Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Raven , кози в Зливки, Салтово и Маяцк няма, напротив - има кости от говеда и нерядко - овце. Освен ако не твърдиш, че Плетньова греши ( виж "От номадите до градовете" стр.71-102)? :hmmm: Козите са в Дмитриевското и Подгориевското градища.

Обобщенията, просто намятани "за спорта" са с никаква стойност! "Една водка - ако мине"... Не минава. :biggrin:

В периода края на 3-началото на 4-ти век в северните подножия на Кавказ и района между Дон и Кубан(където би трябвало да се намират вече прабългарите) се вижда осезателна промяна в погребалната практика, като приетите за алански и по-богати погребения се заменят от по-постни такива, с беден инвентар и почти никакви животински храни в тях, а там където все пак ги има - те не са само от овце, а са разнообразни! Очевидно има друга погребална практика, не мислиш ли?

За твърденията, че, видиш ли, кравите са неподходящи за номадско отглеждане ще отговоря само, че изворите описват стада говеда при номадите скити и сармати! Овцете очевидно идват с хуните и "подкараните" от тях източно азиатски племена...Кравешката чума - също, поне според линка на Южняка...

.................................

Върни се и прочети отново какво съм написал, след това ми посочи къде пиша че в СМК имаме типично номадските животни.

Най накрая вземи се ориентирай в тази СМК, като имаш такова желание да спориш с мен.

В случая ти подкрепяш моята теза - в чисто номадските некрополи като Сивашовка и Перешчепина до средата-последната четвърт на седми век нямаме никакви признаци на уседналост както в материалната култура така и в останките от животни ползвани за храна и жертва, след създаването на Хазарският хаганат и уседналата СМК се появяват и говеда, и трайни поселища.

В случая и в СМК и в ПБЦ имаме масова поява на говедо едва след усядането, преди това имаме основно коне и овце.

Промяната на погребалният обичай през 3-4 в. както и промяната на антропологичният тип и оръжията си има съвсем друга причина, това са първите по осезаемо фиксирани централно азиатски елементи предхождащи основната вълна която идва в края на четвърти век.Преди това имаме контакти в продължение на почти два века.

Такива елементи има в Джети асарската, Алтън асарската, Саргатската, Бахмутинска и други локални култури.

По това време българи в тези райони не би трябвало да има, или поне не са фиксирани по никакъв начин с изключение на недоказани исторически извори.

Силно се съмнявам че по това време "булгар" изобщо съществува като етноним, а племената от "българската група" все още са с различен етнически състав.

Редактирано от Raven
  • Мнения 77
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Та, Рейвъне (или някой друг) би ли ми обяснил механизма по който Крум може да изкара толкоз много волове само за един обоз при все, че една от областите му е разорена от Геник, ако Аспарух не е имал говеда? За строителството приемаш, че дюлгерите са привнесени, ама говеда не може току тъй да се привнесат. Миналия век след октомврийския преврат и последвалата колективизация Русия така и не можа да се възстанови от говедоцида. А и как е дошъл Аспарух с народа си? След като е прогонен от някъде, очевидно е уседнал в тово някъде, а уседналите народи се местят с волове във впряговете, щото вола мъкне и повече и е по издръжлив, освен ако не сме имали яки першерони още тогаз.

• Потребител
Публикува (edited)

Между Аспарух и Крум има 130 години, за това време е можел да си отгледа сиво искърско в необходимите количества.

Според мен няма никаква връзка между това с какво са се придвижили до тук българите през 681 и какво е било животновъдството в ПБЦ век и половина по късно.Единят идва от коренно различен хабитат, климат и условия за животновъдство и земеделие, век и половина по късно е нормално това да е променено, станали са земеделци за двадесетина години, що да не си сменят и добитъка?

Освен това аз не казвам че не е имало говеда в степите, цитирал съм преди волските каруци на хуните, просто в конкретният период овцата изглежда доминира.

В съответствие с новите виждания за бройката на Аспаруховата орда ако примеме че са били триста хиляди /половината милион за който настояват някои ентусиасти не може да ми се откъсне от сърцето/ то Крумовите десет хиляди вола са си едно нищо, като сметнем че за изхранването на един човек са нужни поне десетина глави едър, дребен и цвилещ добитък то с Аспаруховите се е движил скот горе долу колкото има в днешна Аржентина.

Какво са яли е друг въпрос, може би са успели все пак да ги научат да не ядът за разлика от ходжата и магарето му.:happy:

Редактирано от Raven
  • Потребители
Публикува

Между Аспарух и Крум има 130 години, за това време е можел да си отгледа сиво искърско в необходимите количества.

Според мен няма никаква връзка между това с какво са се придвижили до тук българите през 681 и какво е било животновъдството в ПБЦ век и половина по късно.Единят идва от коренно различен хабитат, климат и условия за животновъдство и земеделие, век и половина по късно е нормално това да е променено, станали са земеделци за двадесетина години, що да не си сменят и добитъка?

Освен това аз не казвам че не е имало говеда в степите, цитирал съм преди волските каруци на хуните, просто в конкретният период овцата изглежда доминира.

В съответствие с новите виждания за бройката на Аспаруховата орда ако примеме че са били триста хиляди /половината милион за който настояват някои ентусиасти не може да ми се откъсне от сърцето/ то Крумовите десет хиляди вола са си едно нищо, като сметнем че за изхранването на един човек са нужни поне десетина глави едър, дребен и цвилещ добитък то с Аспаруховите се е движил скот горе долу колкото има в днешна Аржентина.

Какво са яли е друг въпрос, може би са успели все пак да ги научат да не ядът за разлика от ходжата и магарето му.:happy:

:)

--

Извинявам се за оф-топика: разбирам че твърде много хора, пищещи във форума , смятат, че овцете са били опитомени например в Китай, или в Монголия, и е че овцете и овцевъдството са били непознати за тази част от Евразия до към 4 век от новата ера :).

Големи хора сте, но..

• Модератор антропология
Публикува

Привет, Аспандиат. Поставяш ме в особено положение. Подтикваш ме да вляза в спор, който не искам да спечеля. Да не ти отговоря, би било проява на нелюбезност към един от форумците, които уважавам най много - виждал съм твои прекрасни, иновативни и не на последно място, стилистически и граматично много добре издържани постинги, което не се среща всеки ден в тези времена на упадък от всякакъв характер. Когато видя някой с иновативно и творческо мислене като твоето, когато не съм съгласен, просто го прескачам, защото хора като тебе трябва да бъдат стимулирани да пишат повече, а не по-малко.

Да ти отговоря по същество би означавало да изостря спора, при това в защита на тези и позиции, които нямам никакво намерение да защитавам, защото са ми чужди и дори неприятни.

Засега ще заобиколя постинга ти, който прочетох с интерес, като се надявам да има още такива по темата. Поздрави.

• Глобален Модератор
Публикува

Привет, Аспандиат. Поставяш ме в особено положение. Подтикваш ме да вляза в спор, който не искам да спечеля. Да не ти отговоря, би било проява на нелюбезност към един от форумците, които уважавам най много - виждал съм твои прекрасни, иновативни и не на последно място, стилистически и граматично много добре издържани постинги, което не се среща всеки ден в тези времена на упадък от всякакъв характер. Когато видя някой с иновативно и творческо мислене като твоето, когато не съм съгласен, просто го прескачам, защото хора като тебе трябва да бъдат стимулирани да пишат повече, а не по-малко.

Да ти отговоря по същество би означавало да изостря спора, при това в защита на тези и позиции, които нямам никакво намерение да защитавам, защото са ми чужди и дори неприятни.

Засега ще заобиколя постинга ти, който прочетох с интерес, като се надявам да има още такива по темата. Поздрави.

Приятелю, с радост очаквам да ме обориш или поне оспориш, а не да ме заобикаляш. Освен ако не си ми се обидил за леката хапливост в последното ми мнение за извънстепното изпаряване на българите.

• Потребител
Публикува

Много добре казано от Южняк, предоверяването и буквалното следване на изворови данни е често срещана грешка, наред с прекалено свободната филология, и именно на такива грешки се базират някой от най нереалните теории и хипотези.

Историческият извор е отправка и повод за изследване, но в никакъв случай не е информация която трябва да се приема безрезервно.

Или както е написал един класик :

"Но едно от тъжните неща, които човек осъзнава в течение на един дълъг живот, е крайната ненадеждност на повечето исторически данни."

• Потребител
Публикува

Споделям идеята на Южняк за критичен прочит на изворите.Интересен факт е обаче избирателността на критичността - защото дори и в този форум Новоримските хроники се приемат за извор на безспорни факти , а всички останали извори(арменските например)- за митове и легенди.

• Потребител
Публикува

Споделям идеята на Южняк за критичен прочит на изворите.Интересен факт е обаче избирателността на критичността - защото дори и в този форум Новоримските хроники се приемат за извор на безспорни факти , а всички останали извори(арменските например)- за митове и легенди.

Избирателността при приемане и критика на изворите трябва да се ръководи и от някаква елементарна логика, без значение от произхода на извора.

Поради безкритично и буквалистко четене на извори Г.Ценов откри че ВПН всъщност се е движило в обратна посока. Арменските извори са си ОК, но в някои от тях няма никаква логика и поради това се смятат за анахронизъм или грешка.

• Потребител
Публикува

Арменските извори са си ОК, но в някои от тях няма никаква логика и поради това се смятат за анахронизъм или грешка.

Нямат логика, щото прабългарите трябва да ги изкараме хуно-тюрки. Иначе, ако не трябва, си имат логика.
  • Потребител
Публикува (edited)

Комплексарщини и арийски шарлатании не ме интересуват, ако можеш да ми кажеш нещо което не знам по въпроса който ме интересува ще го прочета с удоволствие, тъпи спорове с "ура националисти" не ми се водят.

Редактирано от Raven
  • Потребител
Публикува

ОТ. Подкрепям мнението на Аспи. Наистина се процеди известна акедимична страст изразена в категоризиране и интелектуална ревност във формата на словестна злост. Край на ОТ.

Питам се, дали не може да се програмира модел за произхода или всекавви подобни проиблематики. Явно се борави с неизвестно к-о и количество информация. Защо да не се въведат данните в една програма, да видим тя каво ще каже? По подобие на тази която моделира живота и която започва в даден момент да си работи сама?

• Потребител
Публикува

Поради безкритично и буквалистко четене на извори Г.Ценов откри че ВПН всъщност се е движило в обратна посока. Арменските извори са си ОК, но в някои от тях няма никаква логика и поради това се смятат за анахронизъм или грешка.

Има много грешки...

Зависи от времевият период.

Първо вероятно от Юг на Север, (от Африка)

После вероятно на всякъде (потопа на Черно Море)

После вероятно от Запад на Изток, фригите и други от балканите до Армения, Афганистан вероятно и Индия.

После вероятно от Изток на Запад, населилите южните балкани и притиснали траките.

Вероятно после от Изток на Запад и народите над (северно от) Черно Море предимно.

И после под Черно Море.

Да, има движение на хора в много посоки и всеки ползва това удобно Немо му.

И проблема е в повечето случаи за доказване, не на българската история, а на собствената си (или друга подобна) теория и облага.

Било то и последната дума, да е духовна.

А сега целият свят е в преселение.

А може би винаги е бил.

• Потребител
Публикува

Браво Южняк ... този форум кръстен "БГ Наука" все пак не е академичното ѝ изражение а е форум за хора интересуващи се от научни факти, тук-там и боравещи професионално с тях ... това разбира се по никакъв начин не омаловажава написаното от теб то си е за 'рамка' :good:

Извинение на автора на темата за спама

• Потребител
Публикува

Понеже темата се насочи към вероятността номадите целенасочено се заселват край земеделските култури/цивилизации си позволявам да постна една интересна статия (поне за мен), която е свързана с единственият за сега открит хунски град. Градът се е казвал "Бял град" и авторката (унгарка) прави съпоставка с Белите градове от "Евразийската степ".

ЦЪК

П.П. Самият факт, че авторката е унгарка ме кара да чета текста й с известна доза скептицизъм(huns<->hungars), но все пак е интересно как останките от хуните се "цивилизоват" и в последствие асимилират от земеделците.

• Потребител
Публикува

ОТ. Подкрепям мнението на Аспи. Наистина се процеди известна акедимична страст изразена в категоризиране и интелектуална ревност във формата на словестна злост. Край на ОТ.

Питам се, дали не може да се програмира модел за произхода или всекавви подобни проиблематики. Явно се борави с неизвестно к-о и количество информация. Защо да не се въведат данните в една програма, да видим тя каво ще каже? По подобие на тази която моделира живота и която започва в даден момент да си работи сама?

http://www.dissercat.com/content/zaselenie-kochevnikami-bolgarami-srednego-povolzhya-v-vii-viii-vv-k-voprosu-ob-etno-kulturno

Ето един такъв опит за систематика на база съпоставяне на групи признаци и нанасянето им в таблици за сравнение.

Виж заключението.

• Потребител
Публикува

Четох го това заключение - автора направо разстрелва от упор Плетньова и нейните "хазари"... Не е лошо, само първото изречение не ми харесва, но сигурно е визирал бъдещите жители на Волжка България... :biggrin:

• Потребител
Публикува (edited)

Чакайте малко. Има едно нещо, наречено АНАЛИЗ на извори. При което всички тези неща, за които писаха предишните участници в дискусията, се имат предвид. Учи се в историческия факултет. Поне преди време беше така, сега не знам. whistling.gif

Друг е въпроса, че при "критичното" възприемане на изворите западните автори отиват понякога в нелепи крайности. Това повече се вижда в културната антропология (примерно идиотските дискусии за канибализма в Тихия океан и за това "почему аборигены съели Кука" smokeing.gif ), но и в историята го има.

Не мога да разбера какво рипат някои хора срещу тюрките - велика култура. Явно повече им харесва да са някакви смотани иранци... smokeing.gifsmokeing.gifsmokeing.gif

P.S. Има и други публикации за хунски градове, даже май миналата година във "Вестник древней истории" ли беше, в "Российская археология" ли беше не помня, имаше една интересна статия.

Но както вече споменах, всички номади имат градове, когато вземат трайно дадена територия под контрол.

Редактирано от Black Wolf
  • Потребител
Публикува

Нямаме нищо против тюрките и великата им номадска "цивилизация" - имаме против историческите фалшификации, предпоставените анализи и изводи и проемането на хипотеси за доказателства...

Хазарите "строят" каменни градове само в територии населени предимно с алани и българи (според изворите!), а след като последните племена се изселват хазарите ги хваща амнезията...

А българите на над 1000 км оттам пак почват същите градежи...

• Потребител
Публикува

Нямаме нищо против тюрките и великата им номадска "цивилизация" - имаме против историческите фалшификации, предпоставените анализи и изводи и проемането на хипотеси за доказателства...

............

Тук ще те подкрепя с две ръце, и аз мисля че не може на база един исторически извор или на фонетична гимнастика базирана на две три сходно звучащи имена да се градят генерални хипотези при положение че един чисто количествен анализ на факти ни води до съвсем противоположна хипотеза.

Дори и една проста таблица да направим с две колонки пак се вижда че доказаните факти в полза на едната теория са в пъти повече.

пп

Дай пример за "историческа фалшификация" в този контекст.

• Потребител
Публикува (edited)

.............

Хазарите "строят" каменни градове само в територии населени предимно с алани и българи (според изворите!), а след като последните племена се изселват хазарите ги хваща амнезията...

А българите на над 1000 км оттам пак почват същите градежи...

Има нещо такова, но това е защото българи и алани строят такива градове /градища е точната дума/ около два века преди хазарите, просто относително по рано се появяват и попадат в подходящи условия.

Усядането при севернокавказките българи започва от шести век, при хазарите пълно усядане така и не се получава, но все пак имат градища и дори градове които без съмнение са строени вкл. и от българи.

пп

Дайте да съживим темата за произхода , освен мен има поне още двама трима които се интересуват от този момент. Така оплескваме всички теми подред и ми е съвестно някакси :).

Редактирано от Raven

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!