен пост (без месо и от време на време - без алкохол и млечни продукти) и съм го правил, но, нали съм си млад и лаком, не чувствам никаква духовна промяна или смирение. Чувствам само глад. Признавам си, че ми е по-лесно да мисля по религиозни въпроси на сит стомах. Като постя, се разсейвам от молитвите си, защото из акъла ми плават пържоли ;) А все пак не съм давал обет да умъртвявам плътта. Тая работа не е за всеки. Включително и част от калугерите не стават за калугери.

Така че не постя, освен в последната седмица преди Великден и Коледа - от чувство за приличие. Би било светотатство да наръфам агнешка плешка точно на Разпети петък например. Някаква хищническа нечувствителност към Божиите рани. В крайна сметка, човек може и да е свиня, но поне да е възпитана свиня.

Преди големия празник, приключващ поста е направо задължително да се изповядаш и причестиш. Е, това с изповедта е трудна и, направо казано, неприятна работа, но няма как. Инак самото причестяване е винаги хубаво, като си имам един-два коментара по начина, по който става, но не ми се влиза в тия детайли. За свещените неща не е хубаво до се дърдори прекалено много, а аз така и така като захапя клавиатурата, трудно я пускам.

Редактирано от glishev
  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

На бъркайте поста с диетата!

Целта на поста е духовното пречистване, а не - подготовка за отрупаните с месища трапези. Ако имате намерение просто да изгорите малко калории, не наричайте това пост, а - диета! Постът не е цел, а - средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща в поредната диета.

Според религиозните схващания, постът е тест дали можеш да издържиш на съблазните и да преживяваш само с най-необходимото. Смята се, че чрез лишения за тялото се постига душевно смирение. Идеята е вярващите християни да се откажат не само от животинското в чинията си, но - и от своите грешни мисли и пороци.

При постите съществуват шест степени на строгост:

- яде се всичко, освен месо;

- разрешава се да се яде риба;

- разрешава се да се яде гореща храна с растително масло;

- яде се гореща храна, но - без мазнина, пият се топли напитки;

- яде се студена храна без мазнина и без топли напитки (т.нар. сухоежбина);

- пълно въздържане от храна (крайният вариант на аскезата).

Истинският пост е свързан с молитви, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, въздържание от съпружески живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, дори - от гледане на телевизия.

Редактирано от ISTORIK
  • Потребители
Публикувано

Имам една братовчедка , която не пости , защото , според нея и е "слаба душичката" . Та затова, зарежда нематериалната си душичка с папу-па и нани-на. :biggrin:

• Потребители
Публикувано

Oт невежество би казал Сократ (от "Протагор") :bigwink:

Да, ако лакомията е невежество ("Нека да разгледаме какво е лакомията", би рекъл Сократ).

• Потребител
Публикувано

Да, ако лакомията е невежество ("Нека да разгледаме какво е лакомията", би рекъл Сократ).

Лакомията е грях. Грехът е зло. Злото е недостиг или липса на добро... Под знание нямам предвид интелектуално разбиране, а по-скоро docta ignorantia (мъдрото незнание) на кардинал Кузански, което е повлияно от платонизма.

• Потребители
Публикувано

Лакомията е грях. Грехът е зло. Злото е недостиг или липса на добро...

Ама ужасно звучи така, както си го формулирал:)) "Лакомията" най-често е симптом на диабет тип 2 или някакъв друг хормонален дисбаланс, което не прави човека нито грешен (каквото и да значи), нито зъл, а носител на кофти ген :post-20645-1121105496:

• Потребител
Публикувано

Ама ужасно звучи така, както си го формулирал:)) "Лакомията" най-често е симптом на диабет тип 2 или някакъв друг хормонален дисбаланс, което не прави човека нито грешен (каквото и да значи), нито зъл, а носител на кофти ген :post-20645-1121105496:

Mда. Пак опираме до това дали бог желае да сме лакоми или е безсилен да ни освободи от това като преподреди или каквото там трябва да направи нашите гени. :bigwink:

• Потребители
Публикувано

Е, понеже засега се радвам на прилично здраве, ще се наложи да приема налагащата се хипотеза, че съм страшен, кървав грешник, нагазил до колене в костите на жертвите си. Подайте ми сатърчето за месо, моля.

"Небесата създават безброй неща за препитание на човека. Човек не прави и една добрина, с която да се отблагодари на Небесата. Наказвай!"

"Наказанието ражда болка. Болката ражда страдание. Страданието ражда мъдрост. Мъдростта ражда добродетел. Следователно добродетелта се корени в наказанието."

Конфуцианството също си има чар.

• Потребители
Публикувано

Е, понеже засега се радвам на прилично здраве, ще се наложи да приема налагащата се хипотеза, че съм страшен, кървав грешник, нагазил до колене в костите на жертвите си. Подайте ми сатърчето за месо, моля.

То пък човек да не се опита да ти направи комплимент :biggrin: Щом си здрав, значи и лаком не си, това исках да кажа.

А в конфуцианските верижки веднага мога да ти посоча грешните брънки :bigwink:

• Глобален Модератор
Публикувано

Конфуцианството също има своя чар.

Да, така е.

По повод на тази красива мисъл и във връзка с новината за проекта "Красива наука" ми хрумна, че в нашия форум почти не сме говорили за конфуцианството и е хубаво да напиша нещо по темата.

• Потребители
Публикувано

Лилава, по религиозно-кулинарни въпроси заслужавам само бой по кофата :)

Давай, колега, пиши за конфуцианството. Ние ще ти ръкоплещим и от време ще се гладим мъдро по брадите.

• 1 year later...
  • Потребител
Публикувано

Аз не съм вярваща, а постя целогодишно... Засрамете се! :biggrin:

Тревоопасна :biggrin:

Аз искам да ме светнат колко пости има годишно и сезонно оправдани ли са. С други думи има ли физиологични основания да се изпълняват по това време. За големите котки в зоопарковете ми е известно, че биват оставяне 1 ден седмично да гладуват, за да прочистват организма си и да се имитира естественото за природата им неритмично хапване, поради което малките деца особено обичат този ден на рев :happy:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.