Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 129
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Глобален Модератор
Публикува

Впрочем за това дали християнството унищожава самия Рим.... Или го съхранява? В лицето на ИРИ, а и в лицето на западна Европа и идеята за Свещената римска империя, за да го трансформира напред. Защото класическият Рим и до християнството е поизчерпан и то се явява нещо като неговото спасение, новата универсална религия на голямата универсална държава?

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Е, достатъчно беше да резюмираш, но мерси за труда:)

Ама тука Фрейзър малко обърква нещата. През Средновековието какво, не е имало големи войни и мъжете не са правели деца ли? Че то тогава нямаше да я има Европа! Ами ИРИ? И тя ли така? Или упадъците й настъпват след такъв възход, че няма как да обвиним религията й за това. Причините са в друго за упадъка, не са там, където ги вижда Фрейзър. Изложението е исторически некоректно, т.е. и изводите са. Поне на цитата.

Редактирано от КГ125
  • Потребители
Публикува

Защо за жалост? :)

Дори не основен, а единствен. Добре се е справяла с конкуренцията пущината :) Но всички (необвързани емоционално с нея) знаем последиците от това. Но да не измествам темата...

• Потребители
Публикува

КГ, Алвата е прав за Фрейзър - още повече, че "Златната клонка" е издавана и у нас. Остаряла, но все пак важна книга.

Алва, струва ми се, че има приемственост в преценката на Гибън, Фрейзър и Грейвз за ролята на християнството.

Лилава, това наистина е за друга тема, но ми е любопитно какво ли общество биха изградили варварите в Европа след падането на Рим без участието на Църквата...

• Глобален Модератор
Публикува

КГ, Алвата е прав за Фрейзър - още повече, че "Златната клонка" е издавана и у нас. Остаряла, но все пак важна книга.

Алва, струва ми се, че има приемственост в преценката на Гибън, Фрейзър и Грейвз за ролята на християнството.

Лилава, това наистина е за друга тема, но ми е любопитно какво ли общество биха изградили варварите в Европа след падането на Рим без участието на Църквата...

Алвата е прав, Фрейзър в пасажа не е :)) Издавана е, но как да знам коя стр. от изданието в Лондон от 1914 съответства на българското, което е и съкратено - от 13 тома един ...

А варварите не биха изградили никакво сериозно общество ;)

• Потребители
Публикува

Тоест в британската литература от ХVІІІ-ХХ в. има научна и публицистична инерция в отношението към християнството. За мен това е интересно с оглед на интереса ми към полемичните текстове на Карлайл и Честъртън.

• Потребител
Публикува

Алвата е прав, Фрейзър в пасажа не е :)) Издавана е, но как да знам коя стр. от изданието в Лондон от 1914 съответства на българското, което е и съкратено - от 13 тома един ...

А варварите не биха изградили никакво сериозно общество ;)

Ами аз обясних накратко какво е казал в споменатия абзац, но изглежда това не беше достатъчно.

• Глобален Модератор
Публикува

Тоест в британската литература от ХVІІІ-ХХ в. има научна и публицистична инерция в отношението към християнството. За мен това е интересно с оглед на интереса ми към полемичните текстове на Карлайл и Честъртън.

Ами изглежда има, макар, че не съм надълбоко запознат. Струва си да се разгледа...

• Потребител
Публикува (edited)

това е въпрос, чийто отговор е налице. Варварите са създавали читави цивилизации без ролята на църквата и това е закон.

Ето ви схемичката.

А примитивен народ - Б цивилизация първо поколение - В цивилизация второ поколение - Г цивилизация трето поколение

между всяка една от тези буквички има свързващо звено. Звеното между А и Б е самото А, тъй като самият примитивен народ се трансформира в цивилизация често в рамките на едно поколение.

Връзката между Б и В са или варвари, които нападат цивилизацията, или собстеният й полотически елит (такава е връзката между маянската и ацтекската цивилизация, както и между шумерската и вавилонската).

Връзката между В и Г е винаги църква плюс варвари в по-малка степен.

Интересно е обаче, че само когато връзката между Б и В са варвари, връзка между В и Г е Църква.Това също е закон.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува

... Лилава, това наистина е за друга тема, но ми е любопитно какво ли общество биха изградили варварите в Европа след падането на Рим без участието на Църквата...

Глишев,

мисля, че за ролеви модел (за разсъждение) може да се вземе ПБЦ преди приемането на християнството и след това. С всички плюсове и минуси и на едното и на другото. Разбира се, говорим за сравнително идеален модел, така че априори приемаме, че не се намесва и исляма.

• Потребители
Публикува (edited)

(изглежда? ми) най-важната роля и приснос в създаването и узряването на сегашна западната цивилизация имат бившите "пролерарии", "аутсайдерите" (ако мога така да се изразя), невписващи се в (догмата) на трите съсловия, населяващи северните и североизточни покрайнини на Европа..

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува (edited)

Прав си, Алва, но имах предвид конкретно това, че за да създадат сложно общество и големи държави, европейските варвари пак щяха да се нуждаят от някаква универсална религия. Християнство, ислям или нещо друго - ако го няма, обществото или си го създава, или се превръща в бележка под линия. В този смисъл Лилава просто не отчита ролята на универсалните религии за голямата цивилизация. Ако допуснем една Европа, в която Римската империя е завладяна от германи, славяни, българи, авари и пр., но лишена от каквато и да е универсална религия... такава Европа или би останала в един вечен и варварски пети век, или би била колонизирана от друга, външна сила, обединена от някаква собствена универсална религия. Християнството е спойката на Европа и основната съставка на западната цивилизация.

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикува

Прав си, Алва, но имах предвид конкретно това, че за да създадат сложно общество и големи държави, европейските варвари пак щяха да се нуждаят от някаква универсална религия. Християнство, ислям или нещо друго - ако го няма, обществото или си го създава, или се превръща в бележка под линия. В този смисъл Лилава просто не отчита ролята на универсалните религии за голямата цивилизация. Ако допуснем една Европа, в която Римската империя е завладяна от германи, славяни, българи, авари и пр., но лишена от каквато и да е универсална религия... такава Европа или би останала в един вечен и варварски пети век, или би била колонизирана от друга, външна сила, обединена от някаква собствена универсална религия. Християнството е спойката на Европа и основната съставка на западната цивилизация.

Въпрос на гледна точка и прехвърляне на темата в Историческо моделиране.

Не бихме могли да знаем какво би станало без спойката на християнството , но си заслужава да помечтаем.Като казах спойката ми идва на ум следния пример - то е все едно да вземеш и да строшиш с кутия лепило кристалния сервиз на мама (който се пази за чеиз :tooth: ) , после да го залепиш криво ляво и да напишеш ода за лепилото.

Фрейзър е абсолютно прав - виталния дух на европееца е заменен със семитски мистицизъм и свитоглед , формиран от камъни , пясък и лишения.

• Потребители
Публикува (edited)
Като казах спойката ми идва на ум следния пример - то е все едно да вземеш и да строшиш с кутия лепило кристалния сервиз на мама (който се пази за чеиз :tooth: ) , после да го залепиш криво ляво и да напишеш ода за лепилото.

Фрейзър е абсолютно прав - виталния дух на европееца е заменен със семитски мистицизъм и свитоглед , формиран от камъни , пясък и лишения.

Добро сравнение, но само ако приемем, че тъкмо християните "чупят чеиза". Доколкото си спомням от часовете по история обаче, всъщност варварите-езичници са тези, които завладяват и рушат една вече християнска империя, а после сами се покръстват и цивилизоват, живеейки сред руините й. А изключително виталните колониални империи са създадени от техните християнски потомци.

Алвата е прав - големите държави се създават и поддържат успешно при наличието на универсална религия. Античността така и не успява да я предложи. Ако изобщо оцелява нещо от Античността, то е благодарение на християнството, а не въпреки него (един пример - римска Британия е завладяна от езичници и там римското наследство е унищожено; докато римска Галия и Испания са завладени от народи в процес на покръстване и до днес са романоговорящи страни с континентално право).

Въпреки смутовете от V в. се оказва, че в следващите столетия античната литература е преписвана, четена, имитирана, ценена и запазвана главно от калугери. Латинският език оцелява заради калугерите. Каменната архитектура е запазена от епископите. Римското право оцелява заради калугерите. Самото разбиране за неща като държава, училище, философия, история и писан закон оцелява пак заради калугерите. Питър Браун е изложил тези неща по много хубав начин.

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикува (edited)

... Въпреки смутовете от V в. се оказва, че в следващите столетия античната литература е преписвана, четена, имитирана, ценена и запазвана главно от калугери. Латинският език оцелява заради калугерите. Каменната архитектура е запазена от епископите. Римското право оцелява заради калугерите. Самото разбиране за неща като държава, училище, философия, история и писан закон оцелява пак заради калугерите. Питър Браун е изложил тези неща по много хубав начин.

Да де, ама това е фактът, а не обяснението му. Калугерите вършат всички тези неща не защото са калугери и институцията към която принадлежат си умира да го направи, а по две причини:

а/. религията им е на латински език;

б/. за да упражняват религията (говорим за по-висшите рангове в системата) и да я развиват и защитават (теологията) трябва да се образоват и да са грамотни, а така религията по неизбежност и конкретно Църквата по необходимост привлича ерудитите и интелигентните. По това време, за да въртиш меча и да побеждаваш на бойното поле, или да кроиш политически заговори и да държиш политическата власт не се изисква нито да си грамотен, нито да си ерудит. Достатъчно е да си талантлив, евентуално природно интелигентен и да можеш да се подписваш (може и с шаблонче).

Редактирано от DendroaspisP
  • Потребител
Публикува (edited)

И е тъй и не е точно тъй , уважаеми г-н Глишев.От една страта Дендро е дал добро обяснение - едва ли от любов към античността са преписвали.От друга страна значителна част от античните писанията по астрономия , математика , медицина и философия са преминали с посредничеството на арабите след IX в..

Що се отнася до архитектурата , стотици години премостването на подпорни разстояния е ставало с дървени конструкции. Едва Романския стил преоткрива възможностите на каменния свод - малко грубовато и недодялано вярно , но все пак отглас на това което през цялато време е било пред очите им.Вече чак Готиката достига оня синтез между практическо решение и естетика на архитектурния стил познат от Рим.

Факт е обаче , че в процеса на възраждане на строителните умения основна роля като възложител е играла Църквата.

Редактирано от ДеДо Либен

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!