Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува
  • Потребител
Публикува

Здравейте, колеги

Това ми е първото мнение в този форум, така че ви моля да бъдете по-милостиви към мен. :)

Бих желал, някой от Вас да ми преведе това "Не спирай да мечтаеш" на старобългарски и ако не съм много нахален и на тракийски.

Също така искам да попитам , дали има други шрифтове на старобългарски , освен тези в линковете по-горе...

Благодаря ви предварително, и .... За много години! :)

• Потребители
Публикува

Максиме, боя се, че номерът с тракийския няма как да стане, това е неизвестен език :)

Инак със старобългарския все някой ще ти помогне.

На мен ми е интересно кога, как и между кои хора се появи тая мода със старобългарските татуировки. И като са на старобългарски лафовете, защо са някакви ню-ейджърски, а не са си директно някакви оригинални тукашни (примерно, де да знам, "човек и добре да живее, умира"). Това си е някаква нова субкултурна мода, която изглежда доста забавно.

• Upvote 2
  • Потребител
Публикува

Тази мода ми харесва, показва интерес към българското. :)

Има един много удобен и четивен шрифт Dilyana+ , в който има и знака за съкращение и специалните знаци за числа. Той може да се изтегли заедно с програмката Titlo,

http://info-7.ru/Programs/Programs.shtml ,

която е за изписване на числа с различни видове цифри.

• Upvote 1
  • Потребители
Публикува

И като са на старобългарски лафовете, защо са някакви ню-ейджърски, а не са си директно някакви оригинални тукашни (примерно, де да знам, "човек и добре да живее, умира").

Това не става, защото трябва да е на гръцки.:)

• Потребители
Публикува

Така де, ама все пак е повече местно производство. Инак и нюейджърските лафове трябва да са на английски или, знам ли, на японски.

• Потребител
Публикува (edited)

Тази нова мода сред младите е доста радваща , тя доказва,че кръвта вода не става и беше крайно време да се върнем към корените си , вместо да правим безумия като един българин,ритащ за Манчестер Юнайтед , който си е татуирал някакви йероглифи на ръцете :Oo:

Интересна идея за татуиране е и пръстенът на Калоян , тоест отпечатъкът на пръстена :good:

Също така и печати на български владетели,като кесар Тервел,василевс-миротворец Симеон и др. :)

Редактирано от Зитко
  • Потребители
Публикува

stb3.jpg

И едно уточнение превода на тракийски с тракийска азбука ли го желаете или с кирилица?

На тракийска азбука ще е много по-ефектно, защото се пише отдясно наляво, а и архаичните форми на буквите придават допълнително очарование. :)

И като са на старобългарски лафовете, защо са някакви ню-ейджърски, а не са си директно някакви оригинални тукашни (примерно, де да знам, "човек и добре да живее, умира"). Това си е някаква нова субкултурна мода, която изглежда доста забавно.

Аз всичките ги съветвам да си вземат нещо от Библията, като искат старобългарски, но нещо не се поддават на криптохристиянската ми пропаганда. :post-20645-1121105496:

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Извинете ме за невежеството хахаха... чак смешно ми стана! Нищо, човек се учи докато е жив. Това предложение за буквални цитати от библията наистина е интересно и го подкрепям, проблема явно е, че хората немогат да отделят времето да я изчетат само за да открият подходящият за тях цитат...

• Потребители
Публикува

Извинете ме за невежеството хахаха... чак смешно ми стана! Нищо, човек се учи докато е жив. Това предложение за буквални цитати от библията наистина е интересно и го подкрепям, проблема явно е, че хората немогат да отделят времето да я изчетат само за да открият подходящият за тях цитат...

Ако я прочетеш задълбочено, няма да можеш, защото ще искаш и това, и онова... Или пък, по-вероятно, ако намираш време за четене, не намираш смисъл в татуировки.

Ако си влюбен, вземи нещо от Песен на песните. Има в мрежата многопреводна Библия, пък и тук ще ти помогнат. Но първо питай, защото текстът си е текст, а смисълът е нещо друго. Да не се изложиш, ако цъфнеш с неподходяща татуировка. Успех!:)

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Преведеждайте им ги на децата, ако питате мене. Дори и за това да е, важното е, че са на старобългарски. Аз татуирането не го одобрявам по никой начин, но пък има някаква мистика в това.

Съгласен съм с Дорис по-горе - показва желание за връщане към корените, пък дори и в този му вид.

А инак много сериозния ми съвет е да не се татуирате! По-добре поръчвайте такива надписи във вид на някой сувенир и го подарявайте на българските си и чуждестранни гаджета. Ще избиете рибата!!!

ПП

За бизнес идеята - ако някой тръгне да ги изработва, да знаете, че взимам скромен, но справедлив процент от всяка продажба.

Вшрочем, това на старобългарски как ще е? "Взимам скромен, но справедлив дял" :w00t: :post-70473-1124971712:

Редактирано от КГ125
  • Upvote 1
  • Потребители
Публикува

Ако ми се даваха пари за глупости, бих си татуирал: "Много се пие в тоя форум, ей" на староанглийски :biggrin:

• Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Хората просто не познават "Светото писание" или познават само някаква нищожна част от него. А Библията е един от стълбовете на нашата култура и цивилизация.

Нека преведем на старобългарски (и на кирилица, и на глаголица) следното библейско пожелание:

"Бъдете съвършени, тъй както е съвършен небесният наш Отец!"

Евангелие от Матей, глава 5, стих 48

Или

"Земята ще се преизпълни със знание за Господа, тъй както морското дъно е покрито от водата."

Исая, глава 11, стих 9

"Къде се намира пътят, който води към обитанието на Светлината?"

Йов, гл. 38, ст.19

---

Моята Библия е на съвременен френски език. Имайте предвид, че някои текстове се намират на различни места, в сравнение с българската синодална версия на Книгата.

Тези текстове на френски език звучат така:

"Soyez parfaits, comme notre Père céleste est parfait!"

Matthieu, 5:48

"La Terre sera remplie de la connaissance de l'Éternel, comme le fond de la mer - par les eaux, qui le couvrent."

Esaie, 11:9

"Ou est le chemin, qui conduit au séjour de la Lumière?"

Job, 38:19

Редактирано от ISTORIK
  • Upvote 2
  • Потребител
Публикува

Здравейте на всички!

От известно време търся възможност за превод на старобългърски и понеже не съм в България удрям на камък....

Ще съм много благодарна, ако някой ми преведе следните изрази– Ангел хранител, Втори шанс за живот, Родена под щастлива звезда, Съдба

Мерси много предварително!!!

• Глобален Модератор
Публикува

Леле, това взе да става епидемия.

Тироглифе, май ти намериха работа до 22.12.2012 г. След това ще се отървеш, ако вярваме на календара на маите.biggrin.gif

• Upvote 2
  • Потребител
Публикува

Може ли да помоля и аз за едно преводче на старобългарски? :)

Аз ще живея без правила и това ще бъде правило! - това е цитатът. Предварително благодаря искренно, защото този форум е единственият начин!

• Потребител
Публикува

Това някакво състезание по по-по-най-безмислени "мъдрости" ли е? Ако е тъй ще се включа със следното- ПРАВИ КАКВОТО ЩЕ ПРАВИШ, А ПОСЛЕ НЕДЕЙ! Искам го на среднобългарски, но с глаголица. Спешно е! Аде де, до кога ще ви чакам? К'во ми се мърдосвате?

Сетих се още нещо докато чакам. ЕДИН ШОКОЛАД ЗАВИВА ЦЕЛУФАНА В МАРМОТ. Искам го на старобългарски, но след евтимиевата реформа от XIV век.

• Upvote 1
  • Потребители
Публикува

Стоедине, засрами се. Истинският старобългарист пише чертами и рязами.

• Глобален Модератор
Публикува

..."чрьтами и резами"... - с черти и с резки

• Потребител
Публикува

Айде като сте толкоз отворени ми преведете от български на прабългарски(уногондурско наречие)- "Имам бръсничь остар като ум и тефьтерь с мекя подвързия". Да го пише с чертички и резкички...Ще си го татуиръм на дясната подбедрица. Спешно е!!

• Потребители
Публикува

С какви руни го искаш - датски, норвежки, саксонски, джуджешки :biggrin:

• Глобален Модератор
Публикува

Как па един не си направи татуировка на есперанто:)))

• Upvote 1
  • Потребители
Публикува

На есперанто, ама на арабица.

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!