Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Във връзка с пословичната светла кожа и сини очи на североафриканските племена в античността, вл. въпросните гараманти може да се сетим и за изчезналите жители на Канарските острови - гуанчи или гуанче, сред които този расов тип също е бил ясно изявен. А и езикът им принадлежи към същото берберо-канарско-либииско семейство към афразийското макросемейство езици - вж. тук и тук. Няои даже търсят орените им в кроманьонците, което пък повдига въпроса дали това население се е установило в Северна Африка на гребена на вълната морски народи (XIII в. пр. н.е.), както например смятат уикипедианците , или се е заселило там още в късния палеолит. Аз лично повече съъм склонен да приема по-скоро първото. За гуанчите има хубава статия във Вокруг света (язък, че спряха да го издават на Бг... Путин му спрял кранчето и на него явно).

• Потребители
Публикува

ИЦА, аз съм завършен идиот, щом не го съобразих :)

• Потребител
Публикува (edited)

Глупости на търкалета! То ако и ти си такъв, по-добре да затварят форума. ;)

Макар че не знам дали е по темата, поствам три цитата за куинкугентианите, които не знам какво правят във влашката ми колекция :post-20645-1121105496: :

Евтропий, Brev: "ІХ. 22. Докато в света царял такъв безпорядък, докато Караузий властвал в Британия и Ахил в Египет, докато куинкугентианите опустошавали Африка, а Нарзей водил война на изток, Диоклетиан издигнал Максимиан Херкулий от ранг цезар до ранг август."

Йорданес, Get: “XXI. 110. - - - Но след като Цезар Максимин с тяхна помощ обърнал в бягство Нарзей, крал на персите, син на великия Сапор, вземайки в плен цялото му богатство, заедно с жените и синовете му, когато Диоклетиан победил Ахил в Александрия и Максимиан Херкулий унищожил куинкугентианите в Африка, така постигайки мир в Републиката, те започнали да пренебрегват готите."

Евсевий: “XXXIII, 267 Олимпиада, IIII. Куинкугентаните опустошили Африка

V. Ахил завзел Египет. Поради тези причини Констанций и Галерий Максимиан били привлечени във властта като Цезари. - - -"

Редактирано от IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS
  • Потребители
Публикува

Просто ми се ще някой да е написал една история на римска Африка... Инак Евтропий ми беше дипломна работа навремето.

• 1 year later...
  • Потребител
Публикува

Това което ми направи впечатление е, че вероятно е имало повечко вода и е имало обработваема земя. Успоредно с това е имало роби, които да черпят водата. Значи вече не е имало достатъчно вода. А, ако няма достатъчно вода, колесници биха се придвижвали трудно в пясъците. Т.е. само на места с много твърда почва. Не знам дали е имало достатъчно такава, но или е имало или не е било пясъци.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!