Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ако срещнете някакви по-особени, пускайте ги тук, просто да се събират:

Ей сега ги чух тези трите, в района на Котел,с.Градец

червиш (ударение на И-то) - костен мозък - (по повод на готвене - когато се обезкости животно, костите са варят с различните остатъци по тях и с костния мозък, когато се отдели се приготвя нещо като желе и отделно бульона);

джингиз (ударение на второто И)(може би дженгиз, с потъмняване на Е-то в И, поради източния диалект) - серт, лют човек, който лесно се пали и разлютява и разгневява и разпалва кавга; (най-често се използва по отношение на жени, които са свадливи)

(а кажете, че не е спомен от контактите с Чингис хан :)):)) )

меджия-(ударение на И-то) - събиране на разни младежи, познати някому, за да му помогнат да свърши трудоемка работа - най-често без пари или срещу дребна почерпка, като е привлекателно главно със събирането на хората на едно място;

Редактирано от КГ125
  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

Няколко израза от Кюстендилския край:

Пун джеб с орей - Пълен джоб с орехи

Вук - вълк

Мачка - /жен.род/ котка, пример: Мачка бирка поганци - Котка гони плъхове

Марок - /мъж.род/ котарак

Къцанье - чукане

/хората от този край ги наричат "къцавци" - по разбираеми причини! :-D/

• Потребители
Публикува

Ей сега ги чух тези трите, в района на Котел,с.Градец

червиш (ударение на И-то) - костен мозък - (по повод на готвене - когато се обезкости животно, костите са варят с различните остатъци по тях и с костния мозък, когато се отдели се приготвя нещо като желе и отделно бульона);

джингиз (ударение на второто И)(може би дженгиз, с потъмняване на Е-то в И, поради източния диалект) - серт, лют човек, който лесно се пали и разлютява и разгневява и разпалва кавга; (най-често се използва по отношение на жени, които са свадливи)

меджия-(ударение на И-то) - събиране на разни младежи, познати някому, за да му помогнат да свърши трудоемка работа - най-често без пари или срещу дребна почерпка, като е привлекателно главно със събирането на хората на едно място;

джингиз

Ohh боже, боже..Фоменко само може да ти завижда..Чингис хан си е пил ракията или кумиса в Котелско сигурно преди 800 години, та котелчани пазят спомена за него..

---

Да ти е идвало на ум, че думата може да навлезнала от турския език?

• Потребител
Публикува

Това е добра идея,за съжаление обикновенно забравям да си записвам...

Бутурница

Ергените, а в някои райони и мъже, жени и деца прескачат този огън за здраве и предпазване от бълхи. Много популярен е обичаят мятане на специални стрели - бутурници, чавги, пярници. В Родопите, Тракия и Добруджа правят стрелите от леска или черен клек, разцепват ги в единия край и привързват слама или добавят тънка дървена перка. После ги запалват от огъня и ги хвърлят към селото, дворовете на избраниците си или близки с наричания за здраве и плодородие, със заклинания за любов и женитба.

post-6898-089201100 1333973060_thumb.jpg

• Глобален Модератор
Публикува

Ohh боже, боже..Фоменко само може да ти завижда..Чингис хан си е пил ракията или кумиса в Котелско сигурно преди 800 години, та котелчани пазят спомена за него..

---

Да ти е идвало на ум, че думата може да навлезнала от турския език?

Ми само предполагам, имайки предвид значението й. На турски какво значи тая дума?

• Потребители
Публикува

Ето и няколко думи от еленско - кумболка или кумбулка - дива слива, джанка

калабце - малко кълбо,

мъргаза - инат човек

Сигурно има още, но за тези се сещам на примависта.

• 3 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

"Паткан" - ударението на второто А - плъх. Добрич и околността.

Промени темата на Речник на балканския гагаузки/с 8-те диалекта/...:) Джин е дух/зъл :) /, а гиз е мистериозен, скрит, потаен...:), точно като жените :) . Меджия е на български зареда, взаимопомощ, но не забравяйте, че не е "асъл бадева" , получаващия помоща е длъжен добре да пои и храни помощниците ! :) . Ползвало се е и като съкратен вариант /гагаузка му работа :)/ на сребърна монета/заради меджидия-20 гроша/. Червиша е по-многообразен, защото е събирателно за разни "манджи" от месо, като общото е мазната заливка/червиш/, което ми напомня, че се е пълнела сместа в "толуми" и е хубаво да се добави тарана/тархана/:). "Ама хич" не ме бива в кулинарията..."аджамия" съм и каквото забъркам отива в " казана за боклук"...Чукча гурмен, не е ахчия :) Хади стига масали :) Да не стана на ахмак:)

Редактирано от Атила Дуло
  • Глобален Модератор
Публикува

Да, ама ся ще те изненадам - в Котелско няма гагаузи, а сред гагаузите в Добруджа има много думи, които са същите като с тези в Котел. Или котелски овчари са ги донесли от Добруджа, или те са ги занесли там.

• Потребител
Публикува

Прилагодувам (приспособявам), остварувам (извършвам) и други сърбизми от македонски "език". Знаете ли ако тези думи има ги и в пиринските говори?

• Потребител
Публикува

Да, ама ся ще те изненадам - в Котелско няма гагаузи, а сред гагаузите в Добруджа има много думи, които са същите като с тези в Котел. Или котелски овчари са ги донесли от Добруджа, или те са ги занесли там.

Не се изненадвам :) : то сега в България почти никъде няма гагаузи. Но две неща са характеризирали някога гагаузите: чобанството!!! и мандаджийството. Мисля, че като православни, част от тях също са се изтеглили в Балкана. До 40-те години на 19-ти век е нямало голямо делене на Рум-миллета/поради липса на "външни" фактори/ и "смесените" бракове не са били рядкост. Но след това има разделение, а заселването и браковете на "балканджии" в гагаузки махали и села/за гагаузи продължава, като се сочи често, че те имат роднини в селото/махалата...? (История на село Брестак, М.Радев, Варна, Славена 2008). Доста теренни етнографи и краеведи в България и Бесарабия сочат произхода на "чисто" гагаузки родове от Котленско, Жеравна, Сливенско и даже Габровско/най-често като довод за "огагаузяване" на българите/езика си дали, вярата не :) :)/, като Д. Гургуров и М.Радев стигат поради това до извода, че "потурчването" е станало края на 18-началото на 19 век ? Така, че е нормално и думи, и манджи, и стоки,и булки:), и фолклор да са се обменяли нон-стоп:) между гагаузи и балканджии /аз даже съм такъв гагаузо-балканджия :)/. Мене ми е интересно, защо в Казанлъшко и Дупнишко има "бум" на "гагаузо-балкано-турцизми"/Крънско деспотство и т.н. може би?/ Наблюденията ми са лични от разговори с хора над 60 години и може да бъркам.

• Потребител
Публикува (edited)

Да дам и своя принос директно/по букви :)/:

маане– вид четиристишие, употребявано в тюрските/в т. ч. и гагаузките/ тюркю / народни песни/

маджун– лепкава, гъста смес, може да е сладко за ядене, лапа за мазане, и за уплатнение на стъкла/не знам дали има аналог на славянски<ahttp://nauka.bg/forum/uploads/smile.png' alt=':)'>/

мазгал– амбразура, бойница

маждрак– копие

малджия– иманяр

манафин– епитет за източните жители на Османската империя, шиит, мъжелюбец

мандало– желязна или дървена кука за притваряне на врата, прозорец и пр.

мандахерцам– кандилкам, клатя

марда/удар. на второто а/– брак; бракуван; лошо качество, некадърен, неопрятен, мързелив човек

мертек– греда

От СИ България. Мога да почна от А и до Я с няколкостотин думи, стига да има интерес? Имам готовност и по стари гагаузо-български имена и фамилии, така, че няма да ми коства време.

Редактирано от Атила Дуло
  • Потребител
Публикува

Да дам и своя принос директно/по букви :)/:

маане– вид четиристишие, употребявано в тюрските/в т. ч. и гагаузките/ тюркю / народни песни/

маджун– лепкава, гъста смес, може да е сладко за ядене, лапа за мазане, и за уплатнение на стъкла/не знам дали има аналог на славянски<ahttp://nauka.bg/forum/uploads/smile.png' alt=':)'>/

мазгал– амбразура, бойница

маждрак– копие

малджия– иманяр

манафин– епитет за източните жители на Османската империя, шиит, мъжелюбец

мандало– желязна или дървена кука за притваряне на врата, прозорец и пр.

мандахерцам– кандилкам, клатя

марда/удар. на второто а/– брак; бракуван; лошо качество, некадърен, неопрятен, мързелив човек

мертек– греда

От СИ България. Мога да почна от А и до Я с няколкостотин думи, стига да има интерес? Имам готовност и по стари гагаузо-български имена и фамилии, така, че няма да ми коства време.

Има ли интерес или не?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!