Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Драги ми Патриоте,

понеже ти си ми нещо като бивш падауан (казано на джедайски език), а аз твой бивш учител, все пак те съветвам да се пазиш от тъмната страна, т.е. от Триглавата хидра. Непослушанието доведе до терзания в душата ти, а еретическите сквернословия на бай Спандю дори доведоха до съмнения част от твоето съзнание, относно реалната действителност по въпросите и проблемите свързани с източните римляни и Романия.

Аз съм благороден граф (досущ като каунт Дуку) и няма да те наказвам със светкавици, но поредното ти прегрешение спрямо мен преля (донякъде) чашата. Твоята мисия (наказание) е да прочетеш, осмислиш и преведеш стъпка по стъпка ето това: ROMANITY, OR BARBARITY from Anastasios Philippides http://www.oodegr.com/english/biblia/romiosyni/perieh.htm

Там ще намериш отговори на въпросите, които така много те смущават. Ще видиш как варварите приватизирали римската идея на Запад и се превърнали в европейци, а за римляните на Изток не останало нищо друго, освен да се превърнат във византийци и лукави гърци.

• Мнения 359
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Ееее, Графе, ти наложи на Патриота преводаческа епитимия, която ще му отнеме цяла петилетка поне.biggrin.gif

Като си почнал с линковете, що не направиш отделна тема в Средновековната обща история "Материали по историята на Византия" и да накачиш там линкове с монографии и статии, пък аз после ще я закача като важна, че да не се затрупа от новите теми?

• Потребител
Публикува

Здравей, книговеде! =)

Чисто езиково слепееш, как приликата между ромеи и Романия е само до ром. Т.е. колкото и с ромите! ^

Това е чист позор да си имат дума за римляни на гръцки, а да си нямат такава дума за Римляния пак на гръцкия си език...

Честно!

Все едно ние да се знаем като българи, но на държавата си да си викаме - Бугарско!...

Аз наистина карам на поезия, като съм невеж откъм фактология, но виж какви успехи. =)

сложи още една четвърта буква

Ρωμανία = Romania; рωμαίοι = romani; предполагам се запозна с дифтонгите в гръцкия език

ти както искаш, така си мисли - не мога да ти помогна повече от това да ... прогледнеш

мой човек; не забравяй, че римлянин е на български език, т.е. имат си дума за Римляния!!!

• 1 year later...
  • Глобален Модератор
Публикува

Ела, ела ми и ти, Аспандиате. Ще започна първо от този пост, а по-късно ще направя анализ на другите. Дай някакво определение за истинска и неистинска Римска империя. Ти също си част от кръга ВизА (византийски автохтонисти). Заедно с Глишев и КГ образувате своеобразен триумвират. Анатема! :tooth: Иска ми се да съм гаден, отвратителен и мразен даскал; вие тримцата да сте ученици, а в тетрадките си за наказание да изпишете 10 000 пъти Βασιλεία τῶν Ρωμαίων, Βασιλεία τῶν Ρωμαίων, Βασιλεία τῶν Ρωμαίων ...

Ех, славна тема беше :)

• Глобален Модератор
Публикува

Ми revival, бре!!!!

Скоро. И не тук, а в отделна тема. Че Мон Текри 100 ми се чини, че ще получи сериозно увреждане от романистанска абстиненция тук. Съвсем изчезна сиромахът. :read:

• 5 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Браво, Кристеций!!!!

рменците-монофизити, на асирийците и на коптите с техните монофизитски Църкви след 451 г. Религиозните, често фудаментални противоречия, натрупани между правителството в Константинопол и тези три народа, водят до своего рода "средновековен национализъм" при последните, които създават своя собствена литература и мироглед - често диаметрално противоположни и разминаващи се с официалната доктрина на имперската власт и Константинополската Църква, което е предпоставка за бъдещи граждански неподчинения и политически сътресения в Империята.

това ме впечатли особено - винаги съм смятал, че това явление е по-разтеглено назад в историята, отколкото е прието да се смята, или поне някои негови елементи. Ето на още едно потвърждение.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува

От време на време (през месец-два) правя редакции (по-точно понякога направо фундаментално редактирам и дописвам) в Уикипедията на страницата за "византийците": http://bg.wikipedia.org/wiki/Византийци. Разбира се, както винаги, все нещо не ми харесва, все нещо съм изпуснал и сега му е дошло времето да се допълни ...

..................................

И така, днешната редакция има следният вид:

Абе не се засягай, ама днешната ти редакция има следния вид: :harhar:

Византийци.

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Направо към: навигация, търсене

Уикипедия все още не разполага със статия с точно това име.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Византийци.

• Потребител
Публикува (edited)

А? Е, що тъй се е получило? :grin:

мммм... сега видях точицата в горния линк, която е захаросала мат'риала ;)

ОК, ето: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8

Редактирано от monte christo
  • Потребител
Публикува

това ме впечатли особено - винаги съм смятал, че това явление е по-разтеглено назад в историята, отколкото е прието да се смята, или поне някои негови елементи. Ето на още едно потвърждение.

Ами да, драги ми КГ :) "Средновековен национализъм" - няма как по друг начин да го оприличим. Църковните метрополии, догматическите школи към тях, събитията от 451 г., обемната литература; всичко това ни указва за малко по-различно стечение на обстоятелствата, малко по-различна картина от тази, която западната историография си мъчи да ни втълпи. Как на Запад да се появят нации преди XVI-XVII век, когато има стотици държавици, жителите на които никога не са се чувствали обладани от имперска идея и величие? Например Каролингската империя на франките е мъртвородено дете. Империята на Отоните и последвалата Свещена Римска империя на германската нация пък си е дете-инвалид по рождение.

Погледни само Империята в края на царуването на Василий Млади - в нея действително вече се забелязват минимум 4 нации: на гърците (от гледната точка на другите три нации, които не говорят гръцки език, защото не им е матерен), на българите (притежаващи своя собствена книжовна култура и Църква); на арменците (притежаващи също своя собствена книжовна култура и Църква) и на сирийците (също притежаващи своя собствена книжовна култура и Църква).

Колкото до създаването на църковната литература, която спомага за отговорът на въпроса: "кой и какъв съм аз?", ето какво пише Селезньов, което и мен ме порази:

"На границата на IV-V век, Светата Земя била посетена от една паломница, за която е известно много малко, и даже името на която - Егерия - в известните ръкописи се чете нееднозначно... Разказвайки за Йерусалимската литургия, Егерия съобщава, че част от народа в "тази провинция" знае както гръцки, така и сирийски език; друга част знае само гръцки, а третата част знае само сирийски. Епископът, пише тя, винаги говори на гръцки език, дори и да знае сирийски, и има презвитер, който превежда от гръцки на сирийски, когато епископът се обръща със слово към паството или когато чете Свещеното Писание."

Това е показател, да. След 451 г., когато се засилва недоверието към централната власт, която отстоява диафизитството (ортодокса, православието), монофизитите създават обемна литература.

• Глобален Модератор
Публикува

Кристецие!!!!!! Ама баш точно го казваш:

Средновековен национализъм" - няма как по друг начин да го оприличим. Църковните метрополии, догматическите школи към тях, събитията от 451 г., обемната литература; всичко това ни указва за малко по-различно стечение на обстоятелствата, малко по-различна картина от тази, която западната историография си мъчи да ни втълпи. Как на Запад да се появят нации преди XVI-XVII век, когато има стотици държавици, жителите на които никога не са се чувствали обладани от имперска идея и величие?

-----

Империята в края на царуването на Василий Млади - в нея действително вече се забелязват минимум 4 нации: на гърците (от гледната точка на другите три нации, които не говорят гръцки език, защото не им е матерен), на българите (притежаващи своя собствена книжовна култура и Църква); на арменците (притежаващи също своя собствена книжовна култура и Църква) и на сирийците (също притежаващи своя собствена книжовна култура и Църква).

Ама аслъ точно!!! Махера пък хвали едногова като "истински Киприот" !. в 14ий век!!!

Ако пуснем пък воля на фантазията си, ще видим, как народите се самонаричат с имената си бая отдавна. "Българин родом" и пр. И как голямата част от европейските държави, които не са империи, де, носят имена на народите.

Дали народност ще го наречем, дали нация... Мисля, че така твърдо прокараната през марксизма разлика не е така ясна и може би не е така важна.

Извинете ме за офтопикатата, ама просто взех повод от таз Ви истински знаменателна репилка няколко поста по-горе. !

• 3 месеца по късно...
  • Потребители
Публикува

Препоръчвам следното:

Ернст Канторовиц, "Фридрих II".

Цъкнете линка. На английски език, за безплатно теглене в какъвто си искате формат.

Това е прекрасна биография на този наистина изключителен монарх, при това от достатъчно задълбочен специалист. Няма нужда да обяснявам кой е Фридрих Втори, нито кой е Канторовиц.

• 1 месец по късно...
  • Потребители
Публикува

Нещо малко на "мегали" и "шовинизъм" ми понамирисва статията ;) А това, че термините "Византия" и "византийци" са въведени в обръщение чак след XVI в., просто не е вярно! За справка, бол арменски и 1-2 средновековни български изворa. Но като оставим това, статията по отношение на "римското наследство и варварите" е точна.

PS

И за да не съм голословен, примерно "Византия/он" и "византийци" у Movses Xorenaci, Patmowtiwn Hoyoc:

http://titus.fkidg1.uni-frankfurt.de/database/titusinx/titusinx.asp?LXLANG=33311&LXWORD=62056B058205660561057605640561058105820578058105&LCPL=0&TCPL=0&C=H&PF=229
и
http://titus.fkidg1.uni-frankfurt.de/database/titusinx/titusinx.asp?LXLANG=33311&LXWORD=62056B05820566056105760564056B0578057605&LCPL=0&TCPL=0&C=H&PF=22
9

И на булгаришен
http://img534.imageshack.us/img534/7535/wr9z.jpg

• Глобален Модератор
Публикува

Тук става дума конкретно за града /и населението му/, не за империята като цяло. И при ромеите понякога я има тази архаизация. Както и да е - това не е общоприет термин.

• Потребители
Публикува

По принцип си прав, но точно в тез случаи (по-горните) си става въпрос баш за ромеите като цяло ;) А до колкото помня, Хоренаций използваше "византийци" и "гърци" като синоними,

• Глобален Модератор
Публикува

То и ,гърци' е доста пренебрежителен термин спрямо жителите на империята. Явно дразнители е имало и в по-древни времена;)

• Глобален Модератор
Публикува

Нещо малко на "мегали" и "шовинизъм" ми понамирисва статията ;) А това, че термините "Византия" и "византийци" са въведени в обръщение чак след XVI в., просто не е вярно! За справка, бол арменски и 1-2 средновековни български изворa. Но като оставим това, статията по отношение на "римското наследство и варварите" е точна.

PS

И за да не съм голословен, примерно "Византия/он" и "византийци" у Movses Xorenaci, Patmowtiwn Hoyoc:

http://titus.fkidg1.uni-frankfurt.de/database/titusinx/titusinx.asp?LXLANG=33311&LXWORD=62056B058205660561057605640561058105820578058105&LCPL=0&TCPL=0&C=H&PF=229

и

http://titus.fkidg1.uni-frankfurt.de/database/titusinx/titusinx.asp?LXLANG=33311&LXWORD=62056B05820566056105760564056B0578057605&LCPL=0&TCPL=0&C=H&PF=22

9

И на булгаришен

http://img534.imageshack.us/img534/7535/wr9z.jpg

Значи, мързи ме да проверявам контекста на арменските откъси от Хоренаци, но в първия линк пише следното в староарменската фраза:

Sentence: 2 "В онези дни/по онова време на престола на епископството на византийците бил..."

Sentence: 1 "По онова време/в онези дни застанал на престола на византийците..."

Във втория линк, понеже трябва да търся една дума в староарменски речник, пък ме мързи, само ще отбележа, че става дума за Византион, като вторият откъс изрично споменава, че е по времето на император Юлиян (361-363).

В първия линк обаче прави впечатление, че "византийци" е използвано единствено в църковен контекст, а не в политически. И явно става дума за епископа на Константинопол. Така че арменските примери не са показателни за това, че преди 16 век се е употребявало названието Византион и византийци извън Константинопол и жителите му.

По принцип си прав, но точно в тез случаи (по-горните) си става въпрос баш за ромеите като цяло ;) А до колкото помня, Хоренаций използваше "византийци" и "гърци" като синоними,

Еми не, Хоренаци ползва "гърци" вместо ромеи, а не вместо византийци. Това е характерно за авторите до 7 век, тези от 10 нататък почти винаги ползват само "ромеи".

• Потребител
Публикува

Я да видим кой бил тук! :clap3::clap:

Нали съм лукав грък, та подхвърлих идеята на достопочтеният патриций, консул и магистър милитум - нашият Аеций, да изложи на показ едни hidden posts. И ето: това му действие дава резултат :)

Спандян, да те запитам (между другото все забравям) за Фавстос Бузанд - как да го разбираме този ник-нейм Бузанд? Като Фавстос "Византийски" (Фавстос от град Византион), или въобще като Фавстос византиецът? Явно първият вариант е по-верен. Има в нета една бележка на Малхасянц:

"Повести Бузанда" — таково настоящее название книги. Название "История Фавстоса Бузандаци" появилось позднее. Темно значение слова "Бузандаран". Если оно происходит от слова "Бюзан-дион" (Византия) или "бюзандаци" (византиец), то необычна форма "Бузанд" вместо Бюзанда. Вособенности непонятна частица "аран", которая обычно употребляется для обозначения места. Частица "аран" в этом значении не вяжется со словом "Бюзанд". Слово "патмутюнк" во множественном числе показывает, что оно употреблено не в обычном значении, как некоего систематизированного труда с историческимсодержанием, а в значении "повести, рассказы", т. е. некоего сборника исторических рассказов. В этом смысле "Бузандаран патмутюнк" можно понимать как сборник исторических повестей Бузанда или Бюзанда (Ст. Малхасянц).

Според Геворгян и един негов коментар:

Фавстос Бузанд (Фауст Византийский) — армянский историк IV века, автор «Истории Армении». По предположению историка второй половины V в. Лазара Парпеци, Фавстос был родом из Византии.

Парпеци има предвид Града или... политиа?

• Потребители
Публикува

Здрасти Аспандианте, в по-горния си пост се позовавам най-вече на Бакалов, който пък се позовава на Хоренаци (и някои други арменски автори, който така и не проверих от мързел) :D
А за българското сведение, какво ще кажеш?

• Потребители
Публикува (edited)

Аз да се обадя пак със старата песен - не по последните постинги, а по заглавието на темата. Приятно ми е, че тя се съживи. Навремето имахме във форума потребител, който смяташе, че Византия действително е Римската империя - и то че само тя е Римската империя, защото политическата приемственост е очевидна. Монте Кристо казваше: "Рим не е само Рим", но имаше отново предвид конкретно Византия.

Аз си имам тезата, че Рим наистина не е само Рим, защото римското наследство не е нито само политическо, нито само културно, а е безкрайно разнообразно - и се проявява по различни начини в различни краища на Стария свят. Тоест - Рим е и Византия, но далеч не само Византия.

Редактирано от glishev
  • Глобален Модератор
Публикува

Здрасти Аспандианте, в по-горния си пост се позовавам най-вече на Бакалов, който пък се позовава на Хоренаци (и някои други арменски автори, който така и не проверих от мързел) :D

А за българското сведение, какво ще кажеш?

За българското не мога да кажа нищо по 3 причини:

1. Възможно е авторът под Византия да е имал предвид Константинопол. Според мен точно това е, защото обикновено военните походи на нашите владетели са в тази посока.

2. От кога е текстът и дали не е късен препис (например руски след 16 век), в който преписвачът е осъвременил "Гръцката страна" с "Византийска страна". Ама защо ли ми се чини, че самият откъс, който си дал, е на староруски и авторът е руски.

3. Възможно е авторът да е бил повлиян от късноантичната традиция, в която Византион се използва успоредно с Константинопол.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!