Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Както няма вяра, религия, която да не е патила от секти, които да изопачават учението и, превръщайки го във вредно за хората, така няма и вяра/религия, която да е успяла да се опази от другия голям проблем - фанатизмът.

Интересува ме вашето мнение относно това какви са причините, водещи до появата на фанатизма, според вас.

• Администратор
Публикува

Синоними на фанатизъм: крайност, екзалтация, екзалтираност, разпаленост, привързаност, ревност, страст, упорство, амбиция, пристрастие, фанатична защита, сектантство

Фанатизма е една крайност, която се използва най вече в краен случей. Но фанатика не се оповава на Бог, а по скоро на дявола. Всички религии в оригинал(а не отклонения, секти и т.н.) са за проповядване на мир и разбирателство. А фанатизма е точно обратното.

За мен не само фанатизма, а и всички прояви на крайно действие са проява на слабост. Човек е прекалено слаб за да се бори продължително с ума и започва с тялото. Затова и сега има толкова фанатици. Днешния човек гледа лесния път дори и той да води към смърта. Те вече са отдадени на идеята и биха си дали живота за нея. Което мен ме радва, но са се захванали с грешния начин по грешния път, с грешната идея.

• Потребител
Публикува

Фанатизма е следствие от промиването на мозъци или самозаблудата. Може да бъде породен и от обрати в живота свързани с болка страдание и смърт. Мисля, че темата е по-скоро за "Философия" до толкова, до колкото се разглеждат причините за появата на фанатизма, а не неговата анатомия.

В много държави (дори и такива като Германия, Франция, Великобритания) има крайни общества, които проповядват фанатизъм. Примерно в гореспоменатите три държави има големи гета както следва: в Германия турски и арабски; във Франция севрноафрикански - предимно тунизийски, маркоански и алжирски; във Великобритания пакистански. Особено тежко е положението във Франция и Германия. За пример мога да дам Берлин - градът с най-голямо турско население след Истанбул. В Турция фанатизма се преследва особено жестоко и извън кюрдските райони неможе да се развива много. Нали даже фереджетата са забранени още от Кемал Ататюрк? В Германия обаче няма такива ограничения, понеже немците се комплексират като стане дума за ограничаване на някои човешки свободи. Ако немците забранят фереджетата това най-вероятно би се приело като фашизъм останал от хитлерово време. За това в Европа много от мюсюлманите намират добра почва за задълбаване. В много мюсюлмански квартали се живее като в Афганистан преди 2001 година. Едно дете, което расте в такава атмосфера и постоянно му бива насъждаван фанатизъм в главата най-вероятно би израстнало като фанатик.

При втория вариант нещата са малко по-различни. Там човек започва да чете религиозни книги и ги тълкува погрешно. Изгражда си вътрешен свят и започва да си втълпява разни неща и да вярва в неправи неща. Тук проблема е ограничено общуване и липса на хора, които да се противопоставят на това вгълбаване в себеси и да отворят очите на въпросния индивид.

Относно третия случай знам от личен опит как напълно нерелигиозен човек след загуба на член от семейството се фанатизира. Или след това което става в Близкия Изток много хора започват да симпатизират на крайните военни фракции и дори стават част от тях.

В днешно време най-много фанатици има сред мюсюлманите и това се дължи предимно на липсата на образование и технологии. В модерните арабски държави има много малко фанатици, но в по-бедните се наблюдава това образуване на затворени общности и лека полека фанатиците промиват мозъци и се множат. На фанатизма трябва да се отговори с образование, а не с оръжие. Оръжието докарва още повече фанатици от третия случай, който дадох.

• Потребител
Публикува

Синоними на фанатизъм: крайност, екзалтация, екзалтираност, разпаленост, привързаност, ревност, страст, упорство, амбиция, пристрастие, фанатична защита, сектантство

Фанатизма е една крайност, която се използва най вече в краен случей. Но фанатика не се оповава на Бог, а по скоро на дявола. Всички религии в оригинал(а не отклонения, секти и т.н.) са за проповядване на мир и разбирателство. А фанатизма е точно обратното.

За мен не само фанатизма, а и всички прояви на крайно действие са проява на слабост. Човек е прекалено слаб за да се бори продължително с ума и започва с тялото. Затова и сега има толкова фанатици. Днешния човек гледа лесния път дори и той да води към смърта. Те вече са отдадени на идеята и биха си дали живота за нея. Което мен ме радва, но са се захванали с грешния начин по грешния път, с грешната идея.

Доста интересно мнение.

А понякога разни групировки и последователите им са обвинени във фанатизъм... Според теб кое е формирало фанатизма в този случай.

--------------------------------------------------

До 'Spirit':

А каква според теб е разликата между причините за появата на фанатизма и анатомията му. За мен двете са неразривно свързани. Анатомията на фанатизма се обяснява от причините, които са довели до появата.

• Администратор
Публикува
А понякога разни групировки и последователите им са обвинени във фанатизъм... Според теб кое е формирало фанатизма в този случай.

Причината е абсолютно същата, както и при обикновения фанатик. Слабост! Защо ги обявяват за фанатици? Самите групировки мислят, че когато убиват цивилни жени, мъже и деца ще привлекат повече погледи и наистина точно така става, но това е най лесния и брутален начин. Защо се получава така? Защото привържениците на самите идеи които проповядва групировката са престъпници, които са с нисък коефициент на интелигентност и единственото което умеят е да живеят в бункери, да стрелят с няколко вида оръжие, да си произвеждат експлозив и да убиват хора. Което е най простия начин за воюване. Винаги има друг път и алтернатива за превличате на погледи и показване на сила и мощ. Но този начин не се толерира, защото е по бавен по труден и иска повече човешки ресурс. И пак може да се стигне до глобален проблем, като химическо оръжие и др. Затова и лесно се справят с отделни групировки, но винаги се създават нови и ще продължават да се създават.

• Потребител
Публикува
До 'Spirit':

А каква според теб е разликата между причините за появата на фанатизма и анатомията му. За мен двете са неразривно свързани. Анатомията на фанатизма се обяснява от причините, които са довели до появата.

Под "анатомия на фанатизма" имам предвид поведението на фанатиците.

• 1 year later...
  • Потребител
Публикува
Както няма вяра, религия, която да не е патила от секти, които да изопачават учението и, превръщайки го във вредно за хората, така няма и вяра/религия, която да е успяла да се опази от другия голям проблем - фанатизмът.

Интересува ме вашето мнение относно това какви са причините, водещи до появата на фанатизма, според вас.

Душевна неграмотност,глобална неграмотност,липса на потентност(във всичките и форми),сляпо подчинение на авторитети(поради наличието на вече споменатата душевна неграмотност),алчност,страх,завист и още куп неща..но мисля,че неграмотноста и невъзможноста да се разберат нещата са водещото.

С две думи:фанатика е ''кон с капаци''.

• Потребители
Публикува

Ами това с фанатиците е въпрос на гледна точка. Ако американец отиде в Близкия изток да трепе и да го трепят, той е рейнджър и патриот от САЩ. Ако обаче арабин от Близкия изток отиде да прави същото в САЩ, ной определено е терорист и фанатик. А той човека просто иска американеца да се си прибере у дома и се надява, че другите американци като видят да гърмят бомби под прозорците им ще преосмислят миротворческия си подход.

С фанатизма нещата не са така еднопосочни. Фанатизирани духовници да речем са елиминирали друговерците - напр. прочутия отец Торкемада. Но пък след това няма религиозно напрежение, както сега е в Косово.

С промяната на гледната точка, един фанатик може да бъде наречен и с доста по-хвалебствени епитети.

• 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Лесно е да говориш за фанатизъм,когато се седи зад компютъра и наблюдаваш новините.това бих казал по темата.

• 10 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

винаги ще има фанатици, от всякакъв род, религия и порядък.

Хубаво няма, важното е по-малко лошото да надделява.

В реалността избора винаги е между лoшо и по-малко лошо.

Доброто е една цел, която гоним, но винаги е там на хоризонта, почти я стигаш и тя пак се губи, някъде все там..

Посетете: www.esencia1.info

• 4 years later...
  • Потребител
Публикува

От върховенството на абсолютната свобода, следва че:

Фанатизма е склонност към налагане на своята истина на другите, чрез рационални аргументи или насилие.

За да не е фанатичен, спора за истината следва да се разрешава по един от следните методи.

1. Компромиси.

2. Жребий.

3. Избори.

4. Свободен (манипулативен) спор.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!