Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители
Публикува

По-скоро това е поредната божовска партенка.

  • Потребители
Публикува

Виж сега, принципът и връзките са такива: тук изобщо не говорим за и не дискутираме за коняка, френските монаси, и Плиска (защото няма никаквава връзка с дискусията!), а за това дали в 14 век в българите са познавали или произвеждали ракията..Гледам че не коментираш нищо по този въпрос, и не коментираш сведението за Идриси, ами си продължаваш. Е продължавай си с товите "принципи".

Някак си не те възприемам като форумен ментор и щом съм преценил, че конякът от ХІ век, дестилацията в Плиска и ракията имат връзка, го пиша. Свиквай, че хората имат право на собствено мнение по обсъжданите въпроси.

  • Потребител
Публикува

Никой няма право на собствено мнение по въпросите на ракията освен мен. А моето мнение е, че ракията трябва да се забрани, лозите да се изкоренят, сливите да се опърлят, та да не дават плод. Много се пие в тая държава ей, и както излиза, не е от вчера това чудо.

  • Потребители
Публикува

Някак си не те възприемам като форумен ментор и щом съм преценил, че конякът от ХІ век, дестилацията в Плиска и ракията имат връзка, го пиша. Свиквай, че хората имат право на собствено мнение по обсъжданите въпроси.

Всеки си имам мнение и има право на мнение, но мненията във форума обикновено се аргументират; Всеки във форума го прави, ощще повече когато дискутира с някаого. Аз ако ти кажа например че извънземните имат връзка с ракията , или по-точно с коняка, ти какво ще ми кажеш?

Хайде, питам, и дано получа отговор: каква е връзката на коняка, монасите и дестилирането на парфюм в Плиска с въпроса "пили ли са в 14 век ракия българите"?

  • Потребители
Публикува

Всеки си имам мнение и има право на мнение, но мненията във форума обикновено се аргументират; Всеки във форума го прави, ощще повече когато дискутира с някаого. Аз ако ти кажа например че извънземните имат връзка с ракията , или по-точно с коняка, ти какво ще ми кажеш?

Хайде, питам, и дано получа отговор: каква е връзката на коняка, монасите и дестилирането на парфюм в Плиска с въпроса "пили ли са в 14 век ракия българите"?

Ти кажи каква е връзката, като си такъв аргументатор.

  • Потребители
Публикува

Ти кажи каква е връзката, като си такъв аргументатор.

А сега де?!!

Ти твърдиш че има връзка между коняка, дестилацията на парфюми в Плиска с въпроса "пили ли са ракия Българите в 14 век". Питам, каква е тя? Ти ще ми кажеш, не аз (щом почнахме да си казваме какво да правим).

  • Потребител
Публикува (edited)

Думата кула (от арабски قلة) се среща в Троянската повест. което не изключва появата на отделни арабски думи през Византия, но ракинята ме съмнява. Едва ли не целият надпис е събран върху един чиреп :!!!: .

Редактирано от Perkūnas
  • Потребители
Публикува (edited)

Единствената следа от дестилиран алкохол в цялата византийска литература се открива в ръкописа "Херменея" от Света гора. Компилацията е късна - от XVIII в. - дело на монаха Дионисий. Смята се, че е използвал сведения от по-ранни текстове (IX - XIV в.), но няма ясно датиране. Голяма част от съдържанието е ръководство по иконография с описания на технологиите, които на няколко места включват и дестилиран алкохол като разтворител.

Hetherington, The 'Painter's manual' of Dionysius of Fourna, 1974

това е от форум:

The Mount Athos manual (JR Partington, Chemical Arts in the Mount Athos Manual (Isis vol. 22, 1934, pp. 136-150) has included in it material from between the 8th to the 14th century mentions the distillation of raki - which needs 4-5 distillations. But other manuscripts seem to be silent on the matter. Byzantine alchemical manuscripts are extant and show all the equipment needed for distillation.

Дали описанието за дестилация на раки е от 14 век, аз не знам (малко ме съмнява де, може да е от 16-ти век, защото доколкото разбирам, има добавени тестове от 16 век, но не намирам нито т.н. Mount Athos manual, нито статията на JR Partington, "Chemical Arts in the Mount Athos Manual"), Но иначе и на други места се споменава, че в този "The Mount Athos manual", има писано за това как трябва да се дестилира ракията:

Страница 58 на книгата "A short history of the art of distillation.."

http://books.google.bg/books?id=XeqWOkKYn28C&pg=PA58&lpg=PA58&dq=distillation+in+Byzantine&source=bl&ots=heFvY1bxdT&sig=jLZcOVHPPi8dTjfTZ9PQlGthV98&hl=bg&ei=Ok6VTu7BKoztsgaPiMDgBQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCsQ6AEwAQ#v=onepage&q=distillation%20in%20Byzantine&f=false

Първата страница на въпросната статия:

http://www.jstor.org/pss/225329

--

Водката в Русия е добита за първи път във втората половина на 15 век /от което смятам, не следва автоматично, че преди втората половина на 15 век, русите не са "опитвали" татарска или друга ракия!/

--

Не намерих такъв "Ал-Идриси от 14 век"..Търсих доста, дори намерих една енциплопедия за арабски автори, и я попрехвърлих..

/уж имаше един ал-Идриси, който е писал в 14 век за Хайфа, ама излезна че братята израелци, които бяха написали това, са се объркали: За Хайфа е писал, в 12 век, същият този испански арабин (мароканец) Ал-Идриси, който е на сицилианска служба/

Редактирано от nik1
  • Модератор История
Публикува

1334 г. - изобретение дистилляции и получение винного спирта из виноградного вина в Провансе Арнольдом Вилльневом.

1360-е гг. - получение в ряде итальянских и южнофранцузских монастырей винного спирта высокой концентрации, названного аквавита.

1386 г. - генуэзское посольство демонстрирует московским боярам и иностранным аптекарям в Москве аквавиту.

1422 г. - тевтонские рыцари-монахи демонстрируют аквавиту в Данциге.

1429 г. - генуэзцы по пути в Литву посещают Василия III Темного и дарят ему аквавиту как лекарство.

1446 г. - одно из последних упоминаний мёда-напитка в источниках на старославянском языке западного происхождения, что указывает на то, что примерно с середины XV века массовый экспорт русского мёда в Центральную и Западную Европу прекратился.

1474 г. - «корчма» упомянута в псковской летописи («корчму не привозити»).

1485 г. - в Англии при дворе Генриха VII созданы первые образцы английского джина.

http://vkus.narod.ru/vodka/vodka_03.htm#t_01

  • Потребители
Публикува (edited)

Вижте сега, не е известно къде е "изобретена" дестилацията на вино. В Европа, технологията за дeстилация, която се използва в 13 и 14 век (и следващите), е "преоткрита" и въведена в Европа от/чрез арабите;

Ако говорим за най-ранни сведения за дестилация на вино за ракия, то те от Китай, от епохата на династиите "Танг" - "ранен Сунг"(7 или 8 век - 12 век)!

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува (edited)

В случая не БД е авторът, интересно ми е ако не го бяха нарочили, дали щеше да се получи по-този начин дискусията?

И въбще дали щеше да има дискусия? А може би щяхме да приемем тезата всички с единодушие.

Редактирано от kramer
  • Глобален Модератор
Публикува

Между другото имаше една народна песен за цар Ясен /братът на Иван Шишман/ която почваше с това че пие ракия на чардаци.Песента може и да е по късна но може и да е от 14 век.

  • Потребител
Публикува

Дали описанието за дестилация на раки е от 14 век, аз не знам (малко ме съмнява де, може да е от 16-ти век, защото доколкото разбирам, има добавени тестове от 16 век, но не намирам нито т.н. Mount Athos manual, нито статията на JR Partington, "Chemical Arts in the Mount Athos Manual"), Но иначе и на други места се споменава, че в този "The Mount Athos manual", има писано за това как трябва да се дестилира ракията:

Линкът, който дадох, е английски превод на ръководството. Няма описание на дестилацията, а само приложения в иконографията. Да, употребява се думата раки, но:

1) ръкописът е късен, от XVIII в.

2) няма данни думата да е присъствала в изворите на Дионисий

3) на някои места думата раки се употребява със значение "мастика" и служи за лепило

По принцип не е невъзможно ромеите да са пили мастика през XIV в., но не и баш много вероятно :biggrin:

Като говорим за вероятности, на пръв поглед ми изглежда много странен варианта, при който българи, гърци и турци адаптират независимо един от друг арабската дума арак > раки. При по-дълбок анализ може да се окаже закономерно, не знам.

  • Потребител
Публикува

Като говорим за вероятности, на пръв поглед ми изглежда много странен варианта, при който българи, гърци и турци адаптират независимо един от друг арабската дума арак > раки. При по-дълбок анализ може да се окаже закономерно, не знам.

Лол, сега обърнах внимание - всъщност турската дума е заемка на атрибутивната арабска форма арак-и عرقى с последваща афереза в турска среда. Според мен е супер-супер невъзможно независимо съвпадение в българския или гръцкия език. Не знам, хубаво е някой лингвист да каже.

  • Потребител
Публикува

Лол, сега обърнах внимание - всъщност турската дума е заемка на атрибутивната арабска форма арак-и عرقى с последваща афереза в турска среда. Според мен е супер-супер невъзможно независимо съвпадение в българския или гръцкия език. Не знам, хубаво е някой лингвист да каже.

С риск да сбъркам ще кажа, че доколкото следя лингвистичните форумни упражнения и по-специално тия, които са свързани с тюркски езици и тюркско-иранската "дилема", говориш небивалици.

Тюркска дума не може да започва със звук "р". Ако има такава заемка в турски, стремежът обикновено бил нейното адаптиране чрез поставяне на гласна буква преди началното "р".

Сега тук твърдиш обратното - че турците са заели една чудесна, готова за употреба според тюркските лингвистични закони дума като "арак" и са я променили в тюрксконевъзможното "раки". Нали не бъркам?

А в този контекст да си припомним доста некоректните опити името "Расате" да се изкара писмена грешка :post-70473-1124971712:

  • Потребител
Публикува

С риск да сбъркам ще кажа, че доколкото следя лингвистичните форумни упражнения и по-специално тия, които са свързани с тюркски езици и тюркско-иранската "дилема", говориш небивалици.

Тюркска дума не може да започва със звук "р". Ако има такава заемка в турски, стремежът обикновено бил нейното адаптиране чрез поставяне на гласна буква преди началното "р".

Сега тук твърдиш обратното - че турците са заели една чудесна, готова за употреба според тюркските лингвистични закони дума като "арак" и са я променили в тюрксконевъзможното "раки". Нали не бъркам?

А в този контекст да си припомним доста некоректните опити името "Расате" да се изкара писмена грешка :post-70473-1124971712:

:biggrin::biggrin:

Отвори произволен речник на някой от тюркските езици и сам ще разбереш какви глупости си написал :biggrin:

Иначе си прав, сигурно твърде често говоря небивалици, но позволи ми да се усъмня баш в твоята способност да ме изловиш :laugh:

  • Потребители
Публикува

Линкът, който дадох, е английски превод на ръководството. Няма описание на дестилацията, а само приложения в иконографията. Да, употребява се думата раки, но:

1) ръкописът е късен, от XVIII в.

2) няма данни думата да е присъствала в изворите на Дионисий

3) на някои места думата раки се употребява със значение "мастика" и служи за лепило

По принцип не е невъзможно ромеите да са пили мастика през XIV в., но не и баш много вероятно :biggrin:

Като говорим за вероятности, на пръв поглед ми изглежда много странен варианта, при който българи, гърци и турци адаптират независимо един от друг арабската дума арак > раки. При по-дълбок анализ може да се окаже закономерно, не знам.

Мастика, узо, ракия..В Крит доколкото чета се употребява както Tsikoudia, така и Raki..

Изглежда ми че думата "раки" не е навлезнала като дума от тюркски език (ама нали знаеш че почти нищо не разбирам от лингвистика): в тюрските езици от Средна Азия, вкл. и в монголския (монголските), че и в китайския език(като монголска заемка), в началото на думата има е- или а- .

В тази логика: балканската дума "Раки" изглежда ми че е или с персийски корен (навлезнала с посредничеството на османците; като османоперсийска дума, или кой знае как и кога), или пък думата е "огърчена"/"ославянчена*" арабска(?)..

*в Новоросийско на водката и викат "Rakitsa".

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:New_Russia_on_territory_of_Ukraine.png

  • Потребител
Публикува (edited)

:biggrin::biggrin:

Отвори произволен речник на някой от тюркските езици и сам ще разбереш какви глупости си написал :biggrin:

Иначе си прав, сигурно твърде често говоря небивалици, но позволи ми да се усъмня баш в твоята способност да ме изловиш :laugh:

Нищо не каза.

Глупости-неглупости, трябва да дадеш отговор. Ако можеш.

В писане на небивалици те излавям почти във всеки твой пост, но нямам желание да реагирам, защото не съм професионален юзър.

Може би единствен от пишещите тук.

ПП Направо казано - "раки" е българска заемка в турския, това е версията. Недопустимо, нали?

Редактирано от каскадьора
  • Глобален Модератор
Публикува

Това дали не идва от българското ракийца?

Може, може. Аз в моменти на разчувстване й казвам точно така. Както и "ракийка".biggrin.gif

  • Потребител
Публикува

Глупости-неглупости, трябва да дадеш отговор. Ако можеш.

Е какъв отговор да ти дам - отваряш речника и гледаш: http://www.nisanyansozluk.com/?k=rak%C4%B1

ПП Направо казано - "раки" е българска заемка в турския, това е версията. Недопустимо, нали?

Аз такава дума раки в българския не знам. Ако ще е заемка в турския, то би следвало да е от гръцки. Само че, ако обърнеш внимание горе на речника, в турски са регистрирани и двете форми - раки и араки. Оставям на теб да обясниш втората с българска или гръцка заемка.

  • Потребители
Публикува (edited)

Това дали не идва от българското ракийца?

Малко ми се струва недипломатичен тоз' въпрос :) Да не да вземе "излезне" новина, че ние сме "опиянчили" братята руси?:) От квасче.. та на по-твърдичко :)

/Технологията им за производство на водка, както пишат самите те, била занесена там - от тук, от Балканите :)/

Arak is a home-brew made from fruit other than grapes (also araka, araki). The Kalmyks

and Mongols had arakhu / aryakhu – a beverage with a strength up to 11 percent which was

obtained through the distillation of milk from fetid leaven. They called vodka rakitsa in places

in Novorossiya. Raka (with the stress on the second syllable) was the name of the first distillate

(pervach) earlier in Russian, also. The Bulgars and Serbs have rakiya, rakiyka. Anisette, which

is produced in Lebanon with a strength up to 53 percent, is considered true arak today.

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува

Сега се замислих, че те и руснаците си имат суфикс -ица за женски род, например буква - буквица, та ракица може съвсем спокойно да си е чисто руска форма.

Най-вероятно е така.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!