Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Или всеки фрагмент е мистерия сам по себе си, но един да се разгадае и възела ще се разплете, по-точно всичко е лишено от логика, защото към момента нищо не ни е ясно. Разкрием ли една от мистериите, всичко ще ни се изясни.

На мен най-важен ми се струва въпросът: къде е живял авторът и кога? Разбере ли се откъде е ще открием и езика за разшифроване, разбере ли се кога - ще разберем и причината ( мотивът ).

• Мнения 156
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Глобален Модератор
Публикува

За да знаем къде е живял авторът, трябва да имаме поне 1 следа от него. Няма такава...

• Модератор Инженерни науки
Публикува

В последния /юлския/ брой на списание Знание има статия "Ръкописът на войнич"

• Глобален Модератор
Публикува

Те тия не го ли обърнаха вече на откровена астрология, както и онова "Осем" или квото там беше?

Публикува

О, не - поне това дето е в къщи

Два последователни боря имам десто си струват - космически дрехи, за Марс, за Итер.. За мълтивселени е Ако Айнщайн греши..

Във фейса има някакво дето се е обърнало на астрологическо но май не е това

каотро се прибера вече в резюме ще драсна по тази тема, а другото.. В съответните теми ако не е реклама

А списание осем имат/ха наглостта да се определят за наследници на Космос...

Аз бих ги определил като наследници на вестник Психо+ или Психотроника - от зората на демокрацията

Публикува

А, за последните ли? :)

То такова бездарие, приятелю, много рядко се среща.

• Глобален Модератор
Публикува

Психо и аз го помня, имаше и един "Мистерии на цивилизациите", там па да видиш какъв филм! Хората обаче масово ги четяха (през 90-те тоя жанр се продаваше повече и от жълтата преса) поради интерес към неизвестното и липса на каквато и да било информация по подобни въпроси тогава. Всъщност и днес също от голяма част от аудиторията се предпочитат астроложките простотии пред научната литература, че и ревностно се защитават от поддръжниците им. Бях изумен, че дори и във форума на НГ е пълно с такива, които винаги ми пращаха линк към x-net за "доказателства" :clap:

Какво стана с обещаното резюме - разкодираха ли ръкописа тия серсеми от Знание? :)

Публикува

А сега обещаното резюме. Извинение за късното, но не се свъртях достатъчно вкъщи за да стане по-рано.

Така.. Брайън Клег е авторът на материлала. Вмятам че в списанията е интересесен и снимковият материал. Статията започве с това че университетаът в Бедфоршир обявявил през февруари 2014 че професорът по приложно лингвистика Стивън Бакс /аналогия с Индиана джоунс/..

Професорът чул за книгата преди 2 г в предаване за окултиста Джон Дий...

Продължавам..

Малко история - как американския колекционер Войнич купува книгата (1913 г) и досега никой не е дал убедитен превод. 6 години по-късно Уйлям Нюболд прави уж частичен превод, но е опроверган по-късно. Теорията му де - смутал че текстът е заблуда, а белезите над буквите (които приличат на стенограма на древногръцки) носят смисъла

Нюболд губи окончателно, установявва се че въпросните символи са пукнатини в мастилото.

Съществувала е хипотеза според която шрифтът е траслитерация на съществуващ език, достатъчно било да се намерят две три клучови думи. По-късното идея е че е шифър - трябва разкодиране, но бързо се установява че ако е така, сложността ну надхвърля възможностите през средновековието. Сегашните криптографи не се затрудняват с шифри оттогава.

И последната ипотеза - че е пълна безмислица. Но защо толкова труд?

post-7686-0-15731500-1404018449_thumb.jp

post-7686-0-57266000-1404018460_thumb.jp

post-7686-0-33937300-1404018560_thumb.jp

Публикува

С качеството май не се получи

Ще качвам още - текстовете с по-ясни снимки. Материалът е хубав за да го преразказвам

• Глобален Модератор
Публикува

И последната ипотеза - че е пълна безмислица. Но защо толкова труд?

За парите на някой колекционер или ентусиаст, като император Рудолф или американските богаташи от началото на 20 в. ;)

Публикува

Да, точно - при положеие че е продадено за годишно и нагоре възнаграждение - трудът си е струвал

• Глобален Модератор
Публикува

Именно. И предвид пълната невъзможност за разшифроване и установяването на тотални противоречия с всеки от групите езици и с правилата, наивността и хаосът на рисунките - всичко това като се съпостави, най-вероятната версия е фалшификат.

Публикува

Аха..

Не знам четими ли са нещата дето качих.

Пардон - осем до десет годишни заплати е еквивалентът на 600 дуката

Гордън Ръг от униерситета в Кийл /който оспорва откритията на Бакс/ демонстрира, че написването на такъв ръкопис /като се използват техниките от онова време/ не би било сложна задача - трябва механизъм за генериране на случайни дум. Ползва таблица с части от думи и изрязан шаблон който не позволява да се повторят две думи една след друга. И пише на ръка. С тази техник създал за 2 часа илюстрирана странца, което означава че книгата може да се напише за 10 седмицил Струвало си е

Така написана книгата ще издържи статистически текст, на който е била подложена през 1913 г. от Марсело Монтемуро, университет на Манчестър

• Потребител
Публикува

Понеже една от основните мистерии в темата се очертава като въпросът дали семейство Войнич не са фалшифицирали книгата, можем да пробваме импровизиран графологичен разбор на почерка на нежната половинка - Етел Лилиан Войнич, английска писателка и композиторка, авторка на романът "Стършел", писала също и на тема славянска литература, а също и превеждала от руски език.

160px-Voynich_Ethel_Lilian.jpg

voynich_ethel_lilian_01.jpg

....и да го съпоставим с почерка в ръкописа...

220px-Voynich_manuscript_excerpt.svg.png

А ето тук открих разни документи, но нещо не можах да си преведа ясно дали някои от тях са писани от самия Уйлфрид Войнич, или просто са били негово притежание!?

http://www.colinmackinnon.com/newsletter.htm

• Глобален Модератор
Публикува

Е тука е нужен експерт - графолог. Но това е пътя - първо да се изключи сем. Войнич, след това - възможните и достъпни за сравнение източници от Средновековието.

• Потребител
Публикува

1 вата завъртулка под снимката направо сочи ръкописа.

Вчера гледах по израелската тв. нещо и минаха субтитри.

Отначало помислих, че тръгна ръкописа на Войнич.

После видях, че не е той. Но някак ми се видя сходен.

Въпреки, че текстовете, които после гледах на Иврид са малко по-други.

• Потребител
Публикува

Обаче тук пише, че има и други документи свързани с книгата

Първият точно определен притежател на книгата е бил Георг Бареш (Georg Baresch), алхимик живял в Прага в началото на 17 век. Бареш изглежда също бил озадачен от тайната книга в неговата библиотека. Узнавайки, че Атанасиус Кирхер (Athanasius Kircher), известен йезуит, учен от Римската колегия (Collegio Romano) е публикувал Коптския (Етиопски) речник и разшифровал (така се считало) египетските йероглифи, той копирал част от ръкописа и изпратил образеца в дома на Кирхер в Рим (два пъти), молейки за помощ при разшифроването му. Писмото на Бареш от 1639 г. до Кирхер е намерено в наши дни от Рене Зандберген (Rene Zandbergen) и е най-ранното споменаване на ръкописа.

Много изследователи подозират и самия Войнич в това, че той само е изфабрикувал ръкописа. Като търговец на стари книги, той е можел да притежава необходимите знания и умения, „загубена книга“ на Роджър Бейкън би могла да има висока стойност. Обаче, последните изследвания на писмото на Бареш до Кирхер позволяват да се отхвърли тази хипотеза.

• Потребител
Публикува

Е тука е нужен експерт - графолог. Но това е пътя - първо да се изключи сем. Войнич, след това - възможните и достъпни за сравнение източници от Средновековието.

Да, аз затова предложих "импровизиран" разбор, ясно е че ние няма да разгадаем шифъра и сме просто няколко от хилядите любопитковци по цял свят, но би било интересно, когато разгадаят тайните на книгата, да видим кой колко близо е бил до истината. :whistling:

1 вата завъртулка под снимката направо сочи ръкописа.

И на мен ми прави впечатление, че тя изписва няколко букви със сходен почерк.

Обаче има някои разлики - тази първата буква тя я изписва, плавно и заоблено, а в ръкописа е изписана с остри ( даже съставящи ъгли линии ), нейното "о" много прилича по форма и големина на такъв символ от ръкописа, само че при нея в десния горен ъгъл винаги е запълнено с повече мастило, заврънтулка подобна на българското "я" я има и в книгата, но при нея има отявлен завършек, а в книгата продължава сякаш има опашчица. Нейният почерк е наклонен леко вляво, а този от книгата като че ли клони надясно.

rykopis%20inside%201.jpg

Според мен семейство Войнич са били доста известни със своята находка за времето си - освен това Уйлфрид Войнич също е бил обзет от мания да разгадае шифъра. Лилия Войнич до известна степен е била повлияна от загадката и е въвела някои от символите и в своя почерк, пък и така е имало още един повод ( освен че е била известна писателка ) да се шуми около името й.

• Глобален Модератор
Публикува

Една добра графология ще е много полезна.

1/ един човек или повече са писали текста;

2/ съвпада ли текста с образци от почерка на Етел Войнич и Уилфред Войнич? Те или някой от тях ли са писали части от текста или целия, или не?

3/ съвпада ли почерка на текста с почерка на някой от другите заподозрени от Средновековието, например на император Рудолф;

• Потребител
Публикува

Мен обаче ме мъчи въпросът, ако е фалшификат, каква цел си задава фалшификаторът - да изниже произволен набор от символи, макар, че така би бил уловен от специалистите. Защото има правени статистически анализи, които показват " структура, характерна за естествените езици ". Това означава ли, че фалшификаторът имитира естествен език или е създал изкуствен такъв. И дали после е написал някакъв смислен текст, макар и не интересен. Ако има смислен текст пак отговорът е в дешифрирането му.

• Глобален Модератор
Публикува

Ако е фалшификат, той си е дело на измамник - неговата цел е или да вземе пари, или да се бъзика. Може да стъпи на тоталната тайнственост и загадъчност на текста. През 19 век, или пък в средновековието какви специалисти... Има да си блъскат главата столетия над тоя текст, за който и "самият търговец не знае ..."

• Потребител
Публикува (edited)

В книгата е описан процесът за създаване на ходещи растения и нарочно е шифрована, щото ако вземат че се разпространят, има опасност вегетарианците да умрат от глад :grin:

бел.мод.КГ:

:):) :)

Редактирано от КГ125

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!