Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

Въпросът ми е знаете ли какъв е произходът на думата "сиреч". Ще кажа защо се интересувам малко по-късно, след първите отговори (надявам се да има такива).

• Глобален Модератор
Публикува

Синоними:

- тоест,

- така/тъй да се каже,

- или,

- с други думи,

- което ще рече,

- което значи/означава,

- демек (това е чуждица от турски произход),

- казано по друг начин...

• Потребители
Публикува

Предполагам, че иде от "сия реч" - "иде реч за", "става дума за", "говоря за"...

Пример: "онези дето смятат, че българите са траки, сиреч автохонците" съотв. "онези дето смятат, че българите са траки, говоря за /сия реч/ автохонците"

• Потребител
Публикува (edited)

Никога не използвам ТОЕСТ (русизъм) или ДЕМЕК (турцизъм).

Винаги казвам СИРЕЧ, хем е същия брой букви, но пък ми звучи доста по-вярна.

Редактирано от adXok
  • Потребител
Публикува

българската дума е демек (от турски), а тоест и сиреч са русизми, вкарани изкуствено по книжовен път. както и даже (вместо дори).

• Глобален Модератор
Публикува

българската дума е демек (от турски), а тоест и сиреч са русизми, вкарани изкуствено по книжовен път. както и даже (вместо дори).

мдам, едното вкарано от турците, другото - от руснаците. Значи се оказва, че нямаме българска дума тоест. :bigwink:

• Потребител
Публикува

Оле мале...

• Потребител
Публикува (edited)

Т.е. не е ли "то ест" или с други думи "ТОВА Е"? Малко ме съмнява тоест да е русизъм. По скоро не е ли наследство от старобългарския? Вероятно се е съхранило в руския и после се е върнало при първоизточника... :)

Сиреч е любима моя дума, но не знам произхода и. Смело ще предположа, че е прабългарска(оногондурска) думичка! :biggrin:

Аспарух към наложниците си: Тук ще бъде България! Сиреч, разопаковайте ми багажа и забъркайте нещо за хапване, че от това преследване на ромеите до Варна огладнях. :biggrin:

Редактирано от Стоедин
  • Потребител
Публикува

Т.е. не е ли "то ест" или с други думи "ТОВА Е"? Малко ме съмнява тоест да е русизъм. По скоро не е ли наследство от старобългарския? Вероятно се е съхранило в руския и после се е върнало при първоизточника... :)

Сиреч е любима моя дума, но не знам произхода и. Смело ще предположа, че е прабългарска(оногондурска) думичка! :biggrin:

Аспарух към наложниците си: Тук ще бъде България! Сиреч, разопаковайте ми багажа и забъркайте нещо за хапване, че от това преследване на ромеите до Варна огладнях. :biggrin:

русизъм са и двете ...

• Потребител
Публикува

тоест няма как да е наследство от старобългарския, щом още в старобългарски формата есть се е съкратила до е. тогава щеше да е тое.

• Потребител
Публикува

А не е ли възможно старобългарската форма да се е русифицирала и патом обратно у дома? :) Вече ще ползвам вместо тоест само тое. Харесва ми! :)

• Потребител
Публикува

Русифицираните старобългарски форми са си пак русизми. Българският език, развивайки се през вековете, се е освободил от много стари форми. Ако не се старая да говоря книжовно, си използвам демек вместо сиреч или тоест.

• Глобален Модератор
Публикува

Русифицираните старобългарски форми са си пак русизми. Българският език, развивайки се през вековете, се е освободил от много стари форми. Ако не се старая да говоря книжовно, си използвам демек вместо сиреч или тоест.

тоест ползваш турцизми, вместо русизми. По тая твоя логика не би трябвало да изговаряш и всяка чуждица в българския език. Предполагам вместо гардероб използваш пазидрешник, а вместо кибрит - драсни-пални-клечица. :smokeing:

• Потребител
Публикува

тоест ползваш турцизми, вместо русизми. По тая твоя логика не би трябвало да изговаряш и всяка чуждица в българския език. Предполагам вместо гардероб използваш пазидрешник, а вместо кибрит - драсни-пални-клечица. :smokeing:

разговорен български без турските думи ми е трудно да си представя. писмен български без руските - също.

• 11 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!