Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Какво знаем за тях? Какво е тяхното влияние във военен, икономически, културен и религиозен аспект? Несъмнено тяхното битие на народ не се ограничава с онази мижава маргинална роля с която са известни етническите гърци в Романия, които имат доста слабо (почти никакво участие) във висшия политически живот на тази държава. Арменците са от съвсем друго тесто...

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Редица военачалници и политически дейци са били от арменски произход. Напр. пълководецът Варда Склир, императорите Филипик Вардан, Лъв V Арменец, Йоан Цимисхи.

Редактирано от Last roman
  • Потребител
Публикува

Аспандиате, въобще не ми се прави на интересен, ами започвай да даваш систематични сводки за арменците в Империята. Имаме да дискутираме за тях най-малкото до времената на Йоан Орфанотроф и Михаил Псел. Кои са първите известни личности от арменски произход по Романия-та?

• Потребител
Публикува

Редица военачалници и политически дейци са били от арменски произход. Напр. пълководецът Варда Склир, императорите Филипик Вардан, Лъв V Арменец, Йоан Цимисхи.

Романе - направо трябваше да напишеш половината от всички, а не само редица... :tooth:

• Глобален Модератор
Публикува

Романе - направо трябваше да напишеш половината от всички, а не само редица... :tooth:

В една многонационална империя, каквато е римската, произходът е без значение. А тези личности са действали и са се осъзнавали преди всичко като ромеи и православни. Така че не виждам особена причина да ровим в произхода им.

• Потребител
Публикува

В една многонационална империя, каквато е римската, произходът е без значение. А тези личности са действали и са се осъзнавали преди всичко като ромеи и православни.

Това несъмнено е така. Добре знаеш, че от тук пишещите аз и ти сме истинските римляни.

Така че не виждам особена причина да ровим в произхода им.

Е, че защо? Мисля, че би-било интересно да се разгледа накратко средновековната Римска империя, с нейния арменски паразитизъм във висшите етажи на властта, науката и военното дело. :read:

• Глобален Модератор
Публикува

Защо смяташ, че тези инициативни и качествени управители на империята са паразити?

• Потребител
Публикува

Ами прекалено много известни личности в Романия-та с арменски произход, драги ми Романе. С какво тази етническа общност превъзхожда другите? Интересно ми е :)

• Глобален Модератор
Публикува

Ами прекалено много известни личности в Романия-та с арменски произход, драги ми Романе. С какво тази етническа общност превъзхожда другите? Интересно ми е :)

арменците обичат да се шегуват, че те са евреи, но с марка за качество. :biggrin:

• Потребители
Публикува

Ами тя темата е тъй обширна, че то само литературата по въпроса да се изброи няма да е много леко, та какво остава да се впуснем в детайли. Естествено по понятни причини една голяма чест е на руско-съветски език. :laugh:

Александр Петрович Каждан

Армяне в составе господствующего класса Византийской Империи в ХІ-ХІІ вв; Изд-во АН Армянской ССР, 1975, Ереван

Ка­ж­дан А.П. Ар­мя­но-ви­зан­тий­ские за­мет­ки. – ИФЖ, 1971, №4. С. 102-104;

Карен Никитич Юзбашян

Армянские государства эпохи Багратидов и Византия, IX-XI вв; Наука, 1988

Виада Артуровна Арутюнова-Фиданян

Армяно-византийская контактная зона (X-XI вв.); Наука, 1994

В. А. Арутюнова-Фиданян

Армяне-халкидониты на восточных границах Византийской империи (XI в.)Изд-во "Айастан", 1980

L'Arménie et Byzance: histoire et culture

Centre de recherche d'histoire et civilisation byzantines

Publications de la Sorbonne, 1996

Claude Mutafian

Roma-Armenia: Grande Salle Sixtine, Bibliothèque apostolique du Vatican, 25 Mars- 16 Juillet 1999;

De Luca, 1999

Ромэн Тер-Газарян

Армяне на византийском престоле; Центр, 1999

Арсен Карапети Шагинян

Армения накануне арабского завоевания; Изд-во Санкт-Петербургского ун-та, 2003

Gre­goire H. An Ar­me­nian Dy­nasty on the Byz­an­tine Throne. – Ar­me­nian Quar­terly

Cha­ra­nis P. The Ar­me­ni­ans in the Byz­an­tine Em­pire. Lis­boa, 1963

И това е тъй да се каже от по-новичкото, че и новичкото изброено тук е доста далеч от всичкото.

:hmmm: Некак да свием малко границите на темата, че иначе и арменец ще се измори да приказва по въпроса. :tooth:

• Потребител
Публикува

Много никакъв гръбнак на темата...

Какво се търси за изясняване?

Дали:

- Народностните качества на арменците, бутащи ги напред, пред другите народи на Василията?

- Равноправието и държавния ред, даващ път на пробивните граждани от всички краища на Василията?

- Намалелия набор народи съставящи разнородността и пъстротата на Василията?

Защото за да се извлече наистина цялостен образ на арменското превъзходство по върховете на Нови Рим, то трябва да се погледне доста по-зорко, отколкото Графе предразполагаш:

- Съотношението арменци-други преди - и след Загубата на Юга:

От мюсюлманите, и свиването на Василията до Анатолия и Армения!

- Съотношението арменци-други преди и след Загубата на Севера:

От авари, словени и българи, и свиването на Василията до ~Одринско и ~Солунско!

Тъй като разцветката от народности в управата несъмнено е била несравнимо по-пъстра преди Василията да остане без Северните Балкани, без Южните Области, че и без Западното Присредиземноморие!

Че какво й остава на тази Мини-Империя? Една-единствена Анатолия с несигурната Армения!

Една птичка пролет не прави, както пределно ни е ясно...

Та оттам насетне - със толкова съдбовно малко земи Империята клони към разрухата си...

Защо казвам Империята? Защото именно със самочувствието на Империя - т.е. на Светоуправник - а не на редовна Държава, на каквито размери отговаря - Василията решително се обрича на гибел...

Какъв е пътя на една Държава към оцеляване? Привличане на Съюзници, и скрепяването им в Съюзи!

Какъв е пътя на една Империя към съхраняване? Покоряване на Нови Земи, и обособяването им във Владения!

А Василията, бидейки вече едва държава - продължава да действа като империя - печелейки повече врагове, отколкото съюзници, алчно гледаща на преобърнатия вече свят - като на свой - вместо да търси начини да влее Нова Кръв в Изтощеното си Сърце...

Именно новата кръв - Новия Свят - спасява Пред-Съвременните Империи от разпад!

След като кръвта на Ориентализацията и Ренесанса е вече замряла...

• Глобален Модератор
Публикува

Аспандиате, въобще не ми се прави на интересен, ами започвай да даваш систематични сводки за арменците в Империята. Имаме да дискутираме за тях най-малкото до времената на Йоан Орфанотроф и Михаил Псел. Кои са първите известни личности от арменски произход по Романия-та?

Га развийш като ората темата за арабо-византийските войни, а не само да дерибействаш на гърба на почитаемия Кухулин, тогаз Спандю ще си размърда опсикиона да пише тъдява. laugh.gif

• Глобален Модератор
Публикува

Щото са набирали от тях най-добрите части от ромейската войска от VІІ до края на Х век. А който служи във войската, вратата към престола му е наполовина открехната.smokeing.gif

• Глобален Модератор
Публикува

арменците обичат да се шегуват, че те са евреи, но с марка за качество. :biggrin:

За тези родом от района на Ван това не е само виц, а в немалка степен реалност. bigwink.gif

• Глобален Модератор
Публикува

:hmmm: Некак да свием малко границите на темата, че иначе и арменец ще се измори да приказва по въпроса. :tooth:

Конкретният е с перманентен бан, няма страшно. v.gif

• Потребител
Публикува (edited)

Га развийш като ората темата за арабо-византийските войни, а не само да дерибействаш на гърба на почитаемия Кухулин, тогаз Спандю ще си размърда опсикиона да пише тъдява.

Ама аз ... :post-20645-1121105496: Еее, че не ти ли стига включването ми като златна резерва не само в БС, но и тук?!? :unsure:

Щото са набирали от тях най-добрите части от ромейската войска от VІІ до края на Х век. А който служи във войската, вратата към престола му е наполовина открехната.

:good:

Конкретният е с перманентен бан, няма страшно.

Да не би за Арманд'о да иде реч? :unsure: Проклетници, вие пък всички прогонихте от този форум, мен как ме търпите още не знам?

Възможно ли е съвременните арменци да изпитват комплекс за малоценност, както съвременните македонци? Преглеждам тук нещица списвани от Рустамович. Както се казва - 'бах ма'а му :Oo:Има ли крушка опашка или всичко това са кьорфишеци?

Редактирано от monte christo
  • Глобален Модератор
Публикува

Възможно ли е съвременните арменци да изпитват комплекс за малоценност, както съвременните македонци?

Възможно е. Но ние не сме по-различни в това отношение, защото и тяхната и нашата държава от столетия постоянно се смалява и те и ние сме се вкопчили в историческото минало, търсейки в него упование за неясното бъдеще.

• Потребител
Публикува

Значи, ако Луната все пак е македонска, то цялата Източна Римска империя е арменска ;) Така излиза според УСТЯН АРТУР РУСТАМОВИЧ:

Армяно-византийские императоры

1.Юстиниан I Великий (527-565)

2.Мав­ри­кий (582-602)

3.Фо­ка (602-610)

4.Ирак­лий (610-641)

5.Кон­стан­тин III и Ирак­ле­он (Ирак­лий II) (641) сы­но­вья Ирак­лия

6.Кон­стант II (641-668) сын Кон­стан­ти­на III

7.Ми­зи­зий (Мжеж) (668)

8.Кон­стан­тин IV По­го­нат (668-685) сын Кон­стан­та II

9.Юс­ти­ни­ан II Ри­нот­мет (685-695 и 705-711) сын Кон­стан­ти­на IV По­го­на­та

10. Ле­он­тий (695-698)

11. Ти­ве­рий III (Ап­си­мар) (698-705)

12. Фи­лип­пик (Вар­дан) (711-713) (см. Лэнг Д. Армяне. М., 2004. С. 224; Поснов М.Э. История Христианской Церкви. Киев, 1991. С. 454)

Грегуар (H. Gre­goire) на­зы­ва­ет весь пе­ри­од с 582 до 713 гг. пер­вой ар­мян­ской эрой в ви­зан­тий­ской ис­то­рии20.

Вто­рой и са­мой про­дол­жи­тель­ной ар­мян­ской эрой мож­но на­звать весь пе­ри­од с 717 до 1204 гг. (Об Амо­рий­ском ро­де см. ра­бо­ты Г. Гель­це­ра и Ф.И. Ус­пен­ско­го)21.

13. Лев III Исавр (717-741)

14. Ар­та­вазд (741-743) зять Льва III Исав­ра, восстановил иконопочита­ние

15. Кон­стан­тин V Ко­про­ним (743-775) сын Льва III Исав­ра

16. Лев IV Ха­зар (775-780) сын Кон­стан­ти­на V Ко­про­ни­ма

17. Кон­стан­тин VI (780-797) сын Льва IV Ха­за­ра

18. Ни­ки­фор I (802-811)

19. Став­ра­кий (811) сын Ни­ки­фо­ра I

20. Ми­ха­ил I Ран­габ (811-813)

21. Лев V Ар­мя­нин (813-820)

22. Ми­ха­ил II Стам­лер (820-829) сын Ге­ор­гия

23. Фео­фил (829-842) сын Ми­хаи­ла II Стам­ле­ра, зять Му­шег-Алекс

24. Ми­ха­ил III Трун­кен­болд (842-867) сын Фео­фи­ла и императрицы-ар­мянки Феодоры II (842-856) (см. Лэнг Д. Армяне. М, 2004. С. 226) из княжеского рода Мамиконян, окончательно восстановившей иконопочи­тание

25. Ва­си­лий I Ма­ке­до­ня­нин (867-886)22 основатель Македонской дина­стии

26. Лев VI Фи­ло­соф (886-912) мл. сын Ва­си­лия I

27. Алек­сандр I (912-913) брат Льва VI

28. Кон­стан­тин VII Баг­ря­но­род­ный (913-959)

29. Ро­ман I Ла­ка­пин (920-944)23 узур­па­тор, со­пра­ви­тель с Кон­стан­ти­ном VII

30. Ро­ман II (959-963) сын Кон­стан­ти­на VII

31. Ни­ки­фор II Фо­ка (963-969)24

32. Ио­анн I Ци­мис­хий (Оганес Чемешгик) (969-976)25

33. Ва­си­лий II Бол­га­ро­бой­ца (976-1025) сын Ро­ма­на II

34. Кон­стан­тин VIII (1025-1028) брат Ва­си­лия II

35. Ро­ман III Ар­гир (1028-1034) 1-й муж Зои

36. Ми­ха­ил IV Паф­ла­гон (1034-1041) 2-ой муж Зои

37. Ми­ха­ил V Ка­ла­фат (1041-1042)

38. Зоя (1042) дочь Кон­стан­ти­на VIII

39. Кон­стан­тин IX Мо­но­мах (1042-1055) 3-ий муж Зои

40. Фео­до­ра (III) (1042 и 1055-1056) дочь Кон­стан­ти­на VIII

41. Ми­ха­ил VI Стра­тег (1056-1057)

42. Иса­ак I Ком­нин (1057-1059) дя­дя Алек­сея I Ком­ни­на

Сле­дую­щие им­пе­ра­то­ры Ви­зан­тии из ро­да Дук. Как счи­та­ет аме­ри­кан­ский ви­зан­ти­нист Д. По­ле­мис, они ар­мян­ско­го про­ис­хо­ж­де­ния и имя Дук яв­ля­ет­ся пе­ре­во­дом ар­мян­ско­го «спа­ра­пет»26. Ар­мян­ское про­ис­хо­ж­де­ние ро­да Дук под­твер­жда­ет и дру­гой ви­зан­ти­нист – П. Ка­ра­нис27.

43. Кон­стан­тин X Дук (1059-1067)

44. Ро­ман IV Дио­ген (1067-1071)28

45. Ми­ха­ил VII Дук (1071-1078) сын Кон­стан­ти­на X

46. Ни­ки­фор III Во­та­ни­ат (1078-1081) из армянского рода Фок, его ар­мян­ское про­ис­хо­ж­де­ние под­твер­жда­ет З.В. Удаль­цо­ва29.

47. Алек­сей I Ком­нин (1081-1118)30 пле­мян­ник Исаа­ка I Ком­ни­на

48. Ио­анн II Ком­нин (1118-1143) мл. сын Алек­сея I Ком­ни­на

49. Ма­ну­ил I Ком­нин (1143-1180) мл. 4-й сын Ио­ан­на II Ком­ни­на

50. Алек­сей II Ком­нин (1180-1183) сын Ма­нуи­ла I Ком­ни­на

51. Ан­д­ро­ник I Ком­нин (1183-1185) двою­род­ный брат Ма­нуи­ла I Ком­ни­на

Сле­дую­щая по спи­ску ди­на­стия Ан­ге­лов ве­дет свое про­ис­хо­ж­де­ние из Со­фе­ны (Цоп­ка) – ис­то­ри­че­ской об­лас­ти Ар­ме­нии, ко­то­рая по до­го­во­ру 387 г. ото­шла к Ви­зан­тии и ко­то­рая де­ли­лась на 5 на­ха­рарств, круп­ней­шим из ко­то­рых бы­ло вла­де­ние до­ма Ан­ге­лов31. Эти­мо­ло­ги­че­ски фа­миль­ное имя ро­да Ан­гел про­ис­хо­дит от ар­мян­ско­го се­ла в Со­фе­не (Цоп­ке) – Англ32. К то­му же Ан-гел с ар­мян­ско­го оз­на­ча­ет «ли­шен­ный кра­со­ты».

52. Иса­ак II Ан­гел (1185-1195)

53. Алек­сей III (1195-1203) род­ной брат Исаа­ка II Ан­ге­ла

54. Алек­сей IV (1203-1204) сын Исаа­ка II Ан­ге­ла

55. Алек­сей V Ду­ка Мур­зуфл (1204) был из­бран зна­тью

Армянского происхождения была и династия Ласкаридов (предположи­тельно с арм. «лаз-кар» - «скалолаз»), основавшая Никейскую империю (1204-1261):

56. Константин X (XI) Ласкарис (1204-1205)

57. Феодор I Ласкарис (1205-1222) зять Алексея III Ангела и брат Кон­стантина X (XI)

58. Иоанн III Дука Ватац (1222-1254) из армянского рода Дук-Ватацев, зять Феодора I Ласкариса

59. Феодор II Ласкарис (1254-1258) сын Иоанна III Дука Ватаца

60. Иоанн IV Дука Ватац (1258-1261) сын Феодора II Ласкариса

Трапезундской империей с 1204 по 1461 гг. управляла младшая ветвь армяно-византийских Комнинов, связанная с армяно-грузинской династией Багратидов.

• Глобален Модератор
Публикува

Леле, голям майтап е тази арменска класация. Като почнем от горкия Юстиниан, дето май ще се окаже накрая гръко-българо-македоно-арменец по произход. Арменската автохтония между другото също е доста забавно четиво и също толкова изсмукано от пръстите.

• Глобален Модератор
Публикува

Значи, ако Луната все пак е македонска, то цялата Източна Римска империя е арменска ;) Така излиза според УСТЯН АРТУР РУСТАМОВИЧ:

Армяно-византийские императоры

1.Юстиниан I Великий (527-565)

...................

3.Фо­ка (602-610)

..................

10. Ле­он­тий (695-698)

11. Ти­ве­рий III (Ап­си­мар) (698-705)

..................

13. Лев III Исавр (717-741)

..................

18. Ни­ки­фор I (802-811)

След № 18 не ми се коментира. Въпросният г-н Рустамович аргументира ли твърденията си с някакви изворови данни?

• Потребител
Публикува

След № 18 не ми се коментира. Въпросният г-н Рустамович аргументира ли твърденията си с някакви изворови данни?

Аз заради това вчера те попитах за арменците и техният комплекс за малоценност. Значи интересен е случая с Юстиниян I (предполагам, любимият цар Управда на нашите автохтонисти). Та нещастния Юстиниян е разкъсван от разните автохтонисти: у Македонско такъв паметник са му издигнали, щото е техен цар, т.е. илириец, досущ със същата кръвчица каквато уж в момента тече у макетата; някои у Арменско го обявяват за арменец, както виждаме от класацията, а нашите го изкарват тракиец на 100%. Добре, че той самия е император на Римската империя, та не му се е налагало да тормози мозъка си какъв е :))))

Чакай, ами те пълководците от арменски произход според Рустамович са повече от сто и двадесет ;) Всъщност, ето неговата статия: Армяне и Византийская империя

РУСТАМОВИЧ - АРМЯНЕ и ВИЗАНТИЙСКАЯ ИМПЕРИЯ.rtf

• Потребител
Публикува

Евала, Аспандиате, "плюснах" те! :notworthy: Перфектен и професионален анализ от твоя страна. :umnik::worthy: Рустамович отива на кладата. Още снощи ми се сториха кьорфишеци повечето неща.

• Глобален Модератор
Публикува

Евала, Аспандиате, "плюснах" те! :notworthy: Перфектен и професионален анализ от твоя страна. :umnik::worthy: Рустамович отива на кладата. Още снощи ми се сториха кьорфишеци повечето неща.

Графе, най-дружески ти препоръчвам ако четеш нещо от арменски автор, писал в Армения, да е преди 1991 г. След това... виждаш какви ги е напраскал Рустамович. Или пък още по-добре - чети от западни автори по арменска тематика, че са имунизирани от патриотарство.

Към списъка, който е дал Галахад по-напред, ще добавя добре написаната монография от А.Н. Тер-Гевондян. Армения и Арабский халифат. Ереван, 1977.

• Потребител
Публикува

Откраднал съм си това: Юзбашян - Армянские государства эпохи Багратидов IX-XI вв., и това: Виада Артуровна Арутюнова-Фиданян - Армяно-византийская контактная зона (X-XI вв.); ама ме е яд, че не можах да открия от Каждан - Армяне в составе господствующего класса Византийской Империи в ХІ-ХІІ вв.

Живот и здраве, уикенда започвам да се ограмотявам лека-полека :)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!