Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Пускам тази тема с цел потребителите да предложим места,в които може да има археологически находки,но не са разработвани.Такова място според мен е с.Ъглен.Според изследванията им останки от праисторическо селище около една от пещерите.Аз днес се върнах от селото,където по случайност бях на гости на приятелката си,което е нейното село.С нея обиколихме района и честно казано това място не е за изхвърляне.Селото е на 40 км от Ловеч.

Вие знаете ли подобни места,които се нуждаят поне от малко интерес?

• Потребител
Публикува
Пускам тази тема с цел потребителите да предложим места,в които може да има археологически находки,но не са разработвани.Такова място според мен е с.Ъглен.Според изследванията им останки от праисторическо селище около една от пещерите.Аз днес се върнах от селото,където по случайност бях на гости на приятелката си,което е нейното село.С нея обиколихме района и честно казано това място не е за изхвърляне.Селото е на 40 км от Ловеч.

Вие знаете ли подобни места,които се нуждаят поне от малко интерес?

Община Сатовча и община Доспат имат какво да предложат. Въпреки, че няколкостотинте гробници, гробове и некропола (около 90% от всичките), селищата и храмовете са разкопани (понякога с булдозери) има какво да се изкопае. И още как! Знам ранно селище с крепост и три светилища, с принадлежащата им инфраструктура, които не са пипнати от иманиари, поради простата причина, че никой не ходи в района и никой не предполага, че там може да има нещо. Освен това знам и един мегалитен комплекс и една неразкопана гробница + няколко пещери за изследване, в които според мен, има артефакти и предмети от византийско до турско време. Преди няколко десетки години в подобна пещера бяха открити скелети на трима стрелци и съкровище от 14-15 век. Терена е много труден и ще са нужни и спелеолози.

Още преди много време щях да съобщя на съответните органи за тези места, но като знам какво ще се случи, предпочитам да изчакам по-добри времена или възможност да заведа небългарска експедиция, което не гарантира опазване на находките. Освен това за селището с крепост и светилище ще са нужни сериозни средства и може да има усложнения с горското стопанство.

• Глобален Модератор
Публикува

Бил съм на събор в село Ъглен, но преди много време - бях малък и не съм знаел за това.

• Администратор
Публикува

Не отдавна президента Парванов се изнесе в призив да се обърне по голямо внимание на археологията у нас. Да се вложат повече средства, за да можем да разучим по добре миналото си и да не ни ограбват иманяри. Особено и сега когато се намери кинжала на 5 хил. години ;)

Ще видим какво ще ни поднесе времето и колко още находки ни очакват. :)

Речта на президента!

• 7 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

аэ съм студент по историа и археологиа и съм също против иманярството но да неэабравяме че повечето находки и исторически цености се намериха от тях и се продадоха отголемите ценители наиэкуството в кавички

• 10 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Здравейте.

Темата е много добра, но като работещ в тая сфера мога да допълня, че повечето от споменаваните (и неспоменавани) обекти вече са нанесени на археологическата карта на България. Действителността е , че не достигат нито парите, нито физическите сили на българските археолози да копаят на всякъде. А и ,все пак, може би правите "мечешка услуга" като посочвате тези места...Не че иманярите не ги знаят вече де...

• Потребители
Публикува

И аз мисля, че е лоша идеята да се сочат места, защото докато идат археолози, ще са отарашени от иманяри. Археолозите работян бавно, защото копаят на пластове и събират всичко. Иманярите къртят, събарят и копаят само там, дето детекторът сочи. А засега не са проучени напълно дори някои от най-известните селища от миналото.

• 7 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Несъмнено сте прави за иманярите. Все пак трябва да се пазят ценните находки от тях. Нали трябва да съхраняваме останките от миналото си. :bg:

И все пак... мислите ли, че в този форум са се регистрирали иманяри, които даже четат тази тема? :dunno:

• 4 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Иманяри та иманяри,кво бе и те са хора и те треба лебец да ядът,не съм иманяр ,хлебар съм във Видин.при нас доиде един мъж да се учи на занаят и понеже съм маистор на смяната станахме добри приятели,та разбрах че този господин е бивш ИМАНЯР от 11 години.Помолих го когато сме почивки да ме поразведе из окръга и така започнаха моите историческоархеологически почивни дни.Та по темата,хванете си по един такъв приятел и ше видите за кво става въпрос.Мисля че иманярите няма кво да научат от историци и архаолози,по соро археолози може да питат иманяри за някои обект.Това си е самата истина колкото и тъжно или смешно да звучи.

• Потребител
Публикува

Чесно да ти кажа преди време познавах доста такива, и на по ниско ниво и на -високо и мога да ти кажа апсолютно честно че има такижа който знаят само кво е кирка, лопата и че монетите са от метал, а съдовете от керамика :biggrin: Не бих казал че има кво да нау4и6 от такъв 4овек, но ина4е има и хора който разбират доста, сигурен съм 4е дори има такива който са способни да напи6ат книга, но те не са голям процент като цяло

• 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

Бъдете сигурни че знам за форума даже преди вас, форумът е много хубав най-накрая беше създаден хубав сайт с хубав форум поздравявам всички които знаят за сайта да са живи и здрави значи по темата

иманярите хората които ходят по Бълканите и търсят нишани и тем подобни глупости от сорта на 4 тона злато на вълчан войвода за тях спокойно можете да говорите и да ги обиждате защото наистина са шматки но има и хора които наистина разбират от нещата и се интересуват и се борят нещата да си останат в България

Администратор:

5. Да не пише за по-голяма убедителност постове само с ГЛАВНИ (което, според "етикета", се счита за "викане", за "крещене") или пък - само с цветни букви (което също затруднява четенето), или с подчертавания, потъмнявания и другите графични изразни средства. Допуска се смислов акцент на определени части от текст под формата на думи с големи букви или bold шрифт.

Форумът е против иманярството и всичко, което е свързано с него!

Редактирано от Р. Теодосиев
  • Потребител
Публикува

Аз се присъединявам към тези, които смятат, че не трябва да се подава информация на иманярите. Да намерят начин да "ядат хлебец" с друг вид труд. Износът на културни ценности носи страхотни доходи, новия закон за опазване на културно-историческото наследство се бави, разни индивиди пиратстват на воля, а наши артефакти потъват в чужди колекции и повече никога няма да чуем за тях.

Не оспорвам познанията и интелекта на иманярите, но просто не мога по никакъв начин да уважавам подобна дейност. Идеята на Шем е много хубава, но по-добре да не изброяваме места, които биха привлекли вниманието на гореспоменатите.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!