Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Здравейте, приятели!

От няколко години се занимавам сериозно с рисуване и сега се наех и да пробвам малко водните бои. Става дума за тубички, както и да е, ако някой може да ми даде няколко прости съвета. Искам да знам най-вече, дали примерно мога в палитрата да си запазвам по някакъв начин микса, защото боите за съжаление не са на много ниска цена (пък и наистина ми става жал за боята, която не съм използвал :D).

Благодаря предварително !

• Глобален Модератор
Публикувано

Здравей и добре дошъл във форума!

. . .

Най-простия начин е да покриеш плътно палитрата с целофан или някакво фолио, ако е възможно да не прониква въздух. След това я слагаш в хладилник с температура не по-ниска от 8-10 С'. При много ниски температури боята замръзва и ефектът от съхранението е нулев - става ронлива и неизползваема.

Това е най-достъпния начин за съхраняване на бои.

Успех в начинанието! :v:

Поздрави Б.

• Модератор Инженерни науки
Публикувано (edited)
  On 14.03.2012 г. at 8:16, platformer said:

Здравейте, приятели!

От няколко години се занимавам сериозно с рисуване и сега се наех и да пробвам малко водните бои. Става дума за тубички, както и да е, ако някой може да ми даде няколко прости съвета. Искам да знам най-вече, дали примерно мога в палитрата да си запазвам по някакъв начин микса, защото боите за съжаление не са на много ниска цена (пък и наистина ми става жал за боята, която не съм използвал :D).

Благодаря предварително !

Поне ги наричай с имената, де... Темперни бои са това(щото има и акварел - пак "водни" и техниката за рисуване с двете значително се различава), да на Б.Богданов съвета е мн добър, но какво толко ще стане като изсъхнат и после пак ги разводниш? Малко трудно, че пак трябва да го доведеш до паста, но не е проблем. Опитвай да планираш какво ти трябва та да го свършваш.

Редактирано от Joro-01
  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Попитах един колега /той има опит в съхранението на боя/ за съвет.

Съветът е свързан със съхранението на акрилни бои, но в общи линии може да се приложи и за акварел.

. . .

1 . В най обикновена пластмасова кутия за съхранение на хранителни продукти се поставя подложка от дунапрен например, богато напоена с вода.

2. Върху тази подложка се поставя лист хартия за печене на месо на фурна. Този лист попива част от водата съдържаща се в подложката.

3. Върху листа се поставя подготвената по цветове боя.

4. Кутията се затваря плътно! Това условие е много важно.

Препоръчително е поне веднъж седмично, подложката да се овлажнява. Съхранява се на стайна температура.

Това е всичко.

Колегата ми каза, че е съхранявал повече от месец приготвени акрилни бои, без те загубят качества, цвят и т.н.

Успех!

Редактирано от Б.Богданов
  • Глобален Модератор
Публикувано
  On 15.03.2012 г. at 12:51, Joro-01 said:

* * *

Малко трудно, че пак трябва да го доведеш до паста, но не е проблем.

* * *

Малко трудно, но както каза колегата Жоро - не е проблем. ;)

Може да отнеме малко повече време, но при желание, боята ще стане отново използваема.

• Потребители
Публикувано

:smokeing: Аз като един стар аматьор - художник си оставям да изсъхва палитрата както си е и после си я разтварям сд водичка, щото това са си водн боички все пак...бидейки водноразтворими нищо не им пречи да изсъхнат - цвета евентуално се запазва... но не съм сигурна че е същия, защото да речем между употребата на палитрата имам периоди от по половин година ахахха...

Истината е, че трябва просто да не изстискваш толкова много боя и най-добре си купи бурканчета, защото можеш да си взимаш с четката и да мешаш в палитрата без да се налага да хабиш много... Напоследък има и доста скъпички, но готини твърди боички....с много хубави цветове.

Едно време някой ми беше казал да слагам каааааааааапчица веро на изсъхналата боя и тя става отново ъъъ плътна на четката, но има страничен ефект че се пеняви :crazy_pilot:

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 15.03.2012 г. at 19:11, Lion Queen said:

:smokeing: Аз като един стар аматьор - художник си оставям да изсъхва палитрата както си е и после си я разтварям сд водичка, щото това са си водн боички все пак...бидейки водноразтворими нищо не им пречи да изсъхнат - цвета евентуално се запазва... но не съм сигурна че е същия, защото да речем между употребата на палитрата имам периоди от по половин година ахахха...

Истината е, че трябва просто да не изстискваш толкова много боя и най-добре си купи бурканчета, защото можеш да си взимаш с четката и да мешаш в палитрата без да се налага да хабиш много... Напоследък има и доста скъпички, но готини твърди боички....с много хубави цветове.

Едно време някой ми беше казал да слагам каааааааааапчица веро на изсъхналата боя и тя става отново ъъъ плътна на четката, но има страничен ефект че се пеняви :crazy_pilot:

Не че изсхъват, ами нещо става с пигмента. След като ги оставя една вечер трябва да ги бъркам през 3 секунди инак остава нещо като утайка. Ползвам Winsor и Newton Artists Watercolour (което не беше добра идея за първа боя, но в един сайт ми го препоръчаха), в бъдеще предполагам, че ще видя и останалите марки, но мисля че ще е същата работа. Сега съботата като се срещна с господина ми по рисуване ще видя и той какво мнение има по въпроса :D. Трагедия е, че съм от малък град и надали ще намеря някой специално за водни бои да ми даде някакви уроци или пък съвети, но какво да се прави рисуването си е най-вече самообучение.

Редактирано от platformer
  • Потребители
Публикувано (edited)

:biggrin: изобщо не ги разбирам марките - важни са цветовете... Препоръчвам ти следното - ако искаш наистина да рисуваш с темперни боички си купи поливинил ацетатни от магазина за художници срещу ЦУМ ако още съществува - продават се на големи бурканчета, не са чак толкова скъпи и освен това като ти е голямо бурканчето не ти се свиди толкова... Така си избираш цветове, които ползваш - аз например си купувам основните цветове и си ги смесвам както ми дойде...Но все пак може да предпочиташ някои по-джиджани бои... Но тия бурканчета са върха - да не говорим, че има огромно количество цветове и в зависимост от композицията ще си докупуваш. Абе мацай там да има цвят :bigwink: Колкото до утайката тя е резултат от смесването - вече смесените боички няма как да са същите особено след като престоят пък и все пак запомни - при всички водно-разтворими бои смесването на цветовете най-добре да става на листа, не в палитрата. Добре чистите цветове да се размиват и смесват върху хартията - не знам точно какви неща рисуваш, но аз едно време като ходех на уроци като ме видеха да меся и смесвам в палитрата повече от необходимото и учителката ми казваше "абе пак правиш кал" - добре се получава като примерно топнеш за малко в жълто да речем, после в червено, после взимаш водиииииичкаааааа и люп на листа - цветът се размива, но остават чисти нюанси от основните бои, което го прави по-реалистично...Хубавото на поливинил ацетатната боя е, че изглежда добре и на обикновен картон, не само върху акварелен и така минаваш по-евтинко...

Но да - задължително питай учителя си. Той ще ти даде най-добър съвет.

П.П. Някой твой познат ако идва до София му поръчай основните цветове и ако ти хареса ще дойде ден и ще си накупиш нови. Но предполагам, че и в твоя град някъде продават такива.

Редактирано от Lion Queen
  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)
  On 15.03.2012 г. at 23:13, Lion Queen said:

* * *

П.П. Някой твой познат ако идва до София му поръчай основните цветове и ако ти хареса ще дойде ден и ще си накупиш нови. Но предполагам, че и в твоя град някъде продават такива.

Ако разполагаш с повечко финансии и най-вече, ако ти се дават пари за материали ...

препоръчвам ти британското ...

Добър вариант е да си поръчаш материали от Великобритания. Качеството е страхотно!

Цените не са кои знае колко по-високи от тези в България. Е, вярно е, че шипийнгът оскъпява поръчката, но като се вземе предвид качеството на материалите, подобна заявка си струва.

Съществуват малки /семейни/ фирми на острова, които са с големи традиции и опит в производството на художествени материали. Някои от тях слагат лого, че са официални доставчици на кралското семейство. Явно, това е добра реклама за британците. Мен това не може да ме впечатли особено, но определено съм впечатлен от качеството.

Много често, продукцията на такива малки фирми се разпространява само с поръчки по нета, търговска площ не използуват.

След стартиране на заявката, колетът идва за около две седмици. При поискване по телефона или по мейла, доставчикът дава информация на какъв етап е изпълнението на поръчката. Много коректно работят хората.

. . .

Има щатски фирми работещи на същия принцип. Цените им са с около 50% по-ниски, но шипийнгът оскъпява поръчките, а не винаги имат доставка за БГто.

Постът ми е базиран на лични наблюдения..

Успех в начинанието ...

поздрави, Б.

Редактирано от Б.Богданов
  • Глобален Модератор
Публикувано

За учебни цели си вземи нещо евтино.

Например, може да си направиш поръчка от Художествени материали Слънчоглед.

Ще ти доставят поръчката до входната врата.

On 15.03.2012 г. at 23:13, Lion Queen said:

:biggrin: изобщо не ги разбирам марките - важни са цветовете... Препоръчвам ти следното - ако искаш наистина да рисуваш с темперни боички си купи поливинил ацетатни от магазина за художници срещу ЦУМ ако още съществува - продават се на големи бурканчета, не са чак толкова скъпи и освен това като ти е голямо бурканчето не ти се свиди толкова... Така си избираш цветове, които ползваш - аз например си купувам основните цветове и си ги смесвам както ми дойде...Но все пак може да предпочиташ някои по-джиджани бои... Но тия бурканчета са върха - да не говорим, че има огромно количество цветове и в зависимост от композицията ще си докупуваш. Абе мацай там да има цвят :bigwink:

* * * *

Срещу ЦУМ... съществува .. все още. Това е едно малко магазинче от където аз съм си купувал черен и бял въглен /сух пастел/ за рисуване. В магазинчето определено се предлагат качествени стоки.

• Потребител
Публикувано

Ако става дума за акварелни, бих ти препоръчал руските Сонет. Има ги в сайта който Богданов е дал. :)

На дъщеря ми и подариха такива и е страшно доволна.

• Потребител
Публикувано
  On 16.03.2012 г. at 7:58, Б.Богданов said:

Ако разполагаш с повечко финансии и най-вече, ако ти се дават пари за материали ...

препоръчвам ти британското ...

Добър вариант е да си поръчаш материали от Великобритания. Качеството е страхотно!

Цените не са кои знае колко по-високи от тези в България. Е, вярно е, че шипийнгът оскъпява поръчката, но като се вземе предвид качеството на материалите, подобна заявка си струва.

Съществуват малки /семейни/ фирми на острова, които са с големи традиции и опит в производството на художествени материали. Някои от тях слагат лого, че са официални доставчици на кралското семейство. Явно, това е добра реклама за британците. Мен това не може да ме впечатли особено, но определено съм впечатлен от качеството.

Много често, продукцията на такива малки фирми се разпространява само с поръчки по нета, търговска площ не използуват.

След стартиране на заявката, колетът идва за около две седмици. При поискване по телефона или по мейла, доставчикът дава информация на какъв етап е изпълнението на поръчката. Много коректно работят хората.

. . .

Има щатски фирми работещи на същия принцип. Цените им са с около 50% по-ниски, но шипийнгът оскъпява поръчките, а не винаги имат доставка за БГто.

Постът ми е базиран на лични наблюдения..

Успех в начинанието ...

поздрави, Б.

Аз точно от Англия си ги поръчах, но върви по 4-5 лири 5мл, разбира се има и 14 по 7 и 34 (или повече) за около 10. Ясно е, че последното е най-изгодно, но в момента не ми се даваха много пари, защото пръснахо доста и за четки, а и просто не знам как да се грижа за нещата си все още :D. Инак за някоя конкретна марка друга освен W&N не съм чул, ако имаш нещо предвид, моля сподели :)

А @hristo тези Сонет, мисля че ще ми свършат добра работа, ако ги разнасям (т.е. примерно, ако ми се наложи да рисувам сред природа).

Също търся някакъв сайт в България вече, който предлага качествена картия (специализирана разбира се), че стана малък фал с поръчка (тъй като размера на кашона беше повече от килограмите, сметнаха по първото и така излезе двойно повече).

Благодаря на всеки отзовал се :)

• Модератор Инженерни науки
Публикувано (edited)

Аз много се радвам, че когато учех ОБЕЗОбразително изкуство /средното ми обр дето зарязах в 11-ти клас/ си беше комунизъм и нямаше истерии с марки. Казват ти - темпера - купуваш /в повече от една книжарница в Кърдали имаше такива материали/, акварел, масло...

Редактирано от Joro-01
  • Потребител
Публикувано

В крайна сметка, целта е да си направим удоволствие като рисуваме. И да доставим удоволствие на някого.

Какво е толкова важно за марката ако ръката и душата още не са в синхрон. Вземи най-евтините, докато синхрона е налице, резултатите почнат да даряват с наслада и теб и други.

Ако почнат да се ценят и има желание и за бизнес тогава наблегни на цената, защото е не съвсем посилна. Ако разбира се вичко това задоволява някое лично твое желание и удоволствие си заслужава. Но не всеки харесва изсипана боя върху платно, било тя и скъпа.

Цветовете. Хм, с комбиниране се оправят нещата ако някой е "завехнал" то и без това се бъркат постоянно за получаване на желаният.

Изкуството е това което излиза от теб.

Избери начинът, после и средството по-който да го покажеш.

После мини и на други бои. Прецени коя на теб по-ти харесва в това което желаеш да рисуваш.

За различни от хартия (пр. дърво) е хубав Акрилът. За платно Маслото, но там е без вода.

Водната боя си има предназначение и си го използвай по цвят и сърце.

:bigwink:

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 16.03.2012 г. at 21:01, miroki said:

В крайна сметка, целта е да си направим удоволствие като рисуваме. И да доставим удоволствие на някого.

Какво е толкова важно за марката ако ръката и душата още не са в синхрон. Вземи най-евтините, докато синхрона е налице, резултатите почнат да даряват с наслада и теб и други.

Ако почнат да се ценят и има желание и за бизнес тогава наблегни на цената, защото е не съвсем посилна. Ако разбира се вичко това задоволява някое лично твое желание и удоволствие си заслужава. Но не всеки харесва изсипана боя върху платно, било тя и скъпа.

Цветовете. Хм, с комбиниране се оправят нещата ако някой е "завехнал" то и без това се бъркат постоянно за получаване на желаният.

Изкуството е това което излиза от теб.

Избери начинът, после и средството по-който да го покажеш.

После мини и на други бои. Прецени коя на теб по-ти харесва в това което желаеш да рисуваш.

За различни от хартия (пр. дърво) е хубав Акрилът. За платно Маслото, но там е без вода.

Водната боя си има предназначение и си го използвай по цвят и сърце.

:bigwink:

Колегата miroki има право!

:good:

Трябва да опиташ различни технологии. Да търсиш и ... и да намериш кое най много ти допада и най-вече да съвпада с представата ти за чистото изкуство.

На етап през който все още се обучаваш изобщо не е необходимо да се стремиш да направиш нещо комерсиално. И на това ще му дойде времето..

. . .

В нета има доста учебни филми с описание на най-различни техники. Някои от тези филми са много полезни поне да добиеш представа кое как се прави.

Успех, Б.

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 16.03.2012 г. at 19:19, Joro-01 said:

Аз много се радвам, че когато учех ОБЕЗОбразително изкуство /средното ми обр дето зарязах в 11-ти клас/ си беше комунизъм и нямаше истерии с марки. Казват ти - темпера - купуваш /в повече от една книжарница в Кърдали имаше такива материали/, акварел, масло...

За съжаление - така беше.:(

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.