Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Модератор антропология
Публикува

Дискусия в реално време в/у хипотезата на Кокрън за хомосексуализма като болест, причинявана от патоген (паразит), който манипулира и изменя поведението на хоста си за свои собствени цели .хиперлинк

Дискусията е на изключително високо ниво, предимно от професионалисти от различни области - антропология, медицина, вирусология, история; обаждат се и любители, естествено. Хипотезата на Кокрън е осветена в огромни детайли с множество "за" и "против". Препоръчвам всеки, който ползва английски, да я прочете.

• Мнения 161
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Ако имаш възможност, време и желание резюмирай нещо, защото си е доста материал. Можем да спретнем дискусия и в нашия форум.

• Модератор антропология
Публикува

Имам желание, с времето е малко-по трудно, но по някое време може да опитам, днес или утре. Благодаря ти, че го предложи.

• Потребител
Публикува

Честно казано за пръв път чувам за тази теория и би ми било интересно да се сформира дискусия по въпроса.

• Глобален Модератор
Публикува

Когато можеш, Южняк, когато можеш. Мисля, че ще стане много интересно.

Теорията съм я чувал, тя си има своите плюсове, но не съм се задълбочавал в това.

• Потребители
Публикува

На мен тази "хипотеза" ми звучи повече като виц. Ако имаме някакъв вирус, бактерия или нещо подобно, то в такъв случай "болестта" би трябвало да засяга най-вече околните. Примерно би трябвало да пламнат цели семейства или дори села, че защо не и градове. Включването на овцете добавя допълнителен колорит, защото ако се прихваща от тях, то ХС би трябвало да е разпространен най-вече в селата и да е съвсем рядко явление в градовете. А е как "хипотезата" обяснява бисексуалните - като хронично заболяване ли?

А и не би ли трябвало патогенът да се изолира, да се намери антидот и болните като глътнат няколко хапчета да почнат пак да заглеждат лица от другия пол? Да не говорим, че в СССР са правили опити да излекуват това буржуазно заболавяне, но без никакъв успех.

• Потребител
Публикува

Много интересно! Благодарности на Южняк за резюмето, смятам че е напълно безпристрастно и коректно. Аз от известно време съм убеден в хормоналния дисбаланс в съвременните храни - значителен превес на естрогени в месото заради по-лесното отглеждане на женски индивиди домашни животни, а от там и почти пълната липса на тестостерон в месните продукти. Но тази теория за патоген изглежда също толкова силна.

.:.

• Потребител
Публикува

Силно скептичен съм. теорията на този и на онзи не ме убеждава. Нужен е световен консенсус по кой да е въпрос, не разни пъстри теории.

• Потребител
Публикува (edited)

Въпреки трилърския (в поднесения) си вид и прикачения ореол на табу, още от начало тази теория, дори в очите ми на аматьор, се сгромослясва в глинените си крака. Ако се предава заразно, защо ще има подчертана повтаряща се избирателност в различни рупи от населението, да не ги изброявам?

Логическатa конструкция и принесените доводи ми напомнят за нумерологията или „Махалото на Фуко”, а това с овцете - вица, който завършва с „... е да можеше и да готвиш!”

Отделно, наистина имаше любопитни факти.

Редактирано от bravo
  • Потребител
Публикува (edited)

Някъде бях чел, че сред всички бозайници, най-висок на хомосексуалните е сред мъжките прилепи. Интересно ми е те с какво животновъдство се занимават.....Среща се и при делфините и пингвините. Наскоро имаше една гей-двойка пингвини в берлинската зоо.

нека се изясни ако може на Южния полюс какви овце има и кога ги е имало? също и в океана.

също няма убедителни доказателства за липсата на хомосексуалност сред племената на ловци и събирачи или поне такава не е предоставена в темата. Изобщо редица неща са удобно премълчани, имам странното усещане за напастване на фактите.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува

Теорията на Грегъри Кокрън има един голям минус - въпросният патоген го няма на яве, а както се вижда от текста и никой не го е търсил.

Иначе по принцип оптиката , в които Грегъри Кокрън е специалист на свободна практика, има добро приложение в биологията при откриване на разни микроорганизми.

В книгата на fixxxsers има един интересен и доста дълъг списък за хомосексуалността при животните.

• Модератор Военно дело
Публикува

Въпроса не е той прав ли е или не. Въпроса е, че това е социално самоубийство. В днешното политически коректно време да твърдиш това, значи да си дисидент. Просто педерасите, и либерастите ще го разкъсат.

• Потребител
Публикува

Останах с впечатление, че въпросът да е дали е прав от гледна точка на биологията , а не от гледна точка на политиката.

Странно е, че теорията засяга хомосексуализма само при половината от популациите.

• Потребител
Публикува (edited)

Въпроса не е той прав ли е или не. Въпроса е, че това е социално самоубийство. В днешното политически коректно време да твърдиш това, значи да си дисидент. Просто педерасите, и либерастите ще го разкъсат.

Ако това е въпроса, защо не клонираме темата при Други социални науки (то естествени много не останаха, хе, хе) ?

А, сетих се 1 виц (по спомен, та прощавайте за неточност евентуална): Вървял юнака в гори тилилейски, ожаднял, стигнал до извор с бистра водица. Там спал триглав змей. Извадил сабя юнака, фрас - откъснал 1-та глава на змея. Докато оня се оцъфери, фрас, втората глава, и той клатушкайски се: "Юнако, защо ми режеш главите?" "Как защо, искам да пия вода." Змея: " Еми пий бе, кой ти пречи?!"

Редактирано от bravo
  • Модератор Военно дело
Публикува

Официалната позиция е, че ХС е наследствен, и не се явява заболяване, или някаква малформация. Въпроса дали хомосексуализма е заболяване или наследственост е приключил през 70 те. Днес да възродиш тази дискусия, е все едно преди 89 да искаш да започнеш дискусия социалистическата или капиталистическата икономика е по успешна. Тоталитаризма се връща с бързи крачки, за съжаление.

• Потребител
Публикува

Останах с впечатление, че въпросът да е дали е прав от гледна точка на биологията , а не от гледна точка на политиката.

Странно е, че теорията засяга хомосексуализма само при половината от популациите.

Къде са хомосексуалните жени в тази схема? Или за тях ще има отделна теория на жената на Кокрън...

• Потребител
Публикува (edited)

Не знам дали дискусията (ако има такава) е приключила, може и въпроса да се е забулва с воала на ПК. Сигурно защото в много общества това е все още „срамен” въпрос. По информации и наблюдение, мисля, че явлението ходи (в обществото) на два крака – единия се казва Генчо Хормонов, другия Соцко Културов. Те вероятно се преплитат понякога и това обърква наблюдателите, а има и редица катализатори, което не помага да се избистри работата.

Логично е да се допусне, че при наличие и на женски и на мъжки хормони, един дисбаланс да играе ролята в тази посока. Предполагам (за шоуто), че това може да е и форма на атавизъм отпреди много милиони години, когато половете още са се лутали в обособяването си, не се е знаело who is who и това да е някакъв еволюционен апендисит. Външните фактори в този аспект, като нутритивните такива също не са за пренебрегване.

От социално и културно гледище нещата са по-шарени и си е цяла отделна тема. Там може да се проследи съвсем обоснована закономерност сред различни групи. Напоследък има и нещо като модна тенденция и комерсиална показност, което е дразнещо и представлява всъщност извращение, самия феномен не.

Имаме един интересен паралел при бонобо (вид шимпанзета). Те се клатят редовно без оглед на пол – това им е социалната смазка – скарат се нещо два мъжкара (жените аналогично предполагам) па си ударят по една и царува мир (make love, not war от тях сме го копирали).

П.С. За жените се прилагат (подразбират) същите критерии, естествено.

Редактирано от bravo
  • Потребител
Публикува

Явлението навярно наистина може да се обясни на ниво хормони и неврони, но оттук насетне....да се твърди, че е болест, която трябва да бъде лекувана и заличена, ми се струва скандално и напълно политкоректно в духа на християнската, дясноконсервативната и комунистическата идеологии.

• Потребител
Публикува

Официалната позиция е, че ХС е наследствен, и не се явява заболяване, или някаква малформация. Въпроса дали хомосексуализма е заболяване или наследственост е приключил през 70 те. Днес да възродиш тази дискусия, е все едно преди 89 да искаш да започнеш дискусия социалистическата или капиталистическата икономика е по успешна. Тоталитаризма се връща с бързи крачки, за съжаление.

Не е така, въпросът не е приключил,не е изяснен нито за биологичното обяснение, нито за психологическите аспекти, нито за социалните.

Може би за това политическата некоректност, която както отбеляза Алвасарейро за едни е некоректност но за други е правилната политика се приема с охота като аргумент дори в областта на в естествените науки. Много интересно явление.

• Модератор Военно дело
Публикува

Дорис, тук въпроса не е прав ли е Кокран или не, въпроса е, може ли той свободно и без заплаха от остракизъм да изложи своята теория. Отговорът е твърдо НЕ, което за сетен път доказва, че западното общество е тръгнало с бързи крачки от демокрация към тоталитаризъм.

• Потребител
Публикува (edited)

Че защо да не може да изложи позицията си. Както виждам я е изложил, и ние имаме честта да й се наслаждаваме. Въпросът е дали е основателна или не.

В САЩ има пастори, цяло политическо лоби има от консервативната партия, които открито считат хомосексуалността за грях, отклонение, лудост, която трябва да се лекува, наказва, преследва и не виждам някой да ги остракира. Я опитай да кажеш че си гей в Аризона или някое тексаско селце, набързо ще те линчуват, отрежат атрибута и набутат в устата.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува

Дорис, тук въпроса не е прав ли е Кокран или не, въпроса е, може ли той свободно и без заплаха от остракизъм да изложи своята теория. Отговорът е твърдо НЕ, което за сетен път доказва, че западното общество е тръгнало с бързи крачки от демокрация към тоталитаризъм.

Ами добре, щом това е въпросът.

Офф:

За мен такъв въпрос е по-сложен от този за биологичните причини на хомосексуализма. Възможно е и да има остракизъм. Аз си живея с представата , че Америка е място на свободата и даже на свободията. И с това си обяснявам факта, че човек, който е учил физика може да преподава антропология в университет. Последното даже ма зарадва, защото и аз съм от категорията на Кокран, едно учил (тука съвпадението на специалността е пълно :biggrin: ), от друго се интересува.

• Потребител
Публикува

Не, Америка изобщо не е място на свободата. място на свободата и свободията са отделни градове по крайбрежията, и то конкретни техни квартали. В Средния запад и южните щати обаче нещата са на ниво 19 век.

• Модератор Военно дело
Публикува

В Средния запад и южните щати обаче нещата са на ниво 19 век.

Блаженни ти слова Португалецо, да даде Господ здравите традиционни сили да победят в световен мащаб. Наличието на хора със здрави корени може единствено да ме радва и да укрепява надеждата ми в бъдещата победа на здравите традиционни и консервативни ценности над съвременния либерастко тоталитарно и аморално течение.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!