Отиди на
Форум "Наука"

Quo vadis...Македония

Recommended Posts

• Потребител

а ти да си чувал за украински, белоруски, хърватски, словенски чешки словашки босненски и черногорскиезици?

Вече ставаш смешен, явно ти е трудно поне в уикито да погледнеш преди да ръсиш бисери и ще си направя труда да ти копирам малко от там:

Украинският език (на украински: українська мова) е източнославянски език, говорен от около 47 000 000 души (основно етнически украинци) в Украйна, Полша, Словакия, Румъния, Молдова и други

Беларуският език[1] (Беларуская мова) е славянски език, говорен от около 8–9 милиона души в Беларус, Източна Полша и Литва.

Хърватският език е официален език в Република Хърватия, един от трите официални езика в Босна и Херцеговина и един от седемте официални езика в Автономна област Войводина (Република Сърбия). На него говорят около 4,6 милиона души. Състои се от три диалекта, наречени според изговора на въпросително-относителното местоимение što,kaj и ča: щокавски, кайкавски и чакавски. Хърватският стандартен език е базиран на новощокавскияйекавски изговор от западен тип с влияние на другите два диалекта, главно в лексиката.

Словенският език (slovenščina) принадлежи към групата на южнославянските езици.

За неговата фонетика са характерни рефлексите &#269; < *tj (ko&#269;a < k&#261;t&#301;a) и j < *dj (meja < med&#301;a), а за морфологията му — запазеното двойствено число. Той е официален език в Република Словения. На него говорят още и словенските малцинства в Североизточна Италия, Югоизточна Австрия и Унгария. Словенският език, по броя на хората, които говорят на него, е сред най-малките славянски езици – използват го едва около 2 млн. души.

Чешкият език е един от западнославянските езици. Говорен е главно в Чехия, Моравия, части от Силезия. Той е официалният език на Чехия.

Словашкият език (sloven&#269;ina) е славянски език, говорен от около 5 600 000 души в Словакия, Сърбия, Унгария.

И останалите два езика ги има, ама ти ги оставям за самоподготовка и домашна, но без да употребяваш домашна ракия щото има метилов алкохол

Редактирано от JImBeam

• Мнения 610
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител

и?

всъщност Jimbeam ти си с бисерите. Като например идеята ти да признаеш една държава, ама да не признаваш нацията й. Това мога като подпис да си го сложа.

Редактирано от alvassareiro

• Потребител

Признали сме разбира се правото да се наричат както си искат, езика не зная, да се изкаже г-н Тамарин, той имаше една тема, че (по спомени) 'Езика е наречие с армия и полиция'. Но дори и езика да сме признали, какво от това. нека си го наричат македонски, но да го изведат от българския, по-точно там от западно-българските говори, а не да твърдят, че е различен, че произлиза от някакъв по-стар 'македонски'. Признали сме статуквото и правото им на избор в момента, а не историческото формиране и наличието на народност, нация и език в миналото.

Митак, разбирам стремежа ти да се връщаш назад в миналото, но това е напълно излишно. След като сме признали Македония през 1992, това означава, че към 1992 и занапред признаваме освен държавата, и нацията, езика й (ако твърди, че има такъв) територията й, народа й, границите й, името й, и тн. и тн. След като в 1992 сме ги признали тия неща, то те няма как да се отнасят към минал период, защото преди 1992 ние не сме признавали тази държава.

• Потребител

Роме, първо ако се разгори конфликт, все една от страните ще вземе връх. Или искаш да кажеш, че САЩ има интерес от разделяне на РМакедония? Щото при разгаряне, т.е. ескалиране на конфликта, ще стане именно това, едната ще вземе връх, но по-вероятно РМакедония ще бъде разделена. За чии им на американците разделена Македония? Албания ли подкрепят? И ако е така, защо? А всъщност албанците в Македония май искат автономия, а не присъединяване към Албания? Щото тези в Косово въобще не искаха Велика Албания (за какво им е шапката на Тирана?).

Дека е този панславизъм на Балканите? От България, Сърбия, РМакедония, Гърция, Унгария, Хърватска, Ч. гора и Косово, аре без да броим Турция. И каква е по-точно тезата на панславизма? Че ще подкрепят Русия? Кои бре ние ли?А православието и панправославието (би ли ме светнал що е то?), каква връзка има?

Те нямат интерес от конфликт, а от проблема - признаване/непризнаване на език, народ и т.н.

Сред социалистите у нас Митко, панславизма (демек русофилията) си е доктрина. А сегашна Сърбия си е проруска. То затова и Георги Първанов рева за бомбардировките над Белград, и реваха и за Косово.

Македония е темата, която размива панславизма у българите. Гърците също леко залитат към Русия. Под панславизъм и панправославие имам предвид русофилия.

• Потребител

Вече ставаш смешен, явно ти е трудно поне в уикито да погледнеш преди да ръсиш бисери и ще си направя труда да ти копирам малко от там:

Украинският език (на украински: українська мова) е източнославянски език, говорен от около 47 000 000 души (основно етнически украинци) в Украйна, Полша, Словакия, Румъния, Молдова и други

Беларуският език[1] (Беларуская мова) е славянски език, говорен от около 8–9 милиона души в Беларус, Източна Полша и Литва.

Хърватският език е официален език в Република Хърватия, един от трите официални езика в Босна и Херцеговина и един от седемте официални езика в Автономна област Войводина (Република Сърбия). На него говорят около 4,6 милиона души. Състои се от три диалекта, наречени според изговора на въпросително-относителното местоимение što,kaj и &#269;a: щокавски, кайкавски и чакавски. Хърватският стандартен език е базиран на новощокавскияйекавски изговор от западен тип с влияние на другите два диалекта, главно в лексиката.

Словенският език (slovenš&#269;ina) принадлежи към групата на южнославянските езици.

За неговата фонетика са характерни рефлексите &#269; < *tj (ko&#269;a < k&#261;t&#301;a) и j < *dj (meja < med&#301;a), а за морфологията му — запазеното двойствено число. Той е официален език в Република Словения. На него говорят още и словенските малцинства в Североизточна Италия, Югоизточна Австрия и Унгария. Словенският език, по броя на хората, които говорят на него, е сред най-малките славянски езици – използват го едва около 2 млн. души.

Чешкият език е един от западнославянските езици. Говорен е главно в Чехия, Моравия, части от Силезия. Той е официалният език на Чехия.

Словашкият език (sloven&#269;ina) е славянски език, говорен от около 5 600 000 души в Словакия, Сърбия, Унгария.

И останалите два езика ги има, ама ти ги оставям за самоподготовка и домашна, но без да употребяваш домашна ракия щото има метилов алкохол

Това и аз не го разбрах? Какво пледираш? Има ли ги или ги няма тези езици?

Предполагам според някое Вики ще намерим и македонски език.

Какво точно пледираш и за какво е смешен Алвата? Че руснаците май не признават белоруския, а и даже украинския (питай Романа), като самостоятелно съществували такива до независимостта, на сегашните д-ви. Чешкия и словашкия са различни, но с общи корени и това не го отричат нито в Чехия, нито в Словакия, е има и някои мораваци (моравци), които държат да са такива и да говорят на моравски (в РЧехия е много объркано с езиците или 'наречията' (те си имат термин, ама не се сещам в момента). Аз съм бил в 4 края на същинска Чехия (или Бохемия) и говорят много, ама много различно). Е и те си въвеждат нови си думи. Хърватския, сръбския са също с общи корени и никой не го отрича.

А домашната и метанола каква връзка имат? Или ти от рано си почнал?

• Потребител

Това и аз не го разбрах? Какво пледираш? Има ли ги или ги няма тези езици?

Ако четеш бавно и внимателно и не само в този форум а и официални държавни издания, надявам се ще разбереш.

• Потребител

Митак, разбирам стремежа ти да се връщаш назад в миналото, но това е напълно излишно. След като сме признали Македония през 1992, това означава, че към 1992 и занапред признаваме освен държавата, и нацията, езика й (ако твърди, че има такъв) територията й, народа й, границите й, името й, и тн. и тн. След като в 1992 сме ги признали тия неща, то те няма как да се отнасят към минал период, защото преди 1992 ние не сме признавали тази държава.

Не ме четеш и това си е ! А аз до най-малката думичка ;). Всичко това признаваме! Ама не признаваме да се изкарват потомци на Саше Великиот (това не ни интересува толкоз), да смятат, че по техните земи българи не са живяли, освен като завоеватели татари и т.н., че македонскиот се е говорил още в постелите на Олимпия, тоя истиот македонскиот дето сега те говорят. Не признаваме, че Самуил е Самоил и е първиот македонски цар (а кой е вторият?). те това не признаваме. Толкоз ли е сложно?

• Потребител

ами точно така е, спорняма, това се опитвам да ти обясня - ние не признаваме историята, защото просто сме признали държавата в 1992. От тази година напред, но не и назад, защото назад нищо не сме признавали - ни език, ни нация, ни държава, ни история.

• Потребител

....... а и официални държавни издания, надявам се ще разбереш.

Да не съм луд!?

Абаче след като си постнал нещо в този форум, би трябвало в този форум да го поясниш без да се позоваваш на бавно и внимателно четене на държавни не знам к'во си. Че ти украински, белоруски, хърватски и каквито там си изброил ли искаж да чета. Държавни? Да не съм луд!? А сега кажи, къде в наши официални държавни издания става въпрос за това дето пишеш? А и ти за какво пледираш, че пак не разбрах?

ами точно така е, спорняма, това се опитвам да ти обясня - ние не признаваме историята, защото просто сме признали държавата в 1992. От тази година напред, но не и назад, защото назад нищо не сме признавали - ни език, ни нация, ни държава, ни история.

Аз не си спомням да съм спорил с теб? Може би аз под признаване на 'такива каквито искате се наричайте и наричайте езика на който говорите както си искате' визирам в момента и разграничавам историята от историята на езика, а ти всичко слагаш в историята?

• Модератор Военно дело

Говорите пълни, тотални и абсолютни дивотии. Барем да бяхте попрочели нещичко... Македонската теза е точно това. Щом сте признали държавата, значи признавате и език, нация, история. Обаче, България признава правото им да се наричат ако искат и марсианци, но НЕ признаваме, че те са марсианци. България до този момент НИКОГА НЕ Е ПРИЗНАВАЛА, език, нация или история. Това са фактите!

• Потребител

Недей така Алва, че ще ни излезе име ;) и както беше тръгнал форума :). Но голяма част от потребителите не знаят за ;яростните ни дуели' ;) до 4 сред нощ, а бях на работа в 8. Че от норвежки и шведски превеждах (през постните ми знания по френски и английски де). Но с нормални и културни опоненти, човек винаги може да се разбере, дори да не се стигне до консенсус, дори да забранят спорта, химията и пържените картофки ;). Пази ме Боже от поддържници които не разбират, с опонентите които разбират сам ще се справя ;).

• Потребител

Какво точно е признала Българската д-ва?

Признала ли е, че имат право да се наричат както си искат (като д-ва и като поданници на тази д-ва)? Не както си искат, а како е по тяхната конституция?

• Потребител

Те да се наричат! А в тяхната конституция какво пише за техния език? Я ме осветли, защо говоря глупости. Чета и разбирам 'македонски', светни ме какво пише в тяхната конституция призната от РБългария!

• Модератор Военно дело

България им признава правото да запишат в тяхната конституция каквото поискат. Нека го кажа така. Давам възможно най елементарния пример. Договор между мен и теб. Ти искаш да те наричам Митак, обаче, според мен името ти е Иван. Подписваме договор. В него пише "Договор между Фружин и Митак". Това означава, че аз де факто (без да съм го заявявал изрично) признавам, че ти си "Митак", а не "Иван". Обаче, по мое настояване в договора пише "Договор между двете страни с имена по паспорт". Невписването на думата "Митак" ми дава възможност да твърдя, че аз сключвам договор с "Иван", който в паспорта си може да носи каквото си иска име-което обаче аз не признавам.

Това са тънкостите на дипломацията, които обаче вие не разбирате. Македонците тогава се нахакаха като прасе в царевица, и излизане няма. Те сами се съгласиха с нашето тълкование, което нас не ни задължава с нищо, но задължава тях да имат с нас нормални отношения. Те вече не могат да прекъснат с България дипломатическите си отношения с тезата "Българите не ни признават", защото те сами подписаха и се съгласиха че не ги признаваме. Те подписаха, че нямат претенции към България и ние можем да бием през ръцете македонстващите идиоти. Обаче, ние ги мачкаме чрез историята. Защото, ако признаят, че до 1944 са българи ... става страшно.

Редактирано от Frujin Assen

• Потребител

Още малко четиво за домашно на двамата дето разбрахме че се разбраха но нищо по темата не разбраха, дано поне това хване дикиш,

Проф. Иван Харалампиев

Твърдението, че няма македонски език, трябва да бъде преценено внимателно от гледна точка на това, че всеки национален език има две основни форми на проява - устна и писмена. В този смисъл има македонски книжовен език като език на администрацията, образованието и културата на бившата югославска република Македония.

Началото на македонския книжовен език е поставено с едно решение на Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ) от 2 август 1944 г. Този книжовен език има вече почти седемдесетгодишна история.

Известно е, че България беше първата държава, която призна държавата Македония и по този начин фактически призна и правото й да има свой държавен книжовен език.

Съвсем друг е въпросът, че в този случай става дума за книжовен език, в основата на който стоят особеностите на българските говори във Вардарска Македония. С други думи, на този съвременен македонски книжовен език исторически не съответства друг, различен от българския, говорим език. Няма сериозен учен, който да твърди аргументирано, че преди 1944 г. на Балканския полуостров е съществувал македонски (славянски) етнос и македонски (славянски) народностен език. Образно казано, съвременният македонски език е клонинг на българския, нещо като известната в близкото минало овца Доли.

В Македония бяха издадени всички материали около създаването на македонския книжовен език, издадени са и стенографските протоколи от заседанията на специална филологическа комисия, която от 27 ноември до 4 декември 1944 г. работи усилено за създаване на македонска азбука и македонски книжовен език. Материалите са много интересни - това е рядък случай, когато може да се посочи рождената дата на един книжовен език.

Съществуването на съвременен македонски книжовен език върху българска говорна основа днес може да се коментира по един или друг начин, но няма как да се промени. Трябва да признаем, че това състояние е резултат и от недалновидната политика на българските политици в миналото. Историческите факти са известни, но рядко се обсъждат. По-важно е днешните ни политици да внимават да не допуснат старите грешки. Защото в Гърция вече съществува "помашка" граматика, както и "помашко"-гръцки речник. В Сърбия се твърди, че в Западните покрайнини се говори "шопски", а не български език. Оттук до откъсването на нови части от българската езикова и географска територия крачката е много малка. А това е много, много опасно!

Когато става дума за подписване на междудържавни договори и други документи с Македония, аз като историк на българския език бих препоръчал формулата да бъде "на книжовните езици на Република България и на Република Македония". Защото приемем ли по-общото "македонски език", това означава, че се съгласяваме с очевидното изопачаване на историческата истина.

Редактирано от JImBeam

• Потребител

Чесно казано, не разбрах! Как са си го нахакали македонците, и да не си спец по дипламатическо право? Че търся такъв за едни други истории. Я да прочетем Бърбъна и крамер какво са разбрали?

• Потребител

Говорите пълни, тотални и абсолютни дивотии. Барем да бяхте попрочели нещичко... Македонската теза е точно това. Щом сте признали държавата, значи признавате и език, нация, история. Обаче, България признава правото им да се наричат ако искат и марсианци, но НЕ признаваме, че те са марсианци. България до този момент НИКОГА НЕ Е ПРИЗНАВАЛА, език, нация или история. Това са фактите!

още един който не е наясно. затова ще ти го кажа пак - когато официално признаеш една държава, това означава че признаваш и нацията й. не може да признаеш държавата, без нацията. кое не ти е ясно?

• Потребител

Ахаа, Бърбъна се из.....сказа, но този проф. какъв опит има в междудържавните отношения? Абе питам, то мнения всякакви проф до профа. Сега по същество, че ми дойде много метанола ;), Всъщност...със карти ще играя. Какво искате да кажете и за какво си мислите, че спорите?

• Потребител

Чесно казано, не разбрах! Как са си го нахакали македонците, и да не си спец по дипламатическо право? Че търся такъв за едни други истории. Я да прочетем Бърбъна и крамер какво са разбрали?

Последно: прочети ПАК пост 140 и 189, по темата аз бях дотук, незнам чеСки да ти обясня на него ,щом не вдяваш на български...

...., но този проф. какъв опит има в междудържавните отношения? Абе питам, то мнения всякакви проф до профа.

.....и кой трябва да ти каже , че да повярваш? Сигурно Алвата....

Отговор не искам, благодаря за вниманието.

Редактирано от JImBeam

• Потребител

Още малко четиво за домашно на двамата дето разбрахме че се разбраха но нищо по темата не разбраха, дано поне това хване дикиш,

Проф. Иван Харалампиев

Твърдението, че няма македонски език, трябва да бъде преценено внимателно от гледна точка на това, че всеки национален език има две основни форми на проява - устна и писмена. В този смисъл има македонски книжовен език като език на администрацията, образованието и културата на бившата югославска република Македония.

Началото на македонския книжовен език е поставено с едно решение на Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ) от 2 август 1944 г. Този книжовен език има вече почти седемдесетгодишна история.

Известно е, че България беше първата държава, която призна държавата Македония и по този начин фактически призна и правото й да има свой държавен книжовен език.

Съвсем друг е въпросът, че в този случай става дума за книжовен език, в основата на който стоят особеностите на българските говори във Вардарска Македония. С други думи, на този съвременен македонски книжовен език исторически не съответства друг, различен от българския, говорим език. Няма сериозен учен, който да твърди аргументирано, че преди 1944 г. на Балканския полуостров е съществувал македонски (славянски) етнос и македонски (славянски) народностен език. Образно казано, съвременният македонски език е клонинг на българския, нещо като известната в близкото минало овца Доли.

В Македония бяха издадени всички материали около създаването на македонския книжовен език, издадени са и стенографските протоколи от заседанията на специална филологическа комисия, която от 27 ноември до 4 декември 1944 г. работи усилено за създаване на македонска азбука и македонски книжовен език. Материалите са много интересни - това е рядък случай, когато може да се посочи рождената дата на един книжовен език.

Съществуването на съвременен македонски книжовен език върху българска говорна основа днес може да се коментира по един или друг начин, но няма как да се промени. Трябва да признаем, че това състояние е резултат и от недалновидната политика на българските политици в миналото. Историческите факти са известни, но рядко се обсъждат. По-важно е днешните ни политици да внимават да не допуснат старите грешки. Защото в Гърция вече съществува "помашка" граматика, както и "помашко"-гръцки речник. В Сърбия се твърди, че в Западните покрайнини се говори "шопски", а не български език. Оттук до откъсването на нови части от българската езикова и географска територия крачката е много малка. А това е много, много опасно!

Когато става дума за подписване на междудържавни договори и други документи с Македония, аз като историк на българския език бих препоръчал формулата да бъде "на книжовните езици на Република България и на Република Македония". Защото приемем ли по-общото "македонски език", това означава, че се съгласяваме с очевидното изопачаване на историческата истина.

брей рождената дата на един книжовен език....ами то и старобългарският книжовен има рождена дата - събрали се свети седмочисленици, измислили азбука в един манастир и тръгнали да печатят на нея. разликата каква е?

• Модератор Военно дело

Може! Има държави които НЯМАТ нации (в смисъл на народ). Примерно Белгия е съставена от фламандци и валонци. Ти Алва, искаш да кажеш, че когато България подписва договор с Белгия признава съществуването на белгийска нация -(народ)?

• Потребител

Не и ти, но ще ги прочета , но утре ;).Няма чеСки, има чешчина, чехски, чешки, ако съм допуснал грешка, то не е от метанола....и от незнание, амии най вероятно слаба редакция, ама това да ти е проблема ;).

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!