Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 19 часа, bulgaroid said:

Според украинците дългото "у" значи и, според тях се използва тази древна форма дори днес,в Белорусия. Така и го четат.  Титлата я четат К'нас или К'нез края е доста произволен дали е ез,ес или аз,ас не е ясно. Между другото я приемат като изменение на конунг, kuningaz както е в оригинала или "финском и эстонском — kuningas; латышском — kungs (господин) и ķēniņš (король); литовском — kunigas или kunigaikštis; саамском — gonagas или konagas; татарском — кенәз;

И на украински, и на белоруски формата е князь. Как го четат можеш да видиш ето тук, има аудио:

https://en.wiktionary.org/wiki/князь#Ukrainian

https://en.wiktionary.org/wiki/князь#Belarusian

Между другото всички лингвисти може би с едно-две изключения приемат тази дума за заемка от германски.

Всичко това няма нищо общо с канасюбиги.

Редактирано от sir
  • Мнения 771
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, sir said:

И на украински, и на белоруски формата е князь. Как го четат можеш да видиш ето тук, има аудио:

Aз говоря за буквата У, която се намира между Канас у Биги, която според Белоруските лингвисти се е използвала в древните славянски наречия а както се оказало се използва и до момента и значи В. И същите Белоруси и Украинци четат титлата като Канас в Биги. Биги също има обяснение през славянски език но сега не го коментирам. Според същите титлата е КАНАС,не КАН,не КАНАСУБИБГИ с КАНАС. 

Относно княз те използват руската дума. И между другото в същата статия дават първоначалната форма от праславянски,разбирай български kъnędzь

https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/kъnędzь

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, bulgaroid said:

Aз говоря за буквата У, която се намира между Канас у Биги, която според Белоруските лингвисти се е използвала в древните славянски наречия а както се оказало се използва и до момента и значи В. И същите Белоруси и Украинци четат титлата като Канас в Биги. Биги също има обяснение през славянски език но сега не го коментирам. Според същите титлата е КАНАС,не КАН,не КАНАСУБИБГИ с КАНАС. 

Относно княз те използват руската дума. И между другото в същата статия дават първоначалната форма от праславянски,разбирай български kъnędzь

https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/kъnędzь

Украинската теория вече я коментирах на предните няколко страници. Не ми се повтаря. Ако мога да перифразирам един формално пенсиониран политик - аз нямам проблем вие да си вярвате в нея. 

• Потребител
Публикува
Преди 36 минути, sir said:

Украинската теория вече я коментирах на предните няколко страници. Не ми се повтаря. Ако мога да перифразирам един формално пенсиониран политик - аз нямам проблем вие да си вярвате в нея. 

Не съм я чел. Казах само,че това У,намира обяснение,както и биги но това е друга тема. И всичко на славянски. Досега не съм срещал надпис с Кан,или е свързано цялото или КАНАС е отделено. А как се е произнасяло един бог знае,най-вероятно К'нез,което налива вода в мелницата не привържениците на конунг. И май е така. И накрая имаме Борис,все пак. Той сам си се титулува,а после всички искат да са като него. 

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, bulgaroid said:

Не съм я чел. Казах само,че това У,намира обяснение,както и биги но това е друга тема. И всичко на славянски. Досега не съм срещал надпис с Кан,или е свързано цялото или КАНАС е отделено. А как се е произнасяло един бог знае,най-вероятно К'нез,което налива вода в мелницата не привържениците на конунг. И май е така. И накрая имаме Борис,все пак. Той сам си се титулува,а после всички искат да са като него. 

Намира "обяснение" на някакъв имагинерен псевдо-украински.

А за този надпис какво ще кажеш? На седмия ред какво пише? КАНАС ли пише или КАНА?

vb_o071.jpg

А за този?

post-5121-1257689859.jpg

• Потребител
Публикува (edited)

Ако в Канасубиги нямаме Канас-у-биги, а имаме Кана-субиги или Кана-су-биги, трябва да обясним от къде идва тази титла Кана и по какъв начин е свързана с останалите варианти, които познаваме. Аварското Каназауци може и да има връзка с Княз/Канас, но ако и то е свързано само с Кана трябва да обясним какво означава -зауци. При Канартикин пък ако титлата е Кана + Тикин, трябва да обясним какво е това Ръ между тях, или пък титлите са Канар или Ртикин. При Кана Боила Колобър е ясно, че имаме отделна титла Кана, но дали може да кажем, че това кана е същото като онова в Канасубиги и Канартикин. 

Така, имаме 

Канасубиги

Каназауци;

Канартикин;

Кана (Боила Колобър);

имаме и 

Кънез.

Ако приемем, че Кана е титла значеща нещо като "Цар", възможно ли е останалите титли да значат нещо от рода на "цар от бога", "царче", "царедворец", "царски наследник", "царски велик маг".... 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 13 часа, sir said:

Намира "обяснение" на някакъв имагинерен псевдо-украински.

А за този надпис какво ще кажеш? На седмия ред какво пише? КАНАС ли пише или КАНА?

vb_o071.jpg

А за този?

post-5121-1257689859.jpg

Еее, sir, тоя надпис го гледах специално.

Виж, че TON, където е KANA e лигатура за разлика от навсякъде другаде в текста. Защо? Това никой не го обяснява защо е така. Това най-вероятно значи напълно различно нещо от каквото са превеждали и е напълно възможно да няма абсолютно нищо общо с цитирам "ΚΑΝΑ ΒΟΙΛΑ ΚΟΛΟΒΡΟΝ" или както го превеждат "кана боила колобър".

Ето това пише реално:

TO2024_01_16_13_44_12_Window.jpg.f6ee920727e7393e5e5281949d64a164.jpgANA ΒΟΙΛΑ ΚΟΛΟΒΡΟΝ

Вижда се с просто око. Това го е транскрибирал и превеждал някой, който употребява алкохол на работното си място или има 10-ка диоптър, или и двете.

1280px-Philippi_Inscription_1.thumb.jpg.ded0e4873c50822f8c0e3f6eac250c8c.jpg

П.П. А да и като е тюркски език защо изобщо има думата "коловрат", или както е по-правилно изписана тук "коловрон"?

download.jpg.c811ba8aeab2096838d1d5c5c2d8faf7.jpg

Което е ясно какво значи - коло, кололо, колело, което се "врати", върти се. Това не е тюркска дума. И пак няма никаква логика понеже не може владетелската титла да е на тюркски пък свещеническата да е на славянски, нали?

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува
Преди 41 минути, D3loFF said:

Виж, че TON, където е KANA e лигатура за разлика от навсякъде другаде в текста. Защо? Това никой не го обяснява защо е така. Това най-вероятно значи напълно различно нещо от каквото са превеждали и е напълно възможно да няма абсолютно нищо общо с цитирам "ΚΑΝΑ ΒΟΙΛΑ ΚΟΛΟΒΡΟΝ" или както го превеждат "кана боила колобър".

Ето това пише реално:

TO2024_01_16_13_44_12_Window.jpg.f6ee920727e7393e5e5281949d64a164.jpgANA ΒΟΙΛΑ ΚΟΛΟΒΡΟΝ

Вижда се с просто око. Това го е транскрибирал и превеждал някой, който употребява алкохол на работното си място или има 10-ка диоптър, или и двете.

1280px-Philippi_Inscription_1.thumb.jpg.ded0e4873c50822f8c0e3f6eac250c8c.jpg

П.П. А да и като е тюркски език защо изобщо има думата "коловрат", или както е по-правилно изписана тук "коловрон"?

download.jpg.c811ba8aeab2096838d1d5c5c2d8faf7.jpg

Което е ясно какво значи - коло, кололо, колело, което се "врати", върти се. Това не е тюркска дума. И пак няма никаква логика понеже не може владетелската титла да е на тюркски пък свещеническата да е на славянски, нали?

Лигатурата не е ли просто за пестене на място?

• Потребител
Публикува
Преди 33 минути, D3loFF said:

Ето това пише реално:

И какво като има лигатура? В надписа има общо 7 (седем) лигатури, както го е описал изрично и "употребяващият алкохол на работното си място" Бешевлиев:

Особени знаци. Срещат се следните лигатури:

a) ΝΠ, ΝΚ, ΓΑ, ΣΔ

b) ΜΗΝ

c) ΟΣ

d) ΤΗ

Транскрипцията е пределно елементарна: "тон кана боила колоброн". 

А за печата какво ще кажеш - и там ли има лигатура?

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 41 минути, sir said:

И какво като има лигатура? В надписа има общо 7 (седем) лигатури, както го е описал изрично и "употребяващият алкохол на работното си място" Бешевлиев:

Особени знаци. Срещат се следните лигатури:

a) ΝΠ, ΝΚ, ΓΑ, ΣΔ

b) ΜΗΝ

c) ΟΣ

d) ΤΗ

Транскрипцията е пределно елементарна: "тон кана боила колоброн". 

А за печата какво ще кажеш - и там ли има лигатура?

1. Защото не се пишат между думи затова.

2. Защото само на това място я има, а на другите не в същия текст.

3. Защото "коловрат" е славянско понятие и не може да имаш термини от два езика в някаква "псевдо"-титла, защото това я прави още по-псевдо, отколкото е била.

Това са елементарни неща.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува

От една страна мейк е дал потенциално рационално обяснение какво би значело на някакъв славянски най различните канаси и канни, като в средновековните деноминими за царе, крале и други евентуално - царевич, кнежевич, царевна, княжна и т.н.

Но от друга страна имаме и надписи като този от съкровището от аварските земи тогава - ΒΟΥΗΛΑ • ΣΟΑΠΑΝ • ΤΕCΗ • ΔΥΓΕΤΟΙΓΗ • ΒΟΥΤΑΟΥΛ • ΣΩΑΠΑΝ • ΤΑΓΡΟΓΗ • ΗΤΖΙΓ Η • ΤΑΙCΗ  

Та, много вероятно е вси1ки тези прабългарски титли да са заемки от непознатия за нас аварски език, но някои от тях да са били побългарени, т.е. пославянчени, заради чисто вокална близост например.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 8 минути, D3loFF said:

3. Защото "коловрат" е славянско понятие и не може да имаш термини от два езика в някаква "псевдо"-титла, защото това я прави още по-псевдо, отколкото е била.

Медальона е същата работа. Погледни го:

post-5121-1257689859.jpg.e47628933f2a412a6a0edb258483865d.jpg

TON (нещо-си) KANA

Е, какво е това? Каква е тая буква/знак/символ там?

На надписа пише БАГАТ-ОУР КАНА

Лице: + Κ(ύρι)ε βοήθη τῶ σῶ δούλω.

Опако: + Ἰωάν — νη βαγατ — ουρ κανα—Ηρτχιθυ — ηνω.

„Господи, помагай на твоя роб Йоан багатур кана Иртхитюенски"

дуло (δούλω) "роб"

• Потребител
Публикува
Преди 6 минути, D3loFF said:

Медальона е същата работа. Погледни го:

post-5121-1257689859.jpg.e47628933f2a412a6a0edb258483865d.jpg

TON (нещо-си) KANA

Е, какво е това? Каква е тая буква/знак/символ там?

На мен ми прилича не на лигатура и би трябвало да е или И или Н, като при Н, както в лигатурата ще стане Н'кана, което малко ми бие на Африката :))))

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, makebulgar said:

Ако в Канасубиги нямаме Канас-у-биги, а имаме Кана-субиги или Кана-су-биги, трябва да обясним от къде идва тази титла Кана и по какъв начин е свързана с останалите варианти, които познаваме. Аварското Каназауци може и да има връзка с Княз/Канас, но ако и то е свързано само с Кана трябва да обясним какво означава -зауци. При Канартикин пък ако титлата е Кана + Тикин, трябва да обясним какво е това Ръ между тях, или пък титлите са Канар или Ртикин. При Кана Боила Колобър е ясно, че имаме отделна титла Кана, но дали може да кажем, че това кана е същото като онова в Канасубиги и Канартикин. 

Така, имаме 

Канасубиги

Каназауци;

Канартикин;

Кана (Боила Колобър);

имаме и 

Кънез.

Ако приемем, че Кана е титла значеща нещо като "Цар", възможно ли е останалите титли да значат нещо от рода на "цар от бога", "царче", "царедворец", "царски наследник", "царски велик маг".... 

Канартикин (ΚΑΝΑΡΤΙΚΕΙΝΟC) съвсем очевидно е изопачено предаване на титлата, която е горе на печата. Дали изопачаването е у самия Багренородни или в по-късен препис в случая няма особено значение, при положение че имаме точното изписване на титлата в собствено български печати.

Там тя е изписана като ΚΑΝΑΗΡΤΧΘΗΝW (на горния печат) и още по-ясно като ΚΑΝΕΗΡΤΧΘΗΝOC на този:

kanairthdin.jpg

Впрочем, наличието и тук ту на алфа, ту на епсилон на мен лично ми говори, че става въпрос за същата дума като в канасюбиги.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 15 минути, makebulgar said:

На надписа пише БАГАТ-ОУР КАНА

Опако: + Ἰωάν — νη βαγατ — ουρ κανα—Ηρτχιθυ — ηνω.

„Господи, помагай на твоя роб Йоан багатур кана Иртхитюенски"

дуло (δούλω) "роб"

Впрочем да, моя е грешката за медальона, но качеството е ужасно, пък и не потърсих какво значи.

Но, това цялото "Господи, помагай на твоя роб Йоан багатур кана Иртхитюенски" няма как да се събере 100%.

И какво изобщо е Иртхитюенски?

П.П.

Опако: + Ἰωάν — νη βαγατ — ουρ καναΗρτχιθυ — ηνω.

@sir Не е ΚΑΝΑΗΡΤΧΘΗΝW, ами е ΚΑΝΑΗΡΤΧΙΘΥΗΝΩ

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува
Преди 17 минути, БатеВаньо said:

Много е сложно за произнасяне! 

И грешно. Този превод е правен върху полуизтрити печати. Сега вече имаме открити напълно запазени (по-горе). И стана още по-сложно за произнасяне, но това е положението - да му мислят феновете на тюркската хипотеза как ще го произнасят. :)

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 23 минути, БатеВаньо said:

Много е сложно за произнасяне! 

Името му е сложно за съвременният ни начин на писане, а иначе е Йоан Иртхит, на баща му Иртхит. Или пък имаме титла Канаиртхит. 

• Потребител
Публикува
Преди 16 минути, D3loFF said:

Да, може и да аз да не го виждам правилно, понеже качеството е просто велико.

Но, това цялото "Господи, помагай на твоя роб Йоан багатур кана Иртхитюенски" няма как да се събере 100%.

затова е и уточнено, че половината е на лицето на медальона, а другата е на гърба, където е и багатур кана. 

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, sir said:

И грешно. Този превод е правен върху полуизтрити печати. Сега вече имаме открити напълно запазени (по-горе). И стана още по-сложно за произнасяне, но това е положението - да му мислят феновете на тюркската хипотеза как ще го произнасят. :)

Аз лично не бих могъл да го произнеса, а мисля че не съм само аз. Това струпване на съгласни е удивително:

ΚΑΝΕΗ-ΡΤΧΘ-ΗΝOC

Ето това болднатото може ли някой да го произнесе???

• Потребител
Публикува
Преди 5 минути, makebulgar said:

Името му е сложно за съвременният ни начин на писане, а иначе е Йоан Иртхит, на баща му Иртхит. Или пък имаме титла Канаиртхит. 

Няма никакъв Иртхит. Има иртхΘин, където под Θ се крие неясно какъв точно звук.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 8 минути, makebulgar said:

Името му е сложно за съвременният ни начин на писане, а иначе е Йоан Иртхит, на баща му Иртхит. 

ΚΑΝΑΗΡΤΧΙΘΥΗΝΩ

Демек баща му е "KANA" ΗΡΤΧΙΘΥΗΝΩ. Тоест баща му е Кан Иртхит? В това хептен няма никаква логика, да не говорим, че пак този въпросния носи уж владетелска титла, което го прави още по-малко вероятно.

КАНА ИРТХИТУЕНО

Каква е датировката на медальоните и къде са намерени?

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, makebulgar said:

Името му е сложно за съвременният ни начин на писане, а иначе е Йоан Иртхит, на баща му Иртхит. 

Не съм сигурен че е Иртхит или нещо такова. Имаме IRTXTH (на латиница е по-лесно) Как става произношението??? Защо има Тита отзад. Това е много специфична комбинация за не грък.

• Потребител
Публикува (edited)

Чакайте малко!

@sir Ти къде видя изобщо KANA на това изображение?

Това след KAN не ми изглежда да е A изобщо, особено като се има предвид, че A e изписано преди това няколко пъти. Това след KAN ми изглежда като "C".

kanairthdin.jpg.6dc9b68b394c32636a0126de01d553ab.jpg

Да бе, КАNC е не е KANA. Съкратено е от KANAC или нещо абсолютно друго като изписване и значение.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 25 минути, D3loFF said:

Чакайте малко!

@sir Ти къде видя изобщо KANA на това изображение?

Това след KAN не ми изглежда да е A изобщо, особено като се има предвид, че A e изписано преди това няколко пъти. Това след KAN ми изглежда като "C".

kanairthdin.jpg.6dc9b68b394c32636a0126de01d553ab.jpg

Да бе, КАNC е не е KANA. Съкратено е от KANAC.

Може и да имаш право, защото последното С на печата е същото като това след КАН/КАНСИ. Останалото просто не се чете. Някакво струпване на съгласни..........да има.

Как би се изписало на мостичовия надпис княз вместо Цар. Там формата е ЦРИ. Как би била при княз?

Oтговорът на чата е - fabricated or nonsensical sequence of letters.

Редактирано от БатеВаньо

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!