Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

ѝ - Ѝ... Как да ги пишем?

Във форуми, във Word, в коментари под статии...

Ето няколко сайта, които може да са ви полезни:

http://vstoykov.hit.bg/accent.html

http://www.bjotev.cjb.net/

http://www.bacl.org/itaestbg.html

• Глобален Модератор
Публикува

аз го пиша като й, за да не се затормозявам. Мисля че има достатъчно интелигентни и грамотни хора, които да правят разликата.

• Потребители
Публикува

Има два начина.

Най-разпространеният е със заместващото "й". За пишещите на "фонетична" кирилица (кирилица-qwerty, която принципно е предназначена за чужденци) клавишът "й" е същият като латинското "j". За тези, които ползват БДС (тоест българската кирилска подредба на клавиатурата), си има клавиш "й", който отговаря на латинското "х".

Има и начин да се изпише наистина "ѝ". Получава се просто като натиснеш Shift+"ь" (латинско "a" в qwerty) при БДС-употреба на кирилица.

• Потребители
Публикува (edited)

То зависи май от версията на текстовия редактор.

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикува

... Има и начин да се изпише наистина "ѝ". Получава се просто като натиснеш Shift+"ь" (латинско "a" в qwerty) при БДС-употреба на кирилица.

Наистина не работи, а тамън се зарадвах, че ще го пиша като хората....

Я, виж за какъв текстови редактор става думи или какво друго трябва да се направи.

• Потребители
Публикува

Трябва някой по-грамотен от мен да го обясни.

Аз съм с Уиндоус 7, Гугъл Хром и Уърд 2007 у дома - и го пиша без проблем.

Но на работа съм с Уиндоус Виста, ИЕ7 и Уърд 2003. Тук не става.

• Потребител
Публикува

Зависи от подредбата на клавиатурата.

Аз съм с Виста в офиса. Едно от първите неща, които направих след като я инсталирах, беше да пробвам новата тогава фонетична подредба на клавиатурата. Е, пробвах и не ми хареса! След като рабрах, че и предишните файлове които ставаха за ХР и 2000 не работят, потърсих в Интернет и намерих, че от Майкрософт си имат програмка, с която да си пренаредя клавиатурата по мой вкус - Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4. :) Използвах, че имам клавиш в повече (|\) до левия Shift (който е малък) и там си сложих удареното и - ѝ,Ѝ :)): .

Това е историята при мен.

• Потребители
Публикува

Има и вариант да си напишете текста в Уорд, като си вмъкнете желаните символи. Проблемът е, че при скоростно писане, а повечето правят именно това, използването на някои от посочените способи забавя доста. Посоченият от Христо Серафимов вариант е вече подходящ за скоростно писане, но трябва да се усвои навика за ползване на още една буква.

• Потребител
Публикува

Ако на някоя клавишна комбинация, с помощта на Microsoft Keyboard Layout Creator, се пристави самото ударение, ще може да се изписва винаги, когато е необходимо, а не само над И. Аз така процедирам напоследък и то автоматично си се намества над предхождащата го буква (освен при някои по-дървени шрифтове).

• Потребител
Публикува

Друг вариант, за който се сещам, е да се използва програмката Character Map, която, ако е инсталирана с Windows-а, се намира в Start Menu\Programs\Accessories\System Tools. Уникода на "ѝ" е 045D, но не се вижда с всички фонтове. С Ариел се вижда със сигурност. От там може да се копира и да се ползва, където е необходимо.

Или още по-лесно, ако ще се прави с копи/пейст... Правите си буукмарк към тази тема, отваряте я в отделен прозорец или таб и си копирате "ѝ" от заглавието или постовете. :)

• Глобален Модератор
Публикува

Character map

Start -> Run

Написвате charmap.exe и натискате ОК.

Избирате фонт (шрифт) и намерете ударението, което Ви интересува. След това остава да го маркирате (select бутон в програмата) и да го копирате (copy в програмата). Отивате в текста, където искате да е ударението, и натискате Ctr. + V от клавиатурата.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Как да пишем букви с ударения под Linux?

http://svilen-online...8/06/linux.html

Редактирано от ISTORIK
  • 5 years later...
  • Потребител
Публикува (edited)

Windows 10 - клавиатура Bulgarian (Phonetic Traditional)

Използвано е, че няма букви с голям ер-малък (ь) и ударено и (ѝ). И двете се намират на латинското X. ѝ е с натиснат Shift, ь е без Shift :animatedwink: ьѝьѝ

Предполагам, че това го има и в по-ранните версии на Windows клавиатурата със същото име.

Едит: сега видях, че тази информация я има и в Wiki-то - и главни могат да се пишат като се натисне CapsLock.

Редактирано от hristo_serafimov
  • 4 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува
On 14.02.2012 г. at 6:18, sirius said:

"Sift+ь" не работи :/

Ако ползваш фонетична работи. Поне на повечето машини. А можеш и персонално да си настроиш лаптопа или компютъра при тази или друга комбинация от клавиши да ти излиза.

• 1 year later...
  • Потребител
Публикува

Атанас Георгиев е написал много грамотна и подробна статия за удареното Ѝ ѝ. Тя е цитираната тук от @dancho413. Само едно нещо е пропуснал Атанас Георгиев да уточни: удареното главно Ѝ трябва да присъства в шрифта като глиф под името uni040D, а малкото ѝ трябва да присъства в шрифта като глиф под името uni045D. Отсъстват ли тези два глифа в шрифта, обясненията за директна клавишна комбинация са безсмислени. В такъв случай остава единствено да се въвежда първо буквата, а след нея ударението (И` : и`). Ако буквите Ии имат правилно mkmk позициониране в шрифта и съответно ударението има също правилно mkmk позициониране в шрифта, то резултатът ще е същият, сякаш въвеждате само една-единствена буква. За съжаление малцина са производителите на шрифтове (включително и от България), които да дефинират mkmk позициониране при глифовете Ии. И това е обяснимо – каквито и усилия да полагаш, винаги ще се намери устройство (най-често електронно), което не умее да чете mkmk feature. Като прибавим към проблема за недостатъчната интеграция между шрифт, клавиатурна подредба, операционна система и софтуер за текстово въвеждане и проблема за нашето нехайство да пишем Ѝѝ, ситуацията става точно такава, каквато я виждаме всеки ден около нас.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!