Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

А относно кореспонденския шах, той е прекалено бавен за моя вкус. Даже когато е ход за ден. Но ако се направи турнир ще участвам, поне за бройка ;), ама преди това ще си изровя шахметната литература ;). Навремето се увличах много и имам даже две "титли", отборна за училищата до 8-ми клас в 5-ти район (10т. от 10 на 2-ра дъска ;)) и победа в турнира за децата на работещите в Кремиковци (2 загуби, едната от които с 4-ходен мат (версия на 3-ходния) от детето на организаторката в предпоследния кръг (6 годишно хлапе :(), ама 6 кръга преди края бях шампион ;)).

• Глобален Модератор
Публикува

Следете продължението на партията Богданов - Бояджиев в постинг 25!

• Глобален Модератор
Публикува

Събирането на залози продължава!

• Потребител
Публикува

Не е ли по-добре да се направи отделна тема? Може затворена, може и отворена (нали знаете, кибиците имат право да дават акъл и три пъти да местят ;)).

• Глобален Модератор
Публикува

Готово!

• Потребител
Публикува

Историк, в днешно време кореспондентксия шах просто губи смисъл, дано не се сетите какво имам предвид, щото нищо няма да стане с играта ви ;)

• Потребител
Публикува

Абе и аз така мисля, ама от друга гледна точка да се съберем примерно 8 шахматиста по едно и също време и да имаме време за цял турнир всеки с/у всеки е по трудно. Но все пак, ако желаете ще напрвя схема и през яху може да се играе на контрола 20 минути, или 30. Но за повече е тъпо.

Иначе нали знаете как може да спечелите 1 точка от най-големите гросмайстори и то не на кореспонденски ;). Просто играйте с/у единия с черните, а с/у другия с белите. Като почнете с черните ;). Каквото почне опонента повтаряйте на другата дъска ;)

• Потребител
Публикува

Може би искаш да кажеш в постинг 11? И къде е новата тема?

• Потребител
Публикува

Аха. Значи снощи я поразгледах тази PlayE4. Има запис на партиите и чат. Има и игра със реални залози. Нивото на играчите е доста добро - понаблюдавах ги малко. Обаче се играе за време и не видях опция да се отмени.

Опитвам се да намеря някаква онлайн флаш алтернатива... Ако не се намери - кореспонденцията остава

.:.

• Потребител
Публикува

Проблема на кореспондентния шах, е че ти трябва дъска и листове. Ако играеш 5-6 партии, повече време ще загубиш не за мислене, а за подреждане на дъската. Ако човек има време за губене може да си го позволи, но иначе ще се откаже от игрите. Толкова са дълги тия партии и турнири, че примерно един от турнирите от един от дадените по-горе линкове е завършил на 30 месец!!! Това са 2,5 години. :biggrin:

Иначе онлайн шаха примерно в chess.com е с максимум 14 дена за ход. Предостатъчно, дори ако човек замине за 10 дена на почивка, като има и ваканционен мод. При това дъските са ти наредени и можеш да играеш по-бързо. Аз пробвах игра едновременно на 50 дъски и се получава :smokeing:. Играе се с хора от цял свят, като последните ми срещи са с хора от Малайзия, Детройт, Индонезия, Нигерия, Хърватия, Азарбейджан.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Проблема на кореспондентния шах, е че ти трябват дъска, фигури, листове и химикал. Ако играеш 5-6 партии, повече време ще загубиш не за мислене, а - за подреждане на дъската.

Ако човек има време за губене, може да си го позволи, но иначе ще се откаже от игрите. Толкова са дълги тия партии и турнири, че примерно един от турнирите от един от дадените по-горе линкове е завършил на 30 месец!!! Това са 2,5 години.

Иначе онлайн шаха в някои сайтове е максимум 14 дни за ход. Предостатъчно, дори ако човек замине за 10 дена на почивка, като има и ваканционен мод. При това дъските са ти наредени и можеш да играеш по-бързо. Аз пробвах игра едновременно на 50 дъски и се получава :smokeing:. Играе се с хора от цял свят, като последните ми срещи са с хора от Малайзия, Детройт, Индонезия, Нигерия, Хърватия, Азарбейджан.

Следите ли нашата партия (постинг 22)? Как ви се струва дотук?

Да, при кореспондентния шахмат нареждаш фигурите върху дъската и играеш като че срещу призрак. Или - срещу Каиса - музата на шахмата.

И - да, трябва да си водиш записки. На свеовни състезания Карпов, Каспаров и колегите им също си водят записки. И се случва да мислят по час и нещо преди някой ход, понякога - още в дебюта.

Очарованието при кореспондентния шахмат е именно в очакването да получиш противниковия ход. То е като да очакваш отварянето по Коледа на подаръците под елхата или на календара - къщичка с бонбони, когато всеки ден отваряш нов прозорец на къщичката и зад него те очаква някакъв бонбон, различен от останалите. Чувството вероятно може да се сравни и с очакването на рибаря да хване рибата. Но рибари казват, че не е толкова важно дали ще хванат риба, а е по-важно самото очакване.

Кореспондентен шахмат се е играел се още през средновековието. Някои венециански търговци го играели с търговските си партньори и в деловата си кореспонденция вкарвали и шахматните си ходове. Някога това ставало с писма по куриер, а по-късно - и по пощата. Но било много бавно. Някои владетели (като Фридрих II) също играели по този начин.

Първата кореспондентна партия, чиито ходове са достигнали до нас, е изиграна през 1804 г. между двама холандци от градовете Хага и Бреда.

После ходовете се разменяли и по телеграфа. С помощта на телеграфа първия път играели англичанин и французин. Полицията в двете държави взела текстовете за кодирани шпионски съобщения. Но после се оказало нещо съвсем друго.

Идеята не е да се играе с години. Правилото е да се дават по 30 дни за всеки 10 хода. А в някои сайтове се дават по 14 дни на ход. И има възможност за спиране на акаунта за някакъв период - 10 или 20 дни, веднъж годишно.

Аз съм играл с 20 души наведнъж. Ама трудно се следят партиите, може да загубиш листчето с ходовете, които обмисляш... Или - да се объркаш в коя партия си в момента. И да местиш ход, предвиден за друга партия.

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува (edited)

Очарованието при кореспондентния шахмат е именно в очакването да получиш противниковия ход. То е като да очакваш отварянето по Коледа на подаръците под елхата или на календара - къщичка с бонбони, когато всеки ден отваряш нов прозорец на къщичката и зад него те очаква някакъв бонбон, различен от останалите. Чувството вероятно може да се сравни и с очакването на рибаря да хване рибата. Но рибари казват, че не е толкова важно дали ще хванат риба, а е по-важно самото очакване.

Даскале, ако знаеш само как очаквам 2 пъти седмично числата от тотото, но вярвай ми, предпочитам хубавия резултат от очакването а не самото очакване :P

Редактирано от JImBeam
  • Глобален Модератор
Публикува

Е, разбира се, и крайният резултат е важен.

Пожелавам ти да спечелиш джакпота!

Когато ти се случи, ще бъде много мило, ако направиш чаено парти, където с Богданов може да изиграем една демонстративна партия шах.

• Потребител
Публикува (edited)

Следите ли нашата партия (постинг 22)? Как ви се струва дотук?

......

Да. Много е интересно с коментарите. :) Малко си по-добре в позицията, но не бързай да триумфираш.

Редактирано от Doris
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

А, не бързам, не бързам... Само коментарите ми са малко по-експресивни.

"Палачинката" може да се обърне по всяко време. Шахматната партия се гради върху грешките на противника.

Затова е много важно първо - да мислиш, докато мисли и той и второ - да сбъркаш предпоследен, понеже сбъркалият последен губи партията.

Между другото, не се бавим много с ходовете, както виждате, не хабим по 30 дни за 10 хода...

Надявам се да не сме допуснали (големи) грешки до този момент. Дано не се окаже, че сме направили 10 хода - 10 грешки...

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Да. Много е интересно с коментарите. :) Малко си по-добре в позицията, но не бързай да триумфираш.

Скъпа Дорис, точно обратното е! Хехехехе

Само малко недоглеждане /един грешен ход/ и ЦарЪт на черните ще бъде смазан от бронираните копита на безмилостните бели рицари на Богданов, под благодарствените песнопения на Белия Бишъп!

Аха!

Редактирано от Б.Богданов
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

А, искаш да кажеш, че само аз не съм разбрал все още, че позицията ми е губеща, така ли...

Ще видим ние тая работа... Армията на Мрака няма да се даде толкова лесно...

Аз пратих дамата си да преговаря с твоя цар за капитулацията на белите, а ти уби моя пратеник.

Ти си чел Сун Цзъ, който разказва, че един владетел пленил и обезглавил преговарящия на противника си и така унищожил най-добрия му пълководец, след което онзи капитулирал.

Ма не си познал. Щото и аз съм чел Сун Цзъ.

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува

Гросмастерите, няма ли чалъм да вкарате една дъсчица че да ви гледаме ходовете, може и снимка да се вкарва след всеки ход например

• Глобален Модератор
Публикува

Ще е много готино, да. Има флаш (или както там се казва) приложения, дето натискаш една стрелка и фигурите сами се движат. Не зная дали това е приложимо тук обаче...

Ще поговорим с администраторите... Ама не обещавам нищо.

• Глобален Модератор
Публикува

Гросмастерите, няма ли чалъм да вкарате една дъсчица че да ви гледаме ходовете, може и снимка да се вкарва след всеки ход например

На този етап и аз бих искал да публикуваме дъската. :tooth:

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

В тази тема, в постинг 22.

Постингът се ъпдейтва при всеки изигран ход.

Предпочетох да публикувам ходовете само в един постинг, за да не се разводнява темата и да не изпуснем нишката, ако за всеки ход се пуска нов постинг.

Засега само аз коментирам там, а Богданов коментира отделно, но ако реши, може и той да каже нещо в 22 постинг.

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Богданов, понеже обмислям ходовете си дори и докато е твой ред да мислиш, вече си намислих какъв ще (или би могъл да) бъде следващия ми ход.

Надушваш ли какво ти готви историкът?

:post-20645-1121105496:

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува

1. е4 е5

2. Nf3 Nf6

3. Nc3 Nc6

post-5781-029521200 1301059581_thumb.gif

4.Bb5 Nd4!

5. Ne5! Qe7

6. f4 Nb5

post-5781-044112000 1301059616_thumb.gif

7. Nb5 d6

8. Nf3 Qe4+

9. Qe2 Q:e2+

10. Ке2 Nd5

post-5781-034221600 1301059625_thumb.gif

(направено с GIMP, ако някой иска, мога да му дам файла с двата слоя - на дъската и фигурите)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!