Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Пантерата си е много добър танк но само трябвали доработки някои - усилване на ходовата част, дизел, евентуално премахване на кардана, по-голямо оръдие. Но за целите си е вършел работа, просто са били произведени твърде малко в сравнение със съюзниците.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ами просто му е дошло времето на Тигъра и са почнали него да разработват.

Няма какво друго да е - бордовете или колелата.

Бронепробиваемостта на снаряда на Т 70 при 90 градуса удар е малко над 5 см. Бортът на Пантерата в ниската част е 4 см. Възможно е.

И вторият удар е възможен в кривошипа. Макар, че с такава повреда е възможно движение напред и назад, защо са го напуснали немците? Стреснали са се нещо..

При Панцервафе екипажа е задължен да напусне машината, ако на нея избухне пожар, но само тогава. Затова и на някои особено от по-леките модели като Пц-2 има повече люкове за бърза евакуация ако машината се запали.

Иначе при Пантерата и горната част на борда е със същата дебелина, но е под наклон 40 градуса, така че пробивната сила при 90 градуса удар на снаряда от Т-70 ще бъде доста под 5 см, а може и да отскочи.

Тва значи, че въпросният Пегов трябва да е успял от 150-200 м да ги удари един след друг и двете Пантери и двете в долната част на борда и двете под ъгъл 90 градуса (или близък) и накрая и при двете да е избухнал пожар, което също невинаги се получава.

Теоретически не е невъзможно, особено ако са вървели в колона един след друг и Т-70-ката ги е дебнел странично от храстите. Но не е невъзможно и съветската пропаганда да е посъчинила туй-онуй, те са си майсторчета в тоя бранш ;)

Редактирано от Warlord
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Никак не е лесна тя работа с улучването на призмите а и не помага кой знае колко. Кемафът си има резервни в едно кутийче.

Единият е ударен в борда, другият - във водещото колело, т.е. това, което крепи веригата. Чудно ми е защо не са отпрашили напред или назад... Командирът им явно много ги е пазел и веднага се е изтеглил назад. Може би веригата е заклинла някъде и движението е било невъзможно.

Иначе в такава ситуация газ назад или напред, само и само да и по-далеч от мястото, дето са те ударили - по права линия, но става...

А па ако видиш кой и отде те е стрелял, жална му леля...

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува

Ще падне, но няма да са кръгчета - зависи всъщност кое колело ти счупят и как, де. Ако се заклини нещо веригата, ще се въртиш само на място около нея :)

Ако обаче тя падне, можеш да вървиш напред или назад, без да завиваш, е не по съвсем права линия, де - вече зависи от релефа и пр. Но да офейкаш ще можеш.

• Потребител
Публикува

Итоги танкового биатлона.

Вчера най-накрая дадоха по РТР широко рекламирания танков биатлон.
Присъстваха 3000 зрители министъра на отбраната, генерали.
Състезаваха се танкове Т72 с три-членни екипажи от 4 военни окръга.
Биатлонът включваше минаване през препятствия - ескарпи и водни, вземане
на боеприпаси от склад, стрелби с оръдие и картечница. Има наказателни обиколки
като в ски биатлона.
Руски дрон държеше непрекъснато на мушка някой от танковете и допълваше телевизионната картина.

Какво ми направи впечатление от този биатлон:
1. Ужасно неточната стрелба - пораженията бяха по-скоро случайност.
/ дистанция 900 м, размер на мишените 2.50х2.50 м / На фона на високоточните
западни оръжия това си беше трагедия.
2. Екипажите не показваха никаква слаженост. Действията им бяха паникьосани.
Един водач си навехна крака при скачане от машината. Всички не бяха затворили добре люковете
и си получиха банята на водното препятствие. Залостиха с оръдието люкът на един водач и
той не можа да излезе навреме. Забелязваше се слаба физическа и психическа натренираност.

Иначе машините показаха добри ходови качества.

Извод:
1. Точно тази танкова техника не може да послужи на Русия за нищо.
/ освен за путч/
2. На младоците не може да се разчита. Бая хляб трябва да изядат докато
станат бойци. Но дали ще станат? От интервютата личеше, че са влезли в
армията за да усвоят путинските повышенные зарплаты. Ако беше истински бой,
на първият вражески снаряд щяха да напуснат така и да хукнат по полето.
Личеше си им. / както на Халхин гол преди Жуков, който междупрочем въведе
лекарство за преодоляване на сраха - чрез по-голям страхха ха ха, ама сега
са толерастки времена - лекарството е забранено /

Явно е - човешки фактор и класическа бойна техника не чинят вече нищо на бойното поле.

Аре, зарязвайте ги тия танкове - толкова желязо за нищо. Дайте да си приказваме за дронове
или за оная еврейска легковушка, която уцелва снаряди и рпг дето идват към нея.

Активна защита, демек!

• Потребител
Публикува

Имаме си тема за танковия биатлон, ама щом сте рекли тук да пишем. Ще ми е интересно американски екипажи да участват. Предполагам резултатите са такива без да се стреля с електроника, т.е. без целта да е маркирана по някакъв друг начин освен приборите в танка. 72-ката е стар танк, руснаците няма да изкарат пък ся най добрия си танк и най-добрите екипажи!? Ама Набора си е доказан спец тук ;). Той да пише. Иначе аз видях в Симити как два сезона 34-ката пръсна мишената, 55-цата (или там 54-ка ли беше, забравил съм вече, набора с к'во е хабил нафта из Банско ;)) се представи трагично и двата пъти ;(.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

На 34-ката много хвалеха точноста на оръдието. Вероятно и го е карал по-стар и опитен екипаж, защото малко бяха вече тия, които го знаеха по това време, а на 55-цата са били лапета. Вероятно на 34-ката ще да са поспирвали преди изстрел, което също е полезно, макар и непрепоръчително за нови танкове деяние..

Инак 72-ката не й пречи да си пука заедно с Абрамса нищо - и тя си има каквото трябва.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

Крамер за Симитли питай Богданов, аз пишех за откриването на учебната година, когато ни водеха там да гледаме стрелбите на различните оръжия (РПГ, танкове, ГРАД, САУ-тата не съм ги виждал да стрелят, н о те и без това бият на километри и няма как да ги видиш). Там на полигона. Аз си мисля, че тъй като там няма танково поделение са стреляли аверите на Набора от танковия полк в Банско.

• Потребител
Публикува

В Симитли за откриване на учебната година, в банско ходихме ние, два пъти, ама на учения, първия 'строях' казарми с лопата вместо мистрия и хапнах най-хубавата сланина печена на шомпъл (от АК де, не оръдеен ;)), а втория татиснах 'педала' спусъка на 1-во оръдие с по половин кило памук във всяко ухо, и..... не повторих, гадничко си беше. Ама баш в Симитли н а откриването на учебната година съм гледал стрелби на танкове. Там танкове нямат, извод банскалии са били :)?!

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Имаха. Цял майор ме преведе през едни баири до гарата...

Па и наши да са ходили там... не знам. 34-ките ги махаха като пристигнах новобранец, та надали им е било до състезания и пр.

Редактирано от КГ125
  • Модератор Инженерни науки
Публикува

В Симитли за откриване на учебната година, в банско ходихме ние, два пъти, ама на учения, първия 'строях' казарми с лопата вместо мистрия и хапнах най-хубавата сланина печена на шомпъл (от АК де, не оръдеен ;)), ...

И аз така съм пекъл ;)

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Крамер за Симитли питай Богданов, аз пишех за откриването на учебната година, когато ни водеха там да гледаме стрелбите на различните оръжия (РПГ, танкове, ГРАД, САУ-тата не съм ги виждал да стрелят, н о те и без това бият на километри и няма как да ги видиш). Там на полигона. Аз си мисля, че тъй като там няма танково поделение са стреляли аверите на Набора от танковия полк в Банско.

Така е, както казва Митака за откриване на учебните години.

Танкове в Симитли имаше и доста често стреляха.

В казармите на Симитли имаше няколко поделения - и строеви и за приемане на запасняци. Не знам дали някое от тях е било второешалонно, но не ми се вярва да е имало такова. На плаца имаше будки от брезент, пред които се нареждаха опашките от запасните.

..

Откриване на учебните години ставаше с грандиозни стрелби. Яко се пукаше с наличното въоръжение. Танкове, САУта, градове и т.н. и т.н се разписваха.

Е, градове стреляха по 2 до 4 ракети - били много скъпи! :) По 2 бона парчето! През осемдесетте .. два бона бяха доста пари. За сравнение - нова кола струваше около осем.

. . .

С една дума - много се стреляше в Симитли. Мисля, че се дължеше на построеното модерно за времето си стрелбище.

Редактирано от Б.Богданов
  • Глобален Модератор
Публикува

Точно в чукарите беше построено. Между три хълма беше изравнено. Имаше и кула в която бе разположен пулт за управление на мишените.

До там се изнасяхме на марш на скок и започвахме да пуцаме, най-малко по три пъти седмично.

"Полка" /така наричахме един благоевградски полк/ също ползваха нашето стрелбище - било най-модерно в района.

• Потребител
Публикува

Хммм 'полка' в Джумаята наричаха само наз ЗенАП-а, а ние си стреляхме на Шабла и само веднъж в Банско и то бешше н якаква демонстрация не по мишени. Да не са самурановските 100-ци? Ма и те са зениткаджии или някакви си баш артилеристи. В Благоевград бешше щаба на дивизията. Единствения полк бяхме ние, имаше комендантска рота, свързочен батльон и дивизионните управления (като ПВО на дивизията). Други цафки просто нямаше.

• 4 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

И един Щуг излиза от тинята. Надолу с главата. И дори кучетата в Русия лаят по нацистките машини :)

Редактирано от Warlord
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Е те така се мие танк!

И ЗИП-ът му стои вътре надлежно подреден според упътването :))))

Обърнете внимание на веригите - разширени са! От тези, с които са опитвали да повишат проходимостта, т.е. относителното налягане на кв. см.

ПП

Доста меки почви има Руся...

И едно от любиите ми чудовища ИСУ 152:

http://www.youtube.com/watch?v=n_aDMqFrUV8#t=0

"С помощи кувалды и слово о матери попытаемся завести...."

Редактирано от КГ125

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!