Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

а ето какво извадиха братушките от Нева преди няколко години:

Реставриран си е и си седи като паметник.

• Потребител
Публикува

Ще си позволя да пусна този блог пост в темата, тъй като мисля, че е похвално това, което са направили със старата машина.

Накратко - един ветеран се среща отново със Т-34ката, на която е бил част от екипажа. Различава я по серийния номер.

• Глобален Модератор
Публикува

Епичен момент :) както и този в който КВ-то запали след 70 години под тинята!

• Глобален Модератор
Публикува

Това действително е една от най-силно емоционалните снимки, които някога съм виждал!

post-28-015343200 1323195784_thumb.jpg

• 1 year later...
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Още неоархеология :) Т-34-76 изваден изпод 3 метра тиня от езеро в Естония. Въпреки 60-годишното му накисване там от немците всички системи са работели при изваждането му освен мотора.

556362_10153216007810377_1157668532_n.jp

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува

а ето какво извадиха братушките от Нева преди няколко години:

Реставриран си е и си седи като паметник. Добро утро!!! Все още ли е обичайно Руснаците да се наричат "братушки"???

post-13169-0-13751000-1378280450_thumb.j

• Глобален Модератор
Публикува

В повечко му идва водката на тоз наш съфорумник понякога ;)

п.п. красота неземна е Тигъра!

• Потребител
Публикува

В повечко му идва водката на тоз наш съфорумник понякога ;)

п.п. красота неземна е Тигъра!

Тогава не ми остава нищо друго освен да кажа: - " Да е жив и здрав, да му е сладко и наздраве! "

Още неоархеология :) Т-34-76 изваден изпод 3 метра тиня от езеро в Естония. Въпреки 60-годишното му накисване там от немците всички системи са работели при изваждането му освен мотора.

556362_10153216007810377_1157668532_n.jp

Този танк не е руски има кръст, другия вариянт е немците да са го пребоядисали преди да са го натикали в тинята. Било им е скучно и така... - "Дай да му шибнем една боя..."

• Глобален Модератор
Публикува

Руско производство е, иначе всички пленени са използвани и от двете страни с леко пребоядисване, немците обикновено добавят и командирски люк отгоре на куполите им.

Този конкретно са го потопили нарочно при отстъплението на група армии Север, за да не падне в ръцете на руснаците. Може би не са имали гориво за него вече или пък са нямали време да поправят някоя повреда.

• Потребител
Публикува

Един танк дори и унищожен, често е далеч от загубен. Немците са възстановили и използвали голямо количество трофейно съветско въоръжение. Най-известен естествено е примера със 76.2мм полево оръдие, но също така впечатляващ е и случая със Т-34, от които Германците възстановяват и използват значителни количества в качеството на командирски танкове. Не знам точно по каква причина са командирски, но предполагам заради по-добрата проходимост и по-дългия автономен ход в сравнение с тяхната четворка.

http://germantiger.blog.bg/history/2011/04/16/taktika-2-tank-germanski-quot-v-prevod-quot.730480 ( Предполагам, че немците са знаели много добре какво правят. Не съм компетентен, затова си позволявам да ти изпратя един адрес, ако имаш време и желание можеш да прегледаш публикуваното. И ако не ти хареса не се сърди на мен, не съм автора.)

• Глобален Модератор
Публикува

Авторът пресилва. Картнката с флагчетата, да кажем, не е грозна и жалка - това си е система от сигнали, която съществува и днес и е чудесна при радиомълчание, например. Командирската куполка е много добро нещо, но вместо нея е имал призми за обзор.

Изобщо, моделът е велик!

Това е първообразът на ОБТ... Дребните добавки, от които се нуждае и които са си важни, не влияят чак толкова зле, колото авторът смята.

• Потребител
Публикува

Авторът пресилва. Картнката с флагчетата, да кажем, не е грозна и жалка - това си е система от сигнали, която съществува и днес и е чудесна при радиомълчание, например. Командирската куполка е много добро нещо, но вместо нея е имал призми за обзор.

Изобщо, моделът е велик!

Това е първообразът на ОБТ... Дребните добавки, от които се нуждае и които са си важни, не влияят чак толкова зле, колото авторът смята.

Предполагам, че авторът е доста пристрастен и има пълното право да е, наполовина е немец, при положение, че Германия дърпа Европа от не знам си колко години насам и Великата Братска Русия не може да вдигне глава, въпреки всичките си природни дадености аз също бих предпочел да съм немец с извинение. Както бих се гордял ако България беше Швейцария на Балканите например и твърдя, че единствения проблем на България сме ние Българите, в обратен случай България би била Швейцария. Колкото до човека с флагчетата, за мен е доста тъжно, в случай, че наистина е било така. Колкото и гениално да е изобретението всяко нещо с времето си. Мисля че е немислимо в една екстремна ситуация да рискуваш живота на този от който зависи оцеляването или координацията на останалите. В по - горе написаното няма никаква зла умисъл, просто една гледна точка. :guitar2:

• Глобален Модератор
Публикува

Не схващам връзката на танковете с швейцария.

Не става дума за гениалност - сигналната система дублира радиоуправлението и е предназначена за радиомълчание, което честичко е важно при подходите към рубежите за настъпление и в този смисъл не е нито смешна, нито трагична. Това едно.

Второ - да има недостиг на станции в началото на войната, но командирските машини имат. Останалите имат визуална връзка на принципа прави като мен - а това са 3 или 4 танка във взвод, от които единия има станция. Тромаво и опасно, ако трябва рязко да се измени движението. Но - акко трябва да се атакуват предварително зададени рубежи - то превъзхдоството си казва думата.

С флагчета не се сигнализира в бой ;)

Впрочем това със станциите с липсата им си е мирновременна скованост.. Която струва скъпичко, но бързо се преодолява.

• Потребител
Публикува

За такива като автора по западните форуми си има специално наименование "German fanoby". :) Общо взето става дума за хора, които фанатично, но със слаби доводи, се опитват да "докажат" че Германската техника е едва ли не извънземна в сравнение със съюзническата.

¿¿¿ Мислиш ли, че това са наши проблеми??? :grin:

• Потребител
Публикува

Ами не знам, ти използва тази статия като аргумент и аз не знам за какво. Ироничното в случая е, че статията е писана за игра. А автора очевидно не е особено компетентен по въпросите за които пише (личи си от няколко от примерите, които дава). Така че изниква въпроса, защо си цитирал толкова слаба статия като аргумент и в защита на каква точно теза е аргумента, който си ползвал.

Явно не си прочел добре написаното по - горе от мен. Аз по принцип пиша бавно, защото знам, че много хора четат бавно и ти си го минал с превишена скорост. Писах, че съм некомпетентен по въпроса и съответно след като съм такъв не мога да преценя дали другият материал е добър или не. На мен не ми се вижда лош. Ти ако си специалист по темата и разбираш или имаш силни и слаби аргументи, имаш чудесната възможност да се регистрираш във онзи виртуален бардак / който между другото никак не е Западен / да обориш автора на темата и да му разкажеш играта. В случай, че не си ме разбрал отново, си позволявам да ти пратя нещо кратко, което да речем изразява житейската философия която се опитвам да следвам. Сърдечни поздрави. http://bglog.net/BGLog/post/Китаецът-и-ориза-

• Потребител
Публикува

Аз съм го прочел, но ти май си сгрешил доста с логиката. След като ти лично пускаш тук линк, значи ти лично защитаваш някаква теза с този аргумент и следователно ти лично си задължен да обясниш каква точно теза защитаваш и да я подкрепиш с допълнителни аргументи ако се наложи. Тук и ти лично, а не да препращаш съфорумците да се регистрират в някакъв "виртуален бардак".

Но ако просто ти се троли, моля продължавай, но не очаквай да ти се вземат на сериозно мненията в този случай.

Здравей!!! Просто подадох имформация, ако желаеш я приемаш и ако не, не, нищо не трябва да защитавам, особено когато се отнася за купчина желязо, стомана или каквото и да е ( с изключение на красиви жени ) и продължавам да твърдя, че не четеш добре, предположих, че въпросната публикация няма да се хареса, за което предупредих: -" Не се сърдете на мен, не съм автора" Във всеки случай аз бих се зарадвал ако ти направиш същото, да ми дадеш друга гледна точка, дори и да не е твоя, така можеш да си направиш необходимите извлечения, в спора се ражда истината, колкото до троленето, не знам за какво ми говориш, аз бих се изразил така: Каквото повикало, такова се обадило, както в моя, така и в твоя случай. Не може всички да са на едно мнение. Аз вашите се стремя да ги уважавам, дори когато черното е бяло. Не ми пука дали мненията ми ще се вземат на сериозно или не, в крайна сметка нито моя, нито на който и да е живота зависи от тези мнения, хората на времето решаваха кръстословици, сега се шматкат в мрежата. И сега с риск да нагазя лука, последно: Думата "немско" е синоним на високо качество, съответно думата "руско" е синоним на лошо качество, както преди 70 години, така и в наши дни. Ако не си съгласен, можеш да ме корегираш, ще се радвам да науча нещо от теб. Сърдечни поздрави. :flowers:

• Потребител
Публикува (edited)

Искам да благодаря на автора за интересната тема и на учасниците за изчерпателните мнения.

post-13169-0-68704900-1378839339_thumb.j

Редактирано от Clifford
  • Потребител
Публикува

Хм.... че как ша ги унищожи...? С точна стрелба в слабите места на бронята или по ролките отначало... ???

"Известен факт поражения двух танков «Пантера» одним Т-70 (командир А. Пегов, 3-я Гвардейская танковая армия)[17] из засады, что только подтверждает боеспособность танка даже в условиях 1944—1945 гг."

http://yandex.ru/clck/jsredir?from=yandex.ru%3Byandsearch%3Bweb%3B%3B&text=%D1%82-70&uuid=&state=AiuY0DBWFJ4ePaEse6rgeAjgs2pI3DW99KUdgowt9XvqxGyo_rnZJn897aIXcYNx0hZGAX4SGDmaaWdjXLP_3AMaHQbkniFuC8Vw59S6PUrIGC01RJPzNnKeet7qC3poiHyBZ-ecnlOxKM3IDBJz9kC47ZHQBaLuAOYAnpt0RxVQqncvguFuezLg6_y0OfrazyGjVRp7Xik3je27MtPdXA&data=UlNrNmk5WktYejR0eWJFYk1LdmtxamVnNEJRWnJseWwyX0JzSlhyc2l1YUpDWmZVRlU4RUVBa2JzNWVLQkVuWW1SckVndjlFclpyRnlrWnk3ZVpEYVlTV3BrSmNBRmY3ejdhc1ZlV3NEMGEycFc0Z1ZwbEV6QQ&b64e=2&sign=01f8483cc99af71fd94e72b4f0529f62&keyno=0&l10n=ru&mc=1.9182958340544893

• Глобален Модератор
Публикува

http://ru.wikipedia.org/wiki/Пегов,_Григорий_Иванович

Григорий Пегов, являясь командиром взвода разведки батальона, с 6 по 10 октября 1944 года одним из первых с боем прорвался к берегу Балтийского моря в районе населенного пункта Каролининкай (Кретингский район Литовской ССР) и обеспечил подход главных сил бригады.

Некоторые источники Пегову приписывают уничтожение двух танков «Пантера» в марте 1944 года. Заметив колонну приближающихся немецких танков «Пантера», Пегов замаскировал свой легкий танк Т-70 и взял вражеские машины на прицел. После того как «Пантеры» приблизились на 150—200 метров и подставили под удар борта, Т-70 внезапно из засады открыл огонь и уничтожил 2 вражеских танка. Возможно речь идет об однофамильцах.

А. Пегов, Г. Пегов, два епизода... Да не е да иде реч за някакво съветско вестникарство?

Иначе се сочи единствено възможния вариант - в бордовете..??

http://tankyvbou.blogspot.com/2013/01/70.html

Головной танк противника был поражен первым же выстрелов в борт, после чего загорелся. Его экипаж выбраться из танка не смог. Следовавшему вторым в колоне немецкому танку снарядом перебило ленивец и экипаж поспешил его покинуть.

Няма какво друго да е - бордовете или колелата.

Бронепробиваемостта на снаряда на Т 70 при 90 градуса удар е малко над 5 см. Бортът на Пантерата в ниската част е 4 см. Възможно е.

И вторият удар е възможен в кривошипа. Макар, че с такава повреда е възможно движение напред и назад, защо са го напуснали немците? Стреснали са се нещо..

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!