Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Би трябвало да е Атила , какво друго да е?

Рейвъне, човече, направо ме утрепа с това. "Какво друго да е?" Ами може да е съвсем различна личност, живяла през ІІ век. Аз за разлика от атилофилите не смятам 300 + 150 години от Именника за вятър работа.

• Мнения 144
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Правилно...Макар че според Рашев двамата са едно и също лице. Аз не съм съвсем убеден...

Аз пък изобщо не съм убеден в твърдението на Рашев... дето май го е взел от Счетоводителя.

Етнонимът hер/гер/ер е самоназвание на етническата група кръзи в Кубинския район на Азербайджан. В древноарменските документи те са споменати като heran, с което се отбелязва племе в северозападната част на Кавказка Албания, грузинската област Ерети. Със същото аспирално "х" и по същия начин е записено при Йелише и името на вожда Херан. Така че е по-вероятно е въпросният (Х)еран да е носел етнонимно име и да няма нищо общо с Ернах.

• Потребител
Публикува

Преки данни няма, но има косвени.

Или трябва да приемем че в началото на пети век българите шетат самосиндикално на хунска територия и отвличат царски дъщери.

http://www.kroraina....s_vulgares.html

Интересното е, че продължават да шетат и началото на 7 до началото на 9 ти век. И не само шетат, а и се борят за власт.

А в същото време началото на 7 ми имаме и основаване на Велика България. Но българите си шетат по Панония, После пък заедно с Крумовите българи.

Или излиза, че Кубрат е направил България с част от Българите или пък, че се е простирала до там.

Може би схемата на разселване след Кубрат, като тази долу, е валидна не само за края на 7 ми век , а и за неговото начало и дори по-рано.

(изключвам показаното разселване от Афганстан просто такава е схемата и не касае примера)

post-6570-047509200 1306572354_thumb.jpg

• Потребители
Публикува

Аз пък изобщо не съм убеден в твърдението на Рашев... дето май го е взел от Счетоводителя.

Етнонимът hер/гер/ер е самоназвание на етническата група кръзи в Кубинския район на Азербайджан. В древноарменските документи те са споменати като heran, с което се отбелязва племе в северозападната част на Кавказка Албания, грузинската област Ерети. Със същото аспирално "х" и по същия начин е записено при Йелише и името на вожда Херан. Така че е по-вероятно е въпросният (Х)еран да е носел етнонимно име и да няма нищо общо с Ернах.

И на мен така ми се струва. Проблемът с връщането на Атиловия син в Кавказ е далеч по-трудноразрешим отколкото допускането, че кавказкия Ирнак е съвършено друга личност, носеща подобно име. Херан впрочем е доста популярно име.

• Потребител
Публикува

Някой може ли да ми даде информация за Огорите, както знаем от изворите те са племе създадено от уар и хуни и са предци на Панонските авари. Като са населявали Кавказкият район.

И част от тях заселили в Панония под името авари.

Публикува (edited)

То че има, има. 300 години бил живял, само това стига.

Но все пак, все пак - не ми дава мира - защо пък Авитохол?! Атила ли е или не е Атила...

В отечествената Прабългаристика проблемът за тъждеството на Авитохол и Атила е решен вече доста отдавна: [http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7838&st=2880 - #2897 - проф. Добрев

Редактирано от проф. Добрев
  • Потребител
Публикува

:hmmm: Па знам ли... Тука може само един хубав, строг, езиковедски анализ на метатезите и какво беше още там, ще ми простите неграмотността, преходите, де, на Атила и Авитохол, да помогне. Ма аз не мога такова нещо, както се казва (не се смей, колега Дендро) трябва ни вещо лице :)...

А, не се смея, колега КГ. Абсолютно си прав за нуждата от вещо лице. За това, не се и меся в спора (само чета задълбочено), защото само това остава и аз като пореден лаик да си насосвам думички. :biggrin:

• Глобален Модератор
Публикува

В отечествената Прабългаристика проблемът за тъждеството на Авитохол и Атила е решен вече доста отдавна: [http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7838&st=2880 - #2897 - проф. Добрев

Извинете ме, проф.Добрев, но след като двете противоборстващи хипотези продължават да шестват из научната литература, въпросът си остава нерешен.

А постингът, който сте посочили, дори не го споменава.

Публикува (edited)

Извинете ме, проф.Добрев, но след като двете противоборстващи хипотези продължават да шестват из научната литература, въпросът си остава нерешен.

А постингът, който сте посочили, дори не го споменава.

Извинете ме, но не ви разбирам, когато в извадката от моята книга много ясно се посочва, че последният, който се занимава с въпроса за взаимоотношението Авитохол-Атила е проф. Москов и той по свой си начин доказва, че те са едно и също лице: ...от разработваните и обосновавани в науката три основни становища “трябва да бъде поддържано, че Авитохол е Атила и Ирник е Ернах”.

Лично аз не бих твърдял, че понастоящем в Науката са налице "противоборстващи хипотези", защото не може приблизително-повърхностното мнение по въпроса на някой съвсем случаен дилетант в Прабългаристиката да се приравнява и противопоставя на достатъчно обоснованото и доказано не само историографски, но и лингвистически виждане на акад. Гюзелев и проф. Москов.

А може би вие имате предвид публикацията на утвърден български изследовател, която ми е неизвестна и именно поради това не я отчитам?

Затова ще ви помоля да я цитирате тази публикация, за да мога евентуално да си поправя грешката.

Редактирано от проф. Добрев
  • Потребител
Публикува

Може ли малко повече мнения, че ме гложди въпросът.

При основаването на Велика България, от Кубрат имаме и българи в Панония, описани около 630 година с Дагоберд. Те в състава на Велика България ли са или Кубрат е направил България само с част от Българите? Около Азовеско море.

Как мислите?

• Потребител
Публикува

Така е, но на нас известното е, че Кубрат прави България около Кавказ, а с останали те какво става. Не ги включва е в нея ли? Или са били включени но ние не знаем (или поне аз). И затова са я наричали Велика България, от Панония до Кавказ. т.е. може да е имало малки Българии в района и Кубрат да ги обединява и става великата, нещо като на картата по рано която сложих.

• Потребител
Публикува

Никой ли няма мнение по въпроса, не вярвам да е безинтересен. :post-20645-1121105496:

• Потребители
Публикува (edited)

"Велика" е същото като "Голяма", защото на гръцки и двете неща се изразяват с една и съща дума, "megale". "Велика" и "Стара" са типични названия в средновековните извори за предишна територия, владяна от даден народ.

Единственият ни източник за т. нар. "Стара или Велика България" е бревиарият на патриарх Никифор.

Нещо подобно има в названието на Швеция у Снори Стурлусон - "Малката Свитьод". "Голямата Свитьод" според Снори е Скития, уж прародина на шведите. Има и други подобни примери. Всеки ще се сети за "Малка" и "Голяма (или Велика) Скития", за Велико_Британия и [Малката] Британия (т. е. Бретан).

Има едно антично изключение - т. нар. "Велика Гърция". Тя не е прародината, а новата колонизирана територия. Инак в повечето случаи "Голяма/Велика" или "Стара" са названия на по-отдавна владяна от съответния народ територия.

Редактирано от glishev
  • Глобален Модератор
Публикува

Извинете ме, но не ви разбирам, когато в извадката от моята книга много ясно се посочва, че последният, който се занимава с въпроса за взаимоотношението Авитохол-Атила е проф. Москов и той по свой си начин доказва, че те са едно и също лице: ...от разработваните и обосновавани в науката три основни становища “трябва да бъде поддържано, че Авитохол е Атила и Ирник е Ернах”.

Лично аз не бих твърдял, че понастоящем в Науката са налице "противоборстващи хипотези", защото не може приблизително-повърхностното мнение по въпроса на някой съвсем случаен дилетант в Прабългаристиката да се приравнява и противопоставя на достатъчно обоснованото и доказано не само историографски, но и лингвистически виждане на акад. Гюзелев и проф. Москов.

А може би вие имате предвид публикацията на утвърден български изследовател, която ми е неизвестна и именно поради това не я отчитам?

Затова ще ви помоля да я цитирате тази публикация, за да мога евентуално да си поправя грешката.

Не, нямам предвид "публикация на утвърден български изследовател". Никога не съм споделял схващането, че "утвърдеността" на изследователя е някаква гаранция за правилност на дадено научно мнение. Просто преценявам предложените авторови аргументи, все едно кой и какъв е авторът.

В случая с идентификацията между Авитохол и Атила, която направи проф.Москов през 1988:

За тази идентификация той предлага 2 аргумента - 1) хрумването, че - ако тези лица са идентични - годината на смъртта на Атила би трябвало да се окаже дилом; 2) етимологизация на "Авитохол". Този втори аргумент е изцяло в подчинено положение спрямо другия и има някаква показателна стойност единствено, ако първият аргумент е правилен.

По приравнителната таблица, използвана от М.Москов, 453г. се явява дилом - така е. Но древнобългарският календар е лунен или лунно-слънчев (това сам Москов отбелязва в книгата си), а таблицата е изградена фактически 100% върху чисто слънчев календар. Така че нейната точност и приложимост няма как да не бъдат спорни - особено в детайлите.

Макар че 453г. по тази таблица е дилом, Атиловият син Ернах (евентуалният Ирник от "Именника", началото на чието царуване е в дилом) не е владетел от 453г., а едва от следващата 454г., в която загива в битката при Недао прекият Атилов наследник Елак. Но по същата тази таблица 454 не е година на змията (дилом), а на коня. Проф.Москов изцяло е пренебрегнал тази подробност, защото тя срива приравнителната таблица, както и цялата схема за хронологизация на владетелите, приложена в неговата книга.

При това положение идентификацията Авитохол/Атила и Ирник/Ернах си остава под въпрос.

• Глобален Модератор
Публикува

Може ли малко повече мнения, че ме гложди въпросът.

При основаването на Велика България, от Кубрат имаме и българи в Панония, описани около 630 година с Дагоберд. Те в състава на Велика България ли са или Кубрат е направил България само с част от Българите? Около Азовеско море.

Как мислите?

Очевидно не. Историята на Алциок касае българи, които бягат от Аварския хаганат, а не от Кубратовата държава.

• Потребители
Публикува

Очевидно не. Историята на Алциок касае българи, които бягат от Аварския хаганат, а не от Кубратовата държава.

Т.е. някогашните кутригури.

• Потребител
Публикува

Мерси за отговора, понеже въпросите бяха 2 не стана много ясно, кое не е.

В случая по-скоро се описва съжителство с Панонските авари и борба за власт ок.631г. с Алциоковите българи, преди да е основана Велика България ок. 635. И самият факт, че се борят за власт означава, че си живеят там доста по-рано, явно заедно с аварите. След битката за власта вече бягат от аварите. Е после и Кубер отива там, но то е от по-късно. И са си там българи до към 814г.

Възможно е да е било синхронно, основаването на България с Кубрат и битката за власт на Алциок, като втората не е успешна. И може да е станала България смо в едната част.

Нещо като освобождението от турско, България става само Княжеството, а Източна Румелия отначало не. Но после се съединияват.

Е и Панонските се съединяват, но чак при Крум и с Дунавска, когато пък Велика България е вече, като Румелия само, че под хазарско.

• Потребител
Публикува

Възможно е да е било синхронно, основаването на България с Кубрат и битката за власт на Алциок, като втората не е успешна. И може да е станала България смо в едната част.

Наистина е интересно, че историята около Алциок и създаването на Кубратова България, след отхърляне на аварска зависимост, стават горе-долу по едно и също време. Може би действително има някаква връзка между тях. :good:

Интересно е и също така, че след 30-35 години от преселението на Алциок и неговите хора, имаме нова миграция към Апенините и тя е воден от човек на име Алцек(Алцеко), може би кубратов син. Невероятно съвпадение! :hmmm:

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Те всъщност Алциок и Алцек правят миграция към Апенините, едните с намален състав, но все пак я правят. За това и някои се опитват да ги направят един и същи човек , но пък има годишна разлика и събитията са описани други.

Другото интересно, е сходството при Аспарух и Кубер, като събитията също стават по сходно време. Слизането на Аспарух към Дунав и на Кубер, към Македоня и Солун. (като битката при Онгъла не е много ясно колко време след българското присъствие там е станала). И събитията са доста след раздялата на синовете, така, че не можем за сходство да определяме събитието, че заедно са тръгнали. та затова има сходство. Както и самата битка при Солун. Та затова не можем да кажем за определена точност.

Някой, ако има малко (или много) инфо да помогне.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!