Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

отговорът на задачата с трапеца е:

приемаме че АЕ =x ,ЕБ=2х

то тогава ДЦ=3/5*3х

S на трапеца =(АБ+ЦД)/2*h=(3х+3/5*3х)/2*h=(15/5х+9/5х)/2*h=24/5х/2*h=12/5х*h=2,4х*h

S на трапеца =2,4х*h

S на триъгълника АЕД=АЕ*h/2=х*h/2

S на триъгълника/S на трапеца = (х*h/2)/(2,4х*h)=(х*h/х*h)/(2,4*2)=1/4,8=10/48=5/24=(5/6)/4=(5/6*25)%=20,5/6% ((125/6)%)

надявам се че е вярно и съм ти помогнал :biggrin:

Редактирано от radi99
  • Потребител
Публикува

Ето по-съкратено решение:

Долната основа на трапеца е 3х, а горната основа е 60 процента от 3х .

Пишем формулата за лице на трапец с тези данни и височина Н .

Триъгълника АЕД има страна АЕ= х ,тъй като е една трета от долната основа на трапеца.

Височината на триъгълника също е Н, като на трапеца.

Пишем формулата за лице на триъгълник АЕД.

Съставяме отношението на лицето на трапеца към лицето на триъгълника и получаваме 24/5.

Сега изчисляваме х% от лицето на трапеца е равно на 5/24 от лицето на триъгълника и

получаваме отговор 20 и 5/6 % е лицето на триъгълника от лицето на трапеца.

Не знам дали е вярно, но това е моето предложение за решение.

• Потребител
Публикува

Може ли да ми помогнете за следните задачи:

1. Дадено е множеството А={1,2,3,...,100}, състоящо се от първите 100 естествени числа. Да се намери броят на подмножествата на А, сборът на елементите на които е 5035

2. Сборът на три различни ест. числа е 2012. Като разделили най- голямото на най- малкото от тях, се получило частно 2 и остатък 3. Разликата на двете по-малки числа е 3.

• Потребител
Публикува

Нека трите числа са : x, x-3, z /в условието е казано,че двете по-малки числа се различават с 3/

Първото уравнение е : x+x-3+z=2012 2*х+z=2015

Второто уравнение е : z/х=2 с остатък 3 2*х+3=z

Заместваме в първото с второто и получаваме: 4*х+3=2015 х=503

z=1009

Другото число е 500

• Потребител
Публикува (edited)

Това, за което ще ви помоля е доста глупаво, ама не мога да измисля...

Може ли някой да ми представи като сбор 15 от различни етсествени числа?(27 сбора)

Редактирано от Little Bad Girl
  • Потребител
Публикува

Това, за което ще ви помоля е доста глупаво, ама не мога да измисля...

Може ли някой да ми представи като сбор 15 от различни етсествени числа?(27 сбора)

Това е и решението на една от горните задачи :)

Може ли да ми помогнете за следните задачи:

1. Дадено е множеството А={1,2,3,...,100}, състоящо се от първите 100 естествени числа. Да се намери броят на подмножествата на А, сборът на елементите на които е 5035

сумата на числата от 1 до 100 е 5050. 5050 - 5035 = 15. т.е. трябва да се изключат всички комбинации на различни естествени числа чийто сбор е равен на 15.

01. 15

02. 1 + 14

03. 1 + 2 + 12

04. 1 + 3 + 11

05. 1 + 4 + 10

06. 1 + 5 + 9

07. 1 + 6 + 8

08. 1 + 2 + 3 + 9

09. 1 + 2 + 4 + 8

10. 1 + 2 + 5 + 7

11. 1 + 2 + 3 + 4 + 5

12. 1 + 3 + 4 + 7

13. 1 + 3 + 5 + 6

14. 2 + 13

15. 2 + 3 + 10

16. 2 + 4 + 9

17. 2 + 5 + 8

18. 2 + 6 + 7

19. 2 + 3 + 4 + 6

20. 3 + 12

21. 3 + 4 + 8

22. 3 + 5 + 7

23. 4 + 11

24. 4 + 5 + 6

25. 5 + 10

26. 6 + 9

27. 7 + 8

• Потребител
Публикува

Това е и решението на една от горните задачи :)

сумата на числата от 1 до 100 е 5050. 5050 - 5035 = 15. т.е. трябва да се изключат всички комбинации на различни естествени числа чийто сбор е равен на 15.

01. 15

02. 1 + 14

03. 1 + 2 + 12

04. 1 + 3 + 11

05. 1 + 4 + 10

06. 1 + 5 + 9

07. 1 + 6 + 8

08. 1 + 2 + 3 + 9

09. 1 + 2 + 4 + 8

10. 1 + 2 + 5 + 7

11. 1 + 2 + 3 + 4 + 5

12. 1 + 3 + 4 + 7

13. 1 + 3 + 5 + 6

14. 2 + 13

15. 2 + 3 + 10

16. 2 + 4 + 9

17. 2 + 5 + 8

18. 2 + 6 + 7

19. 2 + 3 + 4 + 6

20. 3 + 12

21. 3 + 4 + 8

22. 3 + 5 + 7

23. 4 + 11

24. 4 + 5 + 6

25. 5 + 10

26. 6 + 9

27. 7 + 8

MimSsS съм аз. Благодаря много!! :)):

• Глобален Модератор
Публикува

MimSsS съм аз. Благодаря много!! :)):

Бел. Мод. Писането с повече от един никнейма не се толерира във форума.

• Глобален Модератор
Публикува

Ай лаф дис форум!

Ми туу!

• Потребител
Публикува

Пиша две нови задачи . Дано някой успее помогне:

1. В една книжарница докарали сборници по математика,христоматии по литература и новия том на "Хари Потър", като всичките

докарани неща били повече от 1790 и по-малко от 1810. Първия ден от всички докарани сборници продали 1/7 част, от докараните

христоматии- 1/5 част,а от докараните книги Хари Потър- 4/49 части. Втория ден продадените неща били съответно 1/14,

1/30 и 1/3 част от докараните, а третия ден - съответно 1/5, 1/4 и 1/10 част от докараните. Колко книги били докарани в

книжарницата?

2. Да се намерят числата А=2абс1 и Б=1абс2 /т.е. петцифрени числа/, ако А/Б=21/12.

• Глобален Модератор
Публикува

Не мога да направя нищо/ бях на друг комп и не си знаех паролата!

Откакто човечеството откри писмеността преди повече от 5000 години, информацията вече може и да се записва на подходящ носител. Така че дерзай! :lightbulb::biggrin:

• Потребител
Публикува

Решение на задачата за книжарницата:

Означаваме сборниците по математика с А

означаваме христоматиите по литерат. с В

означаваме книгите Хари Потър с С

Сега ще напишем за всеки от трите дни по колко броя са продали:

1ден 2ден 3ден

А - 1/7 1/14 1/5

В - 1/5 1/30 1/4

С - 4/49 1/3 1/10

Най-малкото общо кратно на сборниците , т.е. на 7,14,5 е 70 А

Най-малкото общо кратно на литературите, т.е. на 5,30,4 е 60 В

Най-малкото общо кратно на книгите, т.е. на 49,3,10 е 1470 С

По условие 1790 < А+В+С < 1810 /От трите страни на това неравенство изваждаме 1470,т.е. С/

получаваме 320 < А+В < 340

За А избираме от 70,140, 210, 280 /кратни на 70/

За В избираме от 60,120, 180, 240 /кратни на 60/

така че сбора им да е между 320 и 340

Единствените, изпълняващи условието са А=210 и В=120

Следователно докараните книги в книжарницата са 210+120+1470=1800

• 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Здравейте,ако някой може да помогне за следните задачи:

Може ли в клетките на квадратна таблица с размери 5 на 5, да се запишат числата 1,2,3,4...25,

така че във всеки стълб сборът на няколко от записаните в него числа да бъде равен на сбора

на останалите числа в същия стълб? Обосновете отговора си!

Девет стола, разположени в редица, са запазени за шест ученика и трима професори. Тримата професори

пристигат преди шестте ученика и решават да седнат така , че всеки професор да бъде между двама ученика.

По колко различни начина професорите могат да изберат местата си?

Приятни празници!

• Потребител
Публикува

Здравейте! Тоя път е много много спешно... Поне едната задача трябва да е решена тая вечер или най- късно утре... Задачи от този тип абсолютно не разбирам... Благодаря предварително

1. Трима математици пътували в различни вагони на един влак. При спиране на влака всеки от тях започнал да брои пейките на перона, покрай който минавал вагона му. Те преброили съответно 22, 17 и 26 пейки. При отпътуването отново започнали да броят, като един от тях преброил 3 пъти повече пейки от другия. Колко пейки е преброил третият???

2. Петима приятели, Андрей, Борис, Васил, Георги и Димо, провели турнир по тенис на маса по двойки. Всеки двама изиграли точно по един мач срещу всеки двама от останалите. Мачовете завършили без равенства. Оказало се, че Андрей е загубил 12 мача, а Борис е загубил 6 мача. По колко мача е спечелил всеки играч?

• Потребител
Публикува

Ами третия математик е преброил 11 пейки.

Андрей нито един;

Борис шест;

Васко, Гошо и Димо по осем.

А в геймове как са завършили, за да обявим победителя ;)?

• Потребител
Публикува

Ами третия математик е преброил 11 пейки.

Андрей нито един;

Борис шест;

Васко, Гошо и Димо по осем.

А в геймове как са завършили, за да обявим победителя ;)?

Искам само да питам как разбрахте че преброил 11 пейки???

Пише в условието че мачовете са завършили без равенства...нищо друго за геймовете...

а и ще може ли малко по- подробно да ми обясните защото трябва да изпратя обяснения как съм стигнала до решението...ако може??? :tooth:

• Потребител
Публикува

Кой клас си ;)?

Ами добре, въпреки, че не го правим.

Когато влака спира на перона Математика който е най-близо до локомотива е преброил най-много пейки - 26, нека го кръстим А, следващия с 22 нека е Б, а последния със 17 нека бъде В. Когато влака тръгва отново нека остават Х пейки за броене. Токава А ще преброи Х, Б Х+4 (26-22), а В Х+9 (26-17).

От у-вието знаем, че единия е преброил 3 пъти повече от другия. Това може да е само Б, защото 3Х=Х+4 дава Х=2 (при другите възможностти се получава дроб 3Х=9+Х, Х=4,5 или отрицателно число 3(Х+4)=Х+9, Х=-1,5). Следователно А е преброил 2 пейки, Б 6 (2-те останали + 4-те до мястото на А), а В 11 (2-те останали и 9 до мястото на А).

Играли са се 15 мача, в 12 от тях А играе с един от приятелите си по схемата АБ - ВГ, АБ-ВД и АБ-ГД. След като А е загубил всички мачове, то всеки от приятелите му печели два мача в серията в която не играе с А и губи всички когато е с А. Серийте са 4 следователно всеки от Б,В,Г и Д ще спечели 3Х2 мача (4-тата серия с А няма да спечели нито един). Това прави 6 мача за всеки. Когато А не играе се играят 3 мача БВ-ГД, БГ-ВД и БД-ВГ. Тук пък Б губи всички мачове, защото по у-вие има само 6 победи. Следователно всеки от останалите трима печели по един мач.

Това за геймовете беше майтап ;).

• Потребител
Публикува

Кой клас си ;)?

Ами добре, въпреки, че не го правим.

Когато влака спира на перона Математика който е най-близо до локомотива е преброил най-много пейки - 26, нека го кръстим А, следващия с 22 нека е Б, а последния със 17 нека бъде В. Когато влака тръгва отново нека остават Х пейки за броене. Токава А ще преброи Х, Б Х+4 (26-22), а В Х+9 (26-17).

От у-вието знаем, че единия е преброил 3 пъти повече от другия. Това може да е само Б, защото 3Х=Х+4 дава Х=2 (при другите възможностти се получава дроб 3Х=9+Х, Х=4,5 или отрицателно число 3(Х+4)=Х+9, Х=-1,5). Следователно А е преброил 2 пейки, Б 6 (2-те останали + 4-те до мястото на А), а В 11 (2-те останали и 9 до мястото на А).

Играли са се 15 мача, в 12 от тях А играе с един от приятелите си по схемата АБ - ВГ, АБ-ВД и АБ-ГД. След като А е загубил всички мачове, то всеки от приятелите му печели два мача в серията в която не играе с А и губи всички когато е с А. Серийте са 4 следователно всеки от Б,В,Г и Д ще спечели 3Х2 мача (4-тата серия с А няма да спечели нито един). Това прави 6 мача за всеки. Когато А не играе се играят 3 мача БВ-ГД, БГ-ВД и БД-ВГ. Тук пък Б губи всички мачове, защото по у-вие има само 6 победи. Следователно всеки от останалите трима печели по един мач.

Това за геймовете беше майтап ;).

Даа... благодаря..сега ми стана ясно. Обаче саааамо едно не схванах.. как преброихте мачовете..аз преброих 5 и не мога да се оправя. Ще съм благодарна ако ми кажете(повече няма да питам..предполагам) А да..от 6 клас съм :biggrin:

• Потребител
Публикува

Ами аз не зная какви формули ползвате. Предполагам не са ви въвели понятието фактуриел ;). Емпирично (т.е. като ги разпишеш без формула) се получава така:

АБ с/у ВГ,ВД и ГД

АВ с/у БГ, БД и ГД

АГ с/у БВ, БД и ВД

АД с/у БВ, ВГ и БГ

това дава 12 мача. В последната серия А почива и мачовете са:

БВ -ГД, БГ- ВД и БД-ВГ

Или имаш 5-ма участника което дава 5 серии по 3 мача като всеки участник играе в 4 серии и в една почива.

• Потребител
Публикува (edited)

Ами аз не зная какви формули ползвате. Предполагам не са ви въвели понятието фактуриел ;). Емпирично (т.е. като ги разпишеш без формула) се получава така:

АБ с/у ВГ,ВД и ГД

АВ с/у БГ, БД и ГД

АГ с/у БВ, БД и ВД

АД с/у БВ, ВГ и БГ

това дава 12 мача. В последната серия А почива и мачовете са:

БВ -ГД, БГ- ВД и БД-ВГ

Или имаш 5-ма участника което дава 5 серии по 3 мача като всеки участник играе в 4 серии и в една почива.

Редактирано от Little Bad Girl
  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Задачи от движение :

Моля, помогнете!

Два камиона излезли от един град в една посока: първият излязъл в 8

часа, а вторият в 10 часа и 50 минути. След като вторият камион настигнал

първия, двата камиона продължават да се движат още 2,5 часа и в

момента на спирането вторият камион е задминал първия с 30 км.

В колко часа вторият камион е настигнал първия и какво разстояние са

изминали дотогава, ако скоростта на първия камион е равна на 0,6 от

скоростта на втория?

Двама пешеходци вървели един след друг по път, успореден на ж.п.линия.

Влак настига задния пътник и преминава край него за 10 секунди. След 20

минути влакът настига предният пешеходец и преминава покрай него за 9

секунди. Колко време, след като влакът е изпреварил предния

пътник, задният ще го настигне? /скоростите са постоянни/

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!