Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Дорис, предлагам ти, да си направиш един експеримент. Отиди на село и поживей без удобствата на съвремеето. Тоест, като готвиш манджа, отиваш, колиш кокошка, пърлиш, чистиш, разфасоваш и едва тогава слагаш на печката, която между другото е на дърва и ходиш и за тях под сайванта. Въобще живота на село през 19 и първата половина на 20 век е бил много тежък, с много физическа работа. Жените са стояли вкъщи, защото им е отнемало ужасно много време да поддържат домакинството, защото се пере на ръка, готви на дърва, трябва да хранят кокошки, прасета, трябва да се оплеви двора и прочее и прочее. Една жена живееща на село въобще няма да разбере исканията на феминистките за повече права. Напротив, тя ще иска първо работлив мъж с който да се разбира, и порастнала работлива дъщеря (снаха) която също да и помага в къщната работа.

Искаш да кажеш, че освобождаването от тежка домакинска работа е подтикнало жените да мислят за равни права? Да, така е. Идеите за равенство са се пръкнали в главите на образовани жени , а нуждата от работна ръка във фабриките и заводите е изкарала жените от къщи , значение имат и войните през 20 век .

А за мен селският живот не е експеримент, защото съм родена на село. Мнозинството днешни селски жени са пенсионерки и наистина по цял ден шетат из къщи. Ако нима някоя по-млада, тя се стреми да си намери работа, често в близкия град, а със селски труд се занимава допълнително. Селският начин на живот определено е по-различен от градския, а феминизмът е продукт на градският начин на живот, сигурно си прав, че селянките не биха проявили ентусиазъм по отношение на идеите на феминизма, но и при тях има еманципация .В едно със сигурност и гражданките и селянките си приличат - искат "работлив мъж с който да се разбират".

• Upvote 1
  • Мнения 3,5k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува (edited)

Doris, излишно се палиш. Според мен, авторът има предвид съвсем друго. Ето аз например, обожавам жените, уважавам ги, но не харесвам феминизма (целият набор от толерастия също!). ;)

Редактирано от Михов
  • Upvote 2
  • Модератор Военно дело
Публикува (edited)

Значи Дорис, не си права в едно, че феминистките са дали права и са се борили ефективно за права на жените. Както казах и ти се съгласи, на една затрупана с работа селска жена последното което ще и хрумне е че е угнетена от мъжът си. Просто на село сама жена няма как да живее или ако живее без мъж така ще се смачква от работа, че не е истина. Когато обаче жената се оказва в градът, с автоматична пералня, с готварска печка и прочее удобства, то какво да прави? Много ясно, ще си намери някаква работа. Това което се случва е естествен процес от модернизацията и урбанизацията на обществото, а не е в резултат от действията на тоя и оня.

Южняк, браво пич, е те тва е.

Редактирано от Frujin Assen
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

И от мен голямо браво на Южняка, че съвсем я бехме отклонили темата към феминистките /пардон - алтернативните жени/! :smokeing:

• Потребител
Публикува (edited)

През 1976 г. е разменен за генералния секретар на чилийската комунистическа партия Луис Корвалан, държан в затвора от режима на Аугусто Пиночет.

Не познавам Буковски, но ако съдим по глупостите, които е написал, руснаците са направили една не лоша сделка.

Политкоректността била измислена в университета в Бъркли прз 80-те?!, докато Буковски бил у Станфорд......... Какво ли правил там този "интелектуален колос"?

Политкоректността е част от политическата система в определени държави. Тя е част от тази система, защото е преценено, че това отговаря на интересите на хората, които управляват тази система - на тузовете с многото пари, а не защото на някого в Бъркли или Мъркли му е хрумнало нещо.

Редактирано от Uragan
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Когато обаче жената се оказва в градът, с автоматична пералня, с готварска печка и прочее удобства, то какво да прави? Много ясно, ще си намери някаква работа. Това което се случва е естествен процес от модернизацията и урбанизацията на обществото, а не е в резултат от действията на тоя и оня.

Южняк, браво пич, е те тва е.

Да,това е естествен процес,който винаги след себе си води до някакви последствия - размиване на ролята на мъжа и жената в обществото

Първо жената започва да ходи на работа,след това активно започва да участва в обществения и политически живот,започва да прави кариера.След тези дейности няма време да ражда деца,в същото време в къщи техниката сама готви,пере,мие и чисти - какво тогава свързва мъжа и жената в един дом... за това обаче не е нужно да са едно семейство и да свързани в брачни клетви - постепенен разпад на най-малката клетка на обществото.И от тук мисълта за сливане на половете е на една крачка.2916.gif

Но има и една добра новина - както всички заминаха от селото в града,така и ще се върнат,понеже в града всичко ще вършат машините и безработицата вече е постоянно число,а може и да расте в бъдеще.

Редактирано от Пандора
  • Потребител
Публикува

Ми не е така бе бе, душице, идеите за равенство на половете са се пръкнали още във времена, когато не е имало образовани жени; Няма да ти губя времето да ти обяснявам кога и от кого, но е много отдавна и от хора, мъже и жени, с които ти нямаш нищо общо. не сте овце от една кошара. Образовани жени (т.е. жени с образование) има от век и половина; но - не навсякъде; има места все още по света, където ако жена поиска да се образова, ще и отрежат носа - като в талибански афганистан; или ще и обрежат гениталиите - като в сенегал, судан или кения и още поне 50-тина страни. А може и с каменна брадва, както в австралия го правят и до днес, защото толерастите вкараха една петиция аборигените, които обрязват дъщерите си с каменни брадви, да не влизат в затвора, и сега не ги лови закон. И жената ще си ходи алтернативно образована.

Обратното е - не идеите за равенство са се появили в главите на образованите жени, а образованите жени са се появили благодарение на идеите за равенство между половете; защото ако първо няма някаква идея за равенство на половете, кой пусне жена да се образова.

Още нещо. Когато някой се отнася внимателно с жена, като да и задържи вратата отворена, като Буковски, му викат, че го дава "джентълмен". Или ако е любезен с жена, е "кавалер". кавалеросите и жентелманите са едни фигури от ранносредновековната епоха, продукт на европейския феодализъм; идеята, че жените всъщност е добре да не се бият с тояги нито да се затрупват живи или убиват с камъни, всъщност е възникнала само веднъж, много отдавна и в предимно мъжки глави, пониквала е бавно във векове, които обикновено наричаме тъмни; и основно е биляа разпространявана като практика от една конкретна социална категория хора, което си личи и по терминологичната връзка - некакви си джентълмени и кабалероси, т.е. конници. Това всъщност са социални класи. Но идеята за равенство на половете всъщност не е възникнала у тях, а у други хора много по-отдавна. У кои - няма да ти споменавам. Практическото осъществяване на тази идея е отнело векове и много човешки умове,женски и мъжки, каквито никога повече няма да се родят. Няма кой да ги роди. Но подготовката и обработката на общественото мнение е известна под името епоха на романтизма, и е отнело няколко века подрънкване с китари, средновековни серенади и сцени по балконите, галантни поклони с приклякане и подскачане, докато не се убеди народонаселението, че всъщност жените са нещо прекрасно и не е редно да бъдат бити с тояги или превръщани в къщни слугини, а да им се отварят вратите като ги видиш а бащите им да ги изпратят в университети за да придобият образование и станат образовани жени, а от там и жени с професия, което да им помогне да се влеят в работната сила и да стават финансово независими от мъжете си, а не да ходят с алтернативно отразани носове или да ги бият с тояги за добър ден. И всичко това се е случило само на едно място - европа, и само по едно време - късната античност и средните векове; и цялата тази юнашка работа е отнела десетки векове и хиляди умове - както на джентълмени, така и на джентълменки.

Всичко това съвсем скоро ще отиде по дяволите (т.е .в алтернативния рай), защото джентълмените се изпокриха в миши дупки, подгонени от феминистките и алтернативните кабалероси :laugh:

Умни жени са казали, че зад всяко фередже се крие един...мъж - бащата, брата или жениха или свата. Бащата, брата, свекъра и свата са си все така наоколо; да се свали фереджето е отнело две хиляди години мъки, за които ти душице, изобщо не си даваш сметка, нито си имаш идея за какво говориш, докато повтаряш политически коректни левичарски клишета. А са клишета 1. Защото в тях няма и капка смисъл ( и останалите твърдения са същите като това, което току що разгледах) 2. Защото са клишета - декларативни скоропогоеорки, повтаряни до смърт и до втръсване като заклинание, и без мислене репликирани, в които няма и капка смисъл и всяко клише се превръща в прах и сажди, когато го докоснеш.

Наздраве и извинения за намесата.

Навярно твоя Буковски докато е държал вратата е пуснал някоя мила според него, но не особено коректна дума, например "душици" и "овчици", за това е получил и достоен отговор. От целия ти пост мога да кажа, че хич не си наясно нито с това какво е клише, нито какво е жена, нито с историческите и съвременни данни за нея.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

+ от мен за Uragan-a.

Във въпросната статия аз не виждам нищо освен общи приказки, които авторът може е чул във всяка квартална кръчма.

• Upvote 1
  • Модератор Военно дело
Публикува (edited)

Преди време гледах филм, за отношението към жените в Мавритания. Та там значи майката стискаше крачето на дъщеря си между две пръчки и когато хлапето зареве от болка му пъха чаша мляко в устата, и ако не пие, следва още по жестоко стискане. Това било така нареченото "наливане", защото пълните жени били по привлекателни. Естествено, освен стискането се прилагал още бой с пръчки и прочее подръчни материали. Освен това, съществувало убеждението, че жената не бивало да изпитва удоволствие от секса, поради това я обрязват и после зашиват. В първата брачна нощ младоженецът разшива булката и я пребива с пръчка, за да не и останели приятни впечатления от първия секс. Някой традиционалисти биели жените си всеки път като спят с тях. Естествено, съпругът има право да зашие жена си (това в 90% от случаите го върши майката на съпруга) по свое усмотрение. Това създавало проблеми на живеещите в Франция, където обрязването се практикувало по рядко. За да се държи обаче жената в подчинение, то ако не слуша мъжът си той можел да я накаже, наказанието включвало групово изнасилване, и пребиване от бой (понякога до смърт). Това възпирало огромната част от арабките и мюсюлманките да говорят за правата си. Основния проблем, бил че те не получавали образование, не знаели добре френски и никога не били работели. Тоест, било трудно (почти невъзможно) битите жени да се отделят от мъжете си, отделно обикновено още съвсем малки вече имали по няколко деца. И всичко това се случва днес, не преди 2 века.

Аферим, както се казва на чист майчин език. Културните особености трябва да се уважават!

Редактирано от Frujin Assen
  • Upvote 3
  • Потребител
Публикува

Като гледам как се развива дискусията, все повече се убеждавам, че авторът има някакво право.

Вместо справедливо единение, именно схванато като равенство в правата и задълженията на членовете на едно общество (независимо от това дали нещо им се мандахерца или не между краката), днешният феминизъм насажда разделеност в съдържанието, а уж се опитва за обезличи външната форма. И тук дискусията взе да става "ние жените срещу тях мъжете" или обратното.

• Потребители
Публикува

Ник, пишеш че сме на почетното второ място в Европа след албанците. За албанците, съгласен съм, родовостта е свързана с традиции като здрава връзка в семейството, рода и племето, отговорност към тях и от там и високата им раждаемост, при нас обаче как това кореспондира с опърпаното, обезверено и намаляващо от ден на ден българско племе?

Нашата култура е също със сравнително висока степен/индекс на родовост ("колективизъм" по Хофстеде).

Тази особеност, и както и повечето, се променят бавно. Сега, в момента, културата ни е по-малко родова отколкото е била да кажем преди 40 години, но все още е повече родова, отколкото повече безродова ("индивидуалистична").

Преди 40 години, демек преди последната вълна на "огражданяване"/"опанеляване", връзките в родовете и роднините в България са били много силни. Всъщност "бяха" - аз лично съм израснал в типичната българска "къща"/"двор" от старите времена , в която е живеело повече от едно семейство - живял е един цял род. Такива бяха и къщите на съседите в квартала..

• Потребител
Публикува

Като гледам как се развива дискусията, все повече се убеждавам, че авторът има някакво право.

Вместо справедливо единение, именно схванато като равенство в правата и задълженията на членовете на едно общество (независимо от това дали нещо им се мандахерца или не между краката), днешният феминизъм насажда разделеност в съдържанието, а уж се опитва за обезличи външната форма. И тук дискусията взе да става "ние жените срещу тях мъжете" или обратното.

Това не е вярно. Сега защо не си точен и пунктуален? Някои са против Буковски като цяло, без да конкретизират, а с Пандора мненията ни не съвпадат.

Моята позиция също е принципна и засяга както отношението на Буковски към жените, така и към хомосексуалистите, толерантността и политкоректността, а също и обърканото и неточно изложение. За това обърнах внимание, че от думите му излиза, че жените са малцинство и се започна :duel:

• Глобален Модератор
Публикува

Прекрасен допълващ щрих към цялата обща картина, Спандьо!

• Потребители
Публикува (edited)

Нашата култура е също със сравнително висока степен/индекс на родовост ("колективизъм" по Хофстеде).

Тази особеност, и както и повечето, се променят бавно. Сега, в момента, културата ни е по-малко родова отколкото е била да кажем преди 40 години, но все още е повече родова, отколкото повече безродова ("индивидуалистична").

Преди 40 години, демек преди последната вълна на "огражданяване"/"опанеляване", връзките в родовете и роднините в България са били много силни. Всъщност "бяха" - аз лично съм израснал в типичната българска "къща"/"двор" от старите времена , в която е живеело повече от едно семейство - живял е един цял род. Такива бяха и къщите на съседите в квартала..

PS

Корелацията между расизма и "родовостта" е силна;

Расизмът има слаба корелация със степента/индексът на "тревожност" (Uncertainty avoidance по Хофстеде). Например Франция, е сравнително безродова страна/култура, но е в горната част на класацията по расизъм.

Има и допълнителни фактори, които влият върху расизма, един от тях е дали обществата са мултирасови. В мултирасовите обшества хората от другите раси се приемат по-лесно. Пример е Русия, страна с висока степен на родовост , и с близки до нашите измерения за другите особености на културата (в 8 -дименсионалния модел), но с по-слаби расистски нагласи от тези в България (в едно изследване беше класирана много по-назад от България); Бразилия, също родова култура, е със слаби расистки нагласи.

В това изследване на World Value Survey, сме на трето място в Европа по расизъм.

В най-долната част на класацията са безродовите страни/култури (вкл. и някои родови, но мултирасови) , в горната част - са родовите култури..

http://davidemanuelandersson.wordpress.com/2009/04/20/racism-xenophobia-linguistic-chauvinism-and-religious-intolerance-around-the-world/

Може да се види и следното интересно изследване:

Най-значителни са процентите на хомофобите в родовите страни/култури, най-ниски в безродовите..

http://davidemanuelandersson.wordpress.com/2009/04/20/another-look-at-neighborly-intolerance-from-andorra-to-jordan/

Мога да предположа че тук има известно усилване или отслабване на връзките (които са причинно-следствени както казах по-горе), поради влияния на други културни особености (мъжественост/твърдост на културата, тревожност, но за това друг път)

общо взето в русия хомофобията е силна

(Думата "педераст" се изпозлва за обида в руския, българския, македонския - самият език, заглавие на статията показва какви са нагласите на автора)

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува

... За това обърнах внимание, че от думите му излиза, че жените са малцинство и се започна :duel:

Ми да, жените все повече започват да стават малцинство, измествани от една тълпа от съвременни криворазбрали феминистки, които доста условно могат да се нарекат жени. :biggrin:

• Потребители
Публикува

Вижте, сега на връзвайте толкова на приказките на първия източноеврепеец, които си е дошъл от Англия, или САЩ..

Нашите (източноевропейските) култури са женствени/меки, и за нас (мъжете) е малко или много плашещо и непонятно как една жена може да се държи като "мъж", демек да е напориста, борбена (което е горе долу нормално за мъжествените/твърди, и индивидуалистни култури)..

Упс, за малкио да изпусна да напиша "мъжете" (след "нас"), и щеще да стане каквото ще стане..:):) Аз предупредих "Дорис"(и Пандора го знае де), че макар и джентълмен, съм шовинист, да не се стряска толко от мен; най-доброто ми качество, е че си знам че си знам добрите и лошите такива)

• Потребител
Публикува

Не знам в какво се състои шовинизма на ник1, но като чета, какво е написал и го съпоставя с последната статия си задавам въпроса - принадлежим ли и доколко принадлежим към западната цивилизация или сме нещо доста по-различно, източноевропейско, а може би маргинално, европейско-азиатско.

Ако питате някой германски или австрийски бюргер, той едва ли ще ви даде положетелен отговор.

Та ако не сме западноевропейци, защо трябва да се косим за западноевропейските проблеми, по-добре е да си гледаме нашите - посткумунистически ,източноевропейски маргинални и не знам още какви...Защото може да се окаже, че не само проблемите ни , но и интересите ни не съвпадат.

• Потребител
Публикува (edited)

Това не е вярно. Сега защо не си точен и пунктуален? Някои са против Буковски като цяло, без да конкретизират, а с Пандора мненията ни не съвпадат.

Моята позиция също е принципна и засяга както отношението на Буковски към жените, така и към хомосексуалистите, толерантността и политкоректността, а също и обърканото и неточно изложение. За това обърнах внимание, че от думите му излиза, че жените са малцинство и се започна :duel:

Аз дори не разбирам ,защо се концентрирахме толкова върху феминизма,като мъжете също се променят...

Ми да, жените все повече започват да стават малцинство,

напротив,защото мъжете бавно се превръщат в жени :biggrin: В един кавказки форум,участник каза,че единствено типичните мъжки дейности биле войната и косенето.Не знам колко от тук спорещите са косили сено,но и войната също не е едновремешната bb.gif и често се свежда до натискане на бутон,така че мъжът днес нито е ловец,нито е Херкулес да размахва петкилограмов меч над главата си В един блог съвсем наскоро попаднах на ето това:

„Предвиждам щастливо бъдеще за американците само ако не разрешат на правителството да погуби професиите, свързани с физически труд, под претекст, че това е грижа за хората.“Томас Джеферсън

За обичаите в Мавритания - едва ли аз бих защитила такова отношение към друго същество,няма значение дете или жена,то и в скандинавските страни май по-често жените бият мъжете си ,но да налагаш нещо с укази не знам какъв успех би имало

Попаднах на това четиво

http://www.dnes.bg/es/2011/03/02/briuksel-iska-poveche-jeni-nachalnici.112567,4

и се сетих,че когато бяхме в 7-ми клас,бяха направили изследване,че почти само момичета са активистки и училищната дружинна ни накара всички класове на които отрядни председатели са момичета да си ги сменяят и да изберат момчета... така,че сами си правете извод какво представлява любимия ви ЕС - социализъм light

211.gif

Редактирано от Пандора
  • Потребител
Публикува

Тези квоти са едно голямо недоразумение :

http://www.webcafe.bg/id_8332615

Заради подобни бюрократични недомислици хората се настройват негативно по отношение на идеите за човешки права във всякакви области.

• Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

...си задавам въпроса - принадлежим ли и доколко принадлежим към западната цивилизация или сме нещо доста по-различно, източноевропейско, а може би маргинално, европейско-азиатско.

Та ако не сме западноевропейци, защо трябва да се косим за западноевропейските проблеми, по-добре е да си гледаме нашите - посткумунистически ,източноевропейски маргинални и не знам още какви...Защото може да се окаже, че не само проблемите ни , но и интересите ни не съвпадат.

Ние си имаме наши си ценности, но тези неща нахлуват доста агресивно от запад, а от друга страна западът = цивилизация и този факт е неоспорим. Той ни научи и улиците си да метем дори, не друг, ами точно западът, та да не припадат г-дата Иречек и Каниц от вида на видинските и софийски сокаци..

Та когато от мястото, което трябва да носи прогрес и цивилизация и с което сме си свързани идват такива послания, нормално е да се замисли човек.

• Потребител
Публикува

... напротив,защото мъжете бавно се превръщат в жени :biggrin:...

Не мога да не се съглася с това. Тъжен факт за съжаление.

Само че, поне аз мъжкото го свързвам не с мачовщината и тежкия физически труд (историята показва, че жените също са изпълнявали такъв и когато хората хабер си нямали от феминизъм), а с кавалерството. Днес тежкият физически труд или липсата му е преди всичко въпрос на икономически условия. Липсата на военна подготовка при мъжете (подчертавам) е продукт на лЕберастията. Но липсата на кавалерство е продукт на криворазбрания феминизъм пак като продукт на сбърканата лЕберастия. Не може под влияние на сбъркани и неправилни идеи единият пол (жените) да се променя драстично, а другия да си остава константа. Крайният резултат обаче е повече от калпав и води до още по-голямо разделение на половете по външни белези, вместо общността на правата да ги сближава. :biggrin:

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!