Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

-----------

Не може да се нагажда нещо, без да се знае каква е неговата същност! Какъв е календара, слънчев, лунно-слънчев или лунен! Оттук започнете, имаме ли данни за астрономическата му същност - нямаме, имаме ли посочени поредни дни в месеците - нямаме, тогава за какво говорим!Какви въстановки - невъзможни са! :tooth:

Календарът използван от нашите предци е старият изпитан китйски лунен календар.

• Upvote 1
  • Мнения 303
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикува

Календарът използван от нашите предци е старият изпитан китйски лунен календар.

Според кой?

• Потребител
Публикува (edited)

Твърде възможно е Котев. Названията на добичетата в него са повечето алтайски, и едно-две угрофински, едно иранско, цифрите са по-интересни и се отклоняват от тюркското броене. Но от това което имаме пред себе си, не можем да кажем каква е неговата същоност.

Редактирано от Щекн Ичр
  • Потребител
Публикува

Според кой?

Как според кой? Защо трябва да е "според някой"?

Всеки един календар съдържа достатъчно данни и не се нуждае от рецензия и одобрение на никого.

Към рецензенти се обръщат манипулаторите.

Какво те обижда, че календара на предците ни е лунен?

Лунен е та дрънка.

Примери:

765г. ДИЛОМ ТУТОМ - 42-ра година от китайският (българският) календар

760 г. СОМОР АЛТОМ - 37-ма година от китайският (българският ) календар

754 г. ИМЕНШЕГОР АЛЕМ - 31-ва година от китайският (българският) календар

737г. ШЕГОР ТВИРЕМ - 14-та година от китайският (българският) календар

и така нататък...

• Upvote 1
  • Потребители
Публикува

Значи ти твърдиш, че прабългарският календар е идентичен на китайския? Я дай тогава една сводка за съвпаденията по години и съответно годишни символи? Защото си спомням, че за съвпадение въобще не може да става дума... :whistling: За да ме убедиш в правотата си, отляво пиши година - животно по ИБК, отдясно - на кой символ от китайския календар съответстват...

• Потребител
Публикува (edited)

Китайският календар е сложно нещо, но китайците когато съобщавата за някакво събитие използват периоди от няколко години, накоито делят управленитео на владетелите. Никога не използват, годината на мишката, иди-кой си месец.

-----------

765г. ДИЛОМ ТУТОМ - година на змията, месец ченвърни

760 г. СОМОР АЛТОМ - година на самура, месец шести

754 г. ИМЕНШЕГОР АЛЕМ - те такова животно нема, или е "имен" - кон, или е "шегор" - говедо, месец начален

737г. ШЕГОР ТВИРЕМ година на кравата (бика, вола) месец девети

Редактирано от Щекн Ичр
  • Потребител
Публикува

Значи ти твърдиш, че прабългарският календар е идентичен на китайския? Я дай тогава една сводка за съвпаденията по години и съответно годишни символи? Защото си спомням, че за съвпадение въобще не може да става дума... :whistling: За да ме убедиш в правотата си, отляво пиши година - животно по ИБК, отдясно - на кой символ от китайския календар съответстват...

Дадох ти четири примера.

Ако искаш и таблица на периода от 1 до 20 век ще ти направя.

Мисля че Еньо беше я постнл някъде но не съм сигурен в кой форум.

• Upvote 1
  • Потребители
Публикува

Дадох ти четири примера.

Ако искаш и таблица на периода от 1 до 20 век ще ти направя.

Мисля че Еньо беше я постнл някъде но не съм сигурен в кой форум.

Не, достатъчно е колонка с 12 годишния китайски цикъл и колонка с българските му съответствия. Еньо не си спомням какво е давал, пък и честно казано не ме вълнува особено. Достатъчно е да се уверим,че на ниво символи има съвпадение. Отсега искам да ти споделя, че подобни календари се използват от всички в Средна Азия, но ти може да ме убедиш, че става дума за китайския първоизточник.

• Потребители
Публикува

Китайският календар е сложно нещо, но китайците когато съобщавата за някакво събитие използват периоди от няколко години, накоито делят управленитео на владетелите. Никога не използват, годината на мишката, иди-кой си месец.

И аз така съм чувал... :whistling:

• Потребител
Публикува

760 г. СОМОР АЛТОМ - година на самура, месец шести

Това по кой календар?

Да взема едно за пример.

От къде се разбира, че това е месец 6 ти

• Потребител
Публикува

Какво те обижда, че календара на предците ни е лунен?

Лунен е та дрънка.

Лунен, ама друг път.

Китайския календар е лунен в смисъл, че за разделяне на една календарна година китайците използват лунните фази. Това обаче няма нищо общо с отброяването на 12 или 60 години по животинските календари. Животинския календар може да се приложи към всички лунни, слънчеви или лунно-слънчеви календари.

• Потребители
Публикува

Лунен, ама друг път.

Китайския календар е лунен в смисъл, че за разделяне на една календарна година китайците използват лунните фази. Това обаче няма нищо общо с отброяването на 12 или 60 години по животинските календари. Животинския календар може да се приложи към всички лунни, слънчеви или лунно-слънчеви календари.

Eдинственият разпространен чисто лунен календар май беше ислямският, та оттам почват едни разминавания със сезоните... :post-70473-1124971712:

• Потребител
Публикува

Не е зле да прочетеш и нещо различно от П.Добрев. Китайският календар е лунно-слънчев, а не е лунен. Може би не знаеш, но това са много различни понятия.

По ИБХ може да се съди само че т.нар. древноблъгарски календар не е лунен, но дали е бил лунно-слънчев или слънчев това никой не може да каже. Животинските наименования на годините имат чисто астрологична функция, и нямат нищо общо с астрономичната основана календара. Та всякакви опити да се правят аналози с Китай са безпочвени. В действителност самият китайски календар използва 19 годишен цикъл на подредба на високосни и обикновени години.Животинките са си чисто и просто астрология.

На упражненията на П.Добрев върху прабългарския календар можеш спокойно да им сложиш чертата, те не струват нищо.

• Потребител
Публикува

Не е зле да прочетеш и нещо различно от П.Добрев.

Ей не зацепвате за това, че П.Добрев има добри попадения. Тия дето го иронизират и отхвърлят тотално бъркат. Има доста неточности при него, но важното е че има и добри находки, които други учони не са открили.

• Потребител
Публикува (edited)

Ей не зацепвате за това, че П.Добрев има добри попадения. Тия дето го иронизират и отхвърлят тотално бъркат. Има доста неточности при него, но важното е че има и добри находки, които други учони не са открили.

и кои са те че не се сещам. Само не ми казвай че е "невероятния двойник" или фантазиите на бай Й.Вълчев :whistling:

Редактирано от aspar
  • Upvote 1
Публикува

Нали, особено това: http://bolgnames.com/text/Cross.html

• Потребител
Публикува (edited)

Професоре, моите почитания, но "a fost batjocorit de orbi surzi"... :bigwink:

"Преводът" на календарните термини е труден, допълнително пречат и предпоставените "аксиоми" около техния "тюркски" произход! Някой тук много правилно отбеляза, че в езика на баските "txekor" (шекор) значи "теле", например... :read: Тоест напълно възможни са и други етимологии на термините. Числителните, макар да има прилики при "читем", "бехти", "алтем/алтом" и "вечем" с тюркски форми на числителни редни, също пораждат проблеми с нетюркските си окончания.

За мен най-големия проблем идва от факта, че "Именникът" е препис, при това много късен, на препис, като втория преписвач изобщо не е разбирал нито термините, нито смисъла на календара... Имаме грешки при преписа, но имаме и липсващи фрагменти - възможно е част от оригиналния носител (евентуално колона) да е липсвал и първоначалния препис да е бил именно без нея... Което няма как да е направило впечатление на втория(те) преписвач(и!

Трудна работа, но човекът, който успее да разчете ребуса ще стане най-значимия откривател в БГ историята до момента, тъй като ключът към календара би ни дал отговор на множество въпроси за езика на прабългарите...

Редактирано от isav
  • Глобален Модератор
Публикува

По ИБХ може да се съди само че т.нар. древноблъгарски календар не е лунен, ...

На какво се основава това твърдение?

• Потребители
Публикува

Моето питане е наблюдават ли се сред номадичните народи лунните календари и бихте ли дали някакъв пример за това ???

• Потребител
Публикува

На какво се основава това твърдение?

на относителната стабилност на прабългарските години при съпоставка с годин от юлианския календар (там, където е възможно разбира се). При чисто лунния календар това няма как да се случи.

• Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

на относителната стабилност на прабългарските години при съпоставка с годин от юлианския календар (там, където е възможно разбира се). При чисто лунния календар това няма как да се случи.

Доста дълго и в подробности съм се занимавал с темата за този календар и нямам такова впечатление. През последния четвърт век наистина доминира схващането, че календарът бил слънчев или лунен с Метонов цикъл, но причината е по-скоро предпочитанието да се избегнат сложните изчисления, които изискват приравняванията между лунен и съвременен календар - тъй като болшинството от онези, които в посочения период са работили по въпроса, всъщност не са специалисти по хронология.

Публикува

Професоре, моите почитания, но "a fost batjocorit de orbi surzi"...

Благодаря Ви най-сърдечно за тази реплика: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7838&pid=174365&st=3020&#entry174365 - #3027 - проф. Добрев

• Потребител
Публикува (edited)

Няма защо, Професоре, отговорили сте ми в другата тема, пак там съм ви "върнал жеста".

Редактирано от isav
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!