Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

Къде са германите - някъде на майната си, и контакта им с римляните се изчерпва с войни. Но ако правим такова сравнение, то ползата е изцяло за германите - готите, макар и да са живели през 4 в. извън пределите на Римската империя, по-ранно създават собствена писменост от траките, които не само са били в хилядолетен контект с гърците, ами и от четири века са в пределите на Римската империя. Явно, както има една приказка "проблемът е във вашия телевизор" в случая в траките.

Темата е ала-бала. Но горното изречение на Качо ми направи впечатление. Почти никой европейски народ, с малки изключения (българите), не създава своя писменост. Факт.

Не всеки е притежавал нашия творчески потенциал. Уви, в днешно време стъпкан в калта...............

Някои европейски народи като албанците и латвийците, например, започват да развиват своята национална литература (за писменост изобщо не говорим!) по едно и също време с любимите на всички ни тук ЧУКЧИ!

Явно "повредата наистина е във Вашия телевизор". :biggrin:

Въпреки това уважавам чукчите и всички европейци като тях...............

• Потребител
Публикува

Темата е ала-бала. Но горното изречение на Качо ми направи впечатление. Почти никой европейски народ, с малки изключения (българите), не създава своя писменост. Факт.

Не всеки е притежавал нашия творчески потенциал. Уви, в днешно време стъпкан в калта...............

Предполагам под "днешно време" имаш предвид след 1944г. когато веригите на съветските танкове прегазиха свободна България, а техните български васали стъпкаха всичко свято и българско в калта. За щастие с рухването на комунистическия режим, рухнаха и оковите, които сковавах българският творчески потенциал.

Иначе твърдението, че българите са създали собствена писменост,е меко казано невярно.

• Потребител
Публикува

Обхваща ме див гняв само като си помисля, че прекрасни находки като панагюрското или рогозенското съкровище попадат в ръцете на иманяри и така пред безразличният поглед на властите националното ни археологическо богатство изтича в ръцете на западни колекционери или за претопяване и никога няма да стане обществено достояние! :mad:

Смея да твърдя, че 99% от находките от Terra Bessica са вече в ръцете на западни колекционери.

Местните иманяри са на светлинни години пред археоролозите.

само едно племе може да брои до три". :hmmm:

Останалите до много повече. :tooth:
  • 5 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Не съм сигурен дали това е правилната тема, но ако някой модератор реши, нека да премести постинга ми.

Попаднах на тази книга на Пиер Белон от 1553 г. http://books.google.com/books?id=GcQWAAAAQAAJ&pg=PR4#v=onepage&q&f=false

На 138 стр. той разказва за множеството тракийски гробници в Галиполи. За съжаление не мога да я открия на друг език.

• Глобален Модератор
Публикува

Мястото е и за тук, и за археология...

Но пусни превод на пасажа?

Не стига, че е на "старо--...", ами е и на френски :):)

• Потребител
Публикува

Изобщо не съм на ти със старо-френския :)

Ето как google преведе 2 изречения:

"Ние виждаме някои древни гроба на царете и императорите на Тракия в Галиполи,направени по начин за големи bute със седем кръга, които малко приличат Estre montagnettes , които гърбици из страната на Тракия. Ние виждаме няколко други планини от furls отдалеч големи, изкуствено направени, а също и Fontelles."

Съжалявам, но английският превод нещо го няма онлайн: http://www.hardingesimpole.co.uk/biblio/1843821966.htm

• Потребители
Публикува

Ако някой си поиграе да ми отдели страничката като файл, ще я прочета, преведа и кача във форума. Това не е чак старофренски, но все пак е някакъв остарял френски, ще се справим :) Ако не аз, то колегата Историк, стига да се навие - още повече, че неговият френски е по-професионален от моя.

• Потребител
Публикува

Отрязах само 137-138 страници, мисля че е там, където в страничното поле пише "Sepuldes Thraces".

Иначе, думата "Thrace" се среща 25 пъти в текста, но нямам представа за какво става на въпрос.

Les_observations_de_plusieurs_singularit 137-138.pdf

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!