Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Модератор Биология
Публикува

Фретките са наистина невероятни животинчета!

Ние гледахме фретка още преди няколко години и тогава беше един от най - екзотичните домашни любимци.

Много живи и интелигентни същества, типични порчета.

Прави ми впечатление, че напоследък става мода сред определен кръг младежи от големите градове.

Надявам се собствениците на тези животни да са наясно с какво се захващат!

Различните породи фретки живеят средно около 6 - 10 години, предразположени са към затлъстяване, имат сравнително непокорен нрав.

Нещо много важно остават си непоправими хищници. Самеца, който гледахме, редовно правеше поразии от сорта на: избити декоративни птици и гризачи, откраднати ключове, очила, пари и др.

Само за секунда изтърван от поглед и свършваше някоя от горепосочените бели, въпреки че беше достатъчно дресиран и обучен. Изключително свободолюбиви и авторитарни животни.

Другото което е ненавиждат (страхуват се) кучета. Нашия "хубостник" дори в ръцете ни се зъбеше и се опитваше да хапе преминаващи кучета!

Въпреки всичките им посочени недостатъци пак ще вземем фретка (може би напролет или лято), защото нашият почина преди време на 7 - 8 годишна възраст.

Много са любвеобилни и предани съм стопаните си създания. Когато дойде и се сгуши във вас и ви погледни с "онези"очи, моментално забравяте за белите които са свършили преди секунди и сърцето ви се "топи".

През годините съм чувал истории, от България, за опитомени и развъдени порове. Това се е случвало в някои краища на страната ни, но преди стотина и повече години. Няма записани данни, само разказите на стари хора.

Дори мисля, че ми беше спомената и едва ли не за почти "чисти линии"?!

Сега по света са развити различни породи фретки: самурени, бизони, хъскита, опушени, леокостични, меланистични, костенуркови и разни други.

• Глобален Модератор
Публикува

За картината на Леонардо- поне за мен никога не е имало съмнение, че това е пор. Хермелина е доста по малък и с по- нежни черти. За името на картината мисле, че означава ... как да го кажа на бг, нещо като хубавата отглеждачка ( дресьорка) на порове :) т.е момичето се занимава с отглеждане на фретки, а не че е крадла. Примерно в Бг може да има хубавата краварка, овчарка и т.н., а там явно е имало фереткарка :)

• Потребители
Публикува

„Хубавата крадла” се отнася за фретката. Но възможно е и Чечилия да е „Хубавата собственичка на фуро”. Тук трябва да се произнесе някой, който владее италиански език.

Моята идея беше, че в надписа по някакъв начин се говори за животното от портрета. А изкуствоведите изобщо игнорират този надпис и мислят, че е поставен допълнително. Дори за една друга картина на Леонардо, на която няма никакъв надпис, казват, че била „Хубавата Ферониера”! Получило се е някакво разминаване на информацията за двете картини във времето.

Нашия "хубостник" дори в ръцете ни се зъбеше и се опитваше да хапе преминаващи кучета!

Ето един пример: фретка закача лъвче http://www.maniacworld.com/lion-vs-ferret.html Тук пък има съвети за отглеждане на фретки http://www.avicenavet.com/index.php?m=761 Това пък е галерия http://www.google.bg/images?hl=bg&q=%D1 ... 13&bih=593

• Глобален Модератор
Публикува

Някак си съм убеден, че заглавието се отнася за дамата, а не за порчето :), но може и да греша.

• Потребител
Публикува

Чистокръвен пор, одомашнен и наречен "фретка". Това е мазно американско наименование за благозвучност и е доста ново.

Колкото и "питомен" да е, порът си остава хищник, на много по-високо ниво от домашната котка. Способностите му да се катери и провира навсякъде му е спечелила лоша слава на унищожител. Веднъж намъкнал се в курник, гълъбарник или зайчарник през отвор колкото сечението на китката ви, нищо живо не излиза. Няма да останат и яйца. На мен лично ми е малко смахнато хоби отглеждането на порове в къщи. Този хищник може да направи невиждани поразии и то не само в периметъра на вашия дом. Няма нищо общо с отглеждането на котките и кучетата. По-добре да си остане екзотично предизвикателство, отколкото масово явление.

А за "Дамата с хермелина" - наистина наименованието е от грешната интерпретация на съдържанието. Дамата с фурото от снимката е доста по-добре:)

.:.

• Потребители
Публикува
Този хищник може да направи невиждани поразии и то не само в периметъра на вашия дом. Няма нищо общо с отглеждането на котките и кучетата.

Ето какво е написала Ира, която явно е украинка:

"Тези животинчета още 80 -90 години гледах на Украйна.Там ги гледат за кожи.Имах бели и опушени като вашо.Стават за домашни любимци но за да не миришат махат им някакви жлези.Много добре опитомяватсе,игриви,смешни,хитри и бьрзи.Завиратся в най малки дубки.Убиват всичко какво то се движи.Ведньж мойта една избяга и за кратко време изпотрепа у кумшийка 8 пилета и петел,и понеже не може да ги изяде пробива им мозьк и като свьрши с една убива и друга за спортен интерес.След това спокойно вьрналасьв клетка без да закачи наши кокошки,а бяха в една барака.Независимо от това че малки ,атакуват и големи кучета и даже нахално наступват и на хора.Нямат никакьв страх.Ядьт мясо ,риба ,яйца ,готвих им супи,хляб ядуха ,мляко.Но хилави по отношение кьм болести,даже човешкий грип може да ги убие.Умират от всички болести които засегат и кучета.Трябва да се вакцинират.

А как бьрзо убиват пльхове....Като влезе на село в кьща пльх,пускаме упитомена фретка и за броени минути го намира и убива с такьв хьс че се чудиш какво е дяволе вселило в това малко животинче.Ако много общува с хора то не хапа,но ако просто в клетка живее то хапе много,.

Та аз катерица гледам так и тя хапа ако нещо не му харесва,но не хапе сьс злоба,така да подсети че има зьби.Сьща та работа и сьс фретка ,само че пред вас е хишник и затова пазете от него други домашни любимци ,той няма да се шегува.,не го плашат погулеми размери отсреща.

Иначе страхотно животинче ,много ми харесват,но няма да го гледам свободно в апартамента.Ведньж собудихся и тая хищна физиономия гледаше ме в очи на растоянии 10 см.,изкара ми акьла.Една пак я гушнах ,хем опитомена беше,так захапа ме за устна и токо парче риба я накара да ме пусне ,а то просто беше гладно ." http://forum.dog.bg/topic/10639-%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%87%d0%b5-%d1%84%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b0/page__st__80

В същия форум има доста положителни отзиви за фретките. Даже има прикачена снимка, как фретка си играе с котка. Има и "Дама с фретка". То май не е точно фуро,защото е бежава.

За миризмата, казват, се премахвала съответната жлеза. Но някакъв специалист беше написал, че животното отделяло секрет, когато било уплашено. Така че, ако го гледате "нежно", сигурно няма да ви пуска парфюма си.

• Глобален Модератор
Публикува

Да, това са т. нар. околоанални жлези - има ги и при кучето и котката, най- известни са при скунксовете :). Могат да се премахнат оперативно- не е сложно. Има го и този момент, че отделят секрет при определени ситуации, но не мисля, това се случва често.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!