Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

През 1072 година е вдигнато също голямо въстание след това на Петър Делян. Оглавява го Георги Войтех. Поканен е сръбският принц Константин Бодин, който е обявен за български цар под името Петър III. Свързан е и с нашата държава, тъй като е внук на цар Самуил по майчина линия. Повежда войски срещу ромеите, но въстанието е разбито.

Доколкото знам, той е добре посрещнат от нашите въстаници. Имало ли е обаче планове за нещо като уния между нашата държава и сръбската? Според мен не може да има такива планове, защото по-късно той никога не предявява претенции за българския трон. Все пак обаче, срещнах (май в томовете на БАН), че татко му е имал някакви претенции за разширяване на сръбското влияние на изток. Но дали е желаел уния с България? Никой не знае мислите му, но проличава ли това от действията;)?

Редактирано от plamen_starbov
  • Глобален Модератор
Публикува

Дори през 1330 г. когато е имало вариант сръбския престолонаследник Стефан /бъдещия Стефан Душан/ да стане български цар не е ставало въпрос за обединение.

• Потребители
Публикува (edited)

Често има неразбиране по този въпрос. Гледам даже в мастити книги на многотитулувани "учени" пише разни дивотии как напр. жената на Смилец в името на властта била готова да хариже България на ср. крал като зестра, ма той вместо цяла държава, предпочел просто да вземе по-млада булка.

Говорим за реална уния - т.е. той става владетел на двете държави, но след това наследниците си ги разпределят и пак стават отделни държави. Ще рече, че в този случай Иван, синът на Смилец е щял да получи България, а синът на ср. крал - Сърбия и пак да са отделни държави. С Бодин е същото. Примерно той е можело да стане бълг. цар, а негов брат или син да стане княз на Зета. Както Фердинанд е станал бълг. княз, но това не значи, че България се е обединила с херцогство Сакс-Кобург.

Редактирано от Galahad
  • Глобален Модератор
Публикува

Всъщност можем да си направим една хубава алтернатива какво би станало ако в 1330 г. цар на България бе станал Стефан Душан а не Иван Стефан.

• Потребител
Публикува (edited)

Константин Бодин обединява Зета и Рашка в една държава. След разпада на държавата му, се оформя вече средновековна Рашка - бъдещата Сърбия. Вукановичите от които произлизат и Неманичите са първоначални намесници на Бодин в Рашка.

Примерно той е можело да стане бълг. цар, а негов брат или син - да стане княз на Зета.

Ако К. Бодин бе успял и бе станал български цар, Галахад, аз мисля че Западните Балкани щяха да имат съвсем друга съдба, и едва ли тези сърби диваци щяха да ни дишат във врата, както е днес!

---

Бележка на модератора

Оправих цитата.

Бележка на другия модератор

Аз пък оправих една малка грубост.

Редактирано от glishev

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!