Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Здравейте, това е първият ми пост във форума и ми направи впечатление, че няма направена отделна тема за ЗЛАТНАТА ОРДА!

Фен съм на средновековната история, обаче не мога да открия много теми за Зл. орда в интернет специално за нейния разцвет.Не съм много на ТИ с компютърните технологии и се надявм тук да ми помогнете за темата!

Ако някой може да помогне искам да попитам - според вас при кого от следните изброени Златната орда постига своя разцвет:

Чингизз Хан, хан Берке, хан Ногай или хан Чака.

Благодаря!

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Добре си дошъл и то на такъв ден! :) Чингис хан не участва в създаването на Златната орда (с оригинално название Улус Джучи, т.е. "държавата на Джучи" - родът на владетелите й, по името на първия син на Чингис хан, макар, че Джучи се среща от много древни времена в тюркските народи и като титла; инак Златна орда идва от персийското Урду-и-заррин, като за етимология се сочи - "златна шатра"от златната шатра на някой от владетелите).

Разцветът, ако ползваме този термин, почва при Берке и Менгу Тимур (Менгтемер) - първият започва строежи и събира учени чак от Египет и Иран, вторият постига пълна независимост на Ордата. След смутовете около Ногай втори разцвет има при хановете Узбек и Джанибек. Оттам нататък, независимо от временните стабилизация и военни победи при Мамай и Тохтамъш, пътят надолу започва.

Интересна държава, трябва да се види повече за нея, добре, че ни подсещаш!

Редактирано от КГ125

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!